Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 29 maja 2015 19:02:34 
   Tytuł: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 29 maja 2015 18:29:45
Posty: 20
Witam
Z góry przepraszam jak pisze nie w tym temacie
Zadaje sobie pytanie ilu klijętów można podłaczyć na łączu 200Mb
teoretycznie z tego co wyczytałem 1=10Mb wiec przy 20 będzie to 200Mb
na radiówkach róznie to wygląda proszę mądre głowy, adminów o wypowiedzenie się w temacie
Na jednym z forum wyczytałem ze max 30 osób na takie łacze?


Na górę
Post: pt, 29 maja 2015 19:28:47 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1332
Lokalizacja: Stalowa Wola
noooo głupio pytasz jak chcesz klientowi dawać po 50Mb to dużo nie podepniesz zależy od pakietów

_________________
DeVeloPer PreView
wWw.NXnet.PL


Na górę
Post: pt, 29 maja 2015 19:49:45 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 18 wrz 2005 22:03:35
Posty: 629
Pakiety do 10 max. To z 200 upchasz. Kwestia czy ssacze czy poczta i pudełek.


Na górę
Post: pt, 29 maja 2015 19:50:32 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7813
jak radiówka już działa i okres szału ma za sobą, to ok 500 sztuk.

jak nowa, to dla 20 może być mało :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 29 maja 2015 20:02:36 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3159
Lokalizacja: Mazury
A dla ssaczy trzeba tak podkręcić żeby zapełnili dyski w tydzień :chinczyk:

_________________
☞☛☞☛ https://zrzutka.pl/karol --- Tandem dla Karola ☚☜☚☜
http://kazuko.pl --- kod: trzepak


Na górę
Post: pt, 29 maja 2015 21:42:36 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1181
Orin pisze:
jak radiówka już działa i okres szału ma za sobą, to ok 500 sztuk.

jak nowa, to dla 20 może być mało :)

Tak 500 sztuk a później się dziwicie że do LTE się nie umywacie. :nie: Bez hipokryzji z tymi 20-na tyle to pozwala podział łącza na sztywno. :P Sadzę że 100 przy max. pakietach 10Mbps-t.j. czysta statystyka, gdyż w tym przypadku nie da się porównać 1=1 (jak będą z niego korzystać nastolatki będzie krucho, a jak emeryci to na lite, pewnie i 500).


Na górę
Post: pt, 29 maja 2015 21:46:14 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3159
Lokalizacja: Mazury
jarek7714 pisze:
Orin pisze:
jak radiówka już działa i okres szału ma za sobą, to ok 500 sztuk.

jak nowa, to dla 20 może być mało :)

Tak 500 sztuk a później się dziwicie że do LTE się nie umywacie. :nie: Bez hipokryzji z tymi 20-na tyle to pozwala podział łącza na sztywno. :P Sadzę że 100 przy max. pakietach 10Mbps-t.j. czysta statystyka, gdyż w tym przypadku nie da się porównać 1=1 (jak będą z niego korzystać nastolatki będzie krucho, a jak emeryci to na lite, pewnie i 500).
Janek :chinczyk:
Zasada jest taka, że należy obserwować obciążenie i wraz z brakiem łącza zakupywać/zwiększać. U każdego jest inaczej.

_________________
☞☛☞☛ https://zrzutka.pl/karol --- Tandem dla Karola ☚☜☚☜
http://kazuko.pl --- kod: trzepak


Ostatnio zmieniony pt, 29 maja 2015 21:47:55 przez noyo, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 29 maja 2015 21:47:20 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2491
Lokalizacja: Wrocław
O tym też nie słyszałeś?
https://en.wikipedia.org/wiki/Overselling

Jakbyś kupował łącze gwarantowane to spoko, tylko że 10Mb/s nie kosztowałoby 80zł a 250zł /mc :zlosnik:

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: pt, 29 maja 2015 21:53:21 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 582
Zazwyczaj overbooking zakłada się na poziomie 1-8 1-10 w zależności od pakietów i sieci. Im większa sieć tym overbooking jest większy. Myślę ze jak każdemu dasz po 10Mb (nie mniej i nie więcej) to przy założeniu że overbooking jest 1-10 możesz sprzedać 2Gb czyli podpiąć ok 200 klientów. A w praktyce tak jak koledzy wyżej napisali: musisz obserwować łącze i sprawdzać ile zostaje zapasu. Myślę że na początek 100 możesz spokojnie podłączyć.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.
I wtedy pojawia się ten jeden,
który nie wie, że się nie da,
i on właśnie to coś robi.

Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: pt, 29 maja 2015 23:18:00 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 29 maja 2015 18:29:45
Posty: 20
Dodam łącze symetryczne TK Telekom
maszt wysokość 16-17 metrów (dom)
antena http://www.cdr.pl/p1446,ubiquiti-airmax ... -5ghz.html
to tak na początek


Na górę
Post: sob, 30 maja 2015 11:18:55 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 lip 2010 22:36:48
Posty: 701
Na pewno upchasz dużo więcej userów niż Ci się wydaje. Ludzie pragną prędkości głównie po to by ją mieć, a nie używać. Ssacze zdarzają się stosunkowo rzadko.
Wczoraj gość kupił u mnie 20Mbit, ale w sumie nie wie w ogóle o co chodzi z tą prędkością.


Na górę
Post: sob, 30 maja 2015 12:58:34 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1764
Mój kolega - serwisant był jeszcze lepszy: dwa lata temu przekabacił swoją koleżankę z lat szkolnych żeby przesła do nas z PLAYa za którego płaciła jak za zboże. W dodatku udało mu się naciągnąc ją na 20mbps za 89zł. To taka typowa zjarana blondi która używa internetu tylko do wrzucania sweet dziubków na fejsa i odpisywania kolegom na czacie (o ile ci posiadają beemkę :D) Patrząc na dzisiejszy cennik mogłaby mieć u nas nawet 100mbps za 10zł mniej niz płaci.

A teraz wyobraźmy sobie jak będzie wyglądał wykres użycia tej jej setki vs. chociażby wykres setki którą ktoś z Was bierze od TK albo TPnetu. A ilu userów uda się upchać na takich 100 czy 200 mega? Nie ma reguły. Jak masz szczęscie, możesz nawet dawać wszytskim sety przy gigowej rurce i nie trafi ci się ani jeden (słownie zero) ssaczy. Ale zawsze musisz mieć ten zapas bo gdyby komuś nagle chciało się zbekapować internet to co mu powiesz, że nie spełnia polityi Fair Play Usage?


Na górę
Post: sob, 30 maja 2015 15:03:24 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 29 maja 2015 18:29:45
Posty: 20
a jak wygląda podział łącza w stosunku do anten
przykładowo jedna antenka dookólna
Obrazek

i tu zastanawiam się czy niżej trzy sektorowe
Obrazek

czy cztery anteny sektorowe
Obrazek


wszystko chciał bym postawić na jednym maszcie chciałbym uzyskać coś takiego
Obrazek


Na górę
Post: sob, 30 maja 2015 15:42:07 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1083
Lokalizacja: Polska
Jak masz kasę i klienci są w koło obiektu to 4x sektor 90 stopni.

Te zdjęcie widziałem już kiedyś na forum i to jest przykład jak nie należy wieszać anten, zresztą użytkownicy trzepaka już o tym pisali. Musisz zachować odstęp pomiędzy antenami możliwie duży jednak nie mniejszy jak 0.5 - 1 m.


Na górę
Post: sob, 30 maja 2015 15:43:40 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 09 sty 2015 22:05:15
Posty: 203
Niezła Choinka :). Obliczenia obliczeniami, praktyka praktyką. Podłączaj ludzi i się nie przejmuj. Jak zacznie brakować to podrzucisz łącze. Dowiesz się wtedy ilu ludzi byłeś w stanie podłączyć na 200 Mbps. Zgadzam się, że ludzie bardziej chcą mieć szybkość niż z niej korzystać :), a 10 Mbps wystarczy dla 90% zwykłych klientów do wszystkiego.


Na górę
Post: sob, 30 maja 2015 15:48:44 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2105
Lokalizacja: /usr/src/sys
Sektor ma nieco inne wlasciwosci niz dookolna (mam na mysli rowniez zbieranie zaklocen), chcesz to dla ozdoby czy dla sensownej sieci bo poki co to ja tam tylko most widze na nanobridge'ach zrobiony. Wogole widze "pod penis" nas bierzesz powiedz jasno ze startujesz z siecia ale nie masz w tym kompletnie pojecia.

A jarek tradycyjne gowno wie i w nogach spi. Dzisiejsze routery maja duza wydajnosc (nie wazne czy to rozwiazania oparte o linux/unix na x86 czy rozwiazania na platformach routerboard) wiec dzielenie dynamiczne w zaleznosci od zapotrzebowania to dla nich jak dla byka kartofel.

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: sob, 30 maja 2015 16:39:08 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1923
Taka choinka to strszna uryna. Będziesz sam siebie zakłócał.

Sektory oddalone od siebie muszą być co najmniej o 0.5m + najlepiej założyć im osłony antyzakłóceniowe.

Nanobridge montować tylko z tortownicami - broń boże na tym samym maszcie co sektory!

Znając życie mnie nie posłuchasz i z czasem będziesz miał jaja w sieci...


Na górę
Post: sob, 30 maja 2015 18:25:19 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 769
podam Ci przykład z autopsji, kupilismy mala sieć, w tym tygodniu poprzepinaliśmy użytkowników, jest ich ~80 z taryfami 8 i 14 Mbitow, z wykresu jaki teraz obserwuje to maks jaki się rozpędził to 25 Mbitow, a obecnie idzie 15-20..
Jarka nie słuchaj, bo nie ma nic wspólnego z dostarczaniem internetu, a pisze głupoty, jedyne wykresy jakie widział/widzi, to te wygooglowane..:)


Na górę
Post: ndz, 31 maja 2015 10:14:46 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 29 maja 2015 18:29:45
Posty: 20
dominiaz pisze:
Taka choinka to strszna uryna. Będziesz sam siebie zakłócał.

Sektory oddalone od siebie muszą być co najmniej o 0.5m + najlepiej założyć im osłony antyzakłóceniowe.

Nanobridge montować tylko z tortownicami - broń boże na tym samym maszcie co sektory!

Znając życie mnie nie posłuchasz i z czasem będziesz miał jaja w sieci...


Oczywiśćie co do masztu masz rację podałem przykładowo jak bym to widział odległości na koronie chce aby było około 750mm
inaczej jak pisałeś nie ma sensu


Na górę
Post: ndz, 31 maja 2015 12:29:18 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2105
Lokalizacja: /usr/src/sys
nareszcie ta rozmowa schodzi na wlasciwy tor. Tak z ciekawosci - gdzie dzialasz?

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: ndz, 31 maja 2015 13:04:37 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 29 maja 2015 18:29:45
Posty: 20
Okolicę Gniezna,


Na górę
Post: ndz, 31 maja 2015 13:14:35 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2105
Lokalizacja: /usr/src/sys
to masz przestrzenie do dzialania wszedzie praktycznie plasko :)

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: ndz, 31 maja 2015 15:24:03 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4603
Adasi pisze:
Na pewno upchasz dużo więcej userów niż Ci się wydaje. Ludzie pragną prędkości głównie po to by ją mieć, a nie używać. Ssacze zdarzają się stosunkowo rzadko.


Ale czasem są:

Obrazek
:D Wcześniej wykres urwany bo sesja pppoe wywaliło a tak to pewnie wykres sięgał by grudnia...

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: ndz, 31 maja 2015 20:41:18 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1764
Wow, moje pytanie nie brzmi jak. Moje pytanie brzmi: co? Co można ściągać, żeby w 100% przez cały czas utylizować łacze? Nawet mój "najlepszy" klient który regularnie przekracza 1TB/mc ściąga "pikami":

http://i62.tinypic.com/2dhiezq.png

Z tego co z nim rozmawiałem, sciaga prawie wszystko co wychodzi w BluRay, ewentualnie ogląda (bo raczej nie dzieli się tym ze znajomymi z przyczyn czysto technicznych, taki plik nie raz nie dwa ma po 50GB) a nastepnie usuwa z dysku zeby miec miejsce na nastepne pliki.


Na górę
Post: ndz, 31 maja 2015 20:47:35 
   Tytuł: Re: Łącze 200Mb/s
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2305
KR2615 pisze:
Wow, moje pytanie nie brzmi jak. Moje pytanie brzmi: co? Co można ściągać, żeby w 100% przez cały czas utylizować łącze? Nawet mój "najlepszy" klient który regularnie przekracza 1TB/mc ściąga "pikami"

zapewne ma swoja siec 30kompow :D
i od każdego po 20zl kasuje ;D


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 20 lis 2017 23:10:05

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl