Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 07 sty 2018 22:14:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 26 sty 2017 11:06:59
Posty: 13
Witam,
Od ponad pół roku mam wielki problem z siecią wifi. Mianowicie chodzi tragicznie bądź nie ma jej w cale. Problemu po przewodzie nie ma żadnego. Połączenie działa bez przerwy od pół roku ( zmiana softu w routerze w celu sprawdzenia czy coś pomoże- nie zdała rezultatów).
Po przewodzie mam wpiętych 14 urządzeń w tym dwa serwery. Po wifi kolejne 10-15 urządzeń jeśli działa i jeśli chce podłączyć cokolwiek.
Myślę nad wymianą sprzętu bo rok czy dwa lata temu problem nie istniał a zużycie było większe bądź takie samo.
Obecne zestawienie to:
Router VM DS3 działający w trybie modemu spięty z TP-Link Archer AC2600. ( Na routerze VM internet rozłączał o codziennie a na tplinku działa trzeci rok bez przerwy) Od niego przewód na switch nr1 na dole, a od switcha nr1 przewód na górę do switcha nr2. Niestety nie mogę prowadzić wszystkich przewodów z dołu aby zastosować jeden switch.
Od switcha nr1 mam podpięty jeszcze jeden stary AP tplinka, który chodzi jescze gorzej jak sygnał wifi z routera ac2600.

I tutaj potrzebuje teraz waszej pomocy. Potrzebuje mega stabilny i dobry sprzęt do konfiguracji opisanej powyżej. Router / modem Virgin Media musi zostać. Reszta może być zmieniona razem ze swotchami.
Potrzebuję mega stabilny router, który nie koniecznie musi mieć wbudowane wifi a np może posiadać gniazdo SIM na łącze backupowe. Do tego sprzęt pod wifi najlepiej Dual Band. Najlepiej jeden dobry AP aby w całym domu był naprawdę dobry sygnał a jeśli nie to np 2 sztuki. Inne rozwiązania też mogą byc. W tym momencie po wifi nie idzie obejrzeć głupiego filmiku z YouTube i problem pojawiał się nie dawno.
Ktoś pomoże z doborem sprzętu ?


Na górę
Post: pn, 08 sty 2018 4:22:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1351
Jeśli cos chodziło dobrze tzn że masz cos spierdaczone w swojej sieci. Analizowałeś wifi analyzerem eter? Ostatnio miałem klienta któremu jakiś telefon rozkładał cale wifi w firmie. Zablokowaliśmy go z poziomu routera i wszystko dziala. Jakie masz sygnały na urządzeniach?


Na górę
Post: pn, 08 sty 2018 4:42:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 26 sty 2017 11:06:59
Posty: 13
Ten temat mam już przerobiony. Niestety problem pojawił się jak pewnego czasu na całej ulicy walnęło światło i spalił mi się UPS gdy włączali i wyłączali co chwila. Od tego czasu był problem. Na początku testowałem wszystko, fakt gdy w sieci nie było iPhonów problemu ze znajdowaniem SSID nie bylo, gdy te się próbowały podłączyć lub któryś z nich złapał sieć już nie było możliwości podłączenia się do sieci nowych urządzeń i żadne urządzenie nie znajdowało ssid natomiast urzadzenia, które były podłączone za nim ssid sieci zniknęło, wifi normalnie dzialalo. Problem rozwiazala zmiana oprogramowania. Ale sieć po wifi zwolniła. Nawet jak jest podłączone tylko jedno urządzenie ledwo wszystko chodzi. Po przewodzie działa bez zarzutu mimo problemu wifi. Nawet po odłączeniu switchy i podłączeniu tylko jednego urządzenia do sieci poprzez wifi problem nadal występuje. Dla porównania ping po rj jest 8-15ms na test speedzie a po wifi 300-500ms i prędkość mimo 5GHz na poziomie 40-50Mb/s. Zasięg nie ma znaczenia bo nawet przy samym routerze nie działa jak powinno.


Na górę
Post: pn, 08 sty 2018 8:00:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3840
Lokalizacja: Szczecin
W takim razie najpewniej spaliło się również coś w AP, a nie tylko UPS. Na logikę: jak problem zaczął się po awarii prądu, to ona musi być przyczyną, a problem musi być sprzętowy i pomoże wymiana sprzętu na nowy.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 08 sty 2018 8:33:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 26 sty 2017 11:06:59
Posty: 13
Właśnie dla tego chce coś naprawdę dobrego i stabilnego. Router plus jeden lub dwa AP najlepiej aby zasilane były po PoE i działały w dwóch pasmach. Mozecie coś polecić? Kasa nie odgrywa tutaj znaczenia jakiegoś ze względu na serwery które muszę być onlinecaly czas


Na górę
Post: pn, 08 sty 2018 10:26:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3840
Lokalizacja: Szczecin
Jako AP unifi LR AC. Jako router kablowy jakiś Mikrotik. W zależności od potrzeb 750Gr3, 3011, albo CCR.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 08 sty 2018 11:07:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 366
Polecam połączenie UniFi AP AC LITE + RB750Gr3.
Kupiłem takie i dwa pokrywają mi cały dom (gdzie wcześniej AP od MT musiałobyć minimum 4). Działają bezproblemowo.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 08 sty 2018 11:43:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 732
kamulator pisze:
Właśnie dla tego chce coś naprawdę dobrego i stabilnego. Router plus jeden lub dwa AP najlepiej aby zasilane były po PoE i działały w dwóch pasmach. Mozecie coś polecić? Kasa nie odgrywa tutaj znaczenia jakiegoś ze względu na serwery które muszę być onlinecaly czas

UBNT EdgeRouter i do niego UniFi AP. To byłby najlepszy zestaw dla potrzeb domowych.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 14 gru 2018 10:07:55

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl