Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 18 lut 2018 15:38:31 
   Tytuł: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
Witam,

Przymierzam się do przejścia z łącza radiowego 20/2 Mbps na łącze światłowodowe GPON 500/250 Mbps.
Dość duża zmiana, chodź przy aktualnym łączu w miarę jest wszystko ok. to zapewne z większym łączem każdy się bardziej rozwinie z zapotrzebowaniem.

Aktualnie
AirGrid na wejściu działa jak router doprowadza sygnał do switcha i z niego leci na całą infrastrukturę.
Wyjście 1 - udostępnianie internetu na 2 urządzeniach stacjonarnych po skrętce, reszta przez AP w domu (ruch wieczorny, netfli'x głównie 1 użytkownik)
Wyjście 2 - udostępnienie internetu po skrętce 2 AP na końcu w drugim domu. (ruch wieczorny, lekka telewizja, youtube, etc. 3 użytkowników)
Wyjście 3 - most na AirGrid M5 ok. 300m na końcu kilka kamer 4k(max. 60Mbps), dodatkowo udostępnienie internetu Ubnt Mesh x2 plus kontroler, ok. 100 urządzeniom(głownie telefony) ruch czerwiec, sierpień, klienci pola namiotowego.

Całość oczywiście "ogarnia" ta antena i wszystko jest w jednej sieci.

Muszę kupić jakiś sensowny router skonfigurować i zapomnieć
Docelowo chciałbym aby każde wyjście z routera było osobną odizolowaną siecią, przykładowo:
Eth 5 - siec 192.168.15.1-254 ( dom1 )
Eth 6 - siec 192.168.16.1-254 ( dom2 )
Eth 7 - siec 192.168.17.1-254 ( interes )
Eth 8 - siec 192.168.18.1-254 ( zapas )

nie ukrywam że rejestrator z kamer chciałbym mieć dalej w domu i móc podglądać i przeglądać jako tako z sieci Eth5, tylko ze kamery są za mostem w Eth7.
Zastanawiam się jak to sensownie rozwiązać?
Na pewno będę miał zewnętrzny IP z którego kilka portów będą chciał przekierować na te sieci.

Jak to zrobić i na czym najlepiej? Jakie niespodzianki mogą mnie czekać?
Podłączenie z światłowodu będę miał przez ich modem na skrętce.

Oczywiście przy tak dużym obciążaniu mostu który jest należało by wymienić te anteny ale nie uśmiecha mi się jakoś airFiber za 5k dla turystów.

Dodatkowo nie ukrywam, że z racji HotSpot'u pojawia się kwestia logów. Czym i jak je zapisywać i czy to ma sens?

Dziękuje


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 0:50:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
vcs pisze:
Witam,

Przymierzam się do przejścia z łącza radiowego 20/2 Mbps na łącze światłowodowe GPON 500/250 Mbps.
Dość duża zmiana, chodź przy aktualnym łączu w miarę jest wszystko ok. to zapewne z większym łączem każdy się bardziej rozwinie z zapotrzebowaniem.

Aktualnie
AirGrid na wejściu działa jak router doprowadza sygnał do switcha i z niego leci na całą infrastrukturę.
Wyjście 1 - udostępnianie internetu na 2 urządzeniach stacjonarnych po skrętce, reszta przez AP w domu (ruch wieczorny, netfli'x głównie 1 użytkownik)
Wyjście 2 - udostępnienie internetu po skrętce 2 AP na końcu w drugim domu. (ruch wieczorny, lekka telewizja, youtube, etc. 3 użytkowników)
Wyjście 3 - most na AirGrid M5 ok. 300m na końcu kilka kamer 4k(max. 60Mbps), dodatkowo udostępnienie internetu Ubnt Mesh x2 plus kontroler, ok. 100 urządzeniom(głownie telefony) ruch czerwiec, sierpień, klienci pola namiotowego.

Całość oczywiście "ogarnia" ta antena i wszystko jest w jednej sieci.

Muszę kupić jakiś sensowny router skonfigurować i zapomnieć
Docelowo chciałbym aby każde wyjście z routera było osobną odizolowaną siecią, przykładowo:
Eth 5 - siec 192.168.15.1-254 ( dom1 )
Eth 6 - siec 192.168.16.1-254 ( dom2 )
Eth 7 - siec 192.168.17.1-254 ( interes )
Eth 8 - siec 192.168.18.1-254 ( zapas )

nie ukrywam że rejestrator z kamer chciałbym mieć dalej w domu i móc podglądać i przeglądać jako tako z sieci Eth5, tylko ze kamery są za mostem w Eth7.
Zastanawiam się jak to sensownie rozwiązać?
Na pewno będę miał zewnętrzny IP z którego kilka portów będą chciał przekierować na te sieci.

Jak to zrobić i na czym najlepiej? Jakie niespodzianki mogą mnie czekać?
Podłączenie z światłowodu będę miał przez ich modem na skrętce.

Oczywiście przy tak dużym obciążaniu mostu który jest należało by wymienić te anteny ale nie uśmiecha mi się jakoś airFiber za 5k dla turystów.

Dodatkowo nie ukrywam, że z racji HotSpot'u pojawia się kwestia logów. Czym i jak je zapisywać i czy to ma sens?

Dziękuje
Jeżeli dobrze czujesz się z ubnt sensownym wyborem byłby edgerouter-8
lub jeżeli masz mało miejsca edgerouter-x
Oczywiście jeżeli chciałbyś mieć więcej opcji konfiguracji to mikrotik na takie łącze minimum RB1100AHx4 lub rb750gr3.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 0:57:18 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
Co do mostów to nawet nowe nanostation AC które będą kosztować 1/4 ceny mogą przepchać spokojnie 500mb/s a i tak airfibera nie wykożystasz w pełni przy takim łączu.
Na dłóższe odcinki nanobeam AC gen2.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 1:41:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
DZKiller pisze:
Jeżeli dobrze czujesz się z ubnt sensownym wyborem byłby edgerouter-8
lub jeżeli masz mało miejsca edgerouter-x
Oczywiście jeżeli chciałbyś mieć więcej opcji konfiguracji to mikrotik na takie łącze minimum RB1100AHx4 lub rb750gr3.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Ubnt mam obcykany Ale na takie moje linki etc ale to co jest w Edgerouter to zupełnie dziki interfejs.
MT dotykam od lat ale 2 razy może mi się udało routing na tym odpalić A z tym co ja chce to boję się że będzie się to długo rodzić.

Akurat leżą mi rb750bez który robi za switcha i kilkudniowy Edge router x narazie bezrobotny który po zmianie z łącza ok. 100 na 500 wywnioskowalem że będzie jednak zaslaby.

Ogólnie skłaniam się do MT Ale bardziej myślałem nad 3011 niż nad twoim rozwiązaniem trochę też cena inna.

P.S. miejsca mam sporo szafka ma z 3U wolne.


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 1:50:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
vcs pisze:
DZKiller pisze:
Jeżeli dobrze czujesz się z ubnt sensownym wyborem byłby edgerouter-8
lub jeżeli masz mało miejsca edgerouter-x
Oczywiście jeżeli chciałbyś mieć więcej opcji konfiguracji to mikrotik na takie łącze minimum RB1100AHx4 lub rb750gr3.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Ubnt mam obcykany Ale na takie moje linki etc ale to co jest w Edgerouter to zupełnie dziki interfejs.
MT dotykam od lat ale 2 razy może mi się udało routing na tym odpalić A z tym co ja chce to boję się że będzie się to długo rodzić.

Akurat leżą mi rb750bez który robi za switcha i kilkudniowy Edge router x narazie bezrobotny który po zmianie z łącza ok. 100 na 500 wywnioskowalem że będzie jednak zaslaby.

Ogólnie skłaniam się do MT Ale bardziej myślałem nad 3011 niż nad twoim rozwiązaniem trochę też cena inna.

P.S. miejsca mam sporo szafka ma z 3U wolne.
Interfejs er-x jest wbrew pozorom bardzo prosty.
Jednak jeżeli chodzi o możliwości konfiguracji to interfejs Mt jest o wiele lepszy.
Er-x takie łącze powinien ogarnąć z palcem w brązowym.
RB1100ahx4 jest 2x wydajniejszy a poza tym jest wersja dude która ma dwa miejsca na dyski m.2 i dwa sata. W zestawie dostajesz jeden dysk m.2 60gb.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 2:06:12 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
Spróbuje z tym ubnt się pobawić.

Co mi daje DUDE? Logi?
Bo to kolejny kosmos W konfiguracji pewnie ;)


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 2:32:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
vcs pisze:
Spróbuje z tym ubnt się pobawić.

Co mi daje DUDE? Logi?
Bo to kolejny kosmos W konfiguracji pewnie ;)
Tutaj masz to ładnie opisane i wytłumaczone
http://mikrotikacademy.pl/the-dude-instalacja/

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 8:17:25 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
Ale powiem ci że to co chcesz zrobić o wiele łatwiej będzie ci w mikrotiku.
Także jak masz czas moim zdaniem powinieneś spróbować.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 10:55:45 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
A jakie są dobre praktyki jeśli chodzi o dostęp do podsieci jako tako?

Tzn. przykład tego rejestratora który jest w sieci domowej a kamery IP w innej.

Na logikę mogę zrobić bridge na dwóch portach lub podłączyć do jednego switcha.
Ale znów podgląd z domowej sieci będzie nie możliwy. Jakby to był sam rejestrator to jeszcze ok. ale tam jeszcze mam jakieś sterowanie lampami, termometry i inne dziwactwa.


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 14:33:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
vcs pisze:
A jakie są dobre praktyki jeśli chodzi o dostęp do podsieci jako tako?

Tzn. przykład tego rejestratora który jest w sieci domowej a kamery IP w innej.

Na logikę mogę zrobić bridge na dwóch portach lub podłączyć do jednego switcha.
Ale znów podgląd z domowej sieci będzie nie możliwy. Jakby to był sam rejestrator to jeszcze ok. ale tam jeszcze mam jakieś sterowanie lampami, termometry i inne dziwactwa.
Rozumiem że między podsiecią a twoją siecią w domu masz router tak?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 14:51:52 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
Dopiero się zorientowałem co ja powiedziałem

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 14:54:04 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
Rejestrator powinien poradzić sobie z przejściem przez nat jeżeli o to co chodzi.
I tak na prawdę na co ci potrzebne aż 4 podsieci?
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Ostatnio zmieniony pn, 19 lut 2018 14:54:04 przez DZKiller, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 15:01:23 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
W tym momencie nie mam, jak pisałem antena AirGrid od obecnego ISP robi za router :)

4 sieci dlatego bo mam siec domową, siec w domu brata i sieć na kempingu.

P.S. Zamówiłem MT 3011


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 16:59:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
vcs pisze:
W tym momencie nie mam, jak pisałem antena AirGrid od obecnego ISP robi za router :)

4 sieci dlatego bo mam siec domową, siec w domu brata i sieć na kempingu.

P.S. Zamówiłem MT 3011
Tak na prawdę będziesz mógł zastąpić switcha tym RB.
I wtedy przekierowania czy widoczność kamer nie będzie problemem a nawet jeżeli by był łatwo będzie go rozwiązać.
Czyli er-x nie podołał zadaniu?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 21:53:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
DZKiller pisze:
Tak na prawdę będziesz mógł zastąpić switcha tym RB.
I wtedy przekierowania czy widoczność kamer nie będzie problemem a nawet jeżeli by był łatwo będzie go rozwiązać.
Czyli er-x nie podołał zadaniu?

ER-X niestety jest dziwny, chodź pewnie tutaj moja niewiedza raczej z konfiguracji ruterów wychodzi, gdzie przy MT już trochę skonfigurowanych się naoglądałem.

Tak jak piszesz plan jest zastosować poniekąd MT jako switcha, a obecny switch zostawię sobie na domową infrastrukturę czyli stacjonarkę i AP.
Ew. AirGrid który jest mostem na 3 lokalizacje w której jest rejestrator, aby były w jednej sieci.
Chyba, że zrobię bridge na dwóch portach eth i na tym natowanie? Lub narobić przekierowań miedzy tymi sieciami w ten rejestrator ?
Wtedy będę miał z WAN dostęp do niego oraz jednej i drugiej sieci? Nakombinowałem?

Ogólnie jutro zacznę sobie rzeźbić to powoli.
Tylko już widzę pierwszy problem - okres przejściowy bym nie musiał re konfigurować statycznych ip wszędzie.
Teraz antena robi za router i jest w puli i na adresie 192.168.1.1
Chcąc wpuścić antenę od ISP w eth1 to po konfigurować sieci czeka mnie blackout.
Bo nie mogę zrobić podwójnego natowania na tej klasie.

Teoretycznie wydaje mi się że powinienem wpiąć antenę w eth1 ustawić bridge z eth2 i eth3
Na eth2 będzie komputer z którego będę konfigurował i testował, a na eth3 przejście do switcha z całą siecią.
No i powiedzmy po konfiguracji mojego punktu 3 czyli w tym wypadku pozmienianiu na wszystkich urządzeniach(kamery itd.), ip z puli 192.168.1 na 10.0.15.1 fizycznie przepiać port eth?

Dobrze dzwoni ?


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 22:02:17 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
Na okres przejściowy ten konfig będzie starczył , potem jak sfp przyjdzie po prostu się nat na Mt zrobi i tyle.
A co do na przykład kamer wydaje mi się że najlepiej by było połączyć to w jedną pulę adresów żeby nie robić nie potrzebnych przekierowań i ewentualnych problemów z podglądem itp.
Chyba że ten rejestrator to coś w rodzaju nas z kilkoma kartami sieciowymi.


Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 22:28:31 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
SFP nie przyjdzie Jak mi to napisano.
Przyłącze kończą urządzeniem ONT A do niego trzeba podłączyć router przez ETH 10/100/1000

Pytanie czy warto się spinac o SFP?
Na świetle to już wgl. się nie znam.


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 22:32:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
vcs pisze:
SFP nie przyjdzie Jak mi to napisano.
Przyłącze kończą urządzeniem ONT A do niego trzeba podłączyć router przez ETH 10/100/1000

Pytanie czy warto się spinac o SFP?
Na świetle to już wgl. się nie znam.
Pytanie jest takie czy jesteś wykożystać całe światło i czy aż tak zależy ci na niwelacji opóźnień.
Bo tak na prawdę przez skrętkę kat 6e można się spiąć na 10gb/s a przez kat 5e max 5gb/s ale pytanie po co.


Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 22:33:58 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1206
Lokalizacja: Kraków
vcs pisze:
SFP nie przyjdzie Jak mi to napisano.
Przyłącze kończą urządzeniem ONT A do niego trzeba podłączyć router przez ETH 10/100/1000

Pytanie czy warto się spinac o SFP?
Na świetle to już wgl. się nie znam.


Możesz poprosić operatora (jeśli to nie orange tylko lokalny) o ONTa we wkładce SFP

pewnie będzie jakaś niewielka dopłata jednorazowa ale jest taka możliwość

czy warto cóż jedno pudełko mniej (miejsce prąd ciepło itp)
prędkościowo bez różnicy


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 22:58:11 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
Operator lokalny.
Rozumie że operator musi wiedzieć wcześniej do czego to SFP?
Tzn. Jakiego urządzenia routera ? Ew. Wkładkę mógłbym sobie sam kupic? Btw. wiem że nawet routerow nie sprzedają konfiguruja ale klient sam kupuje.

P.S. W Beskidach teraz wiesza się światłowody wszędzie i po kilka km do pojedynczych gospodarstw bez jakiejkolwiek szansy na przyłącze.


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 23:20:41 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1206
Lokalizacja: Kraków
vcs pisze:
Operator lokalny.
Rozumie że operator musi wiedzieć wcześniej do czego to SFP?
Tzn. Jakiego urządzenia routera ? Ew. Wkładkę mógłbym sobie sam kupic? Btw. wiem że nawet routerow nie sprzedają konfiguruja ale klient sam kupuje.

P.S. W Beskidach teraz wiesza się światłowody wszędzie i po kilka km do pojedynczych gospodarstw bez jakiejkolwiek szansy na przyłącze.


nie nie musi wiedzieć ale miło jest go poinformować bo wtedy łatwiej się porozumiecie

możesz jeszcze raz przeczytać PS bo albo ja jestem jakiś przymulony albo nic z tego nie rozumiem :)


Na górę
Post: wt, 20 lut 2018 20:58:29 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
DZKiller pisze:
Pytanie jest takie czy jesteś wykożystać całe światło i czy aż tak zależy ci na niwelacji opóźnień.
Bo tak na prawdę przez skrętkę kat 6e można się spiąć na 10gb/s a przez kat 5e max 5gb/s ale pytanie po co.

Nie no na pewno nie wykorzystam ale też chce mieć w miarę dobrze zrobione.
Tutaj podchodzę edukacyjnie by uzupełnić braki, a może jeszcze moje rozterki się komuś przydadzą.

hub_lan pisze:
nie nie musi wiedzieć ale miło jest go poinformować bo wtedy łatwiej się porozumiecie

Ile kosztuję sensowna wkładka do RB3011UiAS-RM ?
Będę tym niedobrym klientem który wypnie światło z ich urządzenia w swoje :aqq:

hub_lan pisze:
możesz jeszcze raz przeczytać PS bo albo ja jestem jakiś przymulony albo nic z tego nie rozumiem :)

Chciałem tylko przedstawić co się dzieje w sąsiednim województwie.


Na górę
Post: wt, 20 lut 2018 23:04:11 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1206
Lokalizacja: Kraków
nadal nie rozumiem co napisałem w PS

różnica w opóźnieniach pomiędzy
1. szkło / olt /miedź /router
2. szkło / wkładka/router
będzie na poziomie <0,5ms

co do ceny wkładek to od 250 do 450 zależnie od tego z jakiej stajni kto ma OLTa (centralę GPON)

bo wkładka musi być dobrana do centrali a nie do tego do czego ją wetkasz :)

i Jeszcze info dodatkowe to Ty sobie przepniesz z onu na wkładkę tylko musi to zrobić ktoś od dostawcy bo jescze jest konieczna autoryzacja takie wkładki na centrali / OLT


Na górę
Post: wt, 20 lut 2018 23:23:57 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
hub_lan pisze:
i Jeszcze info dodatkowe to Ty sobie przepniesz z onu na wkładkę tylko musi to zrobić ktoś od dostawcy bo jescze jest konieczna autoryzacja takie wkładki na centrali / OLT

Podejrzewałem, że tak łatwo nie jest :)
Nasuwa mi się kilka innych pytań odnośnie światła ale to w innym temacie.

Ogólnie mam już ten MT i już mam mały problem DHCP działą ale NAT nie chce :(

Tzn mam tak
[admin@MikroTik] > ip address print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
# ADDRESS NETWORK INTERFACE
0 192.168.18.1/24 192.168.18.0 ether8
1 192.168.1.2/24 192.168.1.0 ether1-WAN

[admin@MikroTik] /ip firewall nat> print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
0 chain=srcnat action=masquerade out-interface=ether1-WAN log=no log-prefix=""

nie chce działać :(


Na górę
Post: wt, 20 lut 2018 23:35:18 
   Tytuł: Re: Przebudowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Jak dla mnie największym plusem wykożystania wkładki zamiast konwertera jest brak kolejnego pudełka w szafie.
Co do tego natu to możesz spróbować włączyć DHCP client na eth1 i zobaczyć czy wtedy działa. Jeżeli tak to bedziesz wiedział że jest coś nie tak z adresacją.
Jak nie będziesz jeszcze mógł spróbować ustawić nat manualnie zamiast masquarade.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
   
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 17 lip 2018 23:29:16

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl