Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 08 gru 2008 23:48:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2008 23:21:08
Posty: 6
Witam, od 2 lat (jak nie wiecej) jestem zadowolonym użytkownikiem sieci radiowej w moim mieście. Jakies pół roku temu kupiłem sobie w koncu laptopa i tutaj zaczyna się problem.
Internet ściągam zapomocą anteny Yaga (czy jak to sie pisze :) ) od lokalnego dostawcy internetowego. W komputerze mam zainstalowana karte radiową (rt2400 - Obsługiwane standardy 802.11b).
W laptopie posiadam kartę radiową - atheros AR5007EG - standardy to zapewne E i G :)
Teraz poszukuje Access pointa, który będzie jednocześnie pobierał internet od dostawcy i wysyłał mi do laptopa, przez wyzej wspomnianą antene (Yaga) - tu jest drugie moje pytanie. Czy antena wystawiona za okno da rade wysylac internet po calym domu (mieszkanie M4) w bloku.

Aktualnie mam na oku:
http://www.allegro.pl/item497139112_ovi ... 24mce.html - standardy 802.11b i 802.11g
i kolega mouse podesłał mi:
http://www.allegro.pl/item493462695_tp_ ... _5dbi.html - b i g.

Czy jeden i drugi ap pomoze mi zrealizowac moje plany? Czy antena da rade rozsylac sygnal po domu. I ktory bedzie ap bedzie lepszy :)

Pozdrawiam, mam nadzieje że dobrze opisalem to co chce zrobic. Podając za razem wszystkie potrzebne informacje.


Na górę
Post: wt, 09 gru 2008 9:32:33 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2686
Lokalizacja: Lublin
Jednym urządzeniem tego nie załatwisz (chyba, że to będzie MT, ale to głębsza sprawa).
Skombinuj sobie AP i router.
Podane przez ciebie sprzęty sprawdzą się jako AP.


Na górę
Post: wt, 09 gru 2008 10:47:40 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2008 23:21:08
Posty: 6
W takim razie można prosić namiary na dobry i w miarę tani AP i routerek?


Na górę
Post: wt, 09 gru 2008 11:25:47 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 06 cze 2006 20:16:50
Posty: 25
Ten TP LINK pracuje w trybie WISP. Jesli to jest niedpowiedni tryb to jak zbierac sygnal z oddalonego AP? Dodam, ze nie ma mozliwosci konfiguracji oddalonego AP oraz moze byc wlaczony na nim tryb filtrowania adresow MAC.


Na górę
Post: wt, 09 gru 2008 13:38:25 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2008 23:21:08
Posty: 6
Interesuje mnie co oznaczaja jeszcze obazki na tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item491788228_ovi ... pracy.html
Prezentują możliwości Access pointa. I tam właśnie są opcję:

WDS Repeater: Zwiększa pokrycie sygnałem radiowym we współpracy z innnym AP z WDS
Przykładowy schemat działania jako WDS Repeater:
Obrazek



Universal Repeater: Funkcja podobna do WDS lecz nie wymaga od AP głównego obsługiwania trybu WDS - może pracować z każdym nadajnikiem
Przykładowy schemat działania jako Uniwersal Repeater:
Obrazek



WISP + Universal Repeater: W tym trybie AP odbiera sygnał od dostawcy internetu bezprzewodowo, oraz równocześnie bezprzewodowo i przewodowo rozsyła go dalej do komputerów
Przykładowy schemat działania jako WISP + Uniwersal Repeater:
Obrazek


Na górę
Post: wt, 09 gru 2008 20:15:39 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2686
Lokalizacja: Lublin
Te tryby po pierwsze eliminują użycie anteny kierunkowej (chyba oczywiste) a tak na prawdę dwa ostatnie są bardziej ciekawostką niż pełnoprawną funkcjonalnością.


Na górę
Post: pt, 12 gru 2008 17:11:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2008 23:21:08
Posty: 6
WISP + Universal Repeater - zalatwiło sprawę.


Na górę
Post: pt, 12 gru 2008 19:32:03 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
ZABLOKOWANY
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 08 maja 2008 16:01:52
Posty: 1113
Lokalizacja: Rzeszów
Przeczytaj jak ja opisuje te tryby w moim FAQ (opis) i leć szybko kupić drugiego AP puki się admin nie dowie że stosujesz UR i cie nie wywali z sieci......

_________________
"7 kul dla zdrajcy, donisił na polaków. Kto odróżni skinów od dzieci kwiatów. Hej, hej, poznaj swój raj! Hej, hej, posprzątaj tam!"
Obrazek

Obrazek

WISP FAQ; 220V Faq w drodze z elektrowni :D


Na górę
Post: pt, 09 sty 2009 19:00:41 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2008 23:21:08
Posty: 6
prezes_3lo pisze:
Przeczytaj jak ja opisuje te tryby w moim FAQ (opis) i leć szybko kupić drugiego AP puki się admin nie dowie że stosujesz UR i cie nie wywali z sieci......

Dawno nie wchodziłem na forum, ale w koncu wszedlem :)
Myślę, że jeśli wywalił by mnie z sieci było by to bardzo niegrzeczne z jego strony. Jakiś czas temu wysyłałem meile z pytaniem jaki AP kupic w celu rozdzielenia internetu, nie dostałem zadnego meila zwrotnego w takim razie kupilem taki jaki kupiłem :) a za szkody w wyniku tego ja przecież nie odpowiadam :)


Na górę
Post: pt, 09 sty 2009 19:17:53 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
ZABLOKOWANY
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 08 maja 2008 16:01:52
Posty: 1113
Lokalizacja: Rzeszów
Rysh pisze:
prezes_3lo pisze:
Przeczytaj jak ja opisuje te tryby w moim FAQ (opis) i leć szybko kupić drugiego AP puki się admin nie dowie że stosujesz UR i cie nie wywali z sieci......

Dawno nie wchodziłem na forum, ale w koncu wszedlem :)
Myślę, że jeśli wywalił by mnie z sieci było by to bardzo niegrzeczne z jego strony. Jakiś czas temu wysyłałem meile z pytaniem jaki AP kupic w celu rozdzielenia internetu, nie dostałem zadnego meila zwrotnego w takim razie kupilem taki jaki kupiłem :) a za szkody w wyniku tego ja przecież nie odpowiadam :)


Odpowiadasz bo to ty nadajesz w stronę anteny bazowej silny sygnał o tej samej częstotliwości który wchodzi z tym nadawanym przez nią w interferencję i powoduje jego silne zniekształcenie. A wywaliłby ciebie z sieci bez pytania (co najwyżej zablokował do czasu aż nie zmienisz swojej instalacji) gdyby się okazało że zakłócasz jej pracę. A możesz powiedzieć do kogo wysyłałeś tego e-maila?

_________________
"7 kul dla zdrajcy, donisił na polaków. Kto odróżni skinów od dzieci kwiatów. Hej, hej, poznaj swój raj! Hej, hej, posprzątaj tam!"

Obrazek


Obrazek


WISP FAQ; 220V Faq w drodze z elektrowni :D


Na górę
Post: ndz, 11 sty 2009 14:00:57 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2008 23:21:08
Posty: 6
Na stronie był podany jeden email tylko, wiec wyslalem pytanie na tego meila i uzyłem formularza kontaktowego.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 17 gru 2018 17:47:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl