Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 16 lis 2017 23:23:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 25
Witam serdecznie! Jestem tutaj nowy. Chciałbym odpalić u siebie niewielką sieć zasilaną z LTE. BTS mam 2km w linii prostej (pasmo 2600) widzianego gołym okiem. Chciałbym założyć jakiś router oraz antenę zewnętrzną żeby wycisnąć co się da. Najchętniej jakiegoś Mikrotika żeby się czegoś nauczyć, ale może być to cokolwiek innego. Budżetu nie ma. Wiadomo ze za dobry sprzęt który ma działać trzeba zapłacić, ale nie chciałbym wydać na to całej wypłaty :D


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 8:52:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1272
Lokalizacja: Myszków
MIKROTIK ROUTERBOARD SXT LTE

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 8:55:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 422
Co masz na tej stacji oprócz LTE2600?


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 9:47:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3832
Lokalizacja: Szczecin
Nie SXT LTE, a wAP LTE kit. SXT LTE to stara konstrukcja, która nie obsługuje wszystkich pasm LTE i nie ma nawet 2G/3G.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 12:15:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 422
Wap LTE kit z tego co wiem jest nadal na modemie kategorii 4, czyli down do 150 Mb.

O MiMo 4x4 też można zapomnieć.


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 12:38:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 691
Lokalizacja: P.W Batna
A znacie takie coś jak TELTONIKA LTE/3G ?

https://www.anteny24.pl/m/1?text=teltonika


Właśnie testuję te urządzenia i powiem Wam , że jestem pod duuuużym wrażeniem ... :okularnik:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 12:55:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 422
@abaz poproszę zrzuty ekranu z parametrami CellID, eNB, RSRP, RSRQ, SINR, itp.


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 14:25:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 691
Lokalizacja: P.W Batna
glitzy pisze:
@abaz poproszę zrzuty ekranu z parametrami CellID, eNB, RSRP, RSRQ, SINR, itp.


A proszę ja Ciebie bardzo ...


Załącznik:
teltonika rut950.PNG
teltonika rut950.PNG [ 57.9 KiB | Przejrzano 2127 razy ]



To jest akurat TELTONIKA RUT950 -> https://www.anteny24.pl/teltonika-rut95 ... przewodowe

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 14:39:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 691
Lokalizacja: P.W Batna
Anteny zewnętrzne/wewnętrzne też są pod to ofcorz...
https://www.anteny24.pl/m/1/strona_nr/1?text=lte

I sygnały poprawią się zapewne, bo teraz mam go na biurku z małymi antenkami 5-7dBi...

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 14:59:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 754
aBaZ pisze:
A znacie takie coś jak TELTONIKA LTE/3G ?

https://www.anteny24.pl/m/1?text=teltonika


Właśnie testuję te urządzenia i powiem Wam , że jestem pod duuuużym wrażeniem ... :okularnik:

Sprzedajesz to jesteś pod wrażeniem, raczej standard ;-)
Nie twierdze ze złe urządzenia, bo w rękach nie miałem, ale stawiam w ciemno, że rzetelnego porównania z innymi produktami raczej nie zobaczymy :P


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 15:07:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 422
Jestem pid wrażeniem oceny parametrów.

A pojedynczo 800, 1800, 2100, 2600 da się na sztywno wybrać?

I jakie to ma złącza antenowe pod zewnętrzną antenę?

Te patyki to się nie nadają na 100%.


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 15:14:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 754
glitzy pisze:
A pojedynczo 800, 1800, 2100, 2600 da się na sztywno wybrać?
I czy BTSa można na sztywno wybrac?


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 16:04:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 422
Stację tylko w GSM po kanale wybierzesz i WCDMA po PSC. I to w jakimś Netmonitorze Nokii, np. E52.

W LTE nie. Dlatego potrzeba selektywna antenę która nie odbiera plecami.


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 16:59:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 691
Lokalizacja: P.W Batna
2x LTE (SMA)
2x WiFi (RP-SMA)

Można wybrać Operatora..
Załącznik:
teltonika rut950 operatorzy.png
teltonika rut950 operatorzy.png [ 39.97 KiB | Przejrzano 2068 razy ]



Na uwagę tez zasługuje możliwość zdalnego zarządzania urządzeniem poprzez usługę SMS:
Załącznik:
sms utils.png
sms utils.png [ 116.37 KiB | Przejrzano 2068 razy ]


I poprzez wykonanie połączenia telefonicznego:
Załącznik:
call config.png
call config.png [ 39.44 KiB | Przejrzano 2068 razy ]

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 17:07:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 754
aBaZ pisze:
Można wybrać Operatora..
Niebywałe!!


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 18:58:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1321
wwart pisze:
Chciałbym odpalić u siebie niewielką sieć zasilaną z LTE. BTS mam 2km w linii prostej (pasmo 2600) widzianego gołym okiem. Chciałbym założyć jakiś router oraz antenę zewnętrzną żeby wycisnąć co się da. Najchętniej jakiegoś Mikrotika żeby się czegoś nauczyć, ale może być to cokolwiek innego. Budżetu nie ma. Wiadomo ze za dobry sprzęt który ma działać trzeba zapłacić, ale nie chciałbym wydać na to całej wypłaty :D

Wybór masz duży na rynku, jeżeli chcesz Mikrotika również, możesz nawet kupić dongiel za 50 zeta i będzie śmigać genialnie (jeżeli zastosujesz do niego odpowiedni router z wydajnym zasilaniem po USB)-odpowiednią antenę (do LTE2600 polecam tą https://elboxrf.com/pl/product/98/tetraant-pro-2-19-20-hv ). Najważniejsza w Twoim przypadku jest możliwość konfiguracji połączenia tylko w jednym paśmie LTE/na stałe, jeżeli chcesz Mikrotika to proponowany wyżej https://www.wisp.pl/p5374,routerboard-wap-lte-kit-rbwapr-2ndr11e-lte.html jest wartym uwagi.
glitzy pisze:
Wap LTE kit z tego co wiem jest nadal na modemie kategorii 4, czyli down do 150 Mb.

To ma drugorzędne znaczenie, ważne jest aby można było na stałe wybierać konkretne pasmo LTE.
glitzy pisze:
O MiMo 4x4 też można zapomnieć.

Na dziś zbędny wydatek (tj. dla tych co się bawią w LTE- dział technikalia na telepolis.pl i pionów marketingowych operatorów , może się przydać gdy nie mamy uruchomionego LTE2600, a oba pasma LTE800 i LTE1800 są zapchane, wówczas ta agregacja jest ratunkiem na poprawienie download). Jeżeli na nadajniku mamy uruchomione LTE2600/możemy z niego skorzystać stosując antenę zewnętrzną (chyba że mamy bardzo blisko nadajnika to może ono działać bez i wymusimy go na stałe, to mamy spokój na lata). Poza tym żaden operator LTE nie pozwoli na stały transfer nawet na poziomie 50Mbps w ciągu dnia/wieczoru.


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 1:25:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 22
jarek7714 pisze:
jeżeli na nadajniku mamy uruchomione LTE2600/możemy z niego skorzystać stosując antenę zewnętrzną (chyba że mamy bardzo blisko nadajnika to może ono działać bez i wymusimy go na stałe, to mamy spokój na lata). Poza tym żaden operator LTE nie pozwoli na stały transfer nawet na poziomie 50Mbps w ciągu dnia/wieczoru.

Pozwoli na ciągnięcie 50 Mbps i lepiej, tylko problem polega na obciążeniu BTS przez liczbę X użytkowników, która jest cały czas zmienna i poza ISP na BTS nie znana.


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 16:06:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1321
fred_cs pisze:
Pozwoli na ciągnięcie 50 Mbps i lepiej, tylko problem polega na obciążeniu BTS przez liczbę X użytkowników, która jest cały czas zmienna i poza ISP na BTS nie znana.

Oczywiście że nie pozwali, będziesz przycięty pod takim argumentem jak napisałeś sam i tego nie udowodnisz (wyjątkiem mogą być stacje po których poza sezonem turystycznym hula wiatr). Te max. transfery będą zawsze w podstawowych/wykupionych pakietach.


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 16:16:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 22
jarek7714 pisze:
Oczywiście że nie pozwali, będziesz przycięty pod takim argumentem jak napisałeś sam i tego nie udowodnisz (wyjątkiem mogą być stacje po których poza sezonem turystycznym hula wiatr). Te max. transfery będą zawsze w podstawowych/wykupionych pakietach.


Wszystko zależy. Testowałem na Polkomtelu. I nigdy nic nje zablokowali/zmniejszyli. Transfery rzędu 20-50 Mbs LTE 1800. Pobrałem 300 GB danych, nikt nic nie przyciął. Ale jako łącze główne do sieci to raczej lipa. Może dla kilku użytkowników (4-5).


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 16:26:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1321
fred_cs pisze:
Wszystko zależy. Testowałem na Polkomtelu. I nigdy nic nje zablokowali/zmniejszyli. Transfery rzędu 20-50 Mbs LTE 1800. Pobrałem 300 GB danych, nikt nic nie przyciął. Ale jako łącze główne do sieci to raczej lipa. Może dla kilku użytkowników (4-5).

Akurat Plusa używam od 10 lat i u mnie tzw. "LTE bez limitu" po wykorzystaniu pakietu podstawowego zwalnia do 20/7Mbps, ale nie będę wypisywał bzdur na forach że internet mi działa 32kbps.


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 16:30:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 22
jarek7714 pisze:
fred_cs pisze:
Wszystko zależy. Testowałem na Polkomtelu. I nigdy nic nje zablokowali/zmniejszyli. Transfery rzędu 20-50 Mbs LTE 1800. Pobrałem 300 GB danych, nikt nic nie przyciął. Ale jako łącze główne do sieci to raczej lipa. Może dla kilku użytkowników (4-5).

Akurat Plusa używam od 10 lat i u mnie tzw. "LTE bez limitu" po wykorzystaniu pakietu podstawowego zwalnia do 20/7Mbps, ale nie będę wypisywał bzdur na forach że internet mi działa 32kbps.


Jaki jest ten pakiet podstawowy? Tak z ciekawości?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 20:41:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1321
fred_cs pisze:
Jaki jest ten pakiet podstawowy? Tak z ciekawości?

Jest to już kolejny aneks do umowy z podstawowym pakietem 40GB i "LTE bez limitu w cenie abonamentu" , w tej ofercie nie ma progu szybkości od wysokości abonamentu, inni mają wyższy i jest identycznie http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100&t=14191&start=10020.


Na górę
Post: ndz, 07 sty 2018 12:52:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 22
jarek7714 pisze:
fred_cs pisze:
Jaki jest ten pakiet podstawowy? Tak z ciekawości?

Jest to już kolejny aneks do umowy z podstawowym pakietem 40GB i "LTE bez limitu w cenie abonamentu" , w tej ofercie nie ma progu szybkości od wysokości abonamentu, inni mają wyższy i jest identycznie http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100&t=14191&start=10020.


Testowałem to w innych abonamentach. Limit szybkości jest z góry określony, ale nie ma paczki danych. Dla Użytkownika końcowego abonamenty są takie: 10 Mbs - 58 zł, 20 Mbs 68 zł, "no-limit" do 150 Mbs (czyli ile będzie wolnego na BTS, w praktyce więcej jak 90 Mbs nie uzyskaliśmy w testach) - 88 zł. Do każdego abonamentu jest router LTE (4-5 modeli do wyboru). Mamy umowę z Polkomtelem, sprzedajemy usługę LTE na własny rachunek świadczoną na sieci Polkomtela/Sferii.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 25 wrz 2018 20:32:30

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl