Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 9 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 07 gru 2017 11:30:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 07 gru 2017 10:54:42
Posty: 2
Witam,

Od kilku dni jestem posiadaczem FunBox'a 3.0 pakiet wraz z telewizją. W tym momencie moja sieć wygląda następująco.

Komputery + Dekoder IPTV -> Switch zarządzalny Netgear GS108E -> pojedyńczy kabel -> Router ASUS RT-N18U + Tomato (tutaj też jest wifi jako AP) -> FunBox 3.0 połączony do portu WAN Asus'a. Włączone DMZ na IP Asus'a

Dzięki takiemu połączeniu dostaję wszystkie zalety Tomato.

Jednak w tym połączeniu nie działają kanały w tv, mogę jakieś zwiastuny obejrzeć, godzina się wyświetla a nawet program.

Wcześniej próbowałem połączyć te routery za pomocą LAN i w tym przypadku, gdy FunBox był serwerem DHCP wszystko działało, jednak gdy tą rolę przejął Asus, pomimo że kabel od switcha był wpięty do FunBox'a, telewizja nie działała.

Wiem, że gdybym pociągnął dodatkowy kabel bezpośrednio z dekodera do FunBox'a to wszystko powinna zadziałać, ale w moim przypadku jest to trudne do wykonania i chciałbym tego uniknąć.

Moje pytanie jest następujące, czy mogę w jakiś sposób przesłać ten ruch z dekodera wraz z internetem po jedym kablu do ASUS'a, tak aby następnie przesłać go do FunBox'a i telewizja zadziałał?

Jeśli jest jakaś osoba, która wie jak to zrobić i była by mi wstanie pomóc, chętnię zapłacę za pomoc.


Na górę
Post: pt, 08 gru 2017 17:43:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 07 gru 2017 10:54:42
Posty: 2
Dałem radę to zrobić za pomocą vlan'ów. Po jednym kablu puściłem vlan1 (telewizja) i vlan2 (reszta sieci), potem dodatkowym kablem złączyłem router Asus'a i FunBox'a (jeden kabel z WAN Asusa - to jest sieć, drugi kabel z LAN Asus'a - to jest tv). Telewizja zadziałała tylko gdy była na vlan1


Na górę
Post: sob, 16 gru 2017 2:36:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 16 gru 2017 2:19:11
Posty: 2
Używam Orange FTTH 300/30 + ONT + Mikrotik, bez funboxa ale z TV poprzez ICU100. Lokalizacja: Gdańsk.
Działa internet, tv, vod, telefon.

Mój problem to brak możliwości pobrania adresu z DHCP na Vlan 838.
Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy faktycznie uzyskujecie adres z tego Vlanu838 - mówię o elemencie konfiguracji:

Cytuj:
/ip dhcp-client option
add code=60 name=ORA_vendor value="'sagemcom'"
add code=61 name=ORA_userID value=0x01XXXXXXXXXXXX
add code=77 name=ORA_userclass_lb3 value="'+FSVDSL_livebox.Internet.softathome.Livebox3'"
/ip dhcp-client
add add-default-route=special-classless default-route-distance=210 dhcp-options=ORA_vendor,ORA_userID,ORA_userclass_lb3,hostname \
disabled=no interface=br-ora838-VOD use-peer-dns=no use-peer-ntp=no


U mnie cokolwiek nie zrobię nic nie dostaję - ciągle jest w statusie searching. Mimo tego TV i VOD na dekoderze działa prawidlowo.

Sądzę, iż przyczyna może leżeć w polu DSCP. Podsłuch startu Funboxa wskazuje, iż wysyła on pakiety DHCP z DSCP=CS6 (0xc0), a Mikrotik z DSCP=CS0 (0x00). Wszystkie inne różnice chyba już wyeliminowałem - na podsłuchu pakietów i poprawkach spędziłem już parę godzin bez większego efektu.
Używając reguł bridge nie da się ustawić takiej wartości DSCP a ustawić tego pola w lokalnych regułach ip firewall mangle też nie można.
Można próbować z zewnętrznym, drugim egzemplarzem routera - zrobić taki mały pass-through modyfikujący pakiety między dwoma portami - ale zanim z tym powalczę proszę o potwierdzenie, że faktycznie otrzymujecie adres z Orange, w szczególności w lokalizacji Gdańsk.


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 19:36:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 30 gru 2017 12:08:37
Posty: 2
Tak. Można dostać
---
http://foto-city.pl


Ostatnio zmieniony pn, 16 kwie 2018 16:47:38 przez najana, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 03 sty 2018 15:25:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 16 gru 2017 2:19:11
Posty: 2
A można coś więcej?
Lokalizacja, może przykładowa konfiguracja? Jaki sprzęt - czy Mikrotik?
No i czy na pewno fiber a nie DSL...


Na górę
Post: śr, 03 sty 2018 19:08:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 sty 2018 19:00:47
Posty: 4
Mam takie pytanie.
Miałem w szufladzie MT 952Ui-5ac2nD.
Założyłem sobie orange światłowód 100Mb.
Użyłem konfiguracji jak poniżej i wszystko działa, ale wyciągam max 60Mb :( czy jest to wina mikrotika ? nie da rady więcej na tym modelu ? czy można coś poprawić w konfigu ?

dodam że nie jestem zbyt obeznany w konfiguracji mikrotika.

i mam jeszcze pytanie: co zrobić aby klient łączący się po wifi lądował w vlanie 100, bo obecnie ląduje w vlanie 101 :(

Kod:
/interface bridge
add name=bridge-IPTV
/interface ethernet
set [ find default-name=ether3 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether4 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether5 ] master-port=ether2
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n channel-width=20/40mhz-Ce \
    disabled=no distance=indoors frequency=auto mode=ap-bridge ssid=mt2 \
    wireless-protocol=802.11
set [ find default-name=wlan2 ] band=5ghz-a/n/ac channel-width=\
    20/40/80mhz-Ceee disabled=no distance=indoors frequency=auto mode=\
    ap-bridge ssid=mt5 wireless-protocol=802.11
/ip neighbor discovery
set ether1 discover=no
/interface vlan
add interface=ether1 name=vlan035 vlan-id=35
add interface=ether2 name=vlan100 vlan-id=100
add interface=ether2 name=vlan101 vlan-id=101
add interface=ether1 name=vlan839 vlan-id=839
/interface pppoe-client
add add-default-route=yes disabled=no interface=vlan035 name=pppoe-orange \
    password=xxx use-peer-dns=yes user=xxx@neostrada.pl
/interface ethernet switch port
set 0 vlan-header=add-if-missing vlan-mode=secure
set 1 default-vlan-id=100 vlan-header=always-strip vlan-mode=secure
set 2 default-vlan-id=100 vlan-header=always-strip vlan-mode=secure
set 3 default-vlan-id=100 vlan-header=always-strip vlan-mode=secure
set 4 default-vlan-id=101 vlan-header=always-strip vlan-mode=secure
set 5 vlan-mode=secure
/ip dhcp-client option
add code=60 name=vendor-class-identifier value="'sagemcom'"
add code=61 name=dhcp-client-identifier value=xxxx
add code=77 name=user-class value="0x2646535644534c5f66756e626f78322e4d4c54562\
    e736f66746174686f6d652e46756e626f7832"
/ip pool
add name=pool-100 ranges=192.168.100.10-192.168.100.99
add name=pool-101 ranges=192.168.101.10-192.168.101.99
/ip dhcp-server
add address-pool=pool-100 disabled=no interface=vlan100 name=server-100
add address-pool=pool-101 disabled=no interface=bridge-IPTV name=server-101
/interface bridge filter
add action=set-priority chain=forward in-interface=vlan101 new-priority=4 \
    out-interface=vlan839 packet-type=multicast passthrough=yes
add action=drop chain=forward out-interface=vlan839 packet-type=!multicast
add action=drop chain=output out-interface=vlan839 packet-type=!multicast
/interface bridge port
add bridge=bridge-IPTV interface=vlan101
add bridge=bridge-IPTV interface=vlan839
add bridge=bridge-IPTV comment=defconf interface=wlan1
add bridge=bridge-IPTV comment=defconf interface=wlan2
/interface ethernet switch vlan
add ports=ether2,ether3,ether4,switch1-cpu switch=switch1 vlan-id=100
add ports=ether5,switch1-cpu switch=switch1 vlan-id=101
add ports=ether1,switch1-cpu switch=switch1 vlan-id=35
add ports=ether1,switch1-cpu switch=switch1 vlan-id=839
/ip address
add address=192.168.100.254/24 interface=vlan100 network=192.168.100.0
add address=192.168.101.254/24 interface=vlan101 network=192.168.101.0
/ip dhcp-client
add comment=defconf default-route-distance=210 dhcp-options=\
    vendor-class-identifier,dhcp-client-identifier,user-class disabled=no \
    interface=ether1
/ip dhcp-server network
add address=192.168.100.0/24 dns-server=192.168.100.254 gateway=\
    192.168.100.254 netmask=24
add address=192.168.101.0/24 dns-server=192.168.101.254 gateway=\
    192.168.101.254 netmask=24
/ip dns
set allow-remote-requests=yes
/ip dns static
add address=192.168.88.1 name=router.lan
add address=192.168.100.254 name=router
/ip firewall filter
add chain=input comment="defconf: accept ICMP" protocol=icmp
add chain=input comment="defconf: accept established,related" \
    connection-state=established,related
# pppoe-orange not ready
add action=drop chain=input comment="defconf: drop all from WAN" \
    in-interface=pppoe-orange
add action=fasttrack-connection chain=forward comment="defconf: fasttrack" \
    connection-state=established,related
add chain=forward comment="defconf: accept established,related" \
    connection-state=established,related
add action=drop chain=forward comment="defconf: drop invalid" \
    connection-state=invalid
# pppoe-orange not ready
add action=drop chain=forward comment=\
    "defconf:  drop all from WAN not DSTNATed" connection-nat-state=!dstnat \
    connection-state=new in-interface=pppoe-orange
/ip firewall nat
# pppoe-orange not ready
add action=masquerade chain=srcnat comment="defconf: masquerade" \
    out-interface=pppoe-orange


Na górę
Post: czw, 04 sty 2018 10:19:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 sty 2018 19:00:47
Posty: 4
dubel. proszę o skasowanie


Ostatnio zmieniony czw, 04 sty 2018 15:50:19 przez krissgren, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: czw, 04 sty 2018 15:13:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 18 lis 2003 22:54:41
Posty: 588
Może mikrotik softowo vlanuje itp.? Patrzyłeś obciążenie procka przy ściąganiu?


Na górę
Post: czw, 04 sty 2018 20:28:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 sty 2018 19:00:47
Posty: 4
Obciążenie skacze w okolicach 40% max 60%. Dziś mi wyszło 80Mb ale przy kolejnym teście 40-50Mb i już nie poszło więcej.
Po przepięciu na funboxa było od razu ponad 100 :(
Wydaje mi się że mikrotik da radę wyciągnąć więcej tylko co można zmienić w tej konfiguracji ? :(


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 18:38:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 04 lis 2017 15:31:00
Posty: 4
krissgren pisze:
Obciążenie skacze w okolicach 40% max 60%. Dziś mi wyszło 80Mb ale przy kolejnym teście 40-50Mb i już nie poszło więcej.
Po przepięciu na funboxa było od razu ponad 100 :(
Wydaje mi się że mikrotik da radę wyciągnąć więcej tylko co można zmienić w tej konfiguracji ? :(

Fasttrack włączony?


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 18:40:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 04 lis 2017 15:31:00
Posty: 4
pogo1975 pisze:
@mmbzyk

odnośnie twojej konfiguracji ipv6 zauważyłeś może czy prefix ipv6 przyznawany zmienia się jakoś dramatycznie często po restartach ?

Jarek

Dzisiaj pierwszy raz mi się zmienił prefix ipv6. Ale zapewne ma to związek z czymś innym - z nieznanego mi powodu zmienił mi się AC Name z gda_bng1_re0 na gda_bng2_re0 (Orange musiało coś kombinować i zapewne przełączyć mnie na inny router).


Na górę
Post: ndz, 11 lut 2018 22:57:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 10 lut 2018 5:42:11
Posty: 1
Witam serdecznie

To mój pierwszy wpis.

Mam w domu FHHT od Orange, na ONT od Huawei i Funbox 2.0.

Chciałbym zamienić Funboxa na własny router. Mam tp-link Archer 5400.

Kombinuję jak koń pod górę, ale mi się nie udaje tego prawidłowo skonfigurować.

W zakładce IPTV jeśli ustawię jak na załączonym screenie czyli:
1. Internet Vlan ID 35 priorytet 0
2. IP-Phone Vlan ID 099 priorytet 4 (tu może być cokolwiek, bo z telefonu nie korzystam)
3. IPTV Vlaln ID 839 priorytet 4
4. IPTV Multicast Vlan ID 838 priorytet 4

to działa mi: EPG, VOD itp, ale nie działa mi TV live

Jak zamienię wpisy w 3 i 4 to działa mi TV live ale nie działa epg, VOD itp

Internet mi działa w obu przypadkach i wyciąga luzikiem 620 MBit/62MBit

Czy na tym tp-linku uda mi się prawidłowo postawić tak by działała jednocześnie TV live i VOD wraz z EPG? Czy mam coś kombinować z tablicą routingu? czy coś innego jeszcze sprawdzić

Czy muszę kupić ASUSa (który pojawia się w innych opisach)?

Czy mogę wgrać jakiś inny soft na TP-LINKa bym mógł to postawić?

Druga opcja jest taka, że funboxa przenoszę koło telewizora i tam za switchem tworzę sub-sieć dla TV - czy to coś pomoże? Ma to ktoś tak postawione?


Proszę pomóżcie.

Pozdrawiam

Grzegorz


Załączniki:
Zrzut ekranu 2018-02-10 o 04.35.43.png
Zrzut ekranu 2018-02-10 o 04.35.43.png [ 111.8 KiB | Przejrzano 4223 razy ]
Na górę
Post: pt, 23 mar 2018 18:45:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 23 mar 2018 8:23:07
Posty: 14
a czy ktoś przećwiczył własny sprzęt w przypadku usługi bizness ? gdzie dają Zyxela ?

--
jacek


Na górę
Post: wt, 10 kwie 2018 19:08:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 19 cze 2006 16:33:03
Posty: 15
urban pisze:
Wkładka to dokładnie https://www.aliexpress.com/item/ZISA-GP ... 38196.html

Wkładka pozwala zmienić dowolnie konfigurację - jest tam linux z dostępem do roota, udający poważny router shell i chiński interfejs web, wkładka jest opisana https://web.archive.org/web/20170826002 ... de-orange/ - stąd inspiracja ;)

Prędkość identyczna jak na Funbox - deklarowane 300Mbps.

Router jest spoko (arm, sfp, openwrt), mam na nim też odpaloną automatykę domową z z-wave i openhab. Niestety klient DHCPv6 potrafi zdechnąć i tylko reboot pomaga, za to potrafi od ręki ogarnąć dslite (tunelowane ipv4) jeśli dostanie adres CGNa z dhcp. Z natywnym IPv4 działa bez żadnego problemu.


Wygląda na to że jesteś jedynym któremu się udało odpalić Orange na SFP.
Próbowałeś jakichś innych wkładek poza orginalnym Mikrotikiem?
Ustawiałeś net+tv czy sam net?


Na górę
Post: śr, 11 kwie 2018 8:03:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 23 mar 2018 8:23:07
Posty: 14
Aktualnie na allegro jest taka wkładka...

--
JAcek


Na górę
Post: ndz, 15 kwie 2018 9:41:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 08 wrz 2017 19:36:57
Posty: 4
cracket pisze:
Wygląda na to że jesteś jedynym któremu się udało odpalić Orange na SFP.
Próbowałeś jakichś innych wkładek poza orginalnym Mikrotikiem?
Ustawiałeś net+tv czy sam net?


Tylko mikrotik i zisa, nic innego nie znalazłem.

Nie mam nic więcej poza internetem, ale widziałem ruch z vlanu tv (839), więc tv powinno też działać, pakiety jak poniżej pojawiają się dość często.

09:38:46.688127 XX:XX:XX:XX:XX:XX > XX:XX:XX:XX:XX:XX, ethertype 802.1Q (0x8100), length 64: vlan 839, p 0, ethertype IPv4, 10.80.207.198 > 224.0.0.1: igmp query v2


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 8:39:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 23 mar 2018 8:23:07
Posty: 14
napisz proszę więcej o konfiguracji ZISA

jakie parametry zmieniałeś i skąd wziąć wartości tych parametrów

--
Jacek


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 9:31:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 sty 2018 19:00:47
Posty: 4
Hej,
walczę z konfiguracją orange+tv na RouterBOARD D52G-5HacD2HnD-TC.

Przerobiłem podaną tu konfigurację na "swoje" i nie działa mi tylko TV. VOD i internet działa. Zmieniłem priorytet z 5 na 4 tak jak radziliście wyżej i nic to nie pomaga.
Czy może mi ktoś wskazać gdzie siedzi jakiś babol w tej konfiguracji ?

Kod:
# apr/27/2018 09:18:55 by RouterOS 6.40.5
# software id = UJHD-7GG8
#
# model = RouterBOARD D52G-5HacD2HnD-TC
# serial number = xxxx
/interface bridge
add name=LAN
add name=TV
add name=VOD
/interface ethernet
set [ find default-name=ether1 ] comment="Internet ETH1 - Orange" name=ORANGE
set [ find default-name=ether2 ] comment="Internet ETH2 - UPC" name=UPC
set [ find default-name=ether3 ] comment="Interface TV Orange" name=ether3-tv
set [ find default-name=ether4 ] comment="Interface WAN#3"
set [ find default-name=ether5 ] comment="Interface LAN"
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n channel-width=20/40mhz-Ce \
    disabled=no distance=indoors frequency=auto mode=ap-bridge ssid=xxx \
    wireless-protocol=802.11
set [ find default-name=wlan2 ] band=5ghz-a/n/ac channel-width=\
    20/40/80mhz-Ceee disabled=no distance=indoors frequency=auto mode=\
    ap-bridge ssid=xxx wireless-protocol=802.11
/interface vlan
add interface=ORANGE mtu=1492 name=vlan-orange vlan-id=35
add interface=ORANGE name=vlan-tv vlan-id=839
add interface=ORANGE name=vlan-vod vlan-id=838
/interface pppoe-client
add add-default-route=yes comment="Interface Diall Out PPPOE" \
    default-route-distance=1 disabled=no interface=vlan-orange \
    keepalive-timeout=disabled name=pppoe-orange password=xxx \
    use-peer-dns=yes user=xxx@neostrada.pl
/interface list
add name=iptv
add name=internet
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] authentication-types=wpa2-psk,wpa2-eap mode=\
    dynamic-keys supplicant-identity=MikroTik wpa2-pre-shared-key=xxx
/ip dhcp-client option
add code=60 name=vendor-class-identifier value="'sagemcom'"
add code=61 name=dhcp-client-identifier value=0x00112233444xxx
add code=77 name=user-class value="0x2646535644534c5f66756e626f78322e4d4c54562\
    e736f66746174686f6d652e46756e626f7832"
/ip hotspot profile
set [ find default=yes ] html-directory=flash/hotspot
/ip pool
add name=pool-net ranges=192.168.1.10-192.168.1.199
add name=pool-iptv ranges=192.168.2.10-192.168.2.20
/ip dhcp-server
add address-pool=pool-net disabled=no interface=LAN lease-time=3d name=\
    dhcp-net
add address-pool=pool-iptv disabled=no interface=ether3-tv lease-time=3d \
    name=dhcp-iptv
/queue tree
add name=out-queue parent=ORANGE queue=default
add name=in-queue parent=ether3-tv queue=default
add name=in-queue-iptv packet-mark=iptv parent=in-queue queue=default
add name=out-queue-iptv packet-mark=iptv parent=out-queue queue=default
/interface bridge filter
add action=mark-packet chain=input comment="Mark packets IPTV" in-interface=\
    vlan-vod new-packet-mark=iptv
add action=mark-packet chain=input in-interface=vlan-tv new-packet-mark=iptv
add action=set-priority chain=output comment=\
    "Set 802.1p for IPTV out packets" new-priority=4 out-interface=vlan-vod \
    passthrough=yes
add action=set-priority chain=output new-priority=4 out-interface=vlan-tv \
    passthrough=yes
/interface bridge port
add bridge=TV interface=vlan-tv
add bridge=VOD interface=vlan-vod
add bridge=LAN interface=ether5
add bridge=LAN interface=ether4
add bridge=LAN interface=wlan2
add bridge=LAN interface=wlan1
/interface bridge settings
set use-ip-firewall=yes use-ip-firewall-for-vlan=yes
/interface list member
add interface=VOD list=iptv
add interface=TV list=iptv
add interface=ether3-tv list=iptv
add interface=pppoe-orange list=internet
/ip address
add address=192.168.1.1/24 comment=LAN interface=LAN network=192.168.1.0
add address=192.168.2.1/24 interface=ether3-tv network=192.168.2.0
add address=192.168.3.1/24 interface=TV network=192.168.3.0
/ip dhcp-client
add default-route-distance=210 dhcp-options=\
    vendor-class-identifier,dhcp-client-identifier,user-class,hostname \
    disabled=no interface=VOD
/ip dhcp-server network
add address=192.168.1.0/24 dns-server=194.204.159.1,194.204.152.34 gateway=\
    192.168.1.1 netmask=24
add address=192.168.2.0/24 gateway=192.168.2.1 netmask=24
/ip firewall filter
add action=drop chain=input comment="Drop Invalid Connections" \
    connection-state=invalid
add action=drop chain=forward comment="Drop Invalid Connections" \
    connection-state=invalid
add action=fasttrack-connection chain=forward comment="defconf: fasttrack" \
    connection-state=established,related
add action=accept chain=input comment="Accept IPTV packets" \
    in-interface-list=iptv
add action=accept chain=forward in-interface=ether3-tv out-interface=\
    pppoe-orange
add action=accept chain=forward in-interface=ether3-tv out-interface=VOD
add action=accept chain=forward in-interface=TV out-interface=ether3-tv
add action=accept chain=forward connection-state=established,related \
    in-interface=VOD
add action=drop chain=forward comment="Drop all other IPTV packets" \
    in-interface-list=iptv
add action=accept chain=input comment=\
    "Accept Related or Established Connections" connection-state=\
    established,related
add action=accept chain=forward comment="Accept New Connections" \
    connection-state=new
add action=accept chain=forward comment=\
    "Accept Related or Established Connections" connection-state=\
    established,related
add action=drop chain=forward comment=\
    "defconf:  drop all from WAN not DSTNATed" connection-nat-state=!dstnat \
    connection-state=new in-interface-list=internet
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=VOD
/ip service
set telnet disabled=yes
set ssh disabled=yes
set www-ssl disabled=no
set api disabled=yes
set api-ssl disabled=yes
/system clock
set time-zone-name=Europe/Warsaw
/system ntp client
set enabled=yes primary-ntp=80.50.231.226 secondary-ntp=194.146.251.100
/system routerboard settings
set silent-boot=yes
/system routerboard mode-button
set enabled=no on-event=""
/tool graphing interface
add interface=LAN
add interface=ORANGE
add interface=VOD
add interface=TV


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 10:33:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 23 mar 2018 8:23:07
Posty: 14
nie znalazłem jednoznacznej podpowiedzi w wątku, jaki mikrotik obsłuży poprawnie łącze 600/60 ??


--
Jacek


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 13:34:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 105
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
2011 na kilkunastu regułkach firewalla i routingu się niestety dławi, więc tak z własnych badań podpowiem, że co najmniej 3011, ale może warto dorzucić trochę do ccra i mieć potem spokój, gdyby trzeba było rozbudować firewall albo jeszcze obsługiwać inne węzły ;)


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 13:54:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 23 mar 2018 8:23:07
Posty: 14
ccr 1009-8g-1s-1s+ da radę ????


--
Jacek


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 14:23:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 27 kwie 2018 14:16:07
Posty: 1
Witam,

Ponawiam pytanie czy ktoś wie jakie parametry trzeba podać dla wkładki chińskiej? jak OLT autoryzuje ONT?
MAC i jakiś pass?
Tu piękny sprzęt https://www.ubnt.com/ufiber/ufiber-nano-g/ który chciałbym zastosować.


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 16:46:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 105
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
lancewicz pisze:
Ponawiam pytanie czy ktoś wie jakie parametry trzeba podać dla wkładki chińskiej? jak OLT autoryzuje ONT?
MAC i jakiś pass?

Numer seryjny optyki. Nie MAC, to są dwie różne jednak rzeczy (mimo iż mac też jest numerem seryjnym, ale w *PON masz serial 7-bajtowy wg innego formatu - cztery znaki ASCII + 6 szesnastkowych, podczas gdy mac jest 6-bajtowy zapisany jako 12 cyfr szesnastkowych).

lancewicz pisze:
Tu piękny sprzęt https://www.ubnt.com/ufiber/ufiber-nano-g/ który chciałbym zastosować.

Na temat tego onu i odpowiednich zmian, jakie trzeba w nim dokonać więcej tutaj: https://blog.onedefence.com/changing-the-gpon-serial-on-the-ubiquiti-ufiber-nano-g-part-two/ - pokrótce, musisz mu zmienić SN na taki, jaki podaje szajsboks w informacjach.
Musisz tylko uważać, by nie uwalić onu - bardzo łatwo jest tam wgrać coś, co się nie waliduje (np. przez pomyłkę w sumie kontrolnej) i takie onu nie wstanie.


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 18:42:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 23 mar 2018 8:23:07
Posty: 14
a jak nie mam funboxa a GPON terminal HG8010H to jak z tego wydłubać serial number ??
jest takowy na naklejce ale ma 16 symboli (wygląda jak 8 znaków hex dwu bajtowych)

--
Jacek


Na górę
Post: sob, 28 kwie 2018 12:43:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 105
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
Jak masz onu osobne, to żadnych zmian nie musisz dokonywać, bo pomarańczowe onu jest transparentne :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 9 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: lanc70 i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 wrz 2018 22:07:56

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl