Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 19 maja 2018 13:56:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 10 lip 2015 10:47:41
Posty: 14
itam

Ponieważ kończy mi się umowa na neostradę a w mojej okolicy nie mam tak czy siak alternatywy na co innego to skusiłem się na przejście na DSLa dynamicznego bo zależy mi na stałym IP a przedstawione warunki były dość atrakcyjne jak na tą usługę. Instalacja ma być w poniedziałek no ale teraz mam trochę pytań co do tych IP

W usłudze dostaję 8 IP, 5 używalnych no więc contrenda od orange ustawię w tryb bridge a do niego wepnę swój router i temu routerowi przydzielę jeden z adresów IP. Następnie do niego podepnę np. część sieci, do tej pory jest to dla mnie jasne. No ale co w momencie gdy będę chciał przydzielić jakiemuś urządzeniu jeden z pozostałych IP? To co? Gdzie mam je wpiąć do contrenda w kolejny port LAN czy też do routera? Po drugie, jak później wygląda komunikacja pomiędzy urządzeniami ze stałym IP a tymi za routerem z wewnętrznymi IP?

Przypuśćmy, że mam 3 urządzenia w sieci, którym będę chciał przydzielić stałe adresy IP powiedzmy, że będą to 178.32.166.2, 178.32.166.3, 178.32.166.4 i 178.32.166.1 to IP routera a w sieci będzie np. drukarka sieciowa z IP wewnętrznym 192.168.1.10 czy komputery z IP 178.32.166.2 będzie mógł drukować drukarki pod IP 192.168.1.10?

Pytanie nr 2 to jaki router mogę wybrać do DSLa, obecnie przy neo korzystam z Fritzboxa 3480, mogę go użyć? Jeśli nie to co kupić, najlepiej takiego, żeby można było wgrać tomato bo wiele dobrego o nim słyszałem. Do tej pory miałem tylko routery z wbudowanym modemem VDSL więc tomato nie dało się wrzucić.


Na górę
Post: sob, 19 maja 2018 14:08:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1475
Lokalizacja: Katowice
Dodaj drugą podsieć prywatną do routera i przypisz do każdego komputera, w której będziesz miał drukarki itp. (nie wystawiaj takich urządzeń na publiczne IP). Jak w którymś będziesz chciał publiczny IP to mu dodatkowo dorzucisz i ustawisz bramę domyślną odpowiednią.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: sob, 19 maja 2018 15:07:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 10 lip 2015 10:47:41
Posty: 14
Andrew_wojownik pisze:
Dodaj drugą podsieć prywatną do routera i przypisz do każdego komputera, w której będziesz miał drukarki itp. (nie wystawiaj takich urządzeń na publiczne IP). Jak w którymś będziesz chciał publiczny IP to mu dodatkowo dorzucisz i ustawisz bramę domyślną odpowiednią.


Nie pisałem o wystawianiu drukarki na publiczne IP, drukarka jest sieciowa, i ją chcę postawić za routerem z IP wewnętrznym, pytanie tylko jak to zrobić? czy jak dam jednemu komputerowi IP zewnętrzny to czy będzie można jakoś łączyć się z urządzeniami wewnątrz?

P.S mój obecny router to FritzBox 7490 teraz używany do neostrady po VDSL, nada się do DSLa?


Na górę
Post: sob, 19 maja 2018 15:41:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 46
Jeżeli chcesz z tych 3 komputerów wypuszczać wydruki to zgaduję że będą to stadndardowe maszyny a nie serwery. W takim przypadku wystawianie ich na pełnym publicznym IP nie jest najlepszym pomysłem. Lepiej chyba by było schować je za NATem i tylko przekierować odpowiednie porty.

PS. Zdecyduj się którego urządzenia obecnie używasz, raz podałeś 3490 (3480 chyba nie istnieje) a potem 7490
tak czy inaczej oba obsługują DSL co łatwo można sprawdzić (1 wynik google się kłania)
https://fritzbox.com.pl/router_vdsl_vla ... tzbox_7490
https://fritzbox.com.pl/AVM-FRITZBox-34 ... dia-Server

PS2.
Czy Orange podał Ci prędkość jaką finalnie osiągniesz? ddsl zapewnia DO 80Mbit, ale z zaznaczeniem że realna prędkość zależy od warunków technicznych


Na górę
Post: sob, 19 maja 2018 17:16:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 10 lip 2015 10:47:41
Posty: 14
Dobrze więc po kolei

1. jedno urządzenie to komputer stacjonarny, który chcę wystawić publicznie. Tak, wiem z czym to się wiąże i po prostu postawie firewalla bezpośrednio na nim, drugie urządzenie to NAS Synology i tu po prostu chcę mieć dostęp do niego z zewnątrz. Nie mam tam nic kompromitującego w stylu nagich zdjęć ;) itd. więc wierzę, że będzie OK, a i dbam o aktualizacje oprogramowania na bieżąco, mam też 2-FA aktywne i wyłączone domyślne konto admina oraz po stronie NASa ustawione tylko wymagane porty dla usług i inne takie. Natomiast trzecie to dekoder TV SAT na enigmie. Tam też mam firewalla itd. także wiem, co chcę zrobić i jesem świadom ryzyka

2. sorry za zamieszanie - router to FRITZ!Box 3490 mam gorączkę i inne problemy więc mi się popiertentegowało

3. ujmę to tak, na dzień dzisiejszy mam neo do 80 Mbps i się zapina mniej więcej na 42 Mbps down i 8 Mbps up, więc spodziewam się, że podobnie będzie to działać na DSLu?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Majestic-12 [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 8:22:42

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl