Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 18 kwie 2018 14:05:07 
   Tytuł: Dostęp do sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 15 lut 2018 15:59:08
Posty: 7
Na kilku komputerach w firmie występuję problem z dostępem do sieci. Problem objawia się tym, że kiedy po raz pierwszy włączają komputer to widnieje czerwone kółko przy ikonie sieci. Jeśli tego nie zauważą i się zalogują na swój profil to mają pusty pulpit. Próba wejścia wtedy gdziekolwiek oznacza komunikat, że nie ma sie praw dostępu do zasobów. Aby się zalogować trzeba resetować komputer, aż nie będzie tego znaczka przy ikonie sieci. Dodatkowo wydaję mi się, że ten problem się rozprzestrzenia, ale nie jestem pewien, ponieważ pracownicy nie są mi wstanie tego potwierdzić.

System na jakim to się dzieję to Windows 10, karty sieciowe Gigabyte.
Czynności jakie robiłem:
aktualizacja sterowników karty sieciowej, resetowanie sieci z ponowną instalacją kart sieciowych, wyłączenie w opcjach karty sieciowej możliwości jej wyłączenia przez Windows.

Szukam dalej, a tu proszę o jakieś wskazówki, które pomogą mi rozwiązać ten problem.


Na górę
Post: śr, 18 kwie 2018 14:14:32 
   Tytuł: Re: Dostęp do sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8277
zapewne któraś z aktualizacji windows 10

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 19 kwie 2018 12:54:32 
   Tytuł: Re: Dostęp do sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 89
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
Czy odpięcie i ponowne podpięcie ethernetu pomaga? Stawiałbym na coś siedzącego w systemie (może jakiś rootkit tudzież inne malware), bo automatycznie wyłączającej się sieciówki w "zdrowym" Windowsie nie uświadczyłem.


Na górę
Post: pt, 20 kwie 2018 18:34:23 
   Tytuł: Re: Dostęp do sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 15 lut 2018 15:59:08
Posty: 7
Podpięcie i odpięcie internetu nie pomaga. Restart komputera pomagał.Zauważyłem dzisiaj,że jeżeli się włączy komputer i na chwile poczeka zanim będzie sie logowało do profilu, to połączenie "powraca". Tak samo jak zaloguje się na administratora lokalnego,(znaczy komputera) i wpisze w konsoli ipconfig, to pokazuję, że połączenie jest, Ip, maska i brama są skonfigurowane(na wszystkich jest DHCP), mimio że znaczek braku sięci się wyświetla.


Na górę
Post: sob, 21 kwie 2018 2:30:10 
   Tytuł: Re: Dostęp do sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 89
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
Brzmi jak infekcja paskudnym rootkitem przejmującym połączenia sieciowe na warstwie OS, dla pewności przeskanuj te komputery czymś antyrootkitowym (lata temu GMER dawał radę, nie pamiętam czy go jeszcze aktualizują).


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 8:33:01

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl