Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 31 sty 2018 14:56:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 31 sty 2018 14:45:49
Posty: 3
Dysponuje adresem publicznym powiedzmy 89.122.160.145
o masce podsieci 255.255.248.0
czyli mogę mieć maksymalnie 2046 hostów
adres prywatny sieci ustaliłbym jako 192.168.0.0 to prywatny adres rozgłoszeniowy jest określony jako 192.168.255.255 i miałbym max 65534 hostów?


Na górę
Post: śr, 31 sty 2018 16:03:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 370
Tak, ale miałbyś też jedną wielką domenę rozgłoszeniową.

Pamiętaj, że np każdy pakiet ARP trafi do każdego z tych hostów i każdy z tych hostów będzie te pakiety generował. To dla takiej wielkiej sieci może być znaczącym ruchem. To, dhcp, jakis multicast, ipv6, ktorymi windowsy sie odzywaja. Sporo tego wbrew pozorom.


Na górę
Post: śr, 31 sty 2018 19:26:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 788
Lokalizacja: RP
ciekawe ile przepustowości wysyci takie arp z 65K hostów :)

_________________
Administrator sieci komputerowych


Na górę
Post: wt, 06 lut 2018 0:13:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 31 sty 2018 14:45:49
Posty: 3
Właściwie to zastanawia mnie też inna rzecz bo w przypadku NAT'u to możemy ustawić sobie dowolną maskę pod sieci np. na 255.255.255.0 aby mieć normalną liczbę hostów 254 czy ona jest ustawiona urzędowo na 65k hostów?Szczerze powiedziawszy to mam problem z maskami podsieci no bo jeśli dostanę 89.122.160.145/29 to mogę sobie publicznie zaadresować 6 hostów lub (podsieci NAT'owych) ale z drugiej strony to miałbym siedem masek podsieci ? jedną publiczną 255.255.255.248 a 6 pozostałych np. prywatną 255.255.255.0?


Na górę
Post: wt, 06 lut 2018 14:35:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 401
Lokalizacja: Wrocław
Klasowy routing od jakichs 15 lat juz "nie obowiazuje".
dzielisz na najmniejsza podsiec jaka Ci jest potrzebna i nie bedzie Ci ograniczac rozrostu.
Nikt nie broni Ci zrobic podsieci 10.1.2.0/30, nikt nie zabroni Ci zrobic podsieci 192.168.0.0/16.

Jesli o to pytasz, bo co ma NAT do wielkosci podsieci, to nie wiem...


Na górę
Post: pt, 09 lut 2018 12:31:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 31 sty 2018 14:45:49
Posty: 3
chodzi mi o to że jak wykorzystam sobie jeden z adresów hosta na adres zewnętrzny sieci z adresu który otrzymałem od ISP(89.122.160.145/29)
to czy będę miał prywatną maskę podsieci (dowolną jaką chcę na przykład /24 na zaadresowanie 254 hostów) a maska adresu który otrzymałem od ISP będzie nadal wynosiła /29? czyli będę miał 2 maski podsieci w takim przypadku?(jedną do prywatnej sieci /24) a druga to jest razem adresem od ISP(/24)

Nie jestem pewien tej rzeczy :sciana:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: XTR3M3K i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 8:49:12

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl