Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 29 paź 2015 11:14:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 05 mar 2009 11:19:28
Posty: 38
Witam,

ostatnio obserwuję problemów ze speedtestami po radiu. Mamy prędkości 4, 10, 16 i 30Mb/s. Dotychczas było wszystko dobrze. Przy zdjętych kolejkach speedtesty na WWW pokazywały nawet 80Mb/s (N lub AC na 20MHz kanale). Od paru tygodni jednak speedtesty na WWW pokazują w porywach 12-16Mb/s max. I to nie jest sytuacja występujaca tylko w jednym miejscu. Wielu użytkowników ma ten problem, jednak co ciekawsze nie wszyscy. Nie udało mi sie znaleźć żadnej prawidłowości. Oczywiście jak włączę ściąganie kilku plików na raz to prędkości sumarycznie u użytkownika są osiągalne. Jednak pojedynczy speedtest.net pokazuje ma 12 Mb/s. Gdzie szukać przyczyny? Co może ograniczać prędkość dla pojedynczej sesji?

Łukasz


Na górę
Post: czw, 29 paź 2015 11:52:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1771
Flash w przeglądarce?


Na górę
Post: czw, 29 paź 2015 19:26:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 21 gru 2011 20:58:18
Posty: 652
most
ilość pakietów
na czy tniesz prędkość ?
za mało danych


Na górę
Post: czw, 29 paź 2015 22:23:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2117
Lokalizacja: /usr/src/sys
od jakiegos czasu mam podobnie, klientela piszczy ze ma malo Mbps, zajezdzam puszczam speedtest na moim lapku faktycznie bieda ale pacjent bierze pakiet 15Mbps a speedtest pokazuje np 3. Zdejmuje kolejke wali 80Mbps. Zaloze to znowu 2 lub 3. Tne najblizej klienta na 450G przez SQ, procek sie nudzi pamiec tez.

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: czw, 29 paź 2015 23:25:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 21 gru 2011 20:58:18
Posty: 652
tu chodzi o filtry
za dużo ludzi i za dużo pakietów przez filtry przelatuje i nie wyrabia


Na górę
Post: pt, 30 paź 2015 8:02:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2117
Lokalizacja: /usr/src/sys
jedyne filtry jakie mam sa na brzegowym natomiast kolejki sa na koncentratorach najblizej klienta.

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: pt, 30 paź 2015 10:32:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 05 mar 2009 11:19:28
Posty: 38
Mam taka sytuację:

Główny router na MT (CCR) -> radiolinia -> switch poe (UBNT PoE) -> nadajnik (MT SXT SA) -> Klient (MT SXT)

Kolejkowanie jest na głównym routerze jako pojedynczy wpis SQ. Jednak na czas testów i to wyłączam.
Gdy robię bandwidth test to do Klient (MT SXT) po UDP mam np 80 Mb/s, a po TCP 50 Mb/s. Jednak na wszystkich speedtestach na stronach www wyświetla na kompie klienta max 15-20 Mb/s. Mam nawet speedtest mini na swoim wewnętrznym serwerze i jest to samo. Nie jest to wina flash bo zainstalowałem test na HTML5 i identyczne rezultaty. Dodatkowo ten sam komputer z tą samą przeglądarką wpięty przy nadajniku do switcha (UBNT PoE) na tych spieedtestach pokazuje 130-140 Mb/s.
Podejrzewałem, że to jakieś zmiany w RouterOS, ale zrobiłem downgrade i problem nadal występuje.
Nie mam już pojęcia gdzie szukać przyczyny.

Łukasz


Na górę
Post: pt, 30 paź 2015 11:21:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 27 lut 2007 9:41:46
Posty: 1255
Lokalizacja: Słupsk/Sławno
Masz włączone Nstreme albo NV2?

_________________
AS198529; JS6393-RIPE


Na górę
Post: pt, 30 paź 2015 11:24:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 05 mar 2009 11:19:28
Posty: 38
jędrek pisze:
Masz włączone Nstreme albo NV2?


NV2, ale po zmianie na 802.11 problem nadal występuje, a dodatkowo CCQ spada.

Łukasz Wajnert


Na górę
Post: pt, 30 paź 2015 12:34:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 27 lut 2007 9:41:46
Posty: 1255
Lokalizacja: Słupsk/Sławno
Znajomy miał podobny problem, że w jednej sesji nie chciało pójść więcej niż 10-12 Mbps. Zmiana na NV2 załatwiała sprawę i już było po ludzku. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś to ustaw na nadajniku N i u klienta też N, 20 MHz i NV2. Przetestuj i daj znać.

_________________
AS198529; JS6393-RIPE


Na górę
Post: pt, 30 paź 2015 12:46:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2117
Lokalizacja: /usr/src/sys
a ja mam takie cyrki na sprzecie UBNT i co poradzisz?

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: pt, 30 paź 2015 12:53:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2511
Lokalizacja: Wrocław
Airmax włączony? :-P

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: pt, 30 paź 2015 13:55:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 05 mar 2009 11:19:28
Posty: 38
Eksperymenty z NV2 nic nie wniosły. W akcie desperacji u klienta zamontowaliśmy jednak zamiast MT SXT starego NanoBridge'a. Speedtesty zamiast 10-12Mb/s teraz 50-60Mb/s. SXT SA na nadajniku ustawiony tryb na 802.11. Czary.


Na górę
Post: pt, 30 paź 2015 14:36:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 27 lut 2007 9:41:46
Posty: 1255
Lokalizacja: Słupsk/Sławno
Ewidentnie problem jakiś z eterem i jego wykorzystaniem. Może też software coś by trzeba poupdejtować i dalej testować.

_________________
AS198529; JS6393-RIPE


Na górę
Post: czw, 22 gru 2016 10:40:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 03 mar 2016 18:15:35
Posty: 47
Lokalizacja: Wrocław
Witam,
wznawiam temat. Baza RF Horn 60, nv2, 20/40 MHz, klient SXT Lite5. Do klienta bez problemu 50-60 Mbps po tcp. Ustawiony pakiet 20 Mbps, testy klienta po kablu 5-10 Mbps na speedtest, czasem 15-18 Mbps. Tx/Rx -52/-58, CCQ 90/90, Rate 130/130, w szczycie wysycenie nadajnika według cacti 30 Mbps.
Dziwnie niskie wyniki. Miał ktoś problem u klientów z prędkościami przy nv2? Jakieś lekarstwo na to?


Na górę
Post: czw, 22 gru 2016 15:50:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 220
Lokalizacja: Kraków
W SQ zmień z PFIFo na SFQ.


Na górę
Post: czw, 22 gru 2016 18:26:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 03 mar 2016 18:15:35
Posty: 47
Lokalizacja: Wrocław
Domyślnie ustawiony wireless-default na sfq i taki jest wykorzystywany przez wlan.


Na górę
Post: czw, 22 gru 2016 18:37:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 220
Lokalizacja: Kraków
Chodzi o queue List --> queue types default-small - sfq na koncentratorze na którym tniesz.


Na górę
Post: ndz, 15 sty 2017 0:25:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1007
sfq popieram miałem podobną sytuację i załatwi sprawę, zresztą podobny wątek lata co jakiś czas


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 16 gru 2017 9:05:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl