Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: śr, 08 kwie 2015 22:40:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 715
Dzięki za pingi i traceroute. Nic tu się nie zmieniło, trasy te same co po DSL'u. Ciesz się, że masz w domu włókno. Za rok może dwa tpnet da 500-1000Mb to sobie weźmiesz ;]. UPC ma już w ofercie 500Mb. Raczej to wszystko z magicznym "do".


Na górę
Post: śr, 08 kwie 2015 23:19:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
No właśnie 500 Mbit ale narazie w testach i to ciągle z lipnym uploadem.
Inaczej bym wziął, po za tym moja okolica nie ma wymienionych wzmacniaczy pozwalających osiągnąć 500 Mbit.
Mam ichniejszy Cisco 3208 który ma problemy z prędkościami powyżej 250 Mbit, mimo że jego technologia zapewnia mu więcej.
A wchodzić w modem którego się nie da przestawić w tryb Bridge to trochę kiepska sprawa.

Narazie Orange testuję i mam czas na rozwiązanie umowy do przyszłej soboty.
UPC kończy mi się z końcem Kwietnia, więc w razie co mam czas na wycofanie się z umowy.

Biorę prędkości tylko i wyłącznie dlatego że upload się przydaje w dzisiejszych czasach.
Tym mnie orange przekonało.
Martwią mnie te kwestie vlanów, prędkości do i zabezpieczeń które stosuje orange.
Co prawa UPC balansował pasmem, ale zawsze robił tak by zapewnić pasmo, jak nie na maksa to w postaci wielu wątków, jednak momentami jeden plik max się ściągał 120 kb/s z zagranicy :)


Na górę
Post: czw, 09 kwie 2015 0:03:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 715
Ja bym nie pchał się w docsisa i został w tpnecie na włóknie. To naprawdę niezła oferta za rozsądne pieniądze. Do tego moloch, nikt nie będzie grepować Twoich logów co tam robisz w internetach ciekawego. Jeszcze plus dla tpnet to możesz przenieść całe ppp na swój serwer co jest moim zdaniem też bardzo ważne. Szkoda, że nie ma w ofercie nawet odpłatnie stałego, publicznego IP. Jakiś głupi przywilej dla DSL czy tam neo biznes. Chyba na koniec, włókno to mniej awarii niż miedź. Za 10 lat jak będziesz chciał 10 czy 50Gb w domu to będzie tylko kwestią podmiany ONT na nowy. Miedź to zawsze jakieś problemy.


Na górę
Post: czw, 09 kwie 2015 0:31:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
W chwili obecnej juz całe ppp działa u mnie nawet olalem kwestie vlanow bo wszystko załatwiłem na switch zarządzalny.
Mam jeszcze gdzieś mikrotika może w to by pójść jako Bridge?


Na górę
Post: pt, 17 kwie 2015 23:05:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Witajcie ponownie,

Po tygodniu walki z vlanami udało mi się wymęczyć działanie IPTV, niestety (pewnie na moją małą wiedzę) skończyło się z dodatkową kartą sieciową

http://micrology.pl/2015/04/17/iptv-od- ... b-livebox/


Na górę
Post: śr, 13 kwie 2016 20:19:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 mar 2009 1:56:07
Posty: 414
męczę od kilku dni ten problem na RB i net odpaliłem w 20 sec. Do odpalenia TV chyba za bardzo kuleje z ogarnianiem vlanow.
udało się komukolwiek zamienić dziadowskiego funboxa2 na RB??

mam 3 vlany
na ether_wan mam 3 vlany
id 35, 838 i 839
na 35 zapięte jest pppoe i działa

natomiast nie wiem co dalej pacząc z 838 i 839 żeby przekazać na dekoder.
próbowałem już różnych rozwiązań i jak do tej pory d...

podpowiedź mile widziana:)

ps: konfiguracja z artykułu nie pasuje do stanu sieci na funboxie gdzie dekoder uhd88 ma wewnętrzny ip sieci domowej

_________________
Nie jestem Ginekologiem, ale moge zerknac;)


Ostatnio zmieniony sob, 30 kwie 2016 8:09:53 przez enzo_no, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 13 kwie 2016 23:01:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 02 kwie 2012 22:52:59
Posty: 21
IPTV może działać bez użycia Funbox.

Nie znam się na platformie RB, ale ogólne założenie jest takie, że router powinien być skonfigurowany jako bridge, przy czym pakiety IPTV (oba vlan`y dla tv oraz vod) przesyłane w stronę do dekodera STB powinny być odtagowane. Pakiety powracające od dekodera w stronę ONT powinny być ponownie tagowane stosownym vlan id, a także dodatkowo znakowane priorytetami 802.1p.

Przykład konfiguracji na własnym sprzęcie: https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=20&t=51177

Jeśli za routerem RB ma być nadal podłączony Funbox, to wystarczy przeforwardować do niego oba vlany IPTV.

_________________
"You can’t manage what you can’t measure"


Na górę
Post: ndz, 07 sty 2018 16:28:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 20 paź 2014 7:05:02
Posty: 17
Dlaczego ruch lata przez świat to proste
Orange krzyczy sobie chore pieniądze za styk dlatego nikt nie łączy się bezpośrednio.
Mam serwery w ATM i też nie mam styku z orange tylko przez Frankfurt bo jest taniej.
Na zachodzie styki są bezpłatne tylko u nas trzeba płacić Orange.

Co do vlan to zapraszam do google.pl tam wszystko jest opisane.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Cramin, krotki2213 i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 wrz 2018 21:41:06

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl