Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 19 lut 2021 10:27:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 13 lis 2017 15:39:33
Posty: 17
Dzień dobry,

Kilka dni temu zmieniłem dotychczasowe połączenie od ISP (100/30) na (650/150). Obecnie posiadam router który ISP udostępnił mi do testów D-Link DIR-853. Ten router myślę, że spełnia swoje podstawowe założenia, lecz nie miałem wystarczająco czasu by zagłębić się w jego konfigurację dlatego moja ocena może nie być obiektywna. Wracając do tematu routera, ISP życzy sobie za niego 250 zł co nie ukrywam jest dużo jak na takie urządzenie. Szczególnie kiedy przytoczę fakt, że posiada on możliwość np. podłączenia routera LTE z którego z pewnością nigdy nie skorzystam bo nawet takowego nie posiadam. Wszystko idzie poprzez FTTH do GPON-u a z GPON-u idzie skrętka do routera.

Przedstawiłem po krótce historię i teraz chciałbym zadać. Poszukuję porad dotyczących wyboru routera.

Obecnie urządzenia które są podłączone do sieci:

- LAN - Telewizor (narzeczona uwielbia sobie puścić Netflix w wysokiej rozdzielczości)
- LAN - PS4 (uruchamiane rzadko, lecz jest połączone)
Reszta urzadzeń na Wi-Fi
- Laptop
- 2x Telefony
- mój komputer służbowy

Z pewnoscią zostanie zadane pytanie na czym mi najbardziej zależy:

- myślę, że obecnie na urządzeniu które bezproblemowo będzie działać cały czas,
- pozwoli wykorzystać pełny zakres prędkości który dostarcza mi ISP
- da możliwość odpowiedniego ustawienia kanałów i innych ustawień które pomogą mi rozwiązać problem z zatłoczonym "eterem" (jest to wieżowiec)
- cena: myślę, że okolice 200 zł za jakieś dobre rozwiązania jest okej


Plan pomieszczeń wklejam w ząłączniku.


Załączniki:
Rozklad_pomieszczenia.png
Rozklad_pomieszczenia.png [ 7.46 KiB | Przejrzano 389 razy ]


Ostatnio zmieniony pt, 19 lut 2021 13:34:01 przez Kidlero, łącznie zmieniany 1 raz.
Na górę
Post: pt, 19 lut 2021 10:54:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 566
Lokalizacja: Miechów/Kraków
Może by tak MikroTik hAP ac2, a w przyszłości jeśli będziesz nie zadowolony z zasięgu wi-fi to dokupisz UAP-AC-LR


Na górę
Post: pt, 19 lut 2021 11:52:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3665
Lokalizacja: Kraków
Jeśli zakładasz że w 200 zł zmieścisz się z z rozwiązaniem pozwalającym "wykorzystać pełny zakres prędkości który dostarcza mi ISP" we wszystkich pomieszczeniach przy takim rozkładzie lokalu to - nie ma takiej możliwości (pomijam że dodatkowo to blok gdzie zaszumienie jest znaczne z natury)


Na górę
Post: pt, 19 lut 2021 11:58:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 566
Lokalizacja: Miechów/Kraków
hub_lan pisze:
Jeśli zakładasz że w 200 zł zmieścisz się z z rozwiązaniem pozwalającym "wykorzystać pełny zakres prędkości który dostarcza mi ISP" we wszystkich pomieszczeniach przy takim rozkładzie lokalu to - nie ma takiej możliwości (pomijam że dodatkowo to blok gdzie zaszumienie jest znaczne z natury)


to "wykorzystać pełny zakres prędkości który dostarcza mi ISP" to raczej chodzi o 20Mbit które będzie ciągnął na wifi oglądając youtuba lub wifi. no w razie czego jak bedzie pobierał gre na PS4. 650 to on chce mieć na wifi po to żeby ładnie wyglądało..


Na górę
Post: pt, 19 lut 2021 12:01:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3665
Lokalizacja: Kraków
br004d pisze:
hub_lan pisze:
Jeśli zakładasz że w 200 zł zmieścisz się z z rozwiązaniem pozwalającym "wykorzystać pełny zakres prędkości który dostarcza mi ISP" we wszystkich pomieszczeniach przy takim rozkładzie lokalu to - nie ma takiej możliwości (pomijam że dodatkowo to blok gdzie zaszumienie jest znaczne z natury)


to "wykorzystać pełny zakres prędkości który dostarcza mi ISP" to raczej chodzi o 20Mbit które będzie ciągnął na wifi oglądając youtuba lub wifi. no w razie czego jak bedzie pobierał gre na PS4. 650 to on chce mieć na wifi po to żeby ładnie wyglądało..


realnie pewnie tak, ale mam wrażenie że autorowi chodzi o to żeby w każdym miejscu w lokalu mógł zrobić speedtest na ful prędkość łącza...


Na górę
Post: pt, 19 lut 2021 12:23:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 566
Lokalizacja: Miechów/Kraków
hub_lan pisze:
br004d pisze:
hub_lan pisze:
Jeśli zakładasz że w 200 zł zmieścisz się z z rozwiązaniem pozwalającym "wykorzystać pełny zakres prędkości który dostarcza mi ISP" we wszystkich pomieszczeniach przy takim rozkładzie lokalu to - nie ma takiej możliwości (pomijam że dodatkowo to blok gdzie zaszumienie jest znaczne z natury)


to "wykorzystać pełny zakres prędkości który dostarcza mi ISP" to raczej chodzi o 20Mbit które będzie ciągnął na wifi oglądając youtuba lub wifi. no w razie czego jak bedzie pobierał gre na PS4. 650 to on chce mieć na wifi po to żeby ładnie wyglądało..


realnie pewnie tak, ale mam wrażenie że autorowi chodzi o to żeby w każdym miejscu w lokalu mógł zrobić speedtest na ful prędkość łącza...

no tak,

@Kidlero za 200zł to bajki nie kupisz. jak wyłożysz jeszcze 3 razy tyle to kupisz 2x UAP dasz w 2 częściach mieszkania to będziesz miał dużą część swojego pasma na speedte(ście)st

btw.
nazwa tematu jest dosyć myląca. powinno być coś w stylu "wi-fi w mieszkaniu"


Na górę
Post: pt, 19 lut 2021 13:33:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 13 lis 2017 15:39:33
Posty: 17
@Jeśli chodzi o cenę to nie jest ograniczenie, lecz płacenie za rzeczy z których nie będę korzystać jak LTE.. no można tylko po co ?

Jeśli chodzi o wątek speedtestu to mało mnie interesuje ponieważ to nie gra ten aspekt pierwszych skrzypiec (choć nie ukrywajmy - każdy lubi widzieć ładne cyferki)

Myślę, że nie będę szukał na siłę w głowie jakiś sytuacji które mnie denerwowały, lecz jedną z najbardziej interesujących rzeczy jest uzyskanie:

- niskie latency podczas tego, gdy wszystkie urządzenia działają (router powinien dawać fajne możliwości zarządzania QoS czy innym rozwiązaniem by zarządzać ruchem)


Przykład którego za wszelką cenę chcę uniknąć:
- W przypadku kiedy router wychwyci, że jest ruch z Citrixa, TeamViewera, Teamsa to ogranicza TV + telefony by zapewnić idealne połączenie. To jest zmora kiedy łączę się do kilku sesji CTX + Teamviewer, posiadam sesję poprzez Teams. W tym momencie moja narzeczona chce sobie odpalić coś na YT / Netflix podczas swojej pracy (lubi jak coś leci w tle) i następuje problem. Wszystko było fajnie, prosta sprawa ustaw ograniczenie na TV i problem z głowy, lecz jeśli chce obejrzeć sobie coś w 4K jak mam chwilę wolnego to dlaczego mam być ograniczony lub muszę wchodzić i odblokowywać skoro ruch jest wolny ? :)

Może odrobinę zawile, lecz idea jest proste. Ma to działać i mi pomagać a nie wkurzać. Jeśli chodzi o konfiguracje to konsola nie jest problemem. Ważne by to zawsze działało :)


Na górę
Post: pt, 19 lut 2021 18:27:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3665
Lokalizacja: Kraków
Kidlero pisze:
@Jeśli chodzi o cenę to nie jest ograniczenie, lecz płacenie za rzeczy z których nie będę korzystać jak LTE.. no można tylko po co ?

Jeśli chodzi o wątek speedtestu to mało mnie interesuje ponieważ to nie gra ten aspekt pierwszych skrzypiec (choć nie ukrywajmy - każdy lubi widzieć ładne cyferki)

Myślę, że nie będę szukał na siłę w głowie jakiś sytuacji które mnie denerwowały, lecz jedną z najbardziej interesujących rzeczy jest uzyskanie:

- niskie latency podczas tego, gdy wszystkie urządzenia działają (router powinien dawać fajne możliwości zarządzania QoS czy innym rozwiązaniem by zarządzać ruchem)


Przykład którego za wszelką cenę chcę uniknąć:
- W przypadku kiedy router wychwyci, że jest ruch z Citrixa, TeamViewera, Teamsa to ogranicza TV + telefony by zapewnić idealne połączenie. To jest zmora kiedy łączę się do kilku sesji CTX + Teamviewer, posiadam sesję poprzez Teams. W tym momencie moja narzeczona chce sobie odpalić coś na YT / Netflix podczas swojej pracy (lubi jak coś leci w tle) i następuje problem. Wszystko było fajnie, prosta sprawa ustaw ograniczenie na TV i problem z głowy, lecz jeśli chce obejrzeć sobie coś w 4K jak mam chwilę wolnego to dlaczego mam być ograniczony lub muszę wchodzić i odblokowywać skoro ruch jest wolny ? :)

Może odrobinę zawile, lecz idea jest proste. Ma to działać i mi pomagać a nie wkurzać. Jeśli chodzi o konfiguracje to konsola nie jest problemem. Ważne by to zawsze działało :)


stawiasz wymogi jak na kabel to użyj kabla a nie wifi - uwaga generalna wifi to dodatek a nie podstawa połączeń i tak zawsze pozostanie więc jesli masz takie wymogi to zawczasu wybuduj sobie sensowne okablowanie i rozmieść gniazda w mieszkaniu bo liczenie w takiej sytuacji na wifi ZAWSZE będzie skazane na porażkę


Na górę
Post: sob, 20 lut 2021 9:18:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 613
Kidlero pisze:
... D-Link DIR-853...

https://deviwiki.com/wiki/D-Link_DIR-853_rev_A1
http://en.techinfodepot.shoutwiki.com/w ... 853_rev_A1
Do obsługi łącza 650 Mb raczej należy wydać 650 zł. Bo jak znam D-Linka to nie będzie chciał pracować na 40/80 MHz i z tej prędkości po WiFi wyjdzie Ci 1/3. Zasięgu też raczej dużego on nie ma.
Przewód przewodem, ale nie dalej jak wczoraj byłem u Klienta którego TV ma kartę LAN 100 Mbps, a na WiFi zrobiliśmy 250. Takich kastrowanych sprzętów jest mnóstwo.
Po pierwsze primo zrobić certyfikowany test za ONTkiem: https://pro.speedtest.pl/
Po drugie primo zrobić certyfikowany speedtest za D-Linkiem wcześniej podłączając go do ONTka dobrej jakości skrętką. Żeby oszczędzić sobie cyrków możesz przewód podłączyć najpierw do laptopa i zobaczyć czy na pewno link rate zestawia się na 1 Gb/s. Jesli nie to przewód opisać 100 Mb/s i szukać inny (czytaj: taki który zestawi połączenie na 1 Gb/s).
Przedstawisz tu speedtesty i się zobaczy czy ten D-Link przepycha tyle na LAN co powinien. I jesli to robi z lekkością to przystąpisz do testów WiFi.
A dopiero potem się zajmiesz WiFi i, np. screenami z WiFi Analyzera z ilością sieci w otoczeniu i siłą sygnałów w poszczególnych pomieszczeniach.


Na górę
Post: sob, 20 lut 2021 12:54:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3665
Lokalizacja: Kraków
dziś ma tv z kartą 100 a jutro normalnie

jak tv będzie doił 25M po wifi to o tyle mniej będzie miał mniej do wykorzystania dla innych sprzętów


Na górę
Post: pn, 22 lut 2021 16:47:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1599
hub_lan pisze:
dziś ma tv z kartą 100 a jutro normalnie

jak tv będzie doił 25M po wifi to o tyle mniej będzie miał mniej do wykorzystania dla innych sprzętów

Nawet jesli coś na TV obciążałoby 100M to jeśli zrobi po kablu to o tyle odciąży wifi. Skoro router jest gdzieś koło TV i pewnie konsoli to logiczne, że najlepiej podłączyć po kablu. Wtedy nagły skok ruchu nie będzie miał wpływu na latency.
PS: Układ tego mieszkania to najgorsze co może być dla wifi.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 26 lut 2021 2:47:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl