Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 19 mar 2018 14:15:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 19 mar 2018 14:10:23
Posty: 2
Czy próbował może ktoś wymienić router z netia HG8245Q na HG8310M ?
Chciałbym go zakupić, ale zastanawiam się czy przypadkiem nie ma blokady na adres mac itp ?
Nie chcę korzystać z HG8245Q który dostałem od netia, ponieważ korzystam ze swojego routera, ale nie posiada on niestety wan gpon.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 19:27:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 191
W GPON każda końcówka musi być autoryzowana przez dostawcę usługi inaczej nie zadziała. Pozostaje Ci kontakt z netią czy się na coś takiego zgodzą aczkolwiek wątpię.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 19:45:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 421
To Netia w końcu ma FTTH czy nie?
:chinczyk:
http://forum.neostrada.info/viewtopic.php?t=21832


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 19:58:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 191
glitzy pisze:
To Netia w końcu ma FTTH czy nie?


Netia ma FTTH GPON :)

Zamęt na forach robi się z względu na to że w tej chwili w ofercie netii są już wszystkie dostępne technologie a ludzie nie umieją przeczytac regulaminu :)


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 22:55:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 19 mar 2018 14:10:23
Posty: 2
Jeżeli teraz końcówka gpon jest już autoryzowana to jak zmienię urządzenie na inne to nie będzie działać ? Przecież połączenie wygląda na zwykłe pppoe gdzie autoryzuje się przy pomocy loginu i hasła. Jak zmienić mac adres na taki jaki mam w urządzeniu to chyba musi to działać ? Myślę że kupię ten modem i sam zobaczę. Dziwne jest to że w neostradzie nie ma takich problemów z podłączeniem własnego routera.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 23:50:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 191
Połączenia i owszem PPPoE, ale aby urządzenie się zestawiło w sieci GPON musi być na liście inaczej nici z połączenia. Swoją drogą zadzwoń sobie do nich albo napisz na FB i wszystko się wyjaśni.

Co do zmiany adresu MAC na porcie GPONowym - wątpliwe.


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 1:53:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 178
andrewxxx1@gmail.com pisze:
Jeżeli teraz końcówka gpon jest już autoryzowana to jak zmienię urządzenie na inne to nie będzie działać ? Przecież połączenie wygląda na zwykłe pppoe gdzie autoryzuje się przy pomocy loginu i hasła. Jak zmienić mac adres na taki jaki mam w urządzeniu to chyba musi to działać ? Myślę że kupię ten modem i sam zobaczę. Dziwne jest to że w neostradzie nie ma takich problemów z podłączeniem własnego routera.

Bo neostrada to inna technologia.

Tu najpierw musisz dogadac ONTa z OLTem a potem dopiero ustawić co ma robić dalej.


Na górę
Post: sob, 24 mar 2018 16:26:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 18 cze 2011 22:27:56
Posty: 175
andrewxxx1@gmail.com pisze:
Jeżeli teraz końcówka gpon jest już autoryzowana to jak zmienię urządzenie na inne to nie będzie działać ? Przecież połączenie wygląda na zwykłe pppoe gdzie autoryzuje się przy pomocy loginu i hasła. Jak zmienić mac adres na taki jaki mam w urządzeniu to chyba musi to działać ? Myślę że kupię ten modem i sam zobaczę. Dziwne jest to że w neostradzie nie ma takich problemów z podłączeniem własnego routera.



A zapoznałes się już z regulaminem usług ? Jaka jest kara za spowodowanie zakłóceń w sieci ? Tylko finansowa czy również odłączą Cię od sieci ? zdajesz sobie sprawę, że gdy podłączysz jakąs dziwną wkładkę to możesz spowodować zakłócenia w całej sieci ? a na pewno na tym spliterze ?


PKK


Na górę
Post: pt, 13 kwie 2018 17:37:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 105
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
A może tak OP-owi dokładnie i merytorycznie wytłumaczyć w czym kabała, a nie od razu zjeżdżać?

Nie ma co straszyć od razu że się z powietrza zakłócenia wezmą, żadna szanująca się optyka GPON-owa nie świeci laserem w włókno "przypadkiem" tudzież w losowych miejscach. Protokół jest dokładnie opisany, standard IEEE jest, producenci muszą się stosować. Ważne tylko by nie zapiąć nie-GPON-owego TX-a na GPON-ową długość fali, bo to faktycznie jest w stanie pozrywać wszystkim klientom z linii komunikację. No chyba że zapniesz na linię onciaka z uwaloną optyką, co też się zdarza, ale wątpię żeby ktoś celowo pchał uwalone graty w czyjąś sieć. Równie często padają przecież legitne ontki i jak jest diagnoza, że padło światło w onu, to onu na gwarancję, a jak po, to na śmietnik, bo w żadnej sieci działać nie będzie. Uwalonej optyki nie ma co też na alle**o pchać z opisem że częściowo sprawna (niestety takie kwiatki też widziałem).

Inna sprawa z autoryzacją. W GPON-ie autoryzacja leci po numerze seryjnym interfejsu optycznego + opcjonalnie jest jeszcze szesnastkowe hasło. Bez tych danych ONU w sieci się po prostu nie zautoryzuje i tyle. Jak w kablówce, gdzie jest CM MAC grający tę samą rolę. I tu nie chodzi o zamykanie się na inne urządzenia, tylko o utrzymanie spójnej jakości usług w całym włóknie! *DSL wcale nie był taką fajną technologią z punktu widzenia samej sieci, bo każde urządzenie gadało jak chciało, z jaką chciało mocą, ale na swoim dedykowanym porcie DSLAM-u, do którego nie był wpięty nikt inny (!), a negocjowanie łącza jak klientowi coś nie działało leciało po paśmie synchronizacji i albo cięło w dół prędkość, albo włączało tryb interleaved (czyli kosztem pingów podnosiło korekcję błędów). W GPON-ie jest zupełnie inaczej, bo sieć oparta jest na multipleksie czasowym (TDMA) i na jednym i tym samym włóknie (!) lata kilkudziesięciu do kilkuset klientów, często całe osiedla. Splity robione są po prostu tak, że to co leci z olta do klientów, jest pasywnie rozdzielane i leci do wszystkich, a zadaniem ONU jest wybranie sobie tylko ramek lecących do niego, odszyfrowanie ich i wyciągnięcie danych. W drugą stronę jest jeszcze bardziej skomplikowana robota - OLT przydziela klientom przedziały czasowe, a klient może nadawać tylko w czasie swojego przydziału, bo jak nada w innym miejscu, to raz że OLT go po prostu nie odbierze, ale dwa, że zagłuszy innego klienta, który wtedy ma swoją szczelinę. Bo sygnały z wszystkich klientów, z wszystkich odgałęzień włókna z całego takiego osiedla, po prostu się "na chama" sumują. Spójne urządzenia wszędzie są o tyle najlepszym dla operatora rozwiązaniem, że wszystkie są przewidywalne, OLTowi samemu sobie też się wtedy łatwiej "pracuje" bo nie musi nagle dostosowywać się do klienta w środku transmisji, który ma mniejszą lub większą o nawet kilka dB siłę sygnału niż pozostałe. No i trzecia sprawa zarządzanie. W niektórych sieciach operator może pewne rzeczy na ontach klienckich robić z centrali, np. szybko zdebugować jakieś rzeczy tudzież sprawdzić logi, czy się któreś onu nie sypie. To też jest niby jeden protokół, który jednak ma tyle implementacji ile producentów GPONu i czasem są ze sobą niezgodne - dlatego czasem faktycznie jakiś operator może mieć obiekcje przed wpuszczeniem do sieci onta innego producenta niż jego rozwiązania.

Najlepszym rozwiązaniem z punktu widzenia sieci będzie, jak przestawisz ONU od operatora w tryb bridged i po prostu zaterminujesz PPPoE po ethernecie na tym drugim, swoim routerze. W tym momencie możesz o onu wręcz zapomnieć, bo sygnał przez nie będzie po prostu przechodził ;)


Na górę
Post: pn, 16 kwie 2018 17:56:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1299
Lokalizacja: Jaworzno
Lukasz032 pisze:
.
Najlepszym rozwiązaniem z punktu widzenia sieci będzie, jak przestawisz ONU od operatora w tryb bridged i po prostu zaterminujesz PPPoE po ethernecie na tym drugim, swoim routerze. W tym momencie możesz o onu wręcz zapomnieć, bo sygnał przez nie będzie po prostu przechodził ;)


W Huawei nie da się tego zrobić z poziomu ONT bez konta z full uprawnieniami. My takie rzeczy robimy klientowi na życzenie, ale zmiany musimy dokonać my - z systemu. Nie sądzę też, by Netia nie miała jakiegoś podobnego provisioningu.

_________________
netmon.pl - blog o sieciach, sprzęcie i oprogramowaniu dla ISP.


Na górę
Post: wt, 17 kwie 2018 3:17:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 105
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
loockas pisze:
W Huawei nie da się tego zrobić z poziomu ONT bez konta z full uprawnieniami.

To też prawda, nawet jak klient sobie usunie PPP i doda bridge'a (tak, to się da prosto wyklikać będąc zalogowanym na koncie admina onu) to po następnej sesji OMCI pojawi się wywalona wcześniej sieć ponownie i wtedy dwie konkurujące sesje PPPoE próbują wdzwonić się w serwer (jedna z onu "pojawiona" po sesji OMCI i druga z urządzenia po bridge'u) i od tej, której pierwszej to się uda, zależy czy na wyjściu będzie wszystko ok. Tylko z poziomu olta można wyciepać z regułki provisioningu autododawanie PPP.

Nie znam za bardzo tego, co daje Netia, niemniej jeżeli rozwiązała to podobnie jak pomarańcza, to provisioning pewnie kończy się na dogadaniu się optyki i przydziale pasma i szczelin czasowych, ew. ustawieniu czasu.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: krotki2213 i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 wrz 2018 21:24:41

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl