Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 26 kwie 2018 9:54:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 13 cze 2017 7:36:30
Posty: 7
Witam,
Problem dotyczy przekierowania konkretnego VLAN na określony adres publiczny dostarczony od operatora.


- 4 adresy publiczne w 1 WAN
- 4 VLAN

Zastosowanie:
Każdy VLAN ma się prezentować na zewnątrz swoim adresem publicznym
1 VLAN 1 adres publiczny
2 VLAN 2 adres publiczy itd.

WAN skonfigurowany w ten sposób, że dodałem wszystkie adresy publiczne.
Każdy VLAN posiada osobny DHCP.
masquerade ustawiona

Klient ma dostęp do netu, ale prezentowany jest poprzez pierwszy adres publiczny przypisany do WAN.

Podpowie ktoś jak można to poprawić?


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 10:18:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1272
Lokalizacja: Myszków
Jaki router?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 10:22:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 13 cze 2017 7:36:30
Posty: 7
RB951g-2HnD


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 10:49:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1272
Lokalizacja: Myszków
Pokaż konfig, maskarada na każdy VLAN ale do tego routing na każdy VLAN oraz routing domyślny dla RB.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 11:12:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 13 cze 2017 7:36:30
Posty: 7
Routing

Dodatkowo dodam, ze jest obecnie zrobiony load balance - ale tylko do końca przyszłego miesiąca.


Załączniki:
route.PNG
route.PNG [ 28.11 KiB | Przejrzano 644 razy ]
Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 11:26:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1272
Lokalizacja: Myszków
Polecam sprawdzić sobie jakiś poradnik 4xWAN z LB czy bez. Nie masz rounting marków na każdy VLAN to sieci z nich wychodzą poprzez bramę domyślną routera a nie odpowiedni WAN.
Mając 4 publiki i chcąc powiesić na nich 4 sieci traktujesz to jak byś miał 4 WANy.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 11:47:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 13 cze 2017 7:36:30
Posty: 7
Jeśli dobrze rozumiem muszę dodać
dst. Address z podaniem adresacji wybranego VLAN jako bramę podać mu wybrany adres IP zewnętrzny z ustawionym Routing Mark (na WAN na którym mam dodane adresy publiczne które chcę wykrzystać)?


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 11:50:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1272
Lokalizacja: Myszków
https://aacable.wordpress.com/tag/mikrotik-4-wan-load-balance/
I cały blog aacable, kopalnia wiedzy nt. Mikrotika i UBNT. Ogólnie działania sieci.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 25 wrz 2018 21:14:09

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl