Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 05 kwie 2015 20:14:41 
   Tytuł: Orange FTTH - Vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Dzień dobry,

Panowie od wczoraj cieszę się internetem FTTH od Orange, chciałbym pozbyć się ichniejszego FunBox 2.0, telewizja nie pozwala mi na to.

Mój domowy serwer stoi na mini PC z dwiema gigabitowymi sieciówkami i we wcześniejszej konfiguracji UPC robił jako router (ubuntu server)
W chwili obecnej na FunBoxie zrobiłem DMZ i mam NAT za NAT, do tego telewizja działa tylko z FunBox, więc do tego miejsca w pomieszczeniu nie mam już więcej skrętki dostępnej.
Mój domowy serwer wchodzi do zarządzalnego switcha GS724T więc jestem w stanie się pobawić w vlany na tym switchu.
Bawiąc się w Vlany na Switchu i u siebie na kompie dając vlan35 byłem w stanie nawiązać połączenie internetowe.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie aby wypluć TV i usługi pochodne + internet z mojego routera używając do tego switcha ?
Czytałem ten wątek http://www.forum-orange.com/forums/view ... p?id=17933 - niestety jest po francusku, ale google translate daje rade, skracając to autor wątku by używać usługi TV używa aż 3 sieciówek, co mnie troszkę dziwi, zwłaszcza że u mnie telewizja na FunBoxie chodzi bez żadnego wyboru portu do TV, obojętnie w co podłącze to zawsze mam TV.
Zrobiłem również myk, że zamiast podłączać telewizor(dekoder) bezpośrednio skrętką, podłączyłem go przez switch 8 portowy, to TV była ale był również internet i to jest najciekawsze z tego wszystkiego.

Wiem tylko tyle że vlany odpowiednio:

-> VLAN035 -> Internet (poprzez PPPoE)
-> VLAN038 -> usługi TV (dekoder + DHCP)
-> VLAN040 -> usługi TV (kanały transmisji strumieniowej)
-> VLAN041 -> usługi TV (VoD)
-> VLAN051 -> Usługi VoIP

Będe wdzięczny za pomoc :)


Na górę
Post: ndz, 05 kwie 2015 20:43:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15761
Lokalizacja: Wrocław
pokaż z ciekawości jak to wygląda. O ile mnie pamięć nie myli to OPL robi to na GPONie.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: ndz, 05 kwie 2015 20:59:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
To czyli co ?

http://micrology.pl/2015/04/04/swiatlow ... ange-ftth/ - to jest mój artykuł
W nim kilka zdjęć instalacyjnych, wygląda to tak:

Położyli kabel łatwego dostępu 12 włóknowy 657A2 do na każdą z klatek ( w klatce po 6 mieszkań )
Całość zakończona na samym końcu w szafce jak w artykule na zdjęciu.
Kabel następnie biegnie do 1 klatki, ja jestem w 5 klatce, następnie do 1 budynku na osiedlu , ja jestem w 4.
Jak mnie zespawali, to musieli dygać by mnie wpiąć w głównym punkcie do sieci.

Później to było tak

światło -> ONT - skrętka -> FUNBOX 2.0 -> skrętka do dekodera UHD - na tym samym kablu jest też internet
-> Internet
-> VOIP w FUNBOXIE

Voip sobie wydzieliłem bo dają parametry do konifguracji na innych urządzeniach.
Z TV i INTERNETEM by pominąć FUNBOX jest problem bo VLANy :)

PS. Pigtail który wpuścili ma średnice 4-5 mm
Kabli których używają to Acome H-PACE 12xG657A2 ISS


Na górę
Post: ndz, 05 kwie 2015 21:24:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 693
Hmm, czyli nie da się pozbyć tego szmelcu funboxowego żeby wszystko przenieść gdzieś na swoje graty. Dzięki za review, chyba pierwszy taki konkretny. Pytałeś może czy da się "dokupić/dostać" stałe, publiczne ip?


Na górę
Post: ndz, 05 kwie 2015 21:32:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Co do stałego IP, nie pytałem, IP niestety zmienia się bardzo często za każdym razem nowo nawiązanego połączenia.
Ma to swoje plusy i minusy, jednak mogło by być jak w UPC, dopóki nie resetujesz modemu, to trzyma Ci IP :)
Ciekawe czy połaczenie jak w ADSL Neo jest zrywane po 24h

Czytając sieć, wydaje się że się raczej da pominąć funboxowy szmelc.
Zostaję cie tylko terminal ONT ale to konwerter mediów, wczoraj PPPOE bez problemowo nawiązałem połączenie na VLAN 35.
Podejrzewam że nawet konwerter mediów pominąć się da, tylko pytanie jakie parametry ma wkładka zamontowana w tym urządzeniu.
P.S Instalatorzy na pytanie na jakiej długości fali pracuję urządzenie ONT, odpowiedzili na pewno długiej :)
Zostaje kwestia TV czytając fracuskie forum się raczej da.
Moja wiedza o vlanach, bridgach ( bo to wydaje mi się rozwiązaniem ) jest znikoma.


Na górę
Post: ndz, 05 kwie 2015 21:37:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 693
Hmm, rozumiem login i hasło do PPPoE masz? Jak masz to bez problemu powinno się dać ppp przenieść na swój serwer.


Na górę
Post: ndz, 05 kwie 2015 21:43:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Tak to wiem, i z tym sobie poradzę, pozostaje kwestia magicznej TV.
Robiłem test telewizji i mimo wpięcia telewizji bezpośrednio w ONT, nic się nie dzieje, więc VLANY latają po zapięciu ppp ?

Ok już wiem coś więcej na temat ONT

To jest prawdopodobnie tego typu urządzenie

http://www.amt.com/images/products//736 ... A__AMT.pdf

1310 nm upstream
1490 nm downstream

U mnie symbol na obudowie I-010G-A, obudowa czarna

Pigtail stosowany w domu to ten z poniższego linku - średnica 4 mm

http://www.optomer.pl/karta_produktu/13 ... 7a2-g657b3


Na górę
Post: ndz, 05 kwie 2015 21:57:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Panowie, jest szansa jakoś wyśledzić latające VLANY ?


Na górę
Post: ndz, 05 kwie 2015 22:42:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2605
Lokalizacja: Wrocław
Port 1 w switchu TRUNK
Port 2 ACCESS na ID VLANU 35
Port 3 ACCESS na ID VLANU 38
Port 4 ACCESS na ID VLANU 40
Port 5 ACCESS na ID VLANU 41
Port 6 ACCESS na ID VLANU 51

i potem porty 3,4,5 do zwykłego switcha wpinasz, tylko czy nie zapętli się coś :ups:


Na górę
Post: ndz, 05 kwie 2015 23:07:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Moj pomysł był taki

stworzyć vlan 35,38,40,41,51

Dla tych vlanów zrobić na port 1 tagging
Następnie port 2 vlan 35 untag do serwera i nawiązać PPPOE - ale chyba wciąż na serwerze muszę w konfiguracji sieciówki wprowadzić vlan id 35 ?
Następnie z serwera do portu 3.
Na porcie 4 nie tagowany vlan 1 i vlan 38,40,41,51 który by wychodził z tego portu do zwykłego switcha za pomocą jednego kabla
Ze switcha już do dekodera i innych urządzeń.

Ma prawo to działać ?
Dlaczego takie podałeś Vlan ID ? Przykładowe?


Na górę
Post: ndz, 05 kwie 2015 23:16:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2605
Lokalizacja: Wrocław
jak dasz access to wypluje caly vlan na tym porcie


Na górę
Post: ndz, 05 kwie 2015 23:24:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Mogę wiedziec dlaczego rzuciłeś takimi vlanami ?
Czy jeżeli ustawię już na switchu vlan 35, czy to samo będe musiał zrobić po stronie konfiguracji debiana ?


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 13:47:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2685
Lokalizacja: Lublin
jagrok pisze:
Czy jeżeli ustawię już na switchu vlan 35, czy to samo będe musiał zrobić po stronie konfiguracji debiana ?

Jeśli dasz access to nie, wtedy na switchu masz zwykły port, ale komunikujący się z VLANem tagowanym "wewnątrz" switcha.
Jeśli dasz tagowany na switchu to musisz i na debianie dać taga, bo inaczej odrzuci Ci ramkę.

BTW, fajnie, że ktoś w końcu rzucił trochę światła na ten FTTH w wykonaniu Orżnąć. Sam się zastanawiam, bo mi w zeszłym tygodniu położyli szkło na klatce.

Swoją drogą czemu zmieniasz z UPC na Orange? Zdaje się za podobną cenę można mieć prawie to samo w UPC (250Mbps, więc w sumie żadna różnica 300 czy 250).
Jak wygląda na tym dostęp do globala? Próbowałeś np. streamingu z zagranicy? YT FHD?

Ciekawe też czy Orangutan zrobi analogiczną usługę do InternetDSL, czyli Neo, ale ze stałym adresem.


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 14:38:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
jo_gurt pisze:
jagrok pisze:
Czy jeżeli ustawię już na switchu vlan 35, czy to samo będe musiał zrobić po stronie konfiguracji debiana ?

Jeśli dasz access to nie, wtedy na switchu masz zwykły port, ale komunikujący się z VLANem tagowanym "wewnątrz" switcha.
Jeśli dasz tagowany na switchu to musisz i na debianie dać taga, bo inaczej odrzuci Ci ramkę.

BTW, fajnie, że ktoś w końcu rzucił trochę światła na ten FTTH w wykonaniu Orżnąć. Sam się zastanawiam, bo mi w zeszłym tygodniu położyli szkło na klatce.

Swoją drogą czemu zmieniasz z UPC na Orange? Zdaje się za podobną cenę można mieć prawie to samo w UPC (250Mbps, więc w sumie żadna różnica 300 czy 250).
Jak wygląda na tym dostęp do globala? Próbowałeś np. streamingu z zagranicy? YT FHD?

Ciekawe też czy Orangutan zrobi analogiczną usługę do InternetDSL, czyli Neo, ale ze stałym adresem.


Wzialem Orange bo UPC mnie wkurza okropnie ze swoim balansowaniem przepustowości.
W godzinach szczytu zapomnij ze ściągnę ze swojego dedyka coś powyżej 2Mbit. Chyba ze wiele sesji, to jest główny powód.
Przewagę Orange widzę ogromną nad UPC wszystkie speed testy nawet w odległych zakątkach Europy wypadają na 80-90% wydajności mojego łączą.
W umowie Z UPC na czas nie określony miałem neta 250/20 za 90 zł
Tutaj mam praktycznie to samo za ta sama cenę :) po za większymi karami za zerwanie umowy :)
Plusem jest upload 30 Mbit który ostatnio się sprawdził, bo z pełną prędkością wrzuciłem plik na dedykowane we Francji.
W UPC nie było tak różowo.
Minusem jest natomiast dynamiczny IP bo niestety gdy często się rozlaczam do mojego VPN pozostałe lokalizację nie mogą się podłączyć.

Co do vlanow nie mogę znaleźć tej opcji access w moim switch (za mała wiedzą)
Btw. Po podłączeniu ONT zawsze mi wyłącza port 1 na GS724T orientuje się ktoś z was o co chodzi?
Wczoraj testowałem ustawianie vlanow i co najciekawsze na switch na porcie 11 dałem taga 35 vlan id i do niego wzialem się ONT, to samo zrobiłem dla portu 12 i wróciłem na livebox połączenie się nawiazalo.
Co dziwne telewizja juz nie poszła mimo że wyszedlem z funbox, na switch dałem jeszcze ruch Multicastowy ale też nie za wiele pomogło.

Pozdrawiam.


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 14:51:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 693
IP Ci się zmienia co 24 godziny jak w neo pod xdsl, czy tu może jakaś inna polityka? W UPC chyba póki fizycznie nie resetniesz modemu to ip się nie zmieni.
Co zwraca Ci http://redirector.c.youtube.com/report_mapping


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 15:26:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Moge co to dokładnie jest:

lhr22s28 : router: "pr03.lhr14" next_hop_address: "127.0.0.1"


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 19:31:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 693
Chyba Twoje najbliższe GGC. Po 127.0.0.1 nie było żadnego publicznego ip?


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 20:18:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Było

Dokładny wpis wygląda teraz tak:

79.191.170.20 => ord31x04 : superx_isp_number: 1 (79.191.170.0/23)


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 21:38:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2685
Lokalizacja: Lublin
jagrok pisze:
Co do vlanow nie mogę znaleźć tej opcji access w moim switch (za mała wiedzą)

Znalazłem takie coś w manualu:
Cytuj:
Packets leaving the switch are either tagged or untagged, depending on the setting for
that port’s VLAN membership properties. A U for a given port means that packets leaving
the switch from that port are untagged. Inversely, a T for a given port means that packets
leaving the switch from that port are tagged with the VLAN ID that is associated with the
port.

Czyli Access = U, tagged = T.


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 21:50:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Narazie olałem zabawę w vlany na switchu.
Ustawiłem wszystko na serwerze, znalazłem zakładkę konfiguracyjną w FunBOXie i tam były podane numery o nazwie VCI 35 dla FTTH - wychodzi ze to VLAN ID
Dla TV był podany VCI 838 i 839 - wychodzi że to VLAN ID.

Wywaliłem liveboxa, co prawda telewizji nie mam, ale bez tego się obęde, mając ncplus z talerza.
Z drugiej strony żałuje bo zawsze troszkę porządku w kablach by było i anteny 105 CM na balkonie by nie było :)
Wszystko stoi już na ubuntu, muszę tylko znaleźć jakiś skrypt do autowznawiania połączenia.
Trochę mnie martwi że połączenie pppoe na serwerze obciąża procka ~50%, przy obciążeniu łącza około 70% bo tyle obecnie w godzinach szczytu osiągnąłem do serwera Orange.
Do icm.edu.pl poszło na poziomie, 250 Mbit przy ściąganiu, upload stabilnie do 30 Mbit dobija.


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 22:05:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 693
Cóż to za hardware, że PPPoE zabija Ci CPU?


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 22:25:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Celeron 1037U, Dysk SSD, Ubuntu Server, RAM 4GB
Obciążenie przy speedtescie obciążającym przepustowość do 250 Mbit.

Załącznik:
Komentarz: Obciążenie procka
pppoe.jpg
pppoe.jpg [ 259.05 KiB | Przejrzano 8656 razy ]


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 22:51:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Jeżeli ktoś z was jest zainteresowany zobaczeniem jak wyglądają urządzenia, zapraszam poniżej, zrobiłem kilkanaście screenshotów i zdjęć urządzeń ONT, FunBOX 2.0.

http://micrology.pl/2015/04/06/orange-o ... unbox-2-0/


Na górę
Post: śr, 08 kwie 2015 16:55:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 693
CPU nie taki stary i nie takie duże badziewie -> http://ark.intel.com/pl/products/71995/ ... e-1_80-GHz Mimo wszystko ppp dość mocno po nim jeździ. Przynajmniej sprzęt pracuje i się nie nudzi ;). BTW, jak z pingami, zawsze masz poniżej 10ms do polskich serwerów/stron? Jakie trasy? Jakby Ci się chciało posprawdzaj.


Na górę
Post: śr, 08 kwie 2015 20:37:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 paź 2013 21:30:03
Posty: 82
Od niedzieli transfery mi pospadały, w godzinach szczytu osiągam max 200/30 Mbit w godzinach po za szczytami osiągam 230/30 Mbit i nie chce pójść więcej, sytuacja ma miejsce bez względu na zastosowany sprzęt, czy to mój serwer czy to FunBox 2.0.

Pingi z nimi bywa różnie:

onet.pl - host odpowiada między 6-7 ms jednak co 4 ping potrafi wyskoczyć powyżej 10-11 ms

Kod:
PING onet.pl (213.180.141.140) 56(84) bytes of data.
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=1 ttl=60 time=9.62 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=2 ttl=60 time=6.86 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=3 ttl=60 time=8.43 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=4 ttl=60 time=7.21 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=5 ttl=60 time=9.68 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=6 ttl=60 time=7.88 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=7 ttl=60 time=9.69 ms


Kod:
traceroute to onet.pl (213.180.141.140), 30 hops max, 60 byte packets
 1  war-bg5.neo.tpnet.pl (83.1.4.196)  5.042 ms  5.253 ms  5.306 ms
 2  war-r1.tpnet.pl (80.50.118.85)  4.532 ms  4.640 ms  4.703 ms
 3  kra-ar2.tpnet.pl (195.117.0.98)  9.077 ms  9.028 ms  9.067 ms
 4  do.onet.a.z.tpnet.pl (80.50.129.202)  8.678 ms  8.647 ms  8.602 ms
 5  sdr1.m11r2.z.ruc-BR2.net.onet.pl (213.180.151.131)  10.101 ms  9.713 ms  9.561 ms^C


ping do UPC duży, lecący chyba przez pół świata co potwierdza traceroute

Kod:
 ping upc.pl
PING upc.pl (84.116.34.9) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 84.116.34.9: icmp_seq=1 ttl=54 time=50.9 ms
64 bytes from 84.116.34.9: icmp_seq=2 ttl=54 time=48.3 ms
64 bytes from 84.116.34.9: icmp_seq=3 ttl=54 time=51.2 ms
64 bytes from 84.116.34.9: icmp_seq=4 ttl=54 time=49.3 ms
64 bytes from 84.116.34.9: icmp_seq=5 ttl=54 time=54.9 ms
^C
--- upc.pl ping statistics ---
5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 4005ms
rtt min/avg/max/mdev = 48.368/50.967/54.941/2.258 ms


Kod:
traceroute to upc.pl (84.116.34.9), 30 hops max, 60 byte packets
 1  war-bg5.neo.tpnet.pl (83.1.4.196)  112.312 ms  112.893 ms  113.580 ms
 2  war-r1.tpnet.pl (80.50.118.85)  4.795 ms  5.058 ms  5.132 ms
 3  war-b2-link.telia.net (213.248.89.85)  39.022 ms *  39.071 ms
 4  war-b1-link.telia.net (62.115.140.108)  38.897 ms war-b1-link.telia.net (62.115.140.110)  38.967 ms war-b1-link.telia.net (62.115.136.12)  38.675 ms
 5  pl-waw05a-ri1-xe-0-1-2.aorta.net (213.46.178.49)  22.337 ms  22.362 ms  22.645 ms
 6  84.116.138.93 (84.116.138.93)  48.377 ms  48.652 ms  48.572 ms
 7  84.116.137.17 (84.116.137.17)  61.982 ms  76.442 ms  76.505 ms
 8  at-vie01a-rd1-xe-1-1-0.aorta.net (213.46.160.130)  50.411 ms 213-46-160-113.aorta.net (213.46.160.113)  50.285 ms 213-46-160-74.aorta.net (213.46.160.74)  49.689 ms
 9  at-vie01a-ra1-vl-739.aorta.net (84.116.228.114)  49.187 ms  49.092 ms  48.681 ms
10  84.116.138.41 (84.116.138.41)  78.955 ms  74.088 ms  73.893 ms
11  195.34.135.114 (195.34.135.114)  60.458 ms  54.531 ms  68.099 ms
12  * * *
13  * * *
14  * * *
15  * * *
16  * * *^C


WP.pl W miarę szybko jednak ... nie stabilnie

Kod:
 ping wp.pl -c 10
PING wp.pl (212.77.100.101) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=1 ttl=251 time=10.0 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=2 ttl=251 time=7.43 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=3 ttl=251 time=10.1 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=4 ttl=251 time=8.21 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=5 ttl=251 time=11.2 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=6 ttl=251 time=9.31 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=7 ttl=251 time=7.21 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=8 ttl=251 time=10.0 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=9 ttl=251 time=8.47 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=10 ttl=251 time=10.9 ms

--- wp.pl ping statistics ---
10 packets transmitted, 10 received, 0% packet loss, time 9012ms
rtt min/avg/max/mdev = 7.219/9.309/11.233/1.350 ms


Kod:
$ traceroute wp.pl
traceroute to wp.pl (212.77.100.101), 30 hops max, 60 byte packets
 1  war-bg5.neo.tpnet.pl (83.1.4.196)  4.698 ms  4.910 ms  5.133 ms
 2  war-r1.tpnet.pl (80.50.118.85)  3.931 ms  4.145 ms  4.247 ms
 3  gda-r1.tpnet.pl (194.204.175.90)  9.582 ms  9.623 ms  9.627 ms
 4  z-wp-gda-ar1.tpnet.pl (213.76.0.166)  9.637 ms  9.237 ms  9.628 ms
 5  rtr4.rtr-int-1.adm.wp-sa.pl (212.77.96.73)  9.681 ms  9.623 ms  9.842 ms
 6  www.wp.pl (212.77.100.101)  9.212 ms  10.285 ms  9.824 ms


Jeden z serwerów w Rosji miał ping 167 ms, ale widzę że się uspokoiło i wróciło do poziomu 66 ms.
Telefonia IP

Kod:
$ ping sip.ipfon.pl -c 5
PING sip.ipfon.pl (213.218.117.66) 56(84) bytes of data.
64 bytes from aster2.inotel.pl (213.218.117.66): icmp_seq=1 ttl=60 time=4.81 ms
64 bytes from aster2.inotel.pl (213.218.117.66): icmp_seq=2 ttl=60 time=2.82 ms
64 bytes from aster2.inotel.pl (213.218.117.66): icmp_seq=3 ttl=60 time=5.15 ms
64 bytes from aster2.inotel.pl (213.218.117.66): icmp_seq=4 ttl=60 time=3.20 ms
64 bytes from aster2.inotel.pl (213.218.117.66): icmp_seq=5 ttl=60 time=6.24 ms

--- sip.ipfon.pl ping statistics ---
5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 4005ms
rtt min/avg/max/mdev = 2.822/4.447/6.245/1.269 ms

Kod:
traceroute sip.ipfon.pl
traceroute to sip.ipfon.pl (213.218.117.66), 30 hops max, 60 byte packets
 1  war-bg5.neo.tpnet.pl (83.1.4.196)  6.533 ms  6.677 ms  6.677 ms
 2  war-r1.tpnet.pl (80.50.118.85)  8.368 ms  8.589 ms  8.604 ms
 3  war-ar8.tpnet.pl (195.117.0.10)  5.523 ms  5.537 ms  5.485 ms
 4  80.50.131.178 (80.50.131.178)  5.942 ms  6.030 ms  5.666 ms
 5  157.25.248.61 (157.25.248.61)  6.077 ms  6.210 ms  6.116 ms
 6  * * *
 7  157.25.4.234 (157.25.4.234)  5.376 ms  5.477 ms  5.205 ms
 8  * * *
 9  * * *
10  * * *
11  * * *
12  * * *
13  * * *


Atman

Kod:
jagrok@serwer:~$ ping atman.pl
PING atman.pl (217.17.35.17) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=1 ttl=59 time=4.13 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=2 ttl=59 time=3.91 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=3 ttl=59 time=6.40 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=4 ttl=59 time=4.66 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=5 ttl=59 time=2.16 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=6 ttl=59 time=4.60 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=7 ttl=59 time=2.39 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=8 ttl=59 time=5.47 ms
^C
--- atman.pl ping statistics ---
8 packets transmitted, 8 received, 0% packet loss, time 7009ms
rtt min/avg/max/mdev = 2.168/4.218/6.400/1.340 ms


Kod:
serwer:~$ traceroute atman.pl
traceroute to atman.pl (217.17.35.17), 30 hops max, 60 byte packets
 1  war-bg5.neo.tpnet.pl (83.1.4.196)  4.004 ms  4.024 ms  4.290 ms
 2  war-r1.tpnet.pl (80.50.118.85)  7.111 ms  7.244 ms  7.230 ms
 3  war-ar8.tpnet.pl (195.117.0.10)  3.216 ms  3.202 ms  3.188 ms
 4  do-atman.tpnet.pl (194.204.176.122)  3.405 ms  3.393 ms  3.149 ms
 5  xe-0-1-0-4089.r2.tpnet-r7.tpnet.atman.pl (193.111.36.253)  3.418 ms  3.573 ms  3.560 ms
 6  lt-5-2-0.5.r2.isp-r2.tpnet.atman.pl (194.153.134.2)  3.546 ms  5.222 ms  5.518 ms
 7  atmsa.atm.com.pl (46.229.147.124)  5.504 ms  5.490 ms  5.329 ms
 8  * * *
 9  * * *
10  * * *
11  * * *
12  * * *
13  *^C


OVH - serwerownia RBX

Kod:
serwer:~$ ping rbx.proof.ovh.net
PING rbx.proof.ovh.net (188.165.12.106) 56(84) bytes of data.
64 bytes from proof.ovh.net (188.165.12.106): icmp_seq=1 ttl=57 time=34.4 ms
64 bytes from proof.ovh.net (188.165.12.106): icmp_seq=2 ttl=57 time=31.8 ms
64 bytes from proof.ovh.net (188.165.12.106): icmp_seq=3 ttl=57 time=34.2 ms
64 bytes from proof.ovh.net (188.165.12.106): icmp_seq=4 ttl=57 time=32.2 ms
64 bytes from proof.ovh.net (188.165.12.106): icmp_seq=5 ttl=57 time=35.2 ms
64 bytes from proof.ovh.net (188.165.12.106): icmp_seq=6 ttl=57 time=33.1 ms
64 bytes from proof.ovh.net (188.165.12.106): icmp_seq=7 ttl=57 time=31.5 ms
^C
--- rbx.proof.ovh.net ping statistics ---
7 packets transmitted, 7 received, 0% packet loss, time 6008ms
rtt min/avg/max/mdev = 31.504/33.240/35.248/1.353 ms


Kod:
jagrok@serwer:~$ traceroute rbx.proof.ovh.net
traceroute to rbx.proof.ovh.net (188.165.12.106), 30 hops max, 60 byte packets
 1  war-bg5.neo.tpnet.pl (83.1.4.196)  4.408 ms  4.526 ms  4.643 ms
 2  war-r1.tpnet.pl (80.50.118.85)  6.231 ms  6.353 ms  6.336 ms
 3  bundle-ether11.ffttr5.Frankfurt.opentransit.net (193.251.249.133)  28.722 ms bundle-ether2.ffttr5.Frankfurt.opentransit.net (193.251.250.77)  23.057 ms  25.120 ms
 4  * * *
 5  rbx-g1-a9.fr.eu (94.23.122.210)  33.367 ms  31.014 ms  31.041 ms
 6  rbx-s4-6k.fr.eu (91.121.131.158)  33.175 ms rbx-s3-6k.fr.eu (213.186.32.140)  31.381 ms rbx-s3-6k.fr.eu (213.186.32.142)  31.169 ms
 7  * * *
 8  * * *


ping do home.pl - lecący przez pół świata

Kod:
 ping home.pl
PING home.pl (212.85.96.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from home.pl (212.85.96.1): icmp_seq=1 ttl=57 time=53.5 ms
64 bytes from home.pl (212.85.96.1): icmp_seq=2 ttl=57 time=50.9 ms
64 bytes from home.pl (212.85.96.1): icmp_seq=3 ttl=57 time=54.3 ms
64 bytes from home.pl (212.85.96.1): icmp_seq=4 ttl=57 time=52.2 ms
64 bytes from home.pl (212.85.96.1): icmp_seq=5 ttl=57 time=50.3 ms
64 bytes from home.pl (212.85.96.1): icmp_seq=6 ttl=57 time=53.1 ms
^C
--- home.pl ping statistics ---
6 packets transmitted, 6 received, 0% packet loss, time 5006ms
rtt min/avg/max/mdev = 50.316/52.428/54.353/1.446 ms


Traceroute do home.pl

Kod:
serwer:~$ traceroute  home.pl
traceroute to home.pl (212.85.96.1), 30 hops max, 60 byte packets
 1  war-bg5.neo.tpnet.pl (83.1.4.196)  4.812 ms  6.897 ms  7.134 ms
 2  war-r1.tpnet.pl (80.50.118.85)  6.484 ms  6.709 ms  6.695 ms
 3  194.204.175.158 (194.204.175.158)  8.966 ms  8.953 ms  8.939 ms
 4  bundle-ether9.ffttr4.FrankfurtAmMain.opentransit.net (193.251.255.201)  26.035 ms  26.098 ms  26.084 ms
 5  * * *
 6  ae-1-9.bar1.Warsaw1.Level3.net (4.69.153.70)  52.753 ms  52.967 ms  52.973 ms
 7  ae-1-9.bar1.Warsaw1.Level3.net (4.69.153.70)  52.945 ms  52.930 ms  52.915 ms
 8  LWLcom-Bremen.level3.net (213.242.117.58)  53.773 ms  53.422 ms  53.408 ms
 9  * * *
10  * * *
11  * * *
12  * * *
13  * * *
14  * * *
15  * * *
16  * * *
17  * * *
18  * *^C


Czy coś jeszcze może się przydać ?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 17 lip 2018 23:26:49

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl