Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 19 10 11 12 1315 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 26 kwie 2016 13:32:48 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1415
Jak chcesz mogę Ci wysłać takiego ;). Łatwo jest odtworzyć taką sytuację. Wystarczy od routera odpiąć i wpiąć kilka/kilkanaście razy jacka od zasilania i jest w default.


Na górę
Post: wt, 26 kwie 2016 14:11:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1732
Lokalizacja: Rybnik
Wyślij i napisz gdzieś, że ma to trafić w moje ręce :)

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Post: wt, 26 kwie 2016 14:44:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 kwie 2015 16:50:08
Posty: 32
Pomrugaj bezpośrednio bezpiecznikami, nie samym jackiem. Najczęściej restartuje się do fabryki jak braknie prądu ale ze strony energetyki, nie po bezpośrednim wyłączeniu z prądu.

Teoretycznie nie ma to żadnego znaczenia ale w moim doświadczeniu z tym czymś to był przypadek w którym właśnie był default.


Na górę
Post: wt, 26 kwie 2016 14:49:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1732
Lokalizacja: Rybnik
Jak dostanę sztukę , na której wywołam reset do domyślnych to Netis zrobi poprawkę w FW.

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Post: wt, 26 kwie 2016 20:44:15 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1415
OK. w tym tyg wyślę ci ;)


Na górę
Post: wt, 17 maja 2016 21:22:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 638
misiekgo pisze:
OK. w tym tyg wyślę ci ;)

dziękuję miśkugo bo po sytuacja się powtarza
Może ktos wie jak nadpisać plik default w netisie?

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: wt, 17 maja 2016 21:27:08 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1415
No jeszcze nie wysłałem bo za bardzo czasu nie miałem :P ale zrobię to na dniach :P


Na górę
Post: śr, 18 maja 2016 0:02:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1732
Lokalizacja: Rybnik
Mam pełno zaległości więc luz. Jak dostanę ten egzemplarz po KIKE to będzie OK.

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Post: czw, 02 cze 2016 9:07:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 07 maja 2013 0:01:04
Posty: 60
W ostatnich kilku tygodniach mam dziwne przypadki z Netis WF2419, już 7 klient zadzwonił z tym samym.
Router sam się przełącza z pppoe na dhcp. Ale nie jest to reset do fabryki, bo wystarczy przełączyć na pppoe i ustawienia pamięta. Ustawienia wifi też router pamięta.
Urządzenia działały poprawnie od kilku do kilkunastu miesięcy.

Miał ktoś coś podobnego?


Na górę
Post: ndz, 05 cze 2016 0:11:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1859
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Mi też zmienił na dhcp.


Na górę
Post: ndz, 05 cze 2016 12:43:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1732
Lokalizacja: Rybnik
DNS nie są zmienione na jakieś dziwne ustawione z palca?

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Post: ndz, 05 cze 2016 13:48:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 02 mar 2012 10:09:03
Posty: 13
U nas w sieci też od kilku tygodni dzieją się jakieś cyrki z netisami WF2419: adres MAC na porcie WAN u klientów zmienia się na 04:8d:38:4b:e3:2a (zawsze ten sam). Po wejściu w ustawienia i przywróceniu domyślnego MAC wszystko wraca do normy. Sporadycznie zmianie ulegają też adresy DNS.
Dodatkowo trafiło się już kilka routerów kończących swój żywot z uszkodzonym flaschem: zaczyna się od przydławienia się routera do max 30Mbps, ponowne wgranie firmware na jakiś czas powoduje powrót pełnej przepustowości łącza. Po jakimś czasie następuje ponownie przydławienie, aż do momentu całkowitej utraty komunikacji przez router. Nie da się dostać do jego panelu zarządzania. Przestaje przydzielać IP podłączonym urządzeniom. Hard reset nic nie daje.
Obawiam się, że zakup taniej chińszczyzny zaczyna odbijać się nam czkawką...


Na górę
Post: ndz, 05 cze 2016 22:31:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1732
Lokalizacja: Rybnik
Wystarczy nie zostawiać routera na domyślnym loginie/haśle i nie będzie problemu.

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Post: wt, 07 cze 2016 23:21:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 07 cze 2016 23:17:20
Posty: 1
Crow86 pisze:
U nas w sieci też od kilku tygodni dzieją się jakieś cyrki z netisami WF2419: adres MAC na porcie WAN u klientów zmienia się na 04:8d:38:4b:e3:2a (zawsze ten sam). Po wejściu w ustawienia i przywróceniu domyślnego MAC wszystko wraca do normy. Sporadycznie zmianie ulegają też adresy DNS.
Dodatkowo trafiło się już kilka routerów kończących swój żywot z uszkodzonym flaschem: zaczyna się od przydławienia się routera do max 30Mbps, ponowne wgranie firmware na jakiś czas powoduje powrót pełnej przepustowości łącza. Po jakimś czasie następuje ponownie przydławienie, aż do momentu całkowitej utraty komunikacji przez router. Nie da się dostać do jego panelu zarządzania. Przestaje przydzielać IP podłączonym urządzeniom. Hard reset nic nie daje.
Obawiam się, że zakup taniej chińszczyzny zaczyna odbijać się nam czkawką...


U mnie taky samy problem. Juz 2 Netisy 2411 s MAC 04:8d:38:4b:e3:2a na WAN porcie.


Na górę
Post: śr, 08 cze 2016 7:10:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 02 mar 2012 10:09:03
Posty: 13
w.wrona pisze:
Wystarczy nie zostawiać routera na domyślnym loginie/haśle i nie będzie problemu.


Niestety, ale jeśli to użytkownicy mieszają w konfiguracji, większość zapomina o ustawieniu hasła do logowania, zwłaszcza, że Netisy nie mają domyślnie włączonego zabezpieczenia dostępu do konfiguracji hasłem...


Na górę
Post: śr, 08 cze 2016 8:51:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7824
Mieliśmy partię netisów i praktycznie już 50% poszło na złom. Reszta jeszcze działa, choc i one są już liczone na straty.

Soft dziurawy, zabugowany, w wersji zalecanej przez serwis nawet się nie dało przywrócić ustawień z backupu.

Dodatkowo wypadają pingi po pewnym czasie (od 1 do 30%), więc jakby ktoś zgłaszał przycięcia netu to warto to też sprawdzić.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 08 cze 2016 11:23:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1732
Lokalizacja: Rybnik
Orin pisze:
Mieliśmy partię netisów i praktycznie już 50% poszło na złom. Reszta jeszcze działa, choc i one są już liczone na straty.


Co się z nimi działo? Jakiś numer RMA?

Cytuj:
Soft dziurawy, zabugowany, w wersji zalecanej przez serwis nawet się nie dało przywrócić ustawień z backupu.


Soft nie jest dziurawy. Jeśli klient ma wirusa, który wbije się na domyślny login/hasło i przestawi ustawienia routera to czyja jest to wina?
Backup od jakiegoś czasu jest szyfrowany i można go wgrać tylko na urządzenie, z którego pochodzi. W czym jest problem?

Cytuj:
Dodatkowo wypadają pingi po pewnym czasie (od 1 do 30%), więc jakby ktoś zgłaszał przycięcia netu to warto to też sprawdzić.


Jakie pingi? Po LAN czy WLAN?

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Post: śr, 08 cze 2016 15:16:49 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1415
w.wrona pisze:
Backup od jakiegoś czasu jest szyfrowany i można go wgrać tylko na urządzenie, z którego pochodzi. W czym jest problem?


Można stworzyć plik konfiguracyjny na starszym sofcie np 1.1.29.. i nowe nowe oprogramowanie je przyjmuje.


Ostatnio zmieniony śr, 08 cze 2016 20:54:00 przez misiekgo, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 08 cze 2016 18:52:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2438
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
a jaki jest nowszy ? pytam bo kiedyś wgrywaliśmy soft 1.22.29 w miejsce 1.12.27

ale nic nowsze niz 1.22.29 które wyszło w 2014/9 nie widzę ?


Na górę
Post: śr, 08 cze 2016 20:53:12 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1415
OloWeb pisze:
a jaki jest nowszy ? pytam bo kiedyś wgrywaliśmy soft 1.22.29 w miejsce 1.12.27

ale nic nowsze niz 1.22.29 które wyszło w 2014/9 nie widzę ?



Tutaj masz najnowsze http://netis-systems.com/Suppory/down.html . Jak włączy ci się polska strona to nie ma wszystkich softów.

Dla WF2411 i WF2419 najnowszy to V2.1.36123 z dnia 2015-07-10

W najnowszym sofcie backup jest binarką i można przywrócić tylko do tego urządzenia z którego był zgrany.

My porobiliśmy sobie konfiguracje na V1.1.29 albo na V1.1.27 (nie pamiętam). Konfiguracja jest plikiem tekstowym i wgrywamy do najnowszego softu. Przyjmuje każdy.


Na górę
Post: pt, 17 cze 2016 13:24:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 08 kwie 2014 10:36:18
Posty: 7
Ostatnio zamówiliśmy parę WF2419I i za Chiny ludowe nie mogę zmusić routera do blokowania wybranego IP za pomocą narzędzia Kontrola dostępu / Filtrowanie IP lub Filtrowanie MAC. Działa to tylko w przypadku kiedy chce całkowicie zablokować dostęp danego urządzenia do sieci. Jeśli chce wprowadzić blokadę czasową to nie ma siły żeby to zadziałało. Serwer NTP ustawiony prawidłowo, zegar działa ok, ale blokada lub zezwolenie na działanie netu na określonych urządzeniach nie działa. Tak jak by w żaden sposób ta funkcja nie była powiązana z zegarem, lub nie miał by on wpływu na jej działanie. Próbowałem różne wersje OS tj. najnowsza 2.1.36123 jak również po downgrade do 1.12.29433. Nie pomaga nic. Ktoś miał taki problem? Jakieś rozwiązanie?


Na górę
Post: wt, 28 cze 2016 15:21:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 sty 2009 3:51:21
Posty: 61
Hey,

proszę o info czy netis 2780 nadaje się do podziału symetryka 80mbps? Router nie będzie się pocił przy takiej prędkości?


Na górę
Post: wt, 28 cze 2016 16:51:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1732
Lokalizacja: Rybnik
muchakk pisze:
proszę o info czy netis 2780 nadaje się do podziału symetryka 80mbps? Router nie będzie się pocił przy takiej prędkości?


700Mbps spokojnie przeciska :)

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Post: czw, 07 lip 2016 13:10:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 sty 2009 3:51:21
Posty: 61
Kupiełm tego netis'a 2780 i o ile łączność Wifi -> Lan odbywa się dobrze:
5Ghz ~230mbps
2.4Ghz 130mbps

O tyle mam problem na linii Wifi -> Wan. Nie jestem w stanie wysycić downloadu, a najsmieszniejsze jest to, że z wysyłaniem nie ma problemu. Bawiłem się już kanałami, ale to nie przyniosło efektu. Problem występuje w 2,4Ghz i 5Ghz.

http://www.speedtest.pl/test/132190420

Praktycznie zawsze tak to wygląda. Odległość mojego laptopa od routera nie wplywa praktycznie w żaden sposób na szybkość pobierania. Przy połączeniu kablowym z pobieraniem nie ma problemu ~86mbps, a upload ~96.

Gdzie może leżeć problem?


Na górę
Post: czw, 07 lip 2016 13:55:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 878
Lokalizacja: Myszków
Problem z kanałami i eterem.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 19 10 11 12 1315 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 25 lis 2017 11:31:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl