Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 20 lut 2018 23:35:22 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
Jak dla mnie największym plusem wykożystania wkładki zamiast konwertera jest brak kolejnego pudełka w szafie.
Co do tego natu to możesz spróbować włączyć DHCP client na eth1 i zobaczyć czy wtedy działa. Jeżeli tak to bedziesz wiedział że jest coś nie tak z adresacją.
Jak nie będziesz jeszcze mógł spróbować ustawić nat manualnie zamiast masquarade.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 20 lut 2018 23:44:45 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
Gość pisze:
Jak dla mnie największym plusem wykożystania wkładki zamiast konwertera jest brak kolejnego pudełka w szafie.
Co do tego natu to możesz spróbować włączyć DHCP client na eth1 i zobaczyć czy wtedy działa. Jeżeli tak to bedziesz wiedział że jest coś nie tak z adresacją.
Jak nie będziesz jeszcze mógł spróbować ustawić nat manualnie zamiast masquarade.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Zadziałało chodź nie wiem dlaczego, bo ip 192.168.1.2 mam wolne w sieci ;/
[admin@MikroTik] > ip address print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
# ADDRESS NETWORK INTERFACE
0 192.168.18.1/24 192.168.18.0 ether8
1 192.168.1.2/24 192.168.1.0 ether1-WAN
2 D 192.168.1.177/24 192.168.1.0 ether1-WAN


Na górę
Post: wt, 20 lut 2018 23:51:04 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
Wgl. ten dotykowy ekran z opcja resetu na tym MT to niezły bajer,
aż żal mi go w skrzynkę hermetyczną wkładać :)


Na górę
Post: wt, 20 lut 2018 23:54:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
vcs pisze:
Wgl. ten dotykowy ekran z opcja resetu na tym MT to niezły bajer,
aż żal mi go w skrzynkę hermetyczną wkładać :)
Problem jest w tym że ten ładny dotykowy ekran potrafi zamulić procesor niestety.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 21 lut 2018 0:04:53 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
Teraz jak pododaje w IP Adresses pule
192.168.1.15, 16, 17
oraz DHCP Server na tych portach

To w sumie nie muszę nic więcej robić?
Jak mam adresacje przypisaną na port eth to one nie maja sie prawa widzieć i wystarczy 1 NAT?
Tzn. nawet jak sobie ktoś statycznie wpisze?


Na górę
Post: śr, 21 lut 2018 0:29:01 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Jeżeli chodzi ci o to czy urządzenia między portami lan nie będą się widzieć to tak jeżeli ich razem nie zbridgujesz.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
   
Post: śr, 21 lut 2018 0:29:03 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
Jeżeli chodzi ci o to czy urządzenia między portami lan nie będą się widzieć to tak jeżeli ich razem nie zbridgujesz.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 22 lut 2018 18:51:55 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
Znikną mi rejestrator :P
Chodź patrząc na ruchu na jego porcie to coś nagrywa nonstop.

Można jakoś zobaczyć jaka komunikacja ip przez jego port przechodzi?
Na razie jest w bridgu i nie dostaje z DHCP z MT tylko jeszcze z anteny.

Edit: Odnalazł się :)

Tylko teraz zastanawiam się cały czas nad tym jak właśnie połączyć ten rejestrator poniekąd z dwoma sieciami.
Teraz mam rejestrator na ETH3, a kamery za mostem na obiekcie gdzie jest monitoring ETH10.
Mogę zrobić bridge miedzy eth3 i etch10, ale podgląd chce z eth9 i eth10 czyli mojej domowej sieci i sieci będąc na obiekcie czyli za eth10.
Założyłem, że każdy port od eth5 do eth10 będzie w innej sieci.


Na górę
Post: czw, 22 lut 2018 19:36:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
vcs pisze:
Znikną mi rejestrator
Chodź patrząc na ruchu na jego porcie to coś nagrywa nonstop.

Można jakoś zobaczyć jaka komunikacja ip przez jego port przechodzi?
Na razie jest w bridgu i nie dostaje z DHCP z MT tylko jeszcze z anteny.

Edit: Odnalazł się :)

Tylko teraz zastanawiam się cały czas nad tym jak właśnie połączyć ten rejestrator poniekąd z dwoma sieciami.
Teraz mam rejestrator na ETH3, a kamery za mostem na obiekcie gdzie jest monitoring ETH10.
Mogę zrobić bridge miedzy eth3 i etch10, ale podgląd chce z eth9 i eth10 czyli mojej domowej sieci i sieci będąc na obiekcie czyli za eth10.
Założyłem, że każdy port od eth5 do eth10 będzie w innej sieci.
Dlaczego każdy w innej sieci?
Nie narobi to więcej bajzlu?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 23 lut 2018 19:47:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
DZKiller pisze:
Dlaczego każdy w innej sieci?
Nie narobi to więcej bajzlu?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


ETH 10 - klienci kempingu
ETH 9 - Dom włąsny
ETH8 - Dom brata

Aktualnie brat może mi zrobić kawał że wyświetli mi jakiś film na moim TV albo ja jego :)
Już pomijam klientów kempingu. Dlatego odseparowane sieci.


Na górę
Post: sob, 24 lut 2018 0:28:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
vcs pisze:
Znikną mi rejestrator
Chodź patrząc na ruchu na jego porcie to coś nagrywa nonstop.

Można jakoś zobaczyć jaka komunikacja ip przez jego port przechodzi?
Na razie jest w bridgu i nie dostaje z DHCP z MT tylko jeszcze z anteny.

Edit: Odnalazł się :)

Tylko teraz zastanawiam się cały czas nad tym jak właśnie połączyć ten rejestrator poniekąd z dwoma sieciami.
Teraz mam rejestrator na ETH3, a kamery za mostem na obiekcie gdzie jest monitoring ETH10.
Mogę zrobić bridge miedzy eth3 i etch10, ale podgląd chce z eth9 i eth10 czyli mojej domowej sieci i sieci będąc na obiekcie czyli za eth10.
Założyłem, że każdy port od eth5 do eth10 będzie w innej sieci.
Tak na prawdę wszystkie ethernety możesz zbridgować.
Bo jeżeli masz na nich ustawione osobne sieci z osobnymi pulami IP to nie jest łatwo podejżeć co jest w innej sieci.
Zawsze możesz na tym bridge między eth3 a eth10 użyć IP firewall i ustawić że tylko poszczególne użądzenia mogą się przedostać.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 26 lut 2018 9:59:37 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
Powiedzcie mi jeszcze proszę jak logować ruch na tym MT?

Pytanie czy to ma sens na moje potrzeby gdzie mam hotspot dla swoich klientów w sezonie letnim i nie jestem wstanie ich zidentyfikować w żaden sposób.


Na górę
Post: pn, 26 lut 2018 15:47:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
vcs pisze:
Powiedzcie mi jeszcze proszę jak logować ruch na tym MT?

Pytanie czy to ma sens na moje potrzeby gdzie mam hotspot dla swoich klientów w sezonie letnim i nie jestem wstanie ich zidentyfikować w żaden sposób.
Możesz ich zidentyfikować za pomocą mac.
Mianowicie pododawać ich komputery itp.
do users w hotspocie żeby dostawali określone IP.
A potem zrób Simple cue dla każdego żeby widzieć i kontrolować ich przepustowość.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 26 lut 2018 19:58:20 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 285
Lokalizacja: woj.śląskie
vcs pisze:
Ile kosztuję sensowna wkładka do RB3011UiAS-RM ?
Będę tym niedobrym klientem który wypnie światło z ich urządzenia w swoje :aqq:

Mylicie technologie, nie ma wkładek sfp GPON pod Mikrotika, są tylko zwykłe, a takie nie będą działać. Strasznie kombinujesz. Tak jak pisałeś niech isp da ci samego zwykłego transparentnego ONTa od siebie i tyle. Inaczej tego nie zrobisz.


Na górę
Post: pn, 26 lut 2018 23:51:44 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1368
Lokalizacja: Kraków
GieTe pisze:
vcs pisze:
Ile kosztuję sensowna wkładka do RB3011UiAS-RM ?
Będę tym niedobrym klientem który wypnie światło z ich urządzenia w swoje :aqq:

Mylicie technologie, nie ma wkładek sfp GPON pod Mikrotika, są tylko zwykłe, a takie nie będą działać. Strasznie kombinujesz. Tak jak pisałeś niech isp da ci samego zwykłego transparentnego ONTa od siebie i tyle. Inaczej tego nie zrobisz.


On nie chce zrobić z mt olta tylko wejść na niego bezpośrednio od dostawcy wykorzystując onu we wkładce
np takiej http://active.fibrain.pl/produkt/gpon-s ... p,293.html


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 18:35:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
DZKiller pisze:
Możesz ich zidentyfikować za pomocą mac.
Mianowicie pododawać ich komputery itp.
do users w hotspocie żeby dostawali określone IP.
A potem zrób Simple cue dla każdego żeby widzieć i kontrolować ich przepustowość.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Część stałych oczywiście mogę zrobić po mac'u.
Ale duża grupa osób przyjeżdża na weekend i wyjeżdża po jednym dwóch dniach i tyle ich widzieli.
Dziś mam hasło do WiFi na paragonie, ale nie jest to personalizowanie hasło tylko ogólne.


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 19:12:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
vcs pisze:
DZKiller pisze:
Możesz ich zidentyfikować za pomocą mac.
Mianowicie pododawać ich komputery itp.
do users w hotspocie żeby dostawali określone IP.
A potem zrób Simple cue dla każdego żeby widzieć i kontrolować ich przepustowość.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Część stałych oczywiście mogę zrobić po mac'u.
Ale duża grupa osób przyjeżdża na weekend i wyjeżdża po jednym dwóch dniach i tyle ich widzieli.
Dziś mam hasło do WiFi na paragonie, ale nie jest to personalizowanie hasło tylko ogólne.
Możesz użyć opcji guest w hotspocie, zmodyfikować stronę login żeby na przykład można by był kliknąć przycisk zacznij kożystać z internetu i mieć internet do woli. W menu users pojawi się nowy użytkownik z mac urządzenia. I pozostałe ustawienia tak samo jak wcześniej pisałem.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 05 mar 2018 20:56:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
DZKiller pisze:
Możesz użyć opcji guest w hotspocie, zmodyfikować stronę login żeby na przykład można by był kliknąć przycisk zacznij kożystać z internetu i mieć internet do woli. W menu users pojawi się nowy użytkownik z mac urządzenia. I pozostałe ustawienia tak samo jak wcześniej pisałem.


Od tego mam UniFi CludKey.
Jestem po instalacji wszystko śmiga wziołem 300/150 mbps nie wiem na co to wykorzystam ale widzę że SSD ma problemy czas chyba na M.2


Na górę
Post: pn, 05 mar 2018 22:01:32 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
To taki słaby ten ssd skoro takiej przepustowości nie wytrzymuje :p.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
   
Post: pn, 05 mar 2018 22:01:34 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
To taki słaby ten ssd skoro takiej przepustowości nie wytrzymuje :p.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 05 mar 2018 22:07:06 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
DZKiller pisze:
To taki słaby ten ssd skoro takiej przepustowości nie wytrzymuje :p.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Niby jest 500 write ;) Ale też bloki większe


Na górę
Post: pn, 05 mar 2018 22:48:33 
Odpowiedz z cytatem
[quote="vcs"][quote="DZKiller"]To taki słaby ten ssd skoro takiej przepustowości nie wytrzymuje :p.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka[/quote]

Niby jest 500 write ;) Ale też bloki większe[/quote]Mój twardy przewala 100mb/a także 1gb/s około przejdzie :D.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
   
Post: pn, 05 mar 2018 22:48:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
vcs pisze:
DZKiller pisze:
To taki słaby ten ssd skoro takiej przepustowości nie wytrzymuje :p.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Niby jest 500 write ;) Ale też bloki większe
Mój twardy przewala 100MB/a także 1Gb/s około przejdzie :D.
Edit changelog:
-changed mb/s to MB/s
-changed gb/s to Gb/s
-changed napis na dole
Wysłane z mojego rb1100ahx4


Na górę
Post: czw, 08 mar 2018 20:02:28 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
Mam zew. ip na adresie 192.168.55.100
Mam zrobione przekierowanie w NAT, tylko teraz jaj jestem w adresacji własnej czyli 192.168.1.0/24 to przekierowanie nie działa.
Co muszę ustawić ?


Na górę
Post: czw, 08 mar 2018 20:15:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
vcs pisze:
Mam zew. ip na adresie 192.168.55.100
Mam zrobione przekierowanie w NAT, tylko teraz jaj jestem w adresacji własnej czyli 192.168.1.0/24 to przekierowanie nie działa.
Co muszę ustawić ?
Jeżeli chcesz przekierować konkretny adres z konkretnym portem to tutaj:
http://blog.pgkomp.pl/przekierowanie-po ... -mikrotik/

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: baroo, Pinki i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 wrz 2018 21:50:15

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl