Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
Post: pn, 21 lis 2016 11:55:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 24 kwie 2016 17:20:31
Posty: 7
Witam
załączam konfiguracje RB751GL po FTTH. Gwoli wyjaśnienia zdefiniowałem 2 vlany: 100 i 101. Vlan 100 jest bez a 101 z TV. Różnią się one tym, że w vlan 101 pakiety multicast kierowane są do vlanu 839. Można oczywiście korzystać z internetu zarówno w vlan 100 jak i 101.
Kod:
[admin@MikroTik] > export
# sep/30/2016 18:52:34 by RouterOS 6.35.2
# software id = XXXX-XXXX
#
/interface bridge
add name=bridge-IPTV
/interface ethernet
set [ find default-name=ether3 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether4 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether5 ] master-port=ether2
/ip neighbor discovery
set ether1 discover=no
/interface vlan
add interface=ether1 name=vlan035 vlan-id=35
add interface=ether2 name=vlan100 vlan-id=100
add interface=ether2 name=vlan101 vlan-id=101
add interface=ether1 name=vlan839 vlan-id=839
/interface pppoe-client
add add-default-route=yes disabled=no interface=vlan035 name=pppoe-orange password=xxxxxxxx use-peer-dns=yes user=xxxxxxx@neostrada.pl
/interface ethernet switch port
set 0 vlan-header=add-if-missing vlan-mode=secure
set 1 default-vlan-id=100 vlan-header=always-strip vlan-mode=secure
set 2 default-vlan-id=100 vlan-header=always-strip vlan-mode=secure
set 3 default-vlan-id=100 vlan-header=always-strip vlan-mode=secure
set 4 default-vlan-id=101 vlan-header=always-strip vlan-mode=secure
set 5 vlan-mode=secure
/ip pool
add name=pool-100 ranges=192.168.100.10-192.168.100.99
add name=pool-101 ranges=192.168.101.10-192.168.101.99
/ip dhcp-server
add address-pool=pool-100 disabled=no interface=vlan100 name=server-100
add address-pool=pool-101 disabled=no interface=bridge-IPTV name=server-101
/interface bridge filter
add action=set-priority chain=forward in-interface=vlan101 new-priority=5 out-interface=vlan839 packet-type=multicast
add action=drop chain=forward out-interface=vlan839 packet-type=!multicast
add action=drop chain=output out-interface=vlan839 packet-type=!multicast
/interface bridge port
add bridge=bridge-IPTV interface=vlan101
add bridge=bridge-IPTV interface=vlan839
/interface ethernet switch vlan
add independent-learning=no ports=ether2,ether3,ether4,switch1-cpu switch=switch1 vlan-id=100
add independent-learning=no ports=ether5,switch1-cpu switch=switch1 vlan-id=101
add independent-learning=no ports=ether1,switch1-cpu switch=switch1 vlan-id=35
add independent-learning=no ports=ether1,switch1-cpu switch=switch1 vlan-id=839
/ip address
add address=192.168.100.254/24 interface=vlan100 network=192.168.100.0
add address=192.168.101.254/24 interface=vlan101 network=192.168.101.0
/ip dhcp-client
add comment=defconf dhcp-options=hostname,clientid disabled=no interface=ether1
/ip dhcp-server network
add address=192.168.100.0/24 dns-server=192.168.100.254 gateway=192.168.100.254 netmask=24
add address=192.168.101.0/24 dns-server=192.168.101.254 gateway=192.168.101.254 netmask=24
/ip dns
set allow-remote-requests=yes
/ip dns static
add address=192.168.100.254 name=router
/ip firewall filter
add chain=input comment="defconf: accept ICMP" protocol=icmp
add chain=input comment="defconf: accept established,related" connection-state=established,related
add action=drop chain=input comment="defconf: drop all from WAN" in-interface=pppoe-orange
add action=fasttrack-connection chain=forward comment="defconf: fasttrack" connection-state=established,related
add chain=forward comment="defconf: accept established,related" connection-state=established,related
add action=drop chain=forward comment="defconf: drop invalid" connection-state=invalid
add action=drop chain=forward comment="defconf:  drop all from WAN not DSTNATed" connection-nat-state=!dstnat connection-state=new in-interface=\
    pppoe-orange
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat comment="defconf: masquerade" out-interface=pppoe-orange
/system clock
set time-zone-name=Europe/Warsaw
/tool mac-server
set [ find default=yes ] disabled=yes
add interface=ether2
/tool mac-server mac-winbox
set [ find default=yes ] disabled=yes
add interface=ether2
[admin@MikroTik] >


BTW jestem zawiedziony wydajnością routerów RB. Konfigurowałem Cloud Router CRS109 do pracy w sieci Orange FTTH. Maksymalnie udało mi się uzyskać transfer na poziomie 160 - 170Mb/s :\
Wydaje mi sie, ze powodem jest pppoe, bo NAT z Fast Trackiem powinien działać dużo szybciej.

pzdr.
j


Na górę
Post: wt, 22 lis 2016 21:36:36 
Odpowiedz z cytatem
Online
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4458
Lokalizacja: woj Śląskie
janekk pisze:

BTW jestem zawiedziony wydajnością routerów RB. Konfigurowałem Cloud Router CRS109 do pracy w sieci Orange FTTH. Maksymalnie udało mi się uzyskać transfer na poziomie 160 - 170Mb/s :\
Wydaje mi sie, ze powodem jest pppoe, bo NAT z Fast Trackiem powinien działać dużo szybciej.

pzdr.
j


Bo CRS to jest switch nie router - chcesz miec wydajny router kup CCR

_________________
Jardo


Na górę
Post: czw, 24 lis 2016 14:50:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 60
Udało mi się częściowo uruchomić telewizję na Mikrotiku niestety jest jeden minus.
Na porcie eth3 na którym działa TV śmiga też LAN, niestety nie mogę w żaden sposób zmusić do współpracy VOD.
Nie udało mi się uruchomić na dedykowanym porcie eth3 samej telewizji na Bridge o nazwie TV.
Dopiero wrzucenie wszystkich portów (vlan838,vlan839,ether3) do tego samego bridga LAN uruchamia TV.

Po włączeniu FastTracku i kilku podstawowych reguł Firewall udaje się osiągnąć pełną przepustowość łącza 600/60 Mbit.
Sprzęt mikrotik RB3011.

Dodatkowo jest to konfiguracja z zapasowym łączem do Internetu.
W momencie awarii internetu, ruch przełącza się na Internet Mobilny który mam podpięty do ether2.

Jak by ktoś miał pomysł jak uruchomić VOD dzielcie się configami :)

Kod:
# nov/24/2016 13:40:36 by RouterOS 6.37.1

/interface bridge
add name=LAN
add name=TV protocol-mode=none
/interface ethernet
set [ find default-name=ether1 ] arp=disabled comment=WAN mac-address=\
    00:00:00:00:00:DE name=WAN
set [ find default-name=ether2 ] comment="WAN 2 - PLAY"
set [ find default-name=ether3 ] comment=TV
set [ find default-name=ether5 ] comment=LAN
/ip neighbor discovery
set WAN comment=WAN
set ether2 comment="WAN 2 - PLAY"
set ether3 comment=TV
set ether5 comment=LAN
/interface vlan
add arp=disabled interface=WAN mtu=1492 name=vlan35 vlan-id=35
add arp=disabled interface=WAN loop-protect-disable-time=0s \
    loop-protect-send-interval=0s name=vlan838 vlan-id=838
add arp=disabled interface=WAN loop-protect-disable-time=0s \
    loop-protect-send-interval=0s name=vlan839 vlan-id=839
/interface pppoe-client
add add-default-route=yes disabled=no interface=vlan35 max-mru=1492 max-mtu=\
    1492 name=pppoe-orange password=PASS use-peer-dns=yes user=\
    USER@neostrada.pl
/ip pool
add name=LAN ranges=192.168.1.20-192.168.1.254
add name=VPN ranges=172.16.0.0/28
/ip dhcp-server
add address-pool=LAN disabled=no interface=LAN name=dhcp1
/interface bridge filter
add action=set-priority chain=forward in-interface=ether3 new-priority=5 \
    out-interface=vlan839 packet-type=multicast passthrough=yes
add action=drop chain=forward out-interface=vlan839 packet-type=!multicast
add action=drop chain=output out-interface=vlan839 packet-type=!multicast
add action=accept chain=forward in-interface=ether3 out-interface=vlan838 \
    packet-type=multicast
/interface bridge port
add bridge=LAN interface=ether4
add bridge=LAN interface=ether5
add bridge=LAN interface=ether6
add bridge=LAN interface=ether7
add bridge=LAN interface=ether8
add bridge=LAN interface=ether9
add bridge=LAN interface=ether10
add bridge=LAN interface=vlan839
add bridge=LAN interface=vlan838
add bridge=LAN interface=ether3
/ip address
add address=192.168.1.1/24 interface=LAN network=192.168.1.0
/ip dhcp-client
add default-route-distance=0 dhcp-options=hostname,clientid disabled=no \
    interface=ether2
/ip dhcp-server network
add address=192.168.1.0/24 dns-server=192.168.1.1,8.8.8.8 gateway=192.168.1.1
/ip dns
set allow-remote-requests=yes servers=8.8.8.8,8.8.4.4
/ip firewall filter
add chain=input comment="defconf: accept ICMP" protocol=icmp
add action=accept chain=input comment="defconf: accept established,related" \
    connection-state=established,related
add action=accept chain=input dst-port=80 protocol=tcp
add action=accept chain=input dst-port=1194 protocol=udp
add action=drop chain=input comment="defconf: drop all from WAN" \
    in-interface=pppoe-orange
add action=fasttrack-connection chain=forward comment="defconf: fasttrack" \
    connection-state=established,related
add chain=forward comment="defconf: accept established,related" \
    connection-state=established,related
add action=drop chain=forward comment="defconf: drop invalid" \
    connection-state=invalid
add action=drop chain=forward comment=\
    "defconf:  drop all from WAN not DSTNATed" connection-nat-state=!dstnat \
    connection-state=new in-interface=pppoe-orange
/ip firewall nat
add chain=input comment="defconf: accept ICMP" protocol=icmp
add action=masquerade chain=srcnat
add action=dst-nat chain=dstnat comment="Przekierowania port\F3w do serwera" \
    dst-port=80 in-interface=pppoe-orange protocol=tcp to-addresses=\
    192.168.1.100 to-ports=80
add action=dst-nat chain=dstnat dst-port=1194 in-interface=pppoe-orange \
    protocol=udp to-addresses=192.168.1.100 to-ports=1194
/ip service
set telnet disabled=yes
set api disabled=yes
set api-ssl disabled=yes
/lcd
set backlight-timeout=never default-screen=informative-slideshow
/lcd interface
add interface=pppoe-orange
/lcd interface pages
add interfaces=pppoe-orange
/system clock
set time-zone-name=Europe/Warsaw
/system routerboard settings
set protected-routerboot=disabled
/tool graphing interface
add interface=LAN
add interface=pppoe-orange



Na górę
Post: pt, 06 sty 2017 2:36:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 02 kwie 2012 22:52:59
Posty: 15
Zaktualizowałem info dotyczące telefonii internetowej VOIP - dotyczy serwera proxy

_________________
"You can’t manage what you can’t measure"


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 18:10:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 08 sty 2017 17:59:53
Posty: 2
Witam wszystkich,

Jestem tu nowy i szukam rozwiązania mojego probelmu który jest podobny. Posiadam Orange w technologi VDSL, do tego pakiet funpack oraz funbox 1.0. W podstawowej konfiguracji IPTV mogę oglądać na TV poprzez dekoder orange. Tutaj moje pytanie, czy mogę w jakiś sposób ogladać telewizje bezpośrednio podpinająć się do funbox'a ? IPTV jest w funbox'ie wypuszczone na jednym porcie (tam gdzie podłacza sie dekoder). Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam.


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 0:26:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 02 kwie 2012 22:52:59
Posty: 15
Strumień IPTV z Funboxa jest zaszyfrowany. A zatem może być zdekodowany przed dekoder wyposażony w odpowiednią kartę dostępu warunkowego, który dostarcza Orange.

_________________
"You can’t manage what you can’t measure"


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 11:18:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 08 sty 2017 17:59:53
Posty: 2
Dziękuję za odpowiedz.

Mam jeszcze pytanie odnoścnie IPTV, czy podłączając kable ethernet od IPTV oraz kabel od LAN do switch'a będę mógł korzystać z Internetu oraz IPTV po podłaczeniu się do switch'a trzecim kablem ethernet? Drugie pytanie to czy podłaczając kabel od IPTV oraz kabel od LAN do trójnika będę mógł korzystać z dwóch dobrodziejst od Orange po ponownym rodzileniu i podłaczeniu LAN do komputera, a IPTV do dekodera?


Na górę
Post: ndz, 15 sty 2017 15:31:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 15 sty 2017 15:29:39
Posty: 1
Mam pytanie do użytkujących Orange światłowód na własnym sprzęcie czy sesja pppoe jest automatycznie zrywana po upływie 22 lub 24 godzin ?


Na górę
Post: ndz, 15 sty 2017 16:58:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 02 kwie 2012 22:52:59
Posty: 15
> Mam pytanie do użytkujących Orange światłowód na własnym sprzęcie czy sesja pppoe jest automatycznie zrywana po upływie 22 lub 24 godzin ?

tak

_________________
"You can’t manage what you can’t measure"


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 16 sty 2017 14:42:10

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl