Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 79 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 16 kwie 2017 14:44:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 03 kwie 2017 16:13:31
Posty: 5
Spróbuj ustawić priorytet 4 dla VLAN839 w bridge filter. Mam pewne podstawy sądzić, że Orange w nowych sieciach nie używa już priorytetu 5.


Na górę
Post: wt, 18 kwie 2017 10:55:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 30 maja 2014 20:33:50
Posty: 30
Dzięki za podpowiedź. Dzisiaj sprawdzę bo wreszcie mam dostęp do sprzętu ;)

Mam do Was inne pytanie...

Obecnie używam RB951G-2HnD do tego łącze 300Mbs wraz z usługą IPTV (2*Samsung ICU 100 z WiFi WPS w paśmie 5GHz) oraz VOIP (niekoniecznie używane). Dodatkowo do sieci podłączone są 2 PC po Ethernecie, 1 PC po WiFi 2.4G, 1 laptop oraz 2 smartphone również po WiFi.

Chciałbym całkowicie wyeliminować router FunBox 2.0 ale jak na razie tylko on zapewnia mi bezprzewodowe połączenie dekoderów.
Najlepiej jakby wszystko było w jednym urządzeniu i żeby był to Mikrotik i tu zastanawiam się nad RB962UiGS-5HacT2HnT tylko czy da radę wydajnościowo oraz czy podłącze bezprzewodowo do niego dekodery, a może polecacie jakąś inna konfigurację?


Na górę
Post: wt, 18 kwie 2017 12:13:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Piter_NS pisze:
Dzięki za podpowiedź. Dzisiaj sprawdzę bo wreszcie mam dostęp do sprzętu ;)

Mam do Was inne pytanie...

Obecnie używam RB951G-2HnD do tego łącze 300Mbs wraz z usługą IPTV (2*Samsung ICU 100 z WiFi WPS w paśmie 5GHz) oraz VOIP (niekoniecznie używane). Dodatkowo do sieci podłączone są 2 PC po Ethernecie, 1 PC po WiFi 2.4G, 1 laptop oraz 2 smartphone również po WiFi.

Chciałbym całkowicie wyeliminować router FunBox 2.0 ale jak na razie tylko on zapewnia mi bezprzewodowe połączenie dekoderów.
Najlepiej jakby wszystko było w jednym urządzeniu i żeby był to Mikrotik i tu zastanawiam się nad RB962UiGS-5HacT2HnT tylko czy da radę wydajnościowo oraz czy podłącze bezprzewodowo do niego dekodery, a może polecacie jakąś inna konfigurację?

Ja na rb3011 mam problem z osiągnięciem wydajności na 600 Mbit, do tego zauważyłem że w momencie wysycenia pasma szatkuje mi obraz na TV.


Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 18 kwie 2017 18:51:15 
Odpowiedz z cytatem
[quote="pasiu_ssg"]Spróbuj ustawić priorytet 4 dla VLAN839 w bridge filter. Mam pewne podstawy sądzić, że Orange w nowych sieciach nie używa już priorytetu 5.[/quote]
Zauważyłem że mam kłopoty z dostępem do VOD po dłuższym czasie nie używania dekodera, po kilku godzinach, nawet reset urządzenia nie pomaga, dopiero po restarcie mikrotika wszystko zaczyna działać poprawnie.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka


Na górę
   
Post: wt, 18 kwie 2017 18:51:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
pasiu_ssg pisze:
Spróbuj ustawić priorytet 4 dla VLAN839 w bridge filter. Mam pewne podstawy sądzić, że Orange w nowych sieciach nie używa już priorytetu 5.

Zauważyłem że mam kłopoty z dostępem do VOD po dłuższym czasie nie używania dekodera, po kilku godzinach, nawet reset urządzenia nie pomaga, dopiero po restarcie mikrotika wszystko zaczyna działać poprawnie.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 18 kwie 2017 19:01:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 30 maja 2014 20:33:50
Posty: 30
pasiu_ssg pisze:
Spróbuj ustawić priorytet 4 dla VLAN839 w bridge filter.


Potwierdzam działa strumień telewizji po przestawieniu priorytetu. :)

Teraz pozostaje poszukać odpowiedniego sprzętu aby obsłużył przepustowość światłowodu do 300 Mbps i dodatkowo miał Wi-Fi w paśmie 2,4 oraz 5 GHz.
Obecnie na RB951G-2HnD i włączonym dekoderze mam taki wynik:
Obrazek


Na górę
Post: śr, 19 kwie 2017 21:41:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 19 kwie 2017 21:29:55
Posty: 1
A ja troszkę przez przypadek grzebiąc w routerze Tp-Link Archer C1200 AC1200 (troszkę nowsza wersja Archer C5) znalazłem opcję IPTV:

Załącznik:
orange1.jpg
orange1.jpg [ 65.36 KiB | Przejrzano 6512 razy ]


Po wklepaniu vlan35 i ustawieniu internetu na PPPoE z moim hasłem do neostrady wszystko działa praktycznie out of the box.

Na wydajność też nie ma co narzekać (router ma 900Mhz, 128Mb ram i sprzętowy nat):

Obrazek



Miła odmiana po mojej rocznej walce z różnymi OpenWrt :zlosnik:


PS: Nie używam żadnej usługi oprócz internetu, więc nie są one u mnie do końca ustawione


Na górę
Post: czw, 04 maja 2017 14:54:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 24 lut 2017 23:16:32
Posty: 11
Podczepię się pod temat, chyba nie ma sensu zakładać nowego. Planuję wziąć od Orange 600/60MBit, teraz wszystko mi śmiga na starym RB450G. Dostawca Vectra.

Mam dwa pytanka:

1. Chciałbym nabyć Router Mikrotik'a, który pociągnie takie łącze a dodatkowo z Portem SFP tak aby spróbować, pominąć wszystkie sprzęty jakie daje Orange. Brać RB3011UiAS-RM czy wystarczy RB2011UiAS-RM i który moduł SFP(MikroTik SFP GPON ONU Stick)?

2. Obecnie cały sprzęt sieciowy mam w garażu(blok), jak myślicie Orange pójdzie na to aby podciągnąć światełko do garażu?


Na górę
Post: czw, 04 maja 2017 15:50:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3840
Lokalizacja: Szczecin
RB2011 ma praktycznie taką samą wydajność co 450G. 3011 minimum, albo ostatecznie jakieś 750Gr3.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 04 maja 2017 17:04:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 cze 2010 17:21:37
Posty: 486
ontka orangowego nie ominiesz..


Na górę
Post: czw, 04 maja 2017 21:57:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 24 lut 2017 23:16:32
Posty: 11
spider59 pisze:
ontka orangowego nie ominiesz..


Nie da się ich przekonać? - kurcze potrzebny mi tylko net. Żadnych dodatkowych usług nie biorę, a ten moduł od Mikrotika powinien to ogarnąć?


Na górę
Post: czw, 04 maja 2017 22:07:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 30 maja 2014 20:33:50
Posty: 30
Ciekawe czy ktoś próbował pozbyć się ONT od Orange bo coś wydaje mi się, że te opinie, które są prezentowane są takie same jak dawniej pisano, że przy łączu VDSL2 nie da się zastosować konwertera VDSL2 na Ethernet.


Ostatnio zmieniony pt, 05 maja 2017 7:22:50 przez Piter_NS, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 05 maja 2017 6:33:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 18 gru 2010 12:15:55
Posty: 276
Możliwe że ten stick od MT zadziała ale: musi być obsługiwany przez ich olt (chyba działają na alcatel) oraz musisz znaleźć kogoś kto ten stick autoryzuje na olt. Wtedy raczej nie ma przeszkód aby zadzialalo...


Na górę
Post: pt, 05 maja 2017 17:57:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 cze 2010 17:21:37
Posty: 486
na moim terenie używają hua albo dzierżawią strukturę innego dostawcy tzw. rBSA to dasan.

Mikrotikowa wkładka gpon zadziała na obydwu powyższych ale nikt Ci tego nie zautoryzuje. Chociaż by dla tego że jak takie coś support zobaczy podpięte do olta to juz może odmówić supportu.


Na górę
Post: pt, 05 maja 2017 19:11:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 366
Nie ma opcji "przeprogramowania" takiej wkładki?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 06 maja 2017 8:28:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 cze 2010 17:21:37
Posty: 486
Trzebabylo by sprawdzic na programatorze. Nie mam w tym momencie wolnej takiej wkladki, ale jeszcze musialaby by dzialac z nia translacja vlanow.


Na górę
Post: pn, 08 maja 2017 8:13:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 30 maja 2014 20:33:50
Posty: 30
Może poniższe informacje pomogą w podmianie ONT od Orange na własny sprzęt

https://pierrekim.github.io/blog/2016-1 ... urity.html


Na górę
Post: czw, 11 maja 2017 12:47:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 19 mar 2013 9:24:59
Posty: 21
Skontaktujemy się Tobą, dodatkowe pytania prosimy kierować na maila kontaktbiznes@orange.com, wspólnie sprawdzimy i wyjaśnimy pytania sprzętowe oraz możliwości technicznych.


Na górę
Post: śr, 28 cze 2017 14:03:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 cze 2017 13:17:03
Posty: 18
za niedługo orange u mnie będzie montować światłowód i myślałem nad mini pc jako router do którego będzie bezpośrednio podłączony światłowód przez kartę na pcie .na mini pc będzie zainstalowany debian . i nie wiem czy to będzie działać czy dało by się jakoś w ten sposób zalogować do sieci światłowodowej a potem po pppoe ?


Na górę
Post: sob, 15 lip 2017 11:10:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 16:48:01
Posty: 42
Lokalizacja: Chotomów / okolice Warszawy
Módl się, abyś dostał FunBoxa 2.0
Jak dostaniesz 3.0 to już nic nie zrobisz.

ONT musi być Orange, tego nie ominiesz. Dalej robisz już co chcesz.

_________________
[technologicznie.net - serwis, budowa stacji radiowych. administracja serwerami, sieciami IT


Na górę
Post: sob, 15 lip 2017 12:29:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 cze 2017 13:17:03
Posty: 18
Myślałem żeby użyć mini pc dtx jako router z kartą pcie sfp i takim sfp www.alibaba.com/product-detail/GPON-ONT ... 2.html?s=p


Na górę
Post: pt, 28 lip 2017 19:06:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 30 maja 2014 20:33:50
Posty: 30
takie pytanie do osób posiadających ONT + MT oraz dekoder Samsung ICU 100. Chodzi mi o to że dekoder nie może pobrać aktualizacji softu. Ostatnią wersje jaką posiada dekoder to z lutego 2017 a wiem że jest już z czerwca 2017. Po przechwyceniu pakietów w MT i analizie w Wireshark podczas pobierania paczki z serwera Orange dekoder dostaje błąd HTTP/1.1 502 Bad Gateway

Może macie jakieś sugestie?

PS. po wpisaniu adresu serwera wraz ze ścieżką do pliku w przeglądarce na komputerze plik normalnie się pobiera.
Kod:
http://oplcdn.karma.orange.com/karma/dl/pl/samsung/stbdak/GP810/LO_01_02_57/ICU100_dm-p_01.02.57.ds3


Na górę
Post: śr, 09 sie 2017 14:27:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 09 sie 2017 14:18:50
Posty: 1
W tej chwili posiadam neostrade vdsl na swoim ruterze - fritzbox 7390
Chciałbym dalej korzystać z fritzboxa na światłowodzie od orange.
Po rozmowie na infolinii orange udało mi się i dostanę ONT i funboxa 2
W fritzbox mam takie opcje:
[img][img]https://s28.postimg.org/8mmbxsl7x/trz1.png[/img][/img]
[img][img]https://s2.postimg.org/6xmft4nm1/trz2.png[/img][/img]

Da radę podpiąć mój router bezpośednio do ONT ?


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 20:53:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 12 sie 2017 12:23:12
Posty: 1
mafe pisze:
W tej chwili posiadam neostrade vdsl na swoim ruterze - fritzbox 7390
Chciałbym dalej korzystać z fritzboxa na światłowodzie od orange.
Po rozmowie na infolinii orange udało mi się i dostanę ONT i funboxa 2
W fritzbox mam takie opcje:
[img][img]https://s28.postimg.org/8mmbxsl7x/trz1.png[/img][/img]
[img][img]https://s2.postimg.org/6xmft4nm1/trz2.png[/img][/img]

Da radę podpiąć mój router bezpośednio do ONT ?


Sam posiadam taki router u klienta i jest to bardzo fajne rozwiązanie, ale twoja konfiguracja jest nieprawidłowa. Z tego co się orientuje, to jednak w tym wypadku musisz zestawić połączenie przez wejście DSL ale z zastosowanie PPPoE i VLAN 35 . W twoim wypadku domyślnie masz pobieranie adresu przez DHCP, a to nie będzie działać.


Na górę
Post: pt, 25 sie 2017 11:14:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 25 sie 2017 11:09:11
Posty: 1
Koledzy pomórzcie,

Jak skonfigurować Tel, TV, Internet na tym moim monstrum Draytek 2860 Vn-plus ?

Mam zainstalowany terminal światłowodowy od Orange ONT.

Link do mojego panelu konfiguracyjnego routera Draytek 2860 Vn-plus http://eu.draytek.com:12860

Proszę o waszą pomoc, i łopatologicznie wytłumaczyć, mile widziane screen z moich ustawień.

Dziękuję za Waszą pomoc!


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 79 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest śr, 12 gru 2018 2:21:05

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl