Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: pn, 26 lis 2018 17:10:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Pytanie kolejne czy RSTP włączone na bridgu jednego z mostów agregowanych połączeń może uniemożliwiać poprawne zestawienie się agregacji?


Na górę
Post: pn, 26 lis 2018 19:48:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1687
Lokalizacja: Kraków
drakos6132 pisze:
Pytanie kolejne czy RSTP włączone na bridgu jednego z mostów agregowanych połączeń może uniemożliwiać poprawne zestawienie się agregacji?



a czytasz to co ktoś pisze?

a dokładniej mój wpis z pt, 26 paź 2018 15:29:01

pytałem czy masz tam jakieś STP bo jak masz to nie zadziała


Na górę
Post: wt, 27 lis 2018 12:20:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Dziękuje każdemu za porady. Po wyłączeniu RSTP na jednym z mostów wszystko działa prawidłowo. I przepraszam za niedopatrzenie. jak to mówią dopiero się uczę. :)


Na górę
Post: czw, 29 lis 2018 12:49:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Jednak za wcześnie na na świetowanie. Mam pytanie odnośnie urządzeń znajdujących się w agregowanych portach. Po uruchomieniu agregacji przestały się pingować urządzenia znajdujące się w agregowanych portach poza jednym losowym. Jedno z czterech urządzeń się pinguje a pozostałe nie. Dodatkowa obserwacja to fakt że urządzenia wysyłają zapytanie o arp do bramy, brama wysyła odpowiedź a po chwili urządzenie pyta ponownie tak jakby nie uzyskało odpowiedzi. Próbowałem ustawić statyczny arp dla bramy na każdym z urządzeń ale to nie pomogło.


Na górę
Post: czw, 29 lis 2018 18:28:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1687
Lokalizacja: Kraków
drakos6132 pisze:
Jednak za wcześnie na na świetowanie. Mam pytanie odnośnie urządzeń znajdujących się w agregowanych portach. Po uruchomieniu agregacji przestały się pingować urządzenia znajdujące się w agregowanych portach poza jednym losowym. Jedno z czterech urządzeń się pinguje a pozostałe nie. Dodatkowa obserwacja to fakt że urządzenia wysyłają zapytanie o arp do bramy, brama wysyła odpowiedź a po chwili urządzenie pyta ponownie tak jakby nie uzyskało odpowiedzi. Próbowałem ustawić statyczny arp dla bramy na każdym z urządzeń ale to nie pomogło.

co rozumiesz pod pojęciem "urządzeń znajdujących się w agregowanych portach"


Na górę
Post: pt, 30 lis 2018 13:26:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Chodzi mi o urządzenia które wpinam fizycznie w porty, które są agregowane. Mosty bezprzewodowe w trybie bridge pomiędzy switchami.


Na górę
Post: pt, 30 lis 2018 18:26:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8416
Robisz to ŹLE :)

Sorry, ale nawet chińczyk nie wpadł na to by robić bonding vel LACP przy użyciu czegoś innego niż kawałka miedzi lub szkła, wtykając tam urządzenia aktywne, zarządzalne po tcp

Zastanów się chwilę, jak mają reagować te urządzenia pomiędzy switchami, jak do nich siłą rzeczy docierają strzępy pakietów bo siła rzecyz na tym polega bonding? Mają wsparcie dla takiego trybu? A może resztę brakujących danych mają sobie wywróżyć?

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 30 lis 2018 19:15:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 400
Cytuj:
Zastanów się chwilę, jak mają reagować te urządzenia pomiędzy switchami, jak do nich siłą rzeczy docierają strzępy pakietów bo siła rzecyz na tym polega bonding? Mają wsparcie dla takiego trybu? A może resztę brakujących danych mają sobie wywróżyć?


O boże, co?!
Strzępy pakietów?
Przecież bonding wysyła przez link cały pakiet. Zawsze! Mało tego, wysyła przeważnie całą sesje jednym linkiem (bo hash robi wg standardu w L2/L3, a nie round-robin). Przeważnie bo i RR jest możliwy (choć chyba nie do końca niezgodny z LACP)
Czy w LACP może być urządzenie pomiędzy? Oczywiście! Czy mikrotik albo ubnt? Chyba nie. Ale np mediakonwerter - jak najbardziej. Nawet taki store-and-forward.

Po to powstało LACP. Żeby nie ufać port-up/down na interfejsie tylko jakoś badać czy po drugiej stronie jest coś dostępne.


Na górę
Post: pt, 30 lis 2018 19:31:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8416
Orin pisze:
(...) wtykając tam urządzenia aktywne, zarządzalne po tcp(...)


nie chodziło mi o mediakonwerter :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 04 gru 2018 15:29:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Tak jak napisałem wcześniej sam mechanizm działa. Ruch w sieci idzie przez obydwa porty po równo. Jedynym "smaczkiem" jest brak dostępu do urządzeń po ip poza jednym. jedno z 4 urządzeń jest dostępne. pytanie tylko czy lacp właśnie się tak zachowuje względem tych urządzeń czy na urządzeniach jest jeszcze coś nie do końca poprawnie ustawione. w sieci mielismy już uruchomioną agregację w ten sposób ale na ubnt i dostęp do nich był bez problemu (na tych samych switchach) a obecnie dwa mosty (jeden na radioli siklu a drugi na mtiku) i tylko z jednym urządzeniem jest kontakt. a pozostałe 3 tak jakby nie mogły otrzymać odpowiedzi z arpem bramy domyślnej na serwerze.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 12 gru 2018 20:18:51

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl