Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
Post: ndz, 30 paź 2016 23:13:12 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 131
czolo pisze:
Parodią to jest takie przebijanie sie cenami, bez podania kosztów utrzymania infrastruktury i nakładów inwestycji.
To jest biznes i dopłacać do interesu nikt nie chce.

Mnie sciska wyliczenie: "Jak nie ma dojścia to dolicz 100-200zł za radio licencja+ ew. dzierżawa światłowodu"
Nie wiem jak Ty to liczysz, ale prawda jest taka:
Radio licencjonowane z kosztami instalacji mozna przyjac na 10k. W powyzszych kosztach to kanal 28MHz na freq powyzej 40GHz w "pipidówku", czyli ~5km. Tyle wystarczy na 200Mb na radiu. Widać nie wiesz ile kosztuje global, bo na to wskazują Twoje ceny. Gwarantuje Ci ze pojdziesz szybko z torbami sprzedajac takie lacza biznesowi.

Netia ma zerowe koszty dostarczania 200Mb!?! Ty tak serio mówisz? Ludzie, Wy za darmo pracujecie i nie senicie swojego i cudzego czasu, wiedzy itp?


Nie mówię o pipidówach ale o dużych miastach lub okolicach. Ile kosztuje obecnie 1Gb w EPIXie, WRIXIE, KIXIE czy innym SRIXie
Chcesz, masz możliwości to czesz - w dużych miastach za duża konkurencja by wysłuchiwać marudzenie jednego z monopolistów danego rejonu że się nie da.

Sama transmisja 1Gb do węzła z okolicznych dużych miast to ok. 300zł a tam to się o Ciebie biją


Na górę
Post: pn, 31 paź 2016 10:42:48 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 16:17:14
Posty: 1555
żałośni gówniarze bez pojęcia. Szkoda strzępić ryja. Sprzedawajcie 100/100 za 10zł i bądźcie szczęśliwi

_________________
Brakuje czasu żeby się dobrze wys....pać :x


Na górę
Post: pn, 31 paź 2016 10:55:25 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
Szybki123 pisze:
Sama transmisja 1Gb do węzła z okolicznych dużych miast to ok. 300zł a tam to się o Ciebie biją
:rotfl:
Pokaż mi kogoś kto tyle płaci jeśli nie jest to na śląsku/w obrębie jednego miasta.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 31 paź 2016 14:01:21 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1315
Lokalizacja: W-wa
Ale o czym tu gadać. Ma być za darmo, bo zysk to grzech faryzejski. Jak sie nie potrafi inaczej, to sie konkuruje tylko ceną.


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 12:09:49 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 131
zajadacz pisze:
Szybki123 pisze:
Sama transmisja 1Gb do węzła z okolicznych dużych miast to ok. 300zł a tam to się o Ciebie biją
:rotfl:
Pokaż mi kogoś kto tyle płaci jeśli nie jest to na śląsku/w obrębie jednego miasta.


Tak jest to śląsk i tak są takie ceny - jakość też jest bardzo wysoka przy takiej konkurencji.

Czolo masz racje - nawet ostatnio handlowiec dużej firmy to przyznał - internet to żaden koszt - opłaty to koszty transmisji, prądu, kolokacji itp. i jestem w stanie w to uwierzyć bo ile kosztuje internet Netie, TPSA, UPC czy innego dużego operatora ? NIC


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 13:52:43 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
Ale to jest oczywiste, że wszyscy od gigabita w górę siedzą w punktach wymiany ruchu i wymiana ich praktycznie nic nie kosztuje (co nieco idzie na global), za to dojscie i utrzymanie infrastruktury generuje koszty. Na tym polega ten biznes, że de facto na pewnym etapie (BGP i punkty wymiany) jest się "producentem" internetu, a nie jedynie rozprowadzaczem internetu po abonentach.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 30 gru 2016 23:07:52 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 204
Lokalizacja: Raszyn
Tak czytam, i zastanawiam się, czy jestem jeleniem i powinienem zaczać piłować rogi czy jednak nie ma tragedii? Przy trudnym dostępie, 2 przeciski pod krajówka i kawałek po słupach. Dostawca Netia.

100/100 1480zł
200/200 1700zł
300/300 2250zł
500/500 3200zł
1G/1G 3700zł

Na poacztek wziałem 100/100 ale wiem że zaraz będzie trzeba podnosić.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: pt, 30 gru 2016 23:38:43 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 13 kwie 2008 14:57:54
Posty: 120
Zacznij piłować...[FACE WITH STUCK-OUT TONGUE AND WINKING EYE]

Pozdrawiam
Z.K.

_________________
Pozdrawiam !
Zibi K.


Na górę
Post: sob, 31 gru 2016 0:05:39 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1315
Lokalizacja: W-wa
Biorąc pod uwagę koszty dobudowy według Twoich danych, to uczciwa cena. Policz ile sama budowa i utrzymanie kabla kosztuje?


Na górę
Post: sob, 31 gru 2016 12:30:02 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2437
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Też uważam podobnie.... ceny zapewne uwzględnia koszty dobudowania.... minie ci kontrakt 2-letni.... walcz o obniżenie ceny o 2poziomy w dół... inwestycja będzie spłacona wiec na pewno handlowiec zrobi lepszą ceną lub dorzucić coś extra....
kolejna sprawa czy za tymi "przeciskami" i "słupami" oni wpięci są w swój kabel czy np: odbierają transmisje z OPL co automatem podnosi koszty i ceny są wtedy zaporowe bo każdy musi zarobić


Na górę
Post: pn, 02 sty 2017 17:33:05 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 204
Lokalizacja: Raszyn
Za przeciskami jest chyba ich kabel, bo w krajówce idzie ich trakt międzymiastowy, to droga krajowa nr7 na Kraków.
Niestety ja mam kontrakt 4 letni, na 2 letnim ceny szybowały do góry o 300 na każdym pakiecie. koszt dobudowy jaki został mi podany to 39 tyś netto.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: śr, 04 sty 2017 0:36:58 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 754
bardzo mozliwe..
taniej bym Ci nie zrobił..
niestety ale każdy musi zarobić, a nie robić charytatywnie..

jezeli uwazasz, ze to zla cena, to sam dobuduj sie do ich swiatla..
aaa...., nie zapomnij ze dochodza jeszcze koszty miesieczne utrzymania kabla, tzn. slupy, na których podwieszony jest kabel, studnie i kanaliza obcego operatora, nie wspominając juz o rocznej daninie podatku za przecisk pod droga (czym wyzsza ranga droga /gminna/wojewodzka itp./ placi sie wiecej)..


Na górę
Post: śr, 04 sty 2017 10:22:13 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 wrz 2011 12:13:31
Posty: 273
darux pisze:
nie wspominając juz o rocznej daninie podatku za przecisk pod droga (czym wyzsza ranga droga /gminna/wojewodzka itp./ placi sie wiecej)..

Akurat nie jest to prawdą. Do zeszłego roku najtaniej było w generalnej.


Na górę
Post: śr, 04 sty 2017 14:58:30 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 720
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
ceny będą windować w zwyższ i to już się rozpoczęło!
Poniesienie kosztów dzierżawy pasma lte (ostatni przetarg UKE) obniżyło rentowność dodatkowego zrodla utrzymania monopolistom,
obniżenie rentowności sieci komórkowych (ciągła walka o kl),
podniesienie cen lokali, wzrost minimalnych pensji, paliwo, można by mnożyć przykładów.

Nie da się wiecznie obniżać cen przy takich czynnikach, instalować i dawać klientom sprzęt za 1 zl który jest warty powyżej 1k, tendencje wzrostowe ładnie widać w neti, p4, t-mobile.

Rynek wytrzyma jeszcze 3 lata i pęknie.


_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/index.php/hua-olt


Na górę
Post: śr, 04 sty 2017 19:06:24 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 15 gru 2014 13:46:14
Posty: 30
waluszek pisze:
Za przeciskami jest chyba ich kabel, bo w krajówce idzie ich trakt międzymiastowy, to droga krajowa nr7 na Kraków.
Niestety ja mam kontrakt 4 letni, na 2 letnim ceny szybowały do góry o 300 na każdym pakiecie. koszt dobudowy jaki został mi podany to 39 tyś netto.


Netia - zawsze podaje chore ceny inwestycji. Mnie za zaciąg 1,5 km w istniejacej kanalizacji + przelacznice i kilka spawów - wyliczyli 34 k pln. Jakieś 2 lata temu. Można to między bajki ...
Tak czy siak jak na 1-sze podeście do netii ceny masz dobre/netiowe :)


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 20:43:45 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 204
Lokalizacja: Raszyn
100/100 wziąłem na początek, ale już widzę że zainteresowanie jest naprawdę duże, mam osiedle w internetowej czarnej dziurze.
Zobaczymy jak netia podejdzie do podniesienia pakietu, pewnie będzie trzeba się potargować, a jak nie podejdą sensownie, to kabel już jest, operatorów chętnych na dosył znajdę pewnie bez problemu.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 21:44:01 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 05 mar 2008 23:57:45
Posty: 382
Tak z ciekawości wchodzisz w radio czy od razu światło ?
Czymś trzeba te 100/100 wypchać ? :hmm:

_________________
elo problem
jak mogę usunąć wszystko z internetu
ale tak żebym wszedł w internet i stworzył folder


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 16:08:15 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 204
Lokalizacja: Raszyn
Wieszam radio na dachu dla tych, co chcą podłączyć się natychmiast i nie chcą czekać na światło, w kolejnym etapie przełącze ich na światełko. ale równocześnie zaczynam w przyszłym tygodniu kopać światło, osiedle dopiero powstaje gotowych i zamieszkanych budynków jest w tej chwili 11 po 10 mieszkań, 4 są gotowe do zamieszkania, i niektóre lokale już zamieszkane, 6 budynków już stoi, ale jeszcze wykańczane są. Oraz kolejne 21 jest już naniesione na plany i developer ma juz na nie pozwolenia.
Te ostatnie 6 budynków mam dogadane z developerem że ułożę światełko na etapie układania instalacji elektrycznej w miejsce w którym jest planowane gniazdo do instalacji antenowej.
Tak też będzie z kolejnymi nowopowstającymi budynkami.
Mam tylko dylemat techniczny jak wejść najmniej inwazyjnie do już istniejących i zamieszkanych mieszkań? Może ktoś ma pomysł albo podzieli się doświadczeniem?

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 21 paź 2017 17:43:30

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl