Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 06 lip 2016 18:59:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 lip 2016 21:42:47
Posty: 6
Hello!

Czy któryś z kolegów, jest w stanie podzielić się pełnym, działającym configiem z Mikrotika, który to poprawnie rozdziela Orange FTTH?

VLAN 35 mi działa, ale TV już odpalić nie mogę, na żaden z podanych tu dwóch sposobów.

Np. nie mam u siebie VLAN1.

Dzieki!


Na górę
Post: pt, 08 lip 2016 15:30:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Szanowni Koledzy,

Zakupiłem RB3011, po szybkim skonfigurowaniu mogę powiedzieć tak.
Na czysto bez żadnych reguł, samo łącze za pomocą speedtestu 575 Mbit.
W monitoringu widać że jeden rdzeń jest wykorzystywany na maxa, drugi rdzeń sobie czeka.
Włączenie opcji fasttrack nie pomaga.
W tym samym czasie, żeby mieć pewność że nie jest to przekłamanie mojego komputera podłączyłem Mikrotika CCR1016-12G i na nim bezproblemowo osiągam 612 Mbit.

Podejrzewam więc że RB3011 nie spełni naszych oczekiwań pod łącza FTTH od Orange, bo zabijany jest procesor przez PPPOE Clienta.
A jego wydajność może spaść po dodaniu dodatkowych reguł.


Na górę
Post: pt, 08 lip 2016 15:57:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3626
Lokalizacja: Szczecin
A masz tam jakieś regułki firewalla czy tylko sam FastTrack? Może faktycznie problemem jest klient PPPoE, choć to też miało iść po FastTracku, czy FastPath w najnowszych wersjach (przynajmniej gdzieś w changelogu to widziałem). Takie 2011 powinno przewalić w NAT więcej z włączonym FastTrackiem, sam MT się tym chwali: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Wiki/Fasttrack

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 08 lip 2016 16:27:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Nie nie miałem żadnych regułek firewalla.
Włączyłem tak czy inaczej dodatkowo.
Teraz stoje przed pytaniem, co w takim razie mi takie łącze pociągnie i w przyszłości łącze o szybszych prędkościach + 2 innych ISP.
Wiem że jak kupię CCR1009-8G-1S-1S to będę spać spokojnie, lecz nie wiem jak z Orange i ich autoryzacją PPPOE i wyższymi prędkościami.
To zabija wszystko, nawet mojego Dual Celerona z serwerem na Ubuntu.
Pomijam kwestie żebym mógł spokojnie pokombinować z VLANAMI i usługa Triple Play jak w temacie.

W między czasie znalazłem francuski wątek w którym opisana jest konfiguracja Triple Play na routerze Ubnt Edge Router Lite 3
Co najlepsze autor wątku potwierdza że osiąga na francuskim łączu przepustowość 925/250 Mbit oraz działa mu prawidłowo TV, mimo że to wciąż urządzenie parametrami gorsze od tych zastosowanych w mikrotiku.

Czy ktoś z was ma możliwość wypożyczenia takiego routera ?

https://translate.google.pl/translate?s ... edit-text=


Na górę
Post: sob, 09 lip 2016 21:24:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1793
Zrobiłeś reboot MT po odpaleniu fast tracka?

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: sob, 09 lip 2016 21:35:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 620
Kup ten router od jakieś firmy(dużej) co nie robi problemów ze zwrotem. Masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny. Tyle co podpiąć do testów to wszystko będzie w "stanie niezmienionym". Nawet zasilacz ładnie skręcony fabrycznie można go używać bez rozkręcania. Na koniec firmware do fabryki jakbyś miał zamiar zwrócić.

Oni nie robią problemów ze zwrotami -> https://www.morele.net/router-ubiquiti- ... -3-547593/

-> https://www.ubnt.com/edgemax/edgerouter-lite/ Jak na takie małe gówno 1mln pps to nieźle. W ogóle seria czarna/Edge to pro sprzęt. Podoba mi się ich switch Edge. Za to UniFi switch to jakaś kpina.
Niby małe gówienko a ubnt rekomenduje jako sprzęt klasy enterprise. Więc nic dziwnego, że on obrabia internety 1G.


Na górę
Post: sob, 09 lip 2016 23:35:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
emigrant pisze:
Kup ten router od jakieś firmy(dużej) co nie robi problemów ze zwrotem. Masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny. Tyle co podpiąć do testów to wszystko będzie w "stanie niezmienionym". Nawet zasilacz ładnie skręcony fabrycznie można go używać bez rozkręcania. Na koniec firmware do fabryki jakbyś miał zamiar zwrócić.

Oni nie robią problemów ze zwrotami -> https://www.morele.net/router-ubiquiti- ... -3-547593/

-> https://www.ubnt.com/edgemax/edgerouter-lite/ Jak na takie małe gówno 1mln pps to nieźle. W ogóle seria czarna/Edge to pro sprzęt. Podoba mi się ich switch Edge. Za to UniFi switch to jakaś kpina.


Tak zrobiłem z mikrotikiem, że skorzystałem z 14 dni.
W tej serii Edge boli mnie to że nie ma racka, a opcje rackowe znów nie wiadomo ile.
Ostatnio robiłem instalację HOT SPOTÓW UNIFI + ich Clouda i ten sprzęt mi się podoba i mam cichą nadzieję że się uda.

W między czasie jeszcze mam zamiar sprawdzić czy np mój miniPC który obecnie robi za router jak wrzucę mu Mikrotika system, czy wydoła.
Zastanawiam się jeszcze ewentualnie nad jakimś 4 rdzeniowy miniPC z 4 kartami sieciowymi na pokładzie:

http://www.aliexpress.com/item/Celeron- ... ab3787c72b

Potestuje dam wam znać co ciągnie FTTH w opcji 600/60


Na górę
Post: sob, 09 lip 2016 23:42:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 620
jagrok pisze:
W tej serii Edge boli mnie to że nie ma racka, a opcje rackowe znów nie wiadomo ile.


Jak nie ma jak jest. W sensie nie ma mocowania rack dla wersji Lite? Zawsze można położyć na półce.

Co do UniFi to switch UniFi nie ma ani CLI ani WebUI. Switchem zarządza się tym głupim kontrolerem. O ile zarządzanie apekami przez kontroler jest ok, to switch bez sensu. Zrobili ekosystem UniFi wszystkiego. Wszystko jak dla debila, cukierkowe. Za to seria Edge to w ogóle inna bajka, pełen prof.


Na górę
Post: sob, 09 lip 2016 23:51:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
emigrant pisze:
jagrok pisze:
W tej serii Edge boli mnie to że nie ma racka, a opcje rackowe znów nie wiadomo ile.


Jak nie ma jak jest. W sensie nie ma mocowania rack dla wersji Lite? Zawsze można położyć na półce.

Co do UniFi to switch UniFi nie ma ani CLI ani WebUI. Switchem zarządza się tym głupim kontrolerem. O ile zarządzanie apekami przez kontroler jest ok, to switch bez sensu. Zrobili ekosystem UniFi wszystkiego. Wszystko jak dla debila, cukierkowe. Za to seria Edge to w ogóle inna bajka, pełen prof.


Są jakieś mocowania dla Edge Lite ale nie produkowane przez producenta.
Ciekawi mnie ten Edge oraz jak to wygląda konfiguracyjnie porównując do Mikrotika, jakie to ma możliwości.


Na górę
Post: sob, 09 lip 2016 23:53:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 620
Kup, potestuj, oddaj albo zostaw. Ja nie mam nic mikrotika, więc nie powinienem na temat tej firmy się wypowiadać, ale nic od nich bym nie kupił.


Na górę
Post: ndz, 17 lip 2016 23:38:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Drodzy Państwo, jednak nie stanę przed potrzebą zakupu nowego routera by obsłużyć łącze FTTH or Orange.
Sprawa okazała się banalna plugin rp-pppoe z obsługą własną dla ppp.

Więcej jak zwykle tutaj:

http://www.micrology.pl/2016/07/17/oran ... -predkosc/


Na górę
Post: ndz, 17 lip 2016 23:54:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 620
O widzisz. O co chodzi z tym pluginem, co on ma takiego magicznego, że tak mocno wzrasta wydajność sieciowa via pppoe?


Na górę
Post: pn, 18 lip 2016 6:44:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Według configu, daemon jest wspierany przez kernel.


Na górę
Post: czw, 28 lip 2016 14:35:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 28 lip 2016 13:26:54
Posty: 1
Cześć wszystkim.

To mój pierwszy post na tym forum a więc witam wszystkich i pozdrawiam!

Przymierzam się do konfiguracji Fiber of Orange wraz ze wszystkimi usługami dodatkowymi (IPTV,VOD,VoiP) wg konfiguracji przedstawionej w wariancie 1.
Przymierzam się do kupna switcha TL-SG108E oraz mam router TL-WDR4300 z openwrt na pokładzie.
w/w switch jest zarządzanlny i wspiera VLAN 802.1p tagging.
Czy ten sprzęt jest odpowiedni do prawidłowego działania wszystkich usług oferowanych w pakiecie od Orange?

http://www.tp-link.com/en/products/deta ... G108E.html
http://www.tp-link.com.my/products/deta ... R4300.html


Na górę
Post: sob, 30 lip 2016 20:08:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 02 kwie 2012 22:52:59
Posty: 21
Każdy port typu 802.1Q może mieć tylko jedną „Native VLAN” tzn. na każdym jednym porcie switcha, tylko jeden vlan może być nietagowany (untagged). Orange w swojej konfiguracji Funbox łamie ten standard, odtagowując dwa vlany. Aby obie usługi telewizyjne (tv, vod) zadziałały:

- na porcie ingress (podłączony do dekodera), a konkretniej: podczas forwardowania między portem ingress a CPU, switch powinien klasyfikować ramki oddzielnie dla tv i vod np. poprzez wskazanie protokołów (multicast, unicast). Nie wykluczam, że istnieją inne sposoby, aby skutecznie filtrować te strumienie (np. wg kryterium Destination MAC Address, Destination IP Address).

- na porcie egress (podłączony do konwertera ONT) ramki powinny wychodzić odpowiednio tagowane z priorytetem 802.1p.

TL-SG108E, jak większość innych zarządzalnych przełączników (Netgear, inne TP-Link), na jednym porcie ingress będzie w stanie otagować cały ruch tylko jednym vlan id (PVID) i priorytetem 802.1p (QoS). Nie ma możliwości dalszego filtrowania ruchu na tv i vod, a także podmiany PVID na etapie forwardowania do CPU switcha lub na porcie egress. Wg mnie działać będą zamiennie tv albo vod, w zależności od tego jak skonfigurujesz tego switcha.

Co ciekawe, odpowiednia konfiguracja w linux potrafi oddtagować dwa vlany z interfejsu bridge na jednym porcie ethernet bez wywołania negatywnych skutków, co pokazał jagrok. Więc zapewne jest to możliwe bezpośrednio na routerze z OpenWRT.

_________________
"You can’t manage what you can’t measure"


Na górę
Post: pt, 19 sie 2016 18:46:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 11 lip 2007 22:39:43
Posty: 185
emigrant pisze:
Masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny.


Praktycznie nawet 28 dni. 14 dni masz na zgłoszenie faktu zwrotu i kolejne 14 dni na odesłanie towaru do sprzedawcy...


Na górę
Post: sob, 27 sie 2016 14:56:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 02 kwie 2012 22:52:59
Posty: 21
Przeglądarki Chrome (wersje desktop oraz mobile) od wersji 52, także aplikacja mobilna YouTube, posiadają domyślnie włączony eksperymentalny (nadal nie zatwierdzony przez IEEE) protokół QUIC. Zastosowanie protokołu ma sens w sieciach charakteryzujących się większymi opóźnianiami (np. LTE), jednak w światłowodowej nie przyniesie wymiernych korzyści.

Używanie QUIC może, choć nie musi, skutkować brakiem możliwości załadowania (lub wolną transmisją) wybranych stron oraz w ostateczności generować błąd: err_quic_protocol_error. Serwery, które obecnie wykorzystują protokół należą do Google (google.pl, youtube.com, google maps etc).

Teoretycznie, jeśli klient nie może korzystać z QUIC, serwer powinien automatycznie przestawić się na klasyczny TCP. Jednak od czasu do czasu na łączu Orange FTTH problem jest zauważalny. Problemu nie zauważyłem w sieciach UPC, bądź Netia.

Obrazek


Doraźnym rozwiązaniem dla stron www może być ręczna deaktywacja obsługi protokołu QUIC w Chrome:

1. Wchodzimy na stronę: chrome://flags
2. Wyłączamy obsługę wtyczki QUIC
3. Restartujemy przeglądarkę

Alternatywnie rozwiązanie to blokada na firewallu dla pakietów z sieci LAN do Internetu: protokół UDP na porcie 443.

Rozszerzenie http2 and spdy indicator dla Chrome wskazuje strony korzystające z QUIC

Obrazek

_________________
"You can’t manage what you can’t measure"


Ostatnio zmieniony śr, 28 wrz 2016 10:37:27 przez ubuntero, łącznie zmieniany 3 razy.

Na górę
Post: sob, 27 sie 2016 23:50:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 lip 2016 21:42:47
Posty: 6
Zauwazyłem to samo, myślałem, że to Mikrotik, ale widzę, że to Cudowne Orange. Dzięki za wpis!


Na górę
Post: czw, 03 lis 2016 13:29:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 30 maja 2014 20:33:50
Posty: 30
Poniżej wrzucam swoja konfigurację Mikrotika pod Orange + TV z tym, że ja obecnie używam jej do łącza VDSL2 ale myślę że przy FTTH również powinna działać.
Kod:
/interface bridge
add name=LAN
add name=TV

/interface ethernet
set [ find default-name=ether1 ] comment=WAN
set [ find default-name=ether2 ] comment=LAN
set [ find default-name=ether5 ] comment=TV

/interface vlan
add arp=disabled comment="VLAN - Internet" interface=ether1 name=vlan35 \
    vlan-id=35
add comment="VLAN - TV (Vod)" interface=ether1 name=vlan838 vlan-id=838
add comment="VLAN - TV (Stream)" interface=ether1 name=vlan839 vlan-id=839

/ppp profile
add change-tcp-mss=no name=Orange-VDSL2 only-one=yes use-compression=no \
    use-encryption=no use-mpls=no

/interface pppoe-client
add add-default-route=yes allow=chap default-route-distance=1 disabled=no \
    interface=vlan35 max-mru=1492 max-mtu=1492 name=Orange-VDSL2 password=\
    PASSWORD profile=Orange-VDSL2 use-peer-dns=yes user=USER@neostrada.pl

/interface bridge port
add bridge=LAN interface=ether2
add bridge=LAN interface=ether3
add bridge=LAN interface=ether4
add bridge=TV interface=ether5
add bridge=TV interface=vlan838
add bridge=TV interface=vlan839

/interface bridge settings
set use-ip-firewall=yes

/ip firewall mangle
add action=change-mss chain=forward in-interface=Orange-VDSL2 new-mss=1452 \
    passthrough=yes protocol=tcp tcp-flags=syn tcp-mss=1453-65535
add action=change-mss chain=forward new-mss=1452 out-interface=Orange-VDSL2 \
    passthrough=yes protocol=tcp tcp-flags=syn tcp-mss=1453-65535

/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=Orange-VDSL2

/tool graphing interface
add interface=vlan838
add interface=vlan839
add interface=Orange-VDSL2
add interface=vlan35
add interface=LAN
add interface=TV

opis konfiguracji MT od użytkownika MarcinKabiesz ze zmianami zwiazanymi z IPTV

OPIS:
użyte dwa Bridge, osobny dla LAN oraz TV

ether1 - WAN
ether2 - LAN
ether3 - LAN
ether4 - LAN
ether5 - TV


Ostatnio zmieniony wt, 22 lis 2016 0:30:33 przez Piter_NS, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: czw, 03 lis 2016 16:38:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 lip 2016 21:42:47
Posty: 6
O, dzieki, a nie jest tak, że vlan na stream został złączony z vlan839?


Na górę
Post: czw, 03 lis 2016 16:42:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 30 maja 2014 20:33:50
Posty: 30
U mnie cały czas na tych ustawieniach TV działa tylko tak jak pisałem wcześniej mam łącze VDSL2


Na górę
Post: pt, 11 lis 2016 21:38:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 30 maja 2014 20:33:50
Posty: 30
Gdyby ktoś potrzebował połączyć dekoder od Orange przez WiFi w MT i oglądać IPTV to też jest możliwe


Na górę
Post: pt, 18 lis 2016 20:50:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Piter_NS pisze:
Gdyby ktoś potrzebował połączyć dekoder od Orange przez WiFi w MT i oglądać IPTV to też jest możliwe


Dzisiaj ponownie podszedłem do konfiguracji TV, VOD na FTTH stosując twoją konfigurację, niestety TV i VOD nie działa.

Czy ktoś dysponuje pełnym configiem do usługi Triple Play dla Mikrotika ?
Znalazlem taką konfigurację jednak nie potrafię jej dostosować do swojego RB3011
Kod:
# aug/26/2016 by RouterOS 6.35.4
#
#
/interface bridge
add admin-mac=00:00:00:00:00:1F auto-mac=no name=bridge-local
/interface wireless
/interface ethernet
set [ find default-name=ether1 ] arp=disabled mac-address=00:00:00:00:00:DE name=WAN
set [ find default-name=ether2 ] name=eth2
set [ find default-name=ether3 ] master-port=eth2 name=eth3
set [ find default-name=ether4 ] master-port=eth2 name=eth4
set [ find default-name=ether5 ] master-port=eth2 name=eth5
set [ find default-name=ether6 ] master-port=eth2 name=eth6
set [ find default-name=ether7 ] master-port=eth2 name=eth7
set [ find default-name=ether8 ] master-port=eth2 name=eth8
set [ find default-name=ether9 ] master-port=eth2 name=eth9
set [ find default-name=ether10 ] master-port=eth2 name=eth10
set [ find default-name=ether11 ] master-port=eth2 name=eth11
set [ find default-name=ether12 ] master-port=eth2 name=eth12
set [ find default-name=ether13 ] master-port=eth2 name=eth13
set [ find default-name=ether14 ] master-port=eth2 name=eth14
set [ find default-name=ether15 ] master-port=eth2 name=eth15
set [ find default-name=ether16 ] master-port=eth2 name=eth16
set [ find default-name=ether17 ] master-port=eth2 name=eth17
set [ find default-name=ether18 ] master-port=eth2 name=eth18
set [ find default-name=ether19 ] master-port=eth2 name=eth19
set [ find default-name=ether20 ] master-port=eth2 name=eth20
set [ find default-name=ether21 ] master-port=eth2 name=eth21
set [ find default-name=ether22 ] master-port=eth2 name=eth22
set [ find default-name=ether23 ] master-port=eth2 name=eth23
set [ find default-name=ether24 ] comment="DEKODER ORANGE" name=eth24
set [ find default-name=sfp1 ] master-port=eth2 name=sfp1-gateway
/interface vlan
add interface=bridge-local name=vlan1 vlan-id=1
add arp=disabled interface=WAN mtu=1492 name=vlan35 vlan-id=35
add arp=disabled interface=WAN name=vlan839 vlan-id=839
/interface pppoe-client
add add-default-route=yes disabled=no interface=vlan35 max-mru=1492 max-mtu=1492 name=Orange-FTTH password=PASS user=bez_ochrony-XXXXXXXXX@neostrada.pl
/ip pool
add name=dhcp ranges=192.168.0.50-192.168.50.254
/ip dhcp-server
add address-pool=dhcp disabled=no interface=bridge-local name=default
/queue tree
add name=out-queue parent=WAN queue=default
add name=in-queue parent=eth2 queue=default
add name=in-queue-iptv packet-mark=iptv parent=in-queue queue=default
add name=out-queue-iptv packet-mark=iptv parent=out-queue queue=default
/routing bgp instance
set default disabled=yes
/interface bridge filter
add action=drop chain=forward in-interface=wlan4
add action=drop chain=forward out-interface=wlan4
add action=mark-packet chain=forward comment="Mark packets IPTV" in-interface=eth24 new-packet-mark=iptv
add action=mark-packet chain=forward in-interface=vlan839 new-packet-mark=iptv
add action=set-priority chain=forward comment="Set priority" in-interface=eth24 new-priority=5 out-interface=vlan839 passthrough=no
add action=drop chain=forward comment="Drop not multicast" in-interface=eth24 out-interface=vlan839 packet-type=!multicast
add chain=forward comment="Allow to connection to eth24" in-interface=vlan839 out-interface=eth24
add action=drop chain=forward comment="Drop any port" in-interface=vlan839
/interface bridge port
add bridge=bridge-local interface=eth2
add bridge=bridge-local interface=wlan1
add bridge=bridge-local interface=wlan4
add bridge=bridge-local interface=vlan839
add bridge=bridge-local interface=eth24
/interface bridge settings
set allow-fast-path=no use-ip-firewall=yes use-ip-firewall-for-vlan=yes
/interface ethernet switch port
set 0 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 1 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 2 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 3 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 4 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 5 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 6 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 7 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 8 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 9 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 10 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 11 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 12 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 13 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 14 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 15 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 16 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 17 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 18 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 19 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 20 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 21 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 22 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 23 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 24 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
set 25 per-queue-scheduling=wrr-group0:1,wrr-group0:2,wrr-group0:4,wrr-group0:8,wrr-group0:16,wrr-group0:32,wrr-group0:64,wrr-group0:128
/ip address
add address=192.168.0.100/22 comment=LAN interface=bridge-local network=192.168.0.0
/ip cloud
set ddns-enabled=yes
/ip dhcp-client
add comment="default configuration" dhcp-options=hostname,clientid interface=WAN
/ip dhcp-server network
add address=192.168.0.0/22 boot-file-name=pxelinux.0 comment="default configuration" dns-server=192.168.0.100 gateway=192.168.0.100 netmask=22 next-server=\
    192.168.0.20 ntp-server=149.156.44.126 wins-server=0.0.0.0
/ip dns
set allow-remote-requests=yes servers=8.8.8.8,8.8.4.4
/ip dns static
/ip firewall address-list
/ip firewall filter
/ip firewall service-port
set irc disabled=yes
/ip service
set telnet disabled=yes
set ftp disabled=yes
set ssh address=0.0.0.0/0



Źródło - http://blog.widmo.biz/mikrtotik-orange- ... lajaca-tv/


Na górę
Post: pt, 18 lis 2016 20:56:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 30 maja 2014 20:33:50
Posty: 30
Odezwij się na PW


Na górę
Post: ndz, 20 lis 2016 21:48:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 20 lis 2016 17:37:35
Posty: 1
część. Udało mi si ęuruchomić TV i VOD w konfiguracji jaką podał żółtodziób, ale istnieje pewien problem. W konfiguracji oryginalnej dekoder dostaje IP od funboxa 2.0 z sieci lokalnej. W konfiguracji żółtodzioba dekoder ma ip z podsieci różnej od lokalnej - pewnie nadawany jest z VLANU naawcy. Powoduje to zawieszanie się dekodera raz dziennie. czy ktoś może wie jak zmusić dekoder do pobierania IP z DHCP sieci lokalnej. pzd


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: halford i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 21 lis 2017 10:03:21

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl