Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 30 mar 2018 14:47:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 28 sie 2014 1:24:16
Posty: 47
Cześć,
mam pewną zagwozdkę. Topologia sieci wygląda mniej więcej tak (załącznik).
Chodzi o to, że urządzanie końcowe w ODDZIALE 2 mają bardzo słaby transfer do ODDZIAŁU2 na poziomie 4MB/s. Przez wolno kopiują się pliki, system zamówień który jest na serwerze (ODDZIAŁ1) zamula handlowcom (ODDZIAŁ2). Sam dostęp do sieci internet śmiga, aż miło.
W załączniku test prędkości mostu.
Nie wiem gdzie szukać przyczyny...
Załącznik:
WP_20180330_14_40_13_Pro.jpg
WP_20180330_14_40_13_Pro.jpg [ 558.21 KiB | Przejrzano 908 razy ]

Załącznik:
2018-03-30 (5).png
2018-03-30 (5).png [ 107.51 KiB | Przejrzano 908 razy ]


Na górę
Post: pt, 30 mar 2018 15:08:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 179
1. Wepnij laptopa do RB2011UAS kablem i sprawdz czy jest ok, jesli jest ok to >> patrz punkt niżej
2. Wepnij laptopa do Switch TL-5610 kablem i sprawdz czy jest ok, jesli jest ok to >> patrz punkt niżej
3. Jeśli nanobeam ma wolny rj45 to wepnij laptopa do Nanobeam kablem i sprawdz czy jest ok, jesli jest ok to >> patrz punkt niżej
4. Jeśli nanobeam ma wolny rj45 to wepnij laptopa do Nanobeam kablem i sprawdz czy jest ok, jesli jest ok to >> patrz punkt niżej
5. Wepnij laptopa do Switch TL-5610 kablem i sprawdz czy jest ok, jesli jest ok to >> patrz punkt niżej
6. Jeśli unifi ma wolny rj45 to wepnij laptopa do unifi kablem i sprawdz czy jest ok, jesli jest ok to >> patrz punkt niżej

I napisz w ktorym miejscu znalazles problem :)


Na górę
Post: pt, 30 mar 2018 16:04:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 28 sie 2014 1:24:16
Posty: 47
Co zaobserwowałem
1) Jak wepnę się kablem bezpośrednio w ODDZIALE1 kopiowanie np. do NASa w ODDZIALE1 odbywa się na poziomie ~100 MB/s
2) Jak zepnę się po wifi w ODDZIALE1 do RB2011UAS kopiowanie np. do NASa w ODDZIALE1 odbywa się na poziomie ~8 MB/s. Radio w Windowsie pokazuje 87mbps/87mbps)
3) Jak wepnę się kablem bezpośrednio do Nano w ODDZIALE1 to do NASa w ODDZIALE2 kopiuje mi na poziomie ~5MB/s
4) Jak wepnę się kablem bezpośrednio do Nano w ODDZIALE2 to do NASa w ODDZIALE1 kopiuje mi na poziomie ~5MB/s

Nano w ODDZIALE1 jest bezpośrednio wpięty do RB. Port zestawiony na 1Gb.
Nano w ODDZIALE2 jest bezpośrednio wpięty do Switcha. Port zestawiony na 1Gb.

Wróćmy jeszcze do mostu między Nanobeam
Niby pokazuje ~300mbps czyli ~31 MB/s
Gdy robię test między punktami jak w załączniku wychodzi ~50mbps czyli ~5 MB/s

Teraz pytanie dlaczego pokazuje 300mbps, a podczas testu jes 58mbps (wcześniejszy załącznik). Bo jeżeli jest rzeczywiście 58mbps czyli ~5 MB/s to by się zgadzało. Czy może czegoś nie rozumiem.


Na górę
Post: pt, 30 mar 2018 16:25:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 179
1shot2killz pisze:
Co zaobserwowałem

2) Jak zepnę się po wifi w ODDZIALE1 do RB2011UAS kopiowanie np. do NASa w ODDZIALE1 odbywa się na poziomie ~8 MB/s. Radio w Windowsie pokazuje 87mbps/87mbps)
s
4) Jak wepnę się kablem bezpośrednio do Nano w ODDZIALE2 to do NASa w ODDZIALE1 kopiuje mi na poziomie ~5MB/s
Gdy robię test między punktami jak w załączniku wychodzi ~50mbps czyli ~5 MB/s
Teraz pytanie dlaczego pokazuje 300mbps, a podczas testu jes 58mbps (wcześniejszy załącznik). Bo jeżeli jest rzeczywiście 58mbps czyli ~5 MB/s to by się zgadzało. Czy może czegoś nie rozumiem.


Nie zrozum mnie źle ale musisz zacząć od podstaw WiFi.

To, że wyświetla ci jakiś link (np. 300mb/s) to nie znaczy się, że będziesz pobierał dane z taką prędkością. To jest tylko informacja na temat linku. Do tego dochodzą (w mega skrócie):
1. Rodzaje pakietów (czy TCP czy UDP)
2. Wielkości pakietów (im mniejsze pakiety tym mniej danych na sekunde podciągniesz)
3. Zakłócenia WiFi/zajętość kanałów w eterze.
4. Karty WiFi w laptopach są do pupy.

Za bardzo ufasz WiFi, i źle odczytujesz kwestie linków.

To co można/trzeba poprawić to na pewno link pomiędzy oddziałami bo pamiętaj, że przecież tym leci dużo więcej niż link do NAS.
Ja niestety w tych sprzętach nie siedzę, ale myślę że na pewno znajdzie się ktoś na forum.

Potestowałbym na innych częstotliwościach. Ale opcji do ustawiania linków jest sporo.

P.S. Martwi mnie, że na 700m nie dało rady zrobić swiatłowodu... miałbyś z głowy sieć kablowo.


Na górę
Post: pt, 30 mar 2018 17:12:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1375
Lokalizacja: Kraków
coś tu nie gra
napisałeś na szkicu że link ma 700m a na obrazku z radyjek jest 0,3 km

kolejna kwestia to radia w teście UDP pokazują około 50Mbps (w dupleksie)
co oznacza że realnie w tcp nie zrobią więcej niz 25-30 (też w dupleksie)

ustawienie (wizowanie i konfiguracja) radyjek do poprawy bo na ac gen2
powinieneś osiągnąć na 300m mnie mnie niż 150/150
a na 700m nie mniej niż 70/70
realnych prędkości tcp (w dupleksie)
pokarz zrzut tego co jest pod oknem testu prędkości (całość)


Na górę
Post: pt, 30 mar 2018 18:18:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 28 sie 2014 1:24:16
Posty: 47
Może z tym 700m przesadziłem. Realnie w lini prostej będzie z 450m. Przeszkód brak.
W linku całe info
https://imgur.com/a/nYL07

Co do światłowodu. Będzie puszczony, ale nie zawsze da się wszystko załatwić, zwłaszcza że jest droga i tereny, do których nie ma własności, a do tego czasu sieć musi chodzi. Dlatego wymieniłem NanoStation5 na Nanobeam w celu choć trochę poprawienia wydajności sieci lokalnej pomiędzy obiekatmi.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 25 wrz 2018 21:46:51

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl