Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: ndz, 08 kwie 2018 22:25:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 03 sty 2018 12:02:36
Posty: 27
Wszystko miałeś już napisane, czytaj ze zrozumieniem. Wysil się choć trochę.

AG_IT
Cytuj:
Ekran przewodów zakańczasz w module RJ i na patchpanelu, ekranujesz tylko i wyłącznie patchpanel podłączając go to głównej szyny uziemiającej, której w domu na pewno nie masz :), więc wystarczy Ci listwa PE w tablicy elektrycznej (zgodnie ze sztuką) lub przewód PE gniada 230V, które możesz mieć w tablicy medialnej (w nowym budownictwie są standardem, miejscem gdzie przychodzą media).
Ogólna zasada stosowania przewodów ekranowanych jest taka, że stosuje się je tam gdzie ich trasa przebiega wzdłuż innych przewodów instalacji elektrycznej w innym przypadku wystarczą UTP. Przewody i patchcordy kupuj 100% CU.


hub_lan
Cytuj:
Co do stosowania ekranowanych patchcordów to jest jedna zasada
z ekranowanego patchpanela do switcha owszem pod warunkiem że oba elementy są podłączone do szyny w szafie (minimum 6mm2) a ta z kolei do GSW (minimum 16mm2)


emigrant
Cytuj:
Patch panel, szafę rack, wszystkie obudowy routerów, switchy i wszystko co ma zacisk uziemiający przyłączasz do głównej szyny wyrównawczej. W szafie rack możesz dać gdzieś z tyłu lokalną szynę wyrównawczą i do niej przyłączasz wszystko z szafy co wymaga tego i od tej szyny lecisz do GSW. Możesz to zrobić na ZUGach uziemiających. W głębi szafy szyna DIN i kupujesz tyle szuk zugów ile urządzeń przyłączysz + jeden większy łączący szynę w szafie rack z GSW.


Na górę
Post: ndz, 08 kwie 2018 22:32:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1345
Lokalizacja: Kraków
TytusXP pisze:
Z całym szacunkiem, kolego @emigrant, ale czy ktoś może to przetłumaczyć z polskiego na nasze?

Może Ty, @emigrant masz uprawnienia SEP na 99lvl, ale ja nie mam. Nie mam nawet gdzie zobaczyć rozdzielni wykonanej wg TEN-S, ponieważ mieszkam w starym budownictwie, wszyscy znajomi też, a budynek, o którym mowa w pierwszym poście jest jeszcze w trakcie budowy. Może to ktoś po ludzku rozrysować, byleby poprawnie i bez natłoku specjalistycznej terminologii?


W budynku (jeśli to nowo budowany) jest GSW (zapytaj elektryków robiących prąd) z niej niech wyprowadzą Ci najlepiej LGY 35mm2 do LSW (jak jest niedaleko to wystarczy 16mm2) w pomieszczeniu w którym masz szafę
po Twojej stronie jest położenie minimum LGY 6mm2 pomiędzy wszystkim co masz w szafie (oraz samą szafą) i posiada zacisk oznaczony PE (lub taki znaczek ze zmniejszającymi się kreseczkami) do LSW
do połączenia należy użyć w zależności od modelu LSW albo kabel oczka albo tulejki do linki

Czy coś jest jeszcze niezrozumiałe?

PS ja też już nie mam uprawnień bo wygasły a jestem za leniwy żeby odnawiać :)
a z zawodu wyuczonego (pierwszego z czterech) jestem elektromonterem-serwisantem maszyn odlewniczych.


Na górę
Post: ndz, 08 kwie 2018 22:54:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 715
Kolega wykasuje w zdaniu to PE bo czegoś takiego nie ma i nie będzie na obudowach. Sieć PE w instalacji elektrycznej nie jest uziemieniem i służy całkiem do czego innego, jest wydzieloną żyłą ochronną. Nie wolno do PE nic przyłączać. Tak jak napisałem w swoim poście, w szafie wykonać LSW. Do niej przyłączyć wszystko co jest w szafie i ma zacisk uziemiający a samo LSW przyłączyć do GSW. LSW można wykonać na dwa sposoby, oba poprawne. Albo płaskownik miedziany z dziurami pod końcówki oczkowe albo szyna DIN i ZUGi uziemiające. Końcówki oczkowe to najlepiej grubościenne. Potrzebna zaciskarka 6-50 jak mają w energetyce. Mam taką prywatnie bo już trochę takich końcówek oczkowych pozaciskałem u siebie. Droga nie jest, więc warto mieć :). Dokładnie z tej aukcji zamawiałem http://allegro.pl/zaciskarka-do-kabli-p ... 81701.html Zwykłą praską, którą też mam takich końcówek oczkowych się nie zaciśnie a chodzi mi o takie -> https://www.tim.pl/koncowka-oczkowa-mie ... 1010103000
Profesjonalnie powinno być to zrobione na końcówkach oczkowych. Zacisk śrubowy jest najlepszy i najpewniejszy.


Załączniki:
Screen Shot 2018-04-08 at 23.09.54.png
Screen Shot 2018-04-08 at 23.09.54.png [ 389.82 KiB | Przejrzano 574 razy ]
Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 18 wrz 2018 15:51:19

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl