Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 08 sty 2021 20:19:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 lut 2008 20:06:17
Posty: 25
Witam
Mam problem z uzyskaniem 1GB łącza na sieci oparte o skrętkę 6a (s/ftp).
To nowy dom z kablami w ścianach, z Rackiem itp.
Struktura wygląda tak:
1: przyłącze światłowodowe od operatora.
2: główny router 192.168.0.1 (TB link Archer C6)
3: switch Tp Link 1GB 24 portowy jest w racku połączony z routerem 1.
Switch łączy wszystkie gniazdka skrętki.
Są też dodatkowe router (dokładnie 4), serwer NAS itp.
główny komputer stacjonarny jest podłączony do routera 2: 192.168.0.2 , który jest na piętrze wpięty do gniazdka ethernet w ścianie.
Pomiędzy Router 2 i PC jest w teorii łącze 1gb, ale na speed teście jest niespełna 100mb (łącze mam 400mb).
Dziś zmieniałem końcówki kabli dla pewności i dalej to samo... Tylko serwer nas i router 1 który jest wpięty krótkim patchcordem prosto do swichta w racku pokazuje ze działa na gigowym łączu (tak sygnalizują diody switcha).
Co może być problemem? co moge sprawdzić/naprawić.
Zamówiłem już nowe gniazdka na wtyczki cat 6a ale będą dopiero w poniedziałek. Może macie jakieś pomysły?
Z góry dziękuje

_________________
SilkroadOnline


Na górę
Post: pt, 08 sty 2021 20:24:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2471
avatarus pisze:
Witam
Mam problem z uzyskaniem 1GB łącza na sieci oparte o skrętkę 6a (s/ftp).
To nowy dom z kablami w ścianach, z Rackiem itp.
Struktura wygląda tak:
1: przyłącze światłowodowe od operatora.
2: główny router 192.168.0.1 (TB link Archer C6)
3: switch Tp Link 1GB 24 portowy jest w racku połączony z routerem 1.
Switch łączy wszystkie gniazdka skrętki.
Są też dodatkowe router (dokładnie 4), serwer NAS itp.
główny komputer stacjonarny jest podłączony do routera 2: 192.168.0.2 , który jest na piętrze wpięty do gniazdka ethernet w ścianie.
Pomiędzy Router 2 i PC jest w teorii łącze 1gb, ale na speed teście jest niespełna 100mb (łącze mam 400mb).
Dziś zmieniałem końcówki kabli dla pewności i dalej to samo... Tylko serwer nas i router 1 który jest wpięty krótkim patchcordem prosto do swichta w racku pokazuje ze działa na gigowym łączu (tak sygnalizują diody switcha).
Co może być problemem? co moge sprawdzić/naprawić.
Zamówiłem już nowe gniazdka na wtyczki cat 6a ale będą dopiero w poniedziałek. Może macie jakieś pomysły?
Z góry dziękuje


najlepiej miernikiem czy Ci wszystkie piny stykaja

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: pt, 08 sty 2021 22:15:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 lut 2008 20:06:17
Posty: 25
sprawdziłem takim biednym testerem kabli:
https://allegro.pl/oferta/tester-kabli- ... SwQAvD_BwE
Od 1 - 8 diody się zapalają (poza diodą G), ale ona chyba nie ma wpływu na to? poza tym gniazdko w ścianie nie ma osobnego wejście na linkę uziemienia.

_________________
SilkroadOnline


Na górę
Post: pt, 08 sty 2021 22:42:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 484
Lokalizacja: Miechów/Kraków
Załamana skrętka w ścianie ?


Ostatnio zmieniony pt, 08 sty 2021 23:29:04 przez br004d, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 08 sty 2021 22:54:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 lut 2008 20:06:17
Posty: 25
nawet mnie nie strasz....
takie załamanie może mieć taki fatalny wpływ na sygnał? mimo ze wszystkie żyły przechodzą test?

_________________
SilkroadOnline


Na górę
Post: pt, 08 sty 2021 22:58:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 lut 2008 20:06:17
Posty: 25
no to jeszcze żeby sie upewnić...
końcówki zarówno w gniazdku i jak wtyki robię w standardzie T568B?
Obrazek

_________________
SilkroadOnline


Na górę
Post: pt, 08 sty 2021 23:01:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5602
tak


Na górę
Post: pt, 08 sty 2021 23:05:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
avatarus pisze:
Mam problem z uzyskaniem 1GB łącza na sieci oparte o skrętkę 6a (s/ftp).



Może jednak zacznijmy od podstaw: pomiędzy czym a czym oraz w jaki sposób to mierzysz?


Na górę
Post: pt, 08 sty 2021 23:30:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 484
Lokalizacja: Miechów/Kraków
Sprawdź najpierw miernikiem czy na wszystkich masz podobna oporność i zrób test diody


Na górę
Post: pt, 08 sty 2021 23:31:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 lut 2008 20:06:17
Posty: 25
testerem mierzę kabel który idzie w ścianie i
- pierwsza końcówka jest w szafie RACK, odpinam od switcha i zakładam 1 cześć testera.
- druga końcówka kabla wychodzi w ścianie, jest okute za pomocą gniazda cat 6a, do niego wpinam patchcorda też cat 6a i to do drugiej części testera. Testy przechodzą.
Ten kabel łączy mi switch (do którego wpięty jest główny router którzy przydziela IP po dhcp, do drugiego routera na piętrze który dzieli sygnał dalej, i właśnie do tego drugiego routera wpięty jest PC na którym testuje połączenie.
Samo połączenie pomiędzy routerem 2 i PC na kablu zestawia się po 1gb. Tak więc problem musi leżeć na kablu miedzy switch a router 2. Przynajmniej tak mi sie zdaje.

_________________
SilkroadOnline


Na górę
Post: sob, 09 sty 2021 0:16:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 484
Lokalizacja: Miechów/Kraków
Czyli masz test diody zrobiony testerem. Wszystkie żyły są ok, sprawdź oporność lub w najgorszym przypadku poprowadź kabel też cat6 "luźno" i sprawdź czy to nie jest wina switcha lub urządzenia do którego wpinasz..


Na górę
Post: sob, 09 sty 2021 0:23:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 lut 2008 20:06:17
Posty: 25
nie bardzo wiem co to test diody? Mam tylko prosty tester żył w kablu jak pisałem wcześniej. Wszystkie diody świeca po kolei o 1 do 8. chodzi ci o wpięcie patchcorda do 2 portów switcha i odłączenie innych kabli?
Switch i routery są nowe. Tzn mieszkam tu juz rok, w tym czasie padł mi jeden switch TP linka , wymieniłem miesiąc temu na nowy i działa dobrze.
Latałem teraz po domu z lapkiem i kablem.
jak wpinam lapka pod do switcha pod ten sam port co wcześniej kabel który leci na piętro to w mig świeca się obie diody switcha i jest 1gb.
jednka zauważyłem że w innym miejscach domy nie ma też 1gb. Jutro okuje co się da na nowo.
Pytanie dodatkowe. Jeśli jakiś kabel jest źle okuty, zwiera albo coś czy to może mieć wpływ na resztę sieci? może to w jakiś sposób zaburzać inne porty switcha?
aha próbowałem też te feralne połączenie kablem wpiąć do routera bezpośrednio, omijając switcha, i to samo brak 1gb.

_________________
SilkroadOnline


Na górę
Post: sob, 09 sty 2021 0:28:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2471
wpinaj sie po kolei od modemu ISP laptopem i patrz czy masz link na 1g i znajdziesz gdzie jest pyta

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: sob, 09 sty 2021 0:35:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 328
Nie prościej wziąć laptopa i sprawdzić działanie sieci wpinając się bezpośrednio pod każdy kabelek. Zaczynając od CPE które dostałeś od ISP kończąc na switchu. Jeżeli obawiasz się że kabelek jest uszkodzony podmień go z tym który na pewno działa dobrze i sprawdź działanie sieci.

Druga sprawa sporo dzisiejszych tanich laptopów ma karty sieciowe Fast Ethernet, warto sobie zweryfikować czy urządzenia od których oczekujesz 1Gb/s faktycznie mają takie sieciówki.
Co do testera na diody - on dokonuje testu na 9V i dość często pokaże że wszystko jest ok a po podłączeniu link nie wstaje.

Pamiętaj też że testy przeglądarkowe wymagają mocniejszego sprzętu, warto testy przeprowadzać w aplikacjach - najlepiej na pro.speedtest.pl

Nie znam wydajności TP-Linka Archer C6, ale sprawdzałeś co się dzieje jak zepniesz wszystko z jego pominięciem? Może po prostu jest on zbyt słaby aby w routingu przepuścić 400Mb/s, a fakt że port WAN ma 1Gb/s w zasadzie o niczym nie świadczy.


Na górę
Post: sob, 09 sty 2021 1:06:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 09 sty 2021 0:38:21
Posty: 2
Moje 5 groszy do tematu:

1 - zainstaluj SpeedTest ookla na kompie ( pomiary przez przegladarke przy wiekszych predkosciach czesto pokazuja falszywe wyniki)
2 - z laptopem zmierz predkosc bezposrednio na routerku a potem na switchu
3 - sprawdz czy po trasie jakies urzadzenie nie jest zasilane przez PoE
4 - jezeli znajdziesz problematyczny odcinek to sprawdz czy kabelki na kontaktach 1-2 stanowia jedna pare to samo na 3-6, 4-5 i 7-8. Kazda para musi miec swoja skretke,
jezeli sa podmienione zyly to omowo bedzie smigac i swiecic ale sygnalowo to bedzie porazka.
5 - czy mierzona przez Ciebie predkosc jest stabilna (okolo 100Mb) albo kolysze?

Ja mam rozbudowana siec po bloku na 30 letniej skretce Cat5 z odzysku (nie wiem moze nawet Cat4 :-) ), wszystkie Switche i routerek sa 1Gb i internetowe lacze 600Mb smiga bez problemu.


Na górę
Post: sob, 09 sty 2021 11:57:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5602
ależ mu dajecie rady... Przecież widać że najprawdopodobniej ma problem z kablem/końcówką/gniazdem.
Sprawdzanie speedtestem mija się z celem, bo kolega wyraźnie daje do zrozumienia że diody na switchu wskazują, że ruter zlinkował się na 100mbit. Jakby były pomylone żyły, to na testerze (bo to jest tester ciągłości linii a nie miernik) mrugałyby diody niepokolei.


Na górę
Post: sob, 09 sty 2021 16:00:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 lut 2008 20:06:17
Posty: 25
problem był z gniazdkiem.
rozbierałem go 2 razy. te keystonowe gniazdka są dość upierdliwe.
Linie było dobrze ułożone i zaciśnięte. Sprawdzałem 2 razy, ale nie dało mi to spokoju. Rozebrałem to gniazdo, u okułem go ponownie. I nagle boom, łącze działa pełnią mocy.
Dziękuje serdecznie wszystkim za cenną pomoc.
Pozdrawiam

_________________
SilkroadOnline


Na górę
Post: sob, 09 sty 2021 16:33:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 605
Miałem kiedyś kilometry skrętki Telegartner Cat5e. Pięknie się to robiło. Żyły niby elastyczne, a jednocześnie sztywne. Raczej o tym mowa, czyli 4x2x0,58:
https://www.speckable.pl/pl/product/203 ... elegartner
Ostatnio trafił mi się Madex Cat6. T R A G E D I A. Płaszcz gruby (dla naiwnych!) sztywny, na mrozie na 100% łamałby się jak patyk, a żyły cienkie (a kategoria to nic innego jak średnica!). Na oko chudsze niż w Telegartnerze. I były problemy z synchronizacją na 1 Gb. Na szczęście łączę to 80 Mbps.
Spójrz jakie Oni mają żyły: http://www.madex.pl/tl_files/madex/pliki/nowe_cert/teleinfo_wew/U-UTP%206.pdf
Kolego. Przewód ma ogromne znaczenie.
Fajn0ie, że Ci się udało.


Na górę
Post: sob, 09 sty 2021 16:39:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 lut 2008 20:06:17
Posty: 25
przewód jest dobrej klasy, nie pamiętam firmy bo kupowałem go zanim budowa była skończona, ale zapłaciłem około 800-900 zł za kabel. Jak kupowałem to celowałem w średnio/wysoką półkę (w wersji cywilnej).

_________________
SilkroadOnline


Na górę
Post: sob, 09 sty 2021 23:26:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 23:22:14
Posty: 19
Mam w nowym mieszkaniu kabel 6A średniej jakości bo Atlantec. Ale własnie miałem na tanim testerze wszystko ok, 8 działających żył, ale AP ubiquiti w salonie zapinał się tylko na 100Mbit. Drugi AP w korytarzu zawsze miał 1Gbit, kable te same, sprzęt ten sam. Co ciekawe PoE passive chwytało bez problemu. Elektryk podkuł bardziej sufit pod ap żeby kąt zgięcia był mniejszy (wcześniej był taki 180 stopni na kawałku 3-4cm...) i problem zniknął.


Na górę
Post: wt, 12 sty 2021 20:34:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 499
Lokalizacja: Toruń
_sqbi pisze:
Elektryk podkuł bardziej sufit pod ap żeby kąt zgięcia był mniejszy (wcześniej był taki 180 stopni na kawałku 3-4cm...) i problem zniknął.

Bo kable powyżej kat. 5e układać już jest sztuką...
https://napiecie.salama.pl/jak-dobrac-i ... rmatyczne/
https://napiecie.salama.pl/wp-content/p ... hp?id=5374


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 23 sty 2021 12:07:15

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl