Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 12 mar 2021 14:56:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 17 gru 2010 18:06:45
Posty: 445
Lokalizacja: Rybnik
Mam problem z działaniem TP Linka Tp 2600 - 52 z i mikrotikiem CCR1036. Wkładki WDM Optec (para) i Opton (też para) nie chcą ze sobą gadać.
Sprawdziłem
Netgear GS724T + CCR 1036 - działa bez problemu
Tp Link 2600-52 +CCR 1036 - nie działa w ogóle
TP LINK 2600 -52 +MT 2011 - działa jeśli ma MT wyłączy się auto negocjację na SFP

Pytanie jakie wkładki WDM będą banglać - ewentualnie jak przystosować te co mam ?

Soft TP linka jest najwyższy z możliwych - to samo z CCR em i MT

_________________
Na słowo mikrotik odbezpieczam broń


Na górę
Post: pt, 12 mar 2021 19:53:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
muaddib pisze:
Mam problem z działaniem TP Linka Tp 2600 - 52 z i mikrotikiem CCR1036. Wkładki WDM Optec (para) i Opton (też para) nie chcą ze sobą gadać.
Sprawdziłem
Netgear GS724T + CCR 1036 - działa bez problemu
Tp Link 2600-52 +CCR 1036 - nie działa w ogóle
TP LINK 2600 -52 +MT 2011 - działa jeśli ma MT wyłączy się auto negocjację na SFP

Pytanie jakie wkładki WDM będą banglać - ewentualnie jak przystosować te co mam ?

Soft TP linka jest najwyższy z możliwych - to samo z CCR em i MT


szukaj wkładek które działają z na relacji ccr1036 - ccr 1036

lub ccr 1036 - dowolny konwerter na SFP (głupi)

bo tplink łyknie wszystkie jakie kiedykolwiek wyszły

spróbuj też ustawić na sztywno prędkość portu na tplinku ORAZ na MT


Na górę
Post: pt, 12 mar 2021 22:18:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 17 gru 2010 18:06:45
Posty: 445
Lokalizacja: Rybnik
Nie kupie drugiego CCRa żeby sprawdzić wkładki.

_________________
Na słowo mikrotik odbezpieczam broń


Na górę
Post: pt, 12 mar 2021 23:53:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
muaddib pisze:
Nie kupie drugiego CCRa żeby sprawdzić wkładki.


zepnij port port w tym samym ccr oraz ccr do konwertera sfp- miedź


Na górę
Post: sob, 13 mar 2021 9:44:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 17 gru 2010 18:06:45
Posty: 445
Lokalizacja: Rybnik
Wtedy wkładki działają. Problem jest TP link-CCR tu się nie dogadują

_________________
Na słowo mikrotik odbezpieczam broń


Na górę
Post: sob, 13 mar 2021 10:14:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
muaddib pisze:
Wtedy wkładki działają. Problem jest TP link-CCR tu się nie dogadują

po obu stronach masz ustawione na sztywno 1000 FD ?


Na górę
Post: sob, 13 mar 2021 10:17:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 17 gru 2010 18:06:45
Posty: 445
Lokalizacja: Rybnik
Tak na sztywno ale jest jedno ale. Zauważyłem dopiero teraz że TP link miał defaultowo Full zamiast Auto . Ustawię po obu stronach auto - tej wersji jeszcze nie testowałem, niestety dopiero w poniedziałek to sprawdzę.

_________________
Na słowo mikrotik odbezpieczam broń


Na górę
Post: sob, 13 mar 2021 10:23:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
muaddib pisze:
Tak na sztywno ale jest jedno ale. Zauważyłem dopiero teraz że TP link miał defaultowo Full zamiast Auto . Ustawię po obu stronach auto - tej wersji jeszcze nie testowałem, niestety dopiero w poniedziałek to sprawdzę.

to jeszcze jedno pytanie który dokładnie model ccra masz


Na górę
Post: pt, 19 mar 2021 23:43:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 17 gru 2010 18:06:45
Posty: 445
Lokalizacja: Rybnik
Mikrotik to CCR 1036 z 4sfp.
Niestety TP link NIE działa z CCR em na wkładkach Opton. Ta sam wkładka włożona do Konwertera bez problemu dogaduje się z CCRem. Wgrałem do TP Linka najnowszy firmware z 2018 roku i niestety nie działa.

_________________
Na słowo mikrotik odbezpieczam broń


Na górę
Post: sob, 20 mar 2021 0:16:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
muaddib pisze:
Mikrotik to CCR 1036 z 4sfp.
Niestety TP link NIE działa z CCR em na wkładkach Opton. Ta sam wkładka włożona do Konwertera bez problemu dogaduje się z CCRem. Wgrałem do TP Linka najnowszy firmware z 2018 roku i niestety nie działa.


który to ccr z tych dwóch (oba mają 4x SFP)

CCR1036-12G-4S

CCR1036-12G-4S-EM



zadałem proste pytania i dostałem niejasne odpowiedzi - więc jeszcze raz

czy ustawiłeś po obu stronach 1000 FD ? (na ccr i na tplinku)

czy tplink dogaduje się na tych wkładkach z konwerterem

jakiego konwertera używasz?


Na górę
Post: sob, 20 mar 2021 11:52:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 17 gru 2010 18:06:45
Posty: 445
Lokalizacja: Rybnik
Dołączyłem screen CCRa . Używam porty SFP2.
Konwerter to MCS electronic i Fibrain FMU-APA12G-e. Oba konwertery działają z CCRem. Wg mnie problem jest w TP linku.
Ustawiłem na sztywno porty po obu stronach tzn. CCR i TP link na fdx 1000 i dalej nic , po obu stronach auto , też błąd.
Inny switch - Netgear bez problemu w obu przypadkach.
Wkładki jak widać na 2 screenie.
TP link gada z konwerterami.


Załączniki:
ccr3.JPG
ccr3.JPG [ 109.09 KiB | Przejrzano 590 razy ]
CCR.JPG
CCR.JPG [ 19.76 KiB | Przejrzano 590 razy ]

_________________
Na słowo mikrotik odbezpieczam broń
Na górę
Post: sob, 20 mar 2021 14:45:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
Jeszcze raz...

Potwierdziłeś już poniżej następujące stany
tplink - tplink = działa
tplink - konwerter = działa
ccr - ccr = działa
ccr - konwerter = działa

na jakiej podstawie twierdzisz że winny jest tplink ?

jakiego konwertera używałeś do testów?


Na górę
Post: sob, 20 mar 2021 15:33:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 17 gru 2010 18:06:45
Posty: 445
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Jeszcze raz...

Potwierdziłeś już poniżej następujące stany
tplink - tplink = działa
tplink - konwerter = działa
ccr - ccr = działa
ccr - konwerter = działa

na jakiej podstawie twierdzisz że winny jest tplink ?

jakiego konwertera używałeś do testów?


Powoli, bo produkujesz wersje których nie mam.
Do dyspozycji jest :
1. Switch netgear
2. switch TPlink
3. konwerter Fibrain
4. konwerter MCS
5. Router CCR 1036
6. Router Mt 2011

1. Netgear -CCR 1036 -działa
2. CCR 1036 - TP link - nie działa bez względu czy auto czy sztywno FDX
3. Fibrain - TP link - działa
4. MCS - TP Link działa
5. MT 2011 - TP link - działa ale warunek sztywno FDX po obu stronach
6. Netgear - MT 2011 działa.

Generalnie TP link tylko nie współdziała ze wszystkimi urządzeniami, reszta zę wszystkim działa

Najlepiej to chyba widać gdy CCR1036 bez problem u działa z Netgear. Przełożenie wkładki światłowodu do TP link - nie działa.
Wszelki kombinacje typu : wymuszanie FDX, auto , zmiana portów SFP nie zmienia. Moim zdaniem TP link coś ma zwalone w sofcie.
Miałem kiedyś przypadek Della 3524 który gadał po świetle tylko z innym Delem. Dopiero zadzwonienie do della naprawiło sprawę - podesłali nowy firmware i ruszyło

_________________
Na słowo mikrotik odbezpieczam broń


Na górę
Post: sob, 20 mar 2021 20:55:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 17 gru 2010 18:06:45
Posty: 445
Lokalizacja: Rybnik
Znalazłem taki wpis do TP linka
"6. Fix the bug that cannot set up auto mode for fiber ports which in portchannel. "
Chyba się to im nie udało.

_________________
Na słowo mikrotik odbezpieczam broń


Na górę
Post: ndz, 21 mar 2021 3:57:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
muaddib pisze:
Cytuj:
Jeszcze raz...

Potwierdziłeś już poniżej następujące stany
tplink - tplink = działa
tplink - konwerter = działa
ccr - ccr = działa
ccr - konwerter = działa

na jakiej podstawie twierdzisz że winny jest tplink ?

jakiego konwertera używałeś do testów?


Powoli, bo produkujesz wersje których nie mam.
Do dyspozycji jest :
1. Switch netgear
2. switch TPlink
3. konwerter Fibrain
4. konwerter MCS
5. Router CCR 1036
6. Router Mt 2011

1. Netgear -CCR 1036 -działa
2. CCR 1036 - TP link - nie działa bez względu czy auto czy sztywno FDX
3. Fibrain - TP link - działa
4. MCS - TP Link działa
5. MT 2011 - TP link - działa ale warunek sztywno FDX po obu stronach
6. Netgear - MT 2011 działa.

Generalnie TP link tylko nie współdziała ze wszystkimi urządzeniami, reszta zę wszystkim działa

Najlepiej to chyba widać gdy CCR1036 bez problem u działa z Netgear. Przełożenie wkładki światłowodu do TP link - nie działa.
Wszelki kombinacje typu : wymuszanie FDX, auto , zmiana portów SFP nie zmienia. Moim zdaniem TP link coś ma zwalone w sofcie.
Miałem kiedyś przypadek Della 3524 który gadał po świetle tylko z innym Delem. Dopiero zadzwonienie do della naprawiło sprawę - podesłali nowy firmware i ruszyło



jak rozumiem ccr ma jeden port i nie jesteś w stanie połączyć tego ccra z nim samym za pomoca 2 portów

listujesz kilka urządzeń nie podając modeli i wersji softu o co proszę od dawna i gdyby nie zrzut ekranu nie domyśliłbym się nawet który to ccr

na pozostałe pytania też nie raczysz odpowiedzieć

prosisz o pomoc równocześnie robiąc bardzo wiele żeby było jak najtrudniej ci jej udzielić

założyłeś że na trzepaku ludzie mają kryształową kulę i dzięki niej odgadną gdzie jest problem bez podstawowej wiedzy?

szczerze mnie się już odechciało dopraszać się o informację - życzę więc powodzenia w poszukiwaniach...

bez odbioru


Na górę
Post: ndz, 21 mar 2021 15:09:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 17 gru 2010 18:06:45
Posty: 445
Lokalizacja: Rybnik
Jak byś przeczytał ze zrozumieniem tekst to zauważyłbyś że podałem wszystkie modele , może oprócz konwertera MCS ale to dlatego że ma zadrapaną tabliczkę.
Pisząc tyle postów nie wniosłeś nic do rozwiązania.

_________________
Na słowo mikrotik odbezpieczam broń


Na górę
Post: ndz, 21 mar 2021 21:04:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
muaddib pisze:
Jak byś przeczytał ze zrozumieniem tekst to zauważyłbyś że podałem wszystkie modele , może oprócz konwertera MCS ale to dlatego że ma zadrapaną tabliczkę.
Pisząc tyle postów nie wniosłeś nic do rozwiązania.



napisałeś tyle postów i nadal nie zebrałeś do kupy kompletu informacji tak żeby nie trzeba ich było mozolnie wyłuskiwać z poszczególnych postów

nadal nie znamy wersji softu urządzeń które próbujesz spiąć

oraz nie odpowiedziałeś na zadane pytania


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 21:36:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 512
Lokalizacja: Toruń
Ja pitole... A ja powiem sławne "u mnie to działa" T2600-52TS -> CCR1036-12G-4S z wkładkami opton bez ddm vendorowane jako Cisco-Finisar jedyne co jest zmienione to wyłączone w mt na ethernet autonegocjacja i ustawione na 1G full duplex (no w końcu ta głupia wkładka nie negocjuje bo i co - 1G albo działa albo nie...), kontorla przepływu domyślnie na off, na T2600 wszystko na default


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 22 kwie 2021 3:55:57

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl