Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 1215 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 04 sie 2015 17:03:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 04 sie 2015 16:51:24
Posty: 20
Wydaje mi się że też mam z tym problem, ale raczej bardzo sporadyczny i nie jestem do końca pewien czy to wina tego netisa(WF2419, mam go podłączonego przez WISP).
Mam inny prośbę, chciałbym by ktoś poprosił drogich chińczyków by zaktualizowali firmware do routera WF2501 bo jest strasznie przestarzały(jeszcze ten niebieski)
Co prawda ma on kilka ciekawych funkcji których nie mają aktualne firmware'y w innych Netisach(np. WDS aktywny nawet przez WISP, można ustawiać prędkość wszystkich portów LAN a nie tylko WAN), ale jednak jest więcej tych których brakuje.
1) Mam ustawioną maskę 255.255.0.0 a w QoS można dodawać rekordy tylko zmieniając ostatni oktet.
2) Tylko jedna sieć VAP
3) Brak VLAN
i jeszcze dużo innych, ale nie chce mi się ich wypisywać.


Załączniki:
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG [ 182.99 KiB | Przejrzano 5955 razy ]
Na górę
Post: pn, 31 sie 2015 20:49:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 02 mar 2012 10:09:03
Posty: 13
Właśnie zauważyliśmy ciekawy problem z Netis WF2419 jeśli chodzi o współpracę z D-LINK DGS-1210-x. Gdy do takiego switcha zapniemy WF2419, port ETH na switchu, do którego został podpięty zaczyna flapować, nie dostaje IP z serwera DHCP. Jeśli na switchu wyłączymy autonegocjację i na sztywno ustawimy port na 100Mbps full duplex wszystko wydaje się działać normalnie. Ale tu także pojawia się problem, jeśli klient ma IPTV - opjawiają się przycinki obrazu. Po podmianie routera na Fibrain FSR-R2 przy porcie ETH na switchu ustawionym nadal na 100Mbps full duplex nadal występują przycinki (czyli ten problem leży po stronie switcha), jednak po przestawieniu portu na switchu autonegocjację, na Fibrainie wszystko zaczyna działać poprawnie - dostaje IP z DHCP, port nie flapuje, przycinki IPTV znikają.
Dodam, że flapowanie portu przy włączonej autonegocjacji występuje zarówno w przypadku Netisa WF2419 z firmware V2.1.36123 jak i V1.2.29433, D-LINK testowany w Rev. C i D.
Czy spotkaliście się z takim zjawiskiem? Czy te routery Netisa mają problem we współpracy z jeszcze jakimiś switchami?

EDIT:
Winne okazały się switche D-Link, trafiliśmy jeszcze na kilka urządzeń, które nie chcą poprawnie z nimi współpracować, problem znika po wyłączeniu wszystkiego co związane z oszczędzaniem energii: IEEE802.3az i Power Saving odpowiednio globalnie i dla każdego z portów.


Ostatnio zmieniony ndz, 15 lis 2015 20:32:40 przez Crow86, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: sob, 26 wrz 2015 7:47:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 13 cze 2015 14:01:04
Posty: 3
netis Official Polish Website Launched Today :hmm:

Cytuj:
Thanks for Impakt's kind support, the netis official Polish website (pl.netis-systems.com) is launched today.

Impakt Ltd., one of the most famous wholesalers in IT market, is an authorized distributor of netis in Poland. Having been distributor of netis for about 2 years, Impakt makes great efforts to push and publicize netis products in local market.

In netis official Polish website, new products and events will be updated synchronously with netis global website. Besides, some specific events about netis in Poland will also be informed on the website.

Please stay tuned!


Na górę
Post: śr, 14 paź 2015 18:44:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3205
Lokalizacja: Mazury
Próbuję dorzucić do swojego skryptu robienie kopii zapasowej Netisów WF2419 i WF2411, z pobieranie to nie problem, ale jest tam mały myk, trzeba kliknąć "download" co aktywuje coś, aby wygenerowało kopie zapasową, inaczej jej brak pod adresem http://x.x.x.x/Config.tgz Może ktoś zna jakiś sposób na łatwe uruchomienie generowania kopii?

_________________
http://kazuko.pl - moje spojrzenie na sieć ☚☜☚☜


Na górę
Post: pt, 16 paź 2015 21:59:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3674
Lokalizacja: Szczecin
Łatwo to raczej nie będzie. Sprawdź co dokładnie robi po kliknięciu, może wystarczy wywołać odpowiedni adres. W najgorszym, przypadku logowanie do routera przez PHP+curl i zasymulowanie kliknięcia.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 16 paź 2015 22:02:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3205
Lokalizacja: Mazury
Pisałem do netisa, w gre wchodzi tylko symulacja kliknięcia, a myślałem że będzie łatwiej.
Nie wiem czy curl da rade, bo tam tyle napchane js`a.

_________________
http://kazuko.pl - moje spojrzenie na sieć ☚☜☚☜


Na górę
Post: sob, 17 paź 2015 0:59:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3674
Lokalizacja: Szczecin
Czemu miałby nie dać rady? Logowanie najpewniej da się zrobić standardowo (cookie), a kliknięcie najpierw przechwytujesz wtyczką Live Headers do FF, co dokładnie się dzieje (jakie zapytania http lecą do routera) i puszczasz curlem to samo. Wielkiej filozofii nie powinno być.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: ndz, 15 lis 2015 20:26:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 paź 2009 10:45:09
Posty: 288
Lokalizacja: Pyrlandia
witam. jak koledzy rozwiązaliście problem znikającego neta po wifi (2411, 2419)?


Na górę
Post: pn, 14 gru 2015 19:48:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4395
Lokalizacja: woj Śląskie
Wczoraj dopadło i mnie - kilka mignięć prądem i około 50 szt netisów poszło do fabryki.

Myślę że sprawę mógłby uratować soft umożliwiający zapis konfigu do firmware - jeśli to w ogóle możliwe...

_________________
Jardo


Na górę
Post: wt, 15 gru 2015 21:08:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 27 sie 2010 18:56:31
Posty: 399
Lokalizacja: Żywiec, Bielsko, Kraków
Mam kilka, 2419E...

Ogólnie to mam problem z wifi, dziury których nie widać , spadki prędkości transmisji, taryfy max 40/30...

Na najzwyklejszym routerze N mam 75/75 a na tym shicie takie kredki, ale czego można się spodziewać za 52 brutto;D

_________________
J. Wolfgang von Goethe

"Kto nie idzie do przodu, ten się cofa."


Na górę
Post: wt, 15 gru 2015 21:18:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2927
Jardo pisze:
Wczoraj dopadło i mnie - kilka mignięć prądem i około 50 szt netisów poszło do fabryki.

Myślę że sprawę mógłby uratować soft umożliwiający zapis konfigu do firmware - jeśli to w ogóle możliwe...


Wiedząc o tym problemie z resetem do fabryki stosujecie jeszcze te netisy u siebie?


Na górę
Post: ndz, 20 gru 2015 17:28:53 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1420
Ja w sumie jeszcze tak ale muszę się przerzucić na coś innego bo to jest wku*wiające, a poprawki jak nie było tak nie ma.
Ty aktualnie co stosujesz?


Na górę
Post: ndz, 20 gru 2015 18:32:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 02 mar 2012 10:09:03
Posty: 13
Resetu do ustawień fabrycznych jeszcze nie mieliśmy u klientów, ale trafiła się seria WF2419, która po jakimś czasie zdławiała się na trochę większym ruchu sieciowym: obciążenie procka skakało do 100% przy kliku podłączonych urządzeniach, ginęła część pakietów, jeśli na jednym kompie ktoś coś pobierał lub wysyłał to ping leciał w kosmos. Częściowo problem znikał po przeflashowaniu (nawet tą samą wersją softu, która już była na danym netisie), ale po kilku dniach sytuacja zaczynała się powtarzać.
W przypadku modelu WF2780 z kolei problem jest w przypadku wprowadzania kilku zmian w konfiguracji równocześnie (sprawdzane na sofcie 1.2.30879 i 2.2.35445):
Wireless 2.4G -> Wireless Settings, zmieniamy SSID, Channel na Auto, Channel Width 20/40, oprócz tego jeszcze ustawiamy jakieś hasło WPA/WPA2-PSK. Dajemy Save. Na razie jest OK.
Przechodzimy do Wireless 5G -> Wireless Settings, ustawiamy SSID, Channel: Auto, hasło WPA/WPA2-PSK. Dajemy Save. Po przejściu do Wireless 2.4G -> Wireless Settings okazuje się, że Channel ustawił się na Channel 6, zamiast Auto. Channel Width też czasami wraca do 40MHz.
Kolejny motyw (potrzebny był specyficzny konfig): wyłączamy DHCP server. Zapisyjemy zmiany. Jest OK. Wireless 5G -> Wireless Settings, Wireless Status: Disable (wyłączamy radio 5GHz). DHCP server znów się włączył.
Dochodzę do wniosku, że oprogramowanie tych Netisów jest cholernie niedopracowane, wiele ustawień koliduje ze sobą i wzajemnie się wyklucza. Sprzęt początkowo wydawał się całkiem fajny, dostępne w tej cenie funkcje oraz czytelność menu (banalna konfiguracja) robiły naprawdę duże wrażenie, tak teraz podchodzę z dużą rezerwą do tych routerów.


Na górę
Post: ndz, 20 gru 2015 20:02:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2927
misiekgo pisze:
Ja w sumie jeszcze tak ale muszę się przerzucić na coś innego bo to jest wku*wiające, a poprawki jak nie było tak nie ma.
Ty aktualnie co stosujesz?


My na tą chwilę TPLink WR841N, WR940N i Archer C2 - kiedyś mieliśmy sporą przygodę z 8Level WRT150 które jak się okazało produkował Netis. Ogólnie na prawie 100 wpompowanych w sieć wymieniliśmy na własny koszt u klientów chyba z 80, albo się sypały albo skopane WIFI albo usypiające WIFI. Szkoda słów człowiek staje na głowie by robić sieć o stabilnych parametrach i wysokiej dostępności usługi wkłada w core sprzęt za grube tysiące a tu głupia oszczędność na CPE potrafi cały wysiłek zniweczyć. Bo z punktu widzenia abonenta to nie działa usługa albo działa niestabilnie i hu.... go interesuje w którym miejscu łańcucha urządzeń jest problem, i od razu leci łatka uryniarza. A wracając do tematu resetów do fabryki to u nas tą przypadłość miały Airlive Airmax 5 i podobnie jak z 8level koniec końców na własny koszt wymiana 50 szt na Ubnt. Reasumując dobre CPE to taki sam ważny element sieci jak Redback SE600 czy Extreme 670, czasami dla paru zł nie warto kupować szajsu który psuje nam opinię


Na górę
Post: sob, 09 sty 2016 17:52:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 paź 2009 10:45:09
Posty: 288
Lokalizacja: Pyrlandia
Witam wszystkich. Dziś trafił mi się już trzeci przypadek netisa (2411 i 2 szt 2414) z flapującymi portami na mt podłączonym do tych routerków w logach co chwilkę widać ether1 link down i ether1 link up (speed 100M, full duplex) i potrafi tak czasami kilka razy na minutę(routery w trybie bridge czy router - tak samo się zachowują, zmiana softu nie pomaga). 3 różne miejsca CPE albo sxt lite albo 711 , podmiana na np tp-link 841 albo netis 2419 i problem nie występuje. Czy ktoś spotkał się z takimi przypadkami?


Na górę
Post: sob, 09 sty 2016 19:10:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1861
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Używałeś injectorów z SXT? Jeśli tak wymień je np na zasilacze z UBNT i problem powinien zniknąć.


Na górę
Post: pn, 11 sty 2016 14:25:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 paź 2009 10:45:09
Posty: 288
Lokalizacja: Pyrlandia
kolego flashka dla Ciebie :) na zasilaczu ubnt działa- tylko pytanie why? chińczyki coś skopali w tych netisach?


Na górę
Post: sob, 23 kwie 2016 16:29:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 23 kwie 2016 16:22:52
Posty: 2
witam
po aktualizacji wf 2419d nie można się z nim połączć
czy jes jakiś tryb ratunkowy ?


Na górę
Post: pn, 25 kwie 2016 12:16:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 646
23.04.2016: we wiosce były zaniki napięcia, RESET u wszystkich klientów co mieli NETIS WF2419 (5szt)

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: pn, 25 kwie 2016 12:27:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1338
Lokalizacja: Stalowa Wola
Norma

_________________
DeVeloPer PreView
wWw.NXnet.PL


Na górę
Post: pn, 25 kwie 2016 12:32:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 23 kwie 2016 16:22:52
Posty: 2
czy ktoś wie czy jest jakiś tryb ratunkowy ?
reset nie działa .
jak się z nim połączyć ?


Na górę
Post: pn, 25 kwie 2016 12:38:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 18 gru 2010 12:15:55
Posty: 270
cserf pisze:
23.04.2016: we wiosce były zaniki napięcia, RESET u wszystkich klientów co mieli NETIS WF2419 (5szt)


ludzie, kupujecie najgorszy chłam za "drobiaki" a później się dziwić, że klienci wolą kupić internet od orange/netii/kogoś dużego niż od lokalnego dostawcy...


Na górę
Post: pn, 25 kwie 2016 16:33:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1732
Lokalizacja: Rybnik
matciok pisze:
ludzie, kupujecie najgorszy chłam za "drobiaki" a później się dziwić, że klienci wolą kupić internet od orange/netii/kogoś dużego niż od lokalnego dostawcy...


Pewnie tego nie wiesz ale Orange kupiło routery ADSL od Netisa.

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Post: wt, 26 kwie 2016 12:49:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 646
w.wrona pisze:
matciok pisze:
ludzie, kupujecie najgorszy chłam za "drobiaki" a później się dziwić, że klienci wolą kupić internet od orange/netii/kogoś dużego niż od lokalnego dostawcy...


Pewnie tego nie wiesz ale Orange kupiło routery ADSL od Netisa.

Wojtku, czy Chińczyki pochwalili się, kiedy rozwiążą problem resetu czy cały czas nad tym pracują?

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: wt, 26 kwie 2016 12:59:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1732
Lokalizacja: Rybnik
cserf pisze:
Wojtku, czy Chińczyki pochwalili się, kiedy rozwiążą problem resetu czy cały czas nad tym pracują?


Problem jest taki, że na egzemplarzach które posiadamy nie możemy tego odtworzyć, a wielokrotnie prosiłem o przesłanie nam takiego przez kogoś i ciągle go nie mam.

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 1215 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 15 gru 2017 10:15:32

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl