Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 02 lis 2017 19:30:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 02 lis 2017 19:21:21
Posty: 1
W skrócie kabel był pod ziemią nie w tym miejscu co powinien i koparka przerwała 3 skrętki żelowane schowane bezpośrednio w ziemi bez rury ochronnej, przerwane w 2 miejscach więc trzeba wstawiać kawałek kabla.
Czy da się to sensownie połączyć ?
Jak najlepiej to zrobić ? - Lutować każdą żyłę na to malutka koszulka termokurczliwa a potem na całość duża k. termokurczliwa?

Dodam że używany był tylko przewód i puszczone są na tym telefony nie sieć LAN, wymiana całości mocno problematyczna.


Ostatnio zmieniony czw, 02 lis 2017 19:38:45 przez anrek77, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: czw, 02 lis 2017 19:34:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2616
Lokalizacja: Wrocław
Wymienic na nowy, łaczenie w ziemi ethernet to proszenie sie o problemy


Na górę
Post: czw, 02 lis 2017 19:47:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5160
iiiitam, jak to telefony, to zrobiłbym mufę telekomunikacyjną ziemną na szybko.
Połączyć szybkozłączkami UY2, całość w plastikową butelkę po cocacoli, zalać pianką montażową i voila, mufa do następnej koparki. Chyba że faktycznie kawałek nieduży, to można wymienić całość..


Na górę
Post: czw, 02 lis 2017 19:48:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3418
Lokalizacja: Mazury
Tak jak pisał @cabana, najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana na nowy.

Tego sie nie lutuje, dobrym sposobem jest użycie złączki typu Scotchlok UY, wsadzasz w otwór po jednej żyle bez ściągania izolacji i zaciskasz.
Tak każdą żyłę.
Dodatkowo dorzuć na to izolacje samowulkanizacyjną. (proszę o nie rzucanie we mnie kamieniami za takie cuda :) )

Załącznik:
97_131572803.jpg
97_131572803.jpg [ 15.56 KiB | Przejrzano 2863 razy ]

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: pt, 03 lis 2017 21:42:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 294
Lokalizacja: Raszyn
TO nie są cuda, tak się czasem robi, jak nie ma innej opcji, a złączki UY mają ta podstawową przewagę że są żelowane, i nie utleniają połączonego przewodu.

Można jeszcze zrobić patent zacisnąć po obu stronach RJ45 i użyć beczki do łączenia, tylko trzeba dobrze zabezpieczyć przed wilgocią, ja używałem do tego małych puszek hermetycznych, a całość zalałem wazeliną z tubki, 3 rok siedzi w ziemi i działa bez zarzutu.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: sob, 11 lis 2017 13:37:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2408
https://www.youtube.com/watch?v=VBlbu4bLYvQ

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: śr, 22 lis 2017 21:36:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 18 lis 2012 17:29:51
Posty: 15
Etoniki plus osłony KM2 http://allegro.pl/oslona-kabli-mufa-km2 ... 17321.html
Tanio i pewnie.


Na górę
Post: czw, 23 lis 2017 23:54:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1059
https://www.elektrykasklep.pl/towar/335 ... gIOufD_BwE

miałem podobną sytuacje ,pomogła puszka hermetyczna i preparat z linku, leży to ze 2 lata w ziemi i żyje :)
widziałem podobne preparaty w marketach ,dostępne w tubie takiej jak silikon

o tyle ciekawe że zabezpieczają tym łączenia przebywające później nawet w wodzie.


Na górę
Post: ndz, 26 lis 2017 0:32:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2616
Lokalizacja: Wrocław
a jakby żywica epoksydową zalać taką puszkę?


Na górę
Post: ndz, 26 lis 2017 0:43:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1059
cabana pisze:
a jakby żywica epoksydową zalać taką puszkę?



epidian to wiem ze jest izolacyjny a żywica to nie wiem :D


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 19:39:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 30 gru 2017 12:08:37
Posty: 2
epidian będzie lepszy
---
http://foto-city.pl


Ostatnio zmieniony pn, 16 kwie 2018 16:45:24 przez najana, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: sob, 10 lut 2018 14:57:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 30 sie 2010 12:52:13
Posty: 128
Lokalizacja: Leżajsk
najlepiej to odrazu lepikiem :D

_________________
http://sinet.info


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 18 wrz 2018 15:09:44

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl