Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 110 11 12 13 14
Autor Wiadomość
Post: ndz, 27 wrz 2020 10:29:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 15 maja 2020 14:46:01
Posty: 4
agat13 pisze:
Cześć,
To nie do końca prawda, że po przestawieniu modemu FB3 w tryb bridge nadaje się on tylko do wymiany. Za pomocą konkretnego resetu można przywrócić soft od Orange. W Hiszpanii to zostało określone dość konkretnie, że modem ma mieć ta funkcjonalność. Podobno u nas to nigdy nie miało być propagowane ze względów bezpieczeństwa.
Nie polecam takich eksperymentów, bo z tego, co się dowiedziałem O ma możliwość sprawdzania stanu modemu, więc i ten tryb będzie widoczny, a skoro O nie przewidziało takiego zastosowania, może wyciągać z tego konsekwencje.
Po co wyważać otwarte drzwi skoro można zamówić usługę z zewnętrznym ONT, przypisanym legalnie i dającym możliwości założenia własnego routera???

Mi nie chciał Orange wymienić Funboxa 3 na ONT. Jeśli chodzi o konsekwencje to niby jakie? ONT jest nadal ich i mają do niego dostęp a reszta działa tak jak przez Funboxa (ppoe, vlan itp..). U mnie działa tak od maja i nikt nie marudzi. W końcu nie mam problemów z tunelami VPN zestawionymi z klientami. Funboxa musiałem restartować raz dziennie bo tunele padały i w logach na mikrotiku później już tylko widziałem nieudane próby autoryzacji.
Jeśli chodzi o reset to mi się nie udało przywrócić Funboxa do fabryki po konwersji, ale mi to do szczęścia nie potrzebne.

fixer81 pisze:
Witam
Jest wiele konfiguracji na tym forum i tyle samo pomocnych osób więc może ktoś pomoże. Mam problem z uruchomieniem IPTV (multicast) na Mikrotiku. Czy wełdug Was powinna być ustawiona flaga DSCP=6 w pakietach DHCP Request? Obecnie mam ustawionego klienta DHCP z odpowiednimi opcjami na vlanie 839 ale niestety nie dostaje żadnego adresu.


U mnie to wygląda tak:
Kod:
/interface vlan
add interface=ether1 mtu=1520 name=vlan35-internet vlan-id=35
add interface=ether1 name=vlan838-vod vlan-id=838
add interface=ether1 name=vlan839-iptv vlan-id=839
/interface bridge
add igmp-snooping=yes name=local-iptv
/interface bridge filter
add action=set-priority chain=output new-priority=4 out-interface=\
    vlan839-iptv passthrough=yes
add action=set-priority chain=output new-priority=4 out-interface=vlan838-vod \
    passthrough=yes
/interface bridge port
add bridge=local-iptv interface=vlan839-iptv
add bridge=local-iptv interface=vlan838-vod
/interface bridge settings
set use-ip-firewall=yes use-ip-firewall-for-vlan=yes
/ip dhcp-client option
add code=60 name=vendor-class-identifier value="'sagemcom'"
add code=61 name=dhcp-client-identifier value=0xXXXXXXXXXXXXXX
add code=77 name=user-class-value value="0xXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX\
    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX"
/ip dhcp-client
add add-default-route=special-classless default-route-distance=210 \
    dhcp-options=\
    vendor-class-identifier,dhcp-client-identifier,user-class-value,hostname \
    disabled=no interface=local-iptv use-peer-ntp=no

Tam gdzie 'XX' to wiesz co trzeba wpisać. Dekoder siedzi na ether5 i ma uruchomiony dodatkowy serwer dhcp na tym interfejsie tylko dla siebie.


Na górę
Post: pn, 19 paź 2020 8:33:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 19 paź 2020 8:29:51
Posty: 2
A ja zastosowałem wkładkę fgs202 i zmodyfikowałem numer seryjny + mikrotik rb760 i z natem hula 930mbs czyli tak jak na funbox 3.0 ;)


Na górę
Post: ndz, 25 paź 2020 20:30:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 13 gru 2009 13:10:36
Posty: 7
carlosgaros pisze:
A ja zastosowałem wkładkę fgs202 i zmodyfikowałem numer seryjny + mikrotik rb760 i z natem hula 930mbs czyli tak jak na funbox 3.0 ;)


W jaki sposób zmieniłeś SN? Lutowanie?


Na górę
Post: ndz, 08 lis 2020 15:52:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 10 mar 2019 18:34:50
Posty: 2
Witam,

Czy dysponuje ktos obrazkami z posta kolegi "demiurge" odnosnie routingu ? Niestety wyekspirowaly juz z wrzuc.se. Bede wdzieczny za podeslanie jakie dodatkowe routingi trzeba ustawic na Ubiquiti zeby zadzialalo TV + VOD


Na górę
Post: pn, 16 lis 2020 0:40:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 116
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
agat13 pisze:
ze względów bezpieczeństwa.

Tania wymówka. Security through obscurity to nie bezpieczeństwo, tylko chowanie problemu za zasłoną dymną. Tak samo, jak zabezpieczanie tajnych danych głębokim ukryciem.

agat13 pisze:
z tego, co się dowiedziałem O ma możliwość sprawdzania stanu modemu, więc i ten tryb będzie widoczny, a skoro O nie przewidziało takiego zastosowania, może wyciągać z tego konsekwencje.

Hint: OMCI. Protokół tak samo stary jak i cały *PON, tu nie ma niespodzianek. To właśnie w taki sposób powinno być zrobione monitorowanie końcówek klienckich w każdej sieci *PON, bo jest to niezależne od loginów i haseł do samej końcówki. W dobrze skonfigurowanej sieci klient może nawet resetnąć końcówkę do fabrycznych, jakby cośkolwiek naknocił terminalnie, i ta zaciąga sobie przez OMCI niezbędny config całkowicie sama, automatycznie, a klient może sobie trasy, LANa, nawet failover jakimś innym podpiętym urządzeniem konfigurować jak potrzebuje, oczywiście w zależności od możliwości softu końcówki. (Mówię tu o czymkolwiek robiącym NAT; "cienkie" końcówki pracujące tylko w bridgu są totalnie bezobsługowe.)

agat13 pisze:
legalnie

Akurat to słowo użyte jest tu niepoprawnie, bo o tym, czy coś jest legalne czy nie, decyduje prawo, a nie to co sobie zażyczy operator. Wewnętrzne zalecenia ISP nie stanowią obowiązującego prawa :)
BTW: jeżeli nie chcieli, żeby ktoś w PL używał tej opcji, to mogli przecież wywalić ją z firmware, a nie zostawiać. Najwyraźniej jednak dali poweruserom
"po cichu" możliwość przełączenia, tylko się tym po prostu nie chwalą. Na zasadzie "nie jest to oficjalna metoda, ale istnieje".


Na górę
Post: wt, 17 lis 2020 21:41:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 cze 2017 13:17:03
Posty: 23
Nudziło mi się trochę dzisiaj, więc otwarłem sobie funboxa 3.0 i znalazłem serial port obok transformatorka od lini telefonicznej po podłączeniu przejściówki ftdi do serial porta i ustawieniu prędkości 115200 podczas włączania funboxa w konsoli serial wyskoczyło cfe od broadcoma, taka konfiguracja:
Kod:
Base: 4.16_03
CFE version 1.0.38-116.174 for BCM96838 (32bit,SP,BE)
Build Date: Wed Oct  5 10:30:52 CEST 2016
Copyright (C) 2000-2013 Broadcom Corporation.
Version cfe-ram: 7.31.6.7

Boot Strap Register:  0x800078ff
Chip ID: BCM68380_B0, MIPS: 600MHz, DDR: 533MHz, Bus: 240MHz
RDP: 800MHz
Main Thread: TP0
Total Memory: 268435456 bytes (256MB)
Boot Address: 0xbfc00000

NextLevelBoot U-boot @ 0x8fe00000

NAND ECC BCH-4, page size 0x800 bytes, spare size used 64 bytes
NAND flash device: Micron MT29F1G08AAC, id 0x2cf1 block 128KB size 131072KB
Configuring RGMII pinpux
Board IP address                  : 192.168.1.1:ffffff00 
Host IP address                   : 192.168.1.100 
Gateway IP address                :   
Run from flash/host/tftp (f/h/c)  : f 
Default host run file name        : vmlinux 
Default host flash file name      : bcm963xx_fs_kernel 
Boot delay (0-9 seconds)          : 1 
Default host ramdisk file name    :   
Default ramdisk store address     :   
Board Id (0-45)                   : [email protected] 
Number of MAC Addresses (1-32)    : 11 
Base MAC Address                  : 84:a1:d1:xx:xx:xx 
PSI Size (1-64) KBytes            : 40 
Enable Backup PSI [0|1]           : 1 
System Log Size (0-256) KBytes    : 0 
Auxillary File System Size Percent: 0 
Main Thread Number [0|1]          : 0 
GPON Serial Number                : "SMBSxxxxxxx" 
GPON Password                     : "1234567890" 
MC memory allocation (MB)         : 4 
TM memory allocation (MB)         : 20 
WLan Feature                      : 0x00 
Voice Board Configuration (0-3)   : SI32260_1FXS_1 

Więc teraz mogę już potwierdzić że hasło do gpona to "1234567890".


Na górę
Post: śr, 18 lis 2020 1:15:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 595
Ale Ty lutowałeś nóżki?
Tu są fotki i jakby nie ma złącza: https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-rout ... td-p/86599


Na górę
Post: śr, 18 lis 2020 9:42:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 cze 2017 13:17:03
Posty: 23
Tak lutowałem, jeszcze ciekawsze co znalazłem to z drugiej strony płytki pod procesorem jest chyba jtag ale nie ma nigdzie opisu pinów.


Na górę
Post: wt, 24 lis 2020 21:20:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 24 paź 2020 14:41:58
Posty: 1
Witam wszystkich użytkowników forum, czy komuś udało się uruchomić opcje internet+telewizja na jakimś routerze Asusa, Netgear, TP-Link? Może być opcja bez vod i telefonu bo na tym mi nie zależy. Oczywiście posiadając ont od Orange. Obecnie mam funboxa 2 ale chciałbym go wymienić na jakiś swój router ale nie chciałbym kupować w ciemno i później bawić się w odsyłanie jeśli nie będzie działać.


Na górę
Post: wt, 24 lis 2020 22:18:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 24 lis 2020 22:12:50
Posty: 1
Po mojej prośbie został mi zainstalowany zewnętrzny terminal ONT Huoawei EchoLife HG8010Hv3 za nim do tej pory FB 3.0 wszystko działa ok.
Docelowo jednak w tym miejscu ma być mój router który przeniosłem z firmy - tp link archer c4000
Niestety po podłączeniu nie łączy się z internetem... mam ustawione pppoe hasło i login zgodny z umową i nic...

Nie potrafię znaleźć konfiguracji vlan... czy ktoś zna ten router i jego konfigurację?

Dziękuje za pomoc.


Na górę
Post: śr, 25 lis 2020 4:28:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 726
VLAN 35 to Internet w Orange.

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 110 11 12 13 14


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 27 lis 2020 22:44:26

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl