Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 29 sty 2018 23:31:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 27 mar 2016 16:37:14
Posty: 20
Witam!
Z racji rozbudowy mojego domu chciałbym zmodernizować sieć.
Na nowym piętrze w każdym pokoju chciałbym pociągnąć kabel rj45.
Obecnie mam ponad 200m kabla kategorii 6 UTP firmy fibraindata.
Chciałbym rownież aby internet po kablu jak i wifi był na niższych piętrach oraz na zewnątrz w pomieszczeniach gospodarczych.
Internet w domu odbieram drogą radiową za pośrednictwem mikrotika sxt lite 5 (zwykła radiówka na 5ghz prędkość około 15Mbit symetrycznie w przyszłości może coś szybszego).
Obecnie internet jest rozsyłany przez asusa n18u czyli wifi na 2.4ghz.
Dobrze by było gdyby w całym domu (2 piętra i parter) było wifi więc muszę zainwestować w jakieś access pointy bo sam router całości nie pokryje.
Z moich wstępnych przemyśleń wynikło, że potrzebuje switcha aby ogarnąć taką ilość połączeń po lanie (konkretnie 10) oraz kilku access pointów.
Cały sprzęt umieściłbym na strychu zaraz pod dachem. W tym momencie mam problem:

1) asus n18u jako główny router + switch + access pointy (TP-Link TL-SG1016D)

2) asus n18u jako access point + switch + router główny + access pointy (TP-Link TL-SG1016D, ubiquiti edge router x)

3) asus n18u jako access point + router z większą ilością portów lan + access pointy (CRS326-24G-2S+RM)

Wszystko zapakowane byłoby do szafy rack żeby nie plątało się niepotrzebnie.
Jako access pointy ubiquiti unifi ap lub mikrotiki hap lite/hAP ac lite. Do ubiquiti potrzebuje albo zewnętrznego kontrolera albo aplikacji na komputerze
+ capsman na mikrotiku a do hap'ów wystarczy tylko sam capsman o ile dobrze zrozumiałem
Nie wiem czy stosować patchpanel bo to około 200zł wydatku a jakoś bardzo potrzebny nie jest.
Do pomieszczeń gospodarczych pociągnąłbym dwa kable i na końcach po jednym access poincie. Do zasilania apków muszę również mieć poe na kilku lanach. Znalazłem w internecie coś takiego jak adapter POE pozwalający zasilić jednocześnie do kilkunastu portów napięciem 12, 24V. Chciałbym się was poradzić co do moich planów, co będzie lepiej działać, co lepsze na moje potrzeby, bo nie sztuka kupić dużo drogiego sprzętu a później płakać, że nie działa tak jak byśmy tego chcieli :)


Ostatnio zmieniony pn, 29 sty 2018 23:31:15 przez Marmoladowy, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 31 sty 2018 19:35:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 793
Lokalizacja: RP
bez kombinacji, szafa/szafka w piwnica/strych w niej switch zarządzalny 24porty + router MiktoTik, z tej szafki skrętka do każdego pomieszczenia zakończone gniazdkiem. Do gniazdka podłączasz co w danym momencie potrzebne może być nawet tplink za 30pln,
Nie wystawiaj tam gdzie mieszkasz/sypiasz 2,4Ghz nadmiarowo bo główka może rozboleć :P, osobiście jestem zwolennikiem wyłączania w nocy wszystkich kart wlan w urządzeniach więc dobrze mieć jakieś mądre AP.
Patchpanel 24 port ok 50pln

_________________
Administrator sieci komputerowych


Na górę
Post: czw, 01 lut 2018 0:00:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 27 mar 2016 16:37:14
Posty: 20
Router + switch zarzadzalny to wyjdzie razem tyle ile za router z 24 portami crs od mikrotika. Nigdzie za 50zl nie moge znaleźć patchpanela z 24/16 portami w kategorii 6.


Na górę
Post: czw, 01 lut 2018 0:34:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8316
CRS to switch, nie router. Patchpanel w kat 6 dla 24 portów to cena ok 200 zł, przynajmniej taka była jak go ostatnio kupowałem

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 01 lut 2018 0:36:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 27 mar 2016 16:37:14
Posty: 20
Można na nim postawić router os więc myślałem, że to również router.
https://mikrotik.com/product/CRS326-24G-2SplusRM


Na górę
Post: czw, 01 lut 2018 0:44:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8316
można postawić namiastkę routera...

rower jadący 300 km/h nie staje się nagle motocyklem tylko z tego powodu...

https://www.cda.pl/video/1536662f :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 01 lut 2018 0:47:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 27 mar 2016 16:37:14
Posty: 20
To co proponujesz w takim razie :foch:


Na górę
Post: czw, 01 lut 2018 2:45:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 27 mar 2016 16:37:14
Posty: 20
Znalazłem jeszcze rb3011uias-rm. Ma go ktoś i może coś o nim powiedzieć?


Na górę
Post: czw, 01 lut 2018 9:42:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1267
Lokalizacja: Myszków
Wyjdę przed szereg i zaproponuję RB750UP/ Hex (czy jak one tam się teraz nazywają 4xPOE na portach) jako router + do tego switch 1gbps 24 porty L2.
Nie ma się co pchać ze sprzętem dużo powyżej możliwości łącza.
Rbek jest routerem i pod porty POE podpinamy APeki w domu, jednym portem zapinamy się do Switcha, resztę portów zajmujemy gniazdkami w domu. Jak braknie portów z prądem to dokładamy listwę POE. Patchpanel można w domowych rozwiązaniach pominąć. Za to proponuję opisanie sobie kabli i gniazdek żeby wiedzieć który gdzie biegnie.
100Mbit nie jest problemem bo łącza nie mamy aż tyle żeby brakło portu, przesył przez radio do switcha też nie osiągnie więcej jak 100Mbit.
Jak braknie to wymieniamy RB który kosztuje grosze w porównaniu do takiego 3011 o CCRrze czy innych AH nie wspomnę.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 01 lut 2018 17:45:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 27 mar 2016 16:37:14
Posty: 20
A jeśli chciałbym podłączyć nasa to będzie się spinał na 1gigabita czy 100mbit?


Na górę
Post: czw, 01 lut 2018 17:56:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1267
Lokalizacja: Myszków
Pod swichem na 1gbps i wszystkie urządzenia do niego wpięte również.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 01 lut 2018 18:04:29 
Odpowiedz z cytatem
Ten router rb750 utrzyma taką ilość urządzeń? Jak około 5 po wifi sie podłączy + film 4k z nasa po kablu na tv?. Do stabilnego wifi wystarczą jakieś tanie czy lepiej sterowane z capsmana?


Na górę
   
Post: czw, 01 lut 2018 18:10:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1267
Lokalizacja: Myszków
Utrzyma i więcej. Film z nasa nie przejdzie przez router. Bedzie to ruch w obrębie switcha.
Router ma być routerem a switch switchem.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 01 lut 2018 18:19:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 27 mar 2016 16:37:14
Posty: 20
Ok, dzięki za pomoc :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 18 wrz 2018 15:54:06

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl