Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 26 paź 2018 9:56:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Witam wszystkich. Jak w temacie mam problem z ustawieniem agregacji portów, aby spiąć dwa switche TPLINK T2600G-28TS.
Na pierwszym switchu który ma być źródłowym dla drugiego port 18 i 22 jako jeden logiczny port.
Na drugim switchu porty 17 oraz 21.

Na pierwszym switchu ustawiłem port 18 oraz 22, admin key jako 2, port priority domyślnie, mode jako active oraz opcję enabled.
na drugim analogicznie porty 17 i 21, admin key jako 3, port priority domyślnie, mode jako passive oraz opcję enabled.

Po ustawieniu admin key jako 2 na switchu z portami 17,21 także nie działa.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.


Na górę
Post: pt, 26 paź 2018 16:29:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1719
Lokalizacja: Kraków
drakos6132 pisze:
Witam wszystkich. Jak w temacie mam problem z ustawieniem agregacji portów, aby spiąć dwa switche TPLINK T2600G-28TS.
Na pierwszym switchu który ma być źródłowym dla drugiego port 18 i 22 jako jeden logiczny port.
Na drugim switchu porty 17 oraz 21.

Na pierwszym switchu ustawiłem port 18 oraz 22, admin key jako 2, port priority domyślnie, mode jako active oraz opcję enabled.
na drugim analogicznie porty 17 i 21, admin key jako 3, port priority domyślnie, mode jako passive oraz opcję enabled.

Po ustawieniu admin key jako 2 na switchu z portami 17,21 także nie działa.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.


pytanie nr 1 czy masz tam na tych portach jakieś STP bo jak tak to na dostępnych FW nie zadziała


Na górę
Post: pn, 29 paź 2018 13:46:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Na tych portach jest wydzielony osobny VLAN oraz ustawiana jest opcja port Isolation na switchu nr 2 (17,21).


Na górę
Post: wt, 30 paź 2018 2:11:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1719
Lokalizacja: Kraków
drakos6132 pisze:
Na tych portach jest wydzielony osobny VLAN oraz ustawiana jest opcja port Isolation na switchu nr 2 (17,21).



zaraz bo chyba nie kumam - po co robisz izolację portów na tych portach na których masz LACP


Na górę
Post: wt, 30 paź 2018 9:46:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Czyli rozumiem że separacja i agregacja portów bedą się "gryzły"? Bo domyślnie na każdym switchu w sieci jest uruchomiona separacja tak aby ograniczyć niepotrzebny ruch na niewłaściwe porty.


Na górę
Post: wt, 30 paź 2018 10:47:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1719
Lokalizacja: Kraków
drakos6132 pisze:
Czyli rozumiem że separacja i agregacja portów bedą się "gryzły"? Bo domyślnie na każdym switchu w sieci jest uruchomiona separacja tak aby ograniczyć niepotrzebny ruch na niewłaściwe porty.


Tak z ciekawości jak duży ruch masz pomiędzy portami abonenckimi że na siłę próbujesz go ograniczać?


Na górę
Post: wt, 30 paź 2018 11:12:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Przez te dwa switche idzie w zasadzie cała sieć. Mechanizm separacji portów wprowadzono jeszcze przed moją że się tak wyrażę kadencją :P Chodziło głównie o to aby ograniczyć ewentualny dostęp abonentów do siebie nawzajem oraz do urządzeń szkieletowych. wracając do tematu, czy robię coś źle podczas konfiguracji? czy podałem za mało informacji by to określić?


Na górę
Post: wt, 30 paź 2018 12:32:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1719
Lokalizacja: Kraków
drakos6132 pisze:
Przez te dwa switche idzie w zasadzie cała sieć. Mechanizm separacji portów wprowadzono jeszcze przed moją że się tak wyrażę kadencją :P Chodziło głównie o to aby ograniczyć ewentualny dostęp abonentów do siebie nawzajem oraz do urządzeń szkieletowych. wracając do tematu, czy robię coś źle podczas konfiguracji? czy podałem za mało informacji by to określić?


Najlepiej byłoby jakbyś wrzucił konfigi wtedy wgram je na laba i mogę zobaczyć co jest nie tak
trudno jest się domyślać jakie masz pozostałe ustawienia i co może być przyczyną tego zachowania

to są stosunkowo nowe switche i fw na nich nie jest wolny od błędów (sam kilka zgłosiłem)

napisz też jaki FW używasz


Na górę
Post: wt, 30 paź 2018 12:53:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Wersja FW - 1.0.1 Build 20160412 Rel.57988(s). Configi wrzucone. Pierwszy switch z portami 18,22 adres 172.16.55.10, drugi 172.16.55.30.


Załączniki:
conf.rar [1.41 KiB]
Pobrany 11 razy
Na górę
Post: wt, 30 paź 2018 13:39:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1719
Lokalizacja: Kraków
drakos6132 pisze:
Wersja FW - 1.0.1 Build 20160412 Rel.57988(s). Configi wrzucone. Pierwszy switch z portami 18,22 adres 172.16.55.10, drugi 172.16.55.30.


patrząc na wersję FW wnioskuje że masz wersję sprzętową V1 - to pojawi się pewien problem bo nie mam takiej wersji na sieci


Na górę
Post: wt, 06 lis 2018 11:06:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Witam ponownie. Cały czas próbuję samodzielnie rozwiązać ten temat. Na switchach w warunkach biurowych udało mi się to uruchomić i działa prawidłowo. w przypadku gdy ustawiam to już na sieci to w members grupy jako aktywny pojawia się tylko jeden z portów. Jak narazie nie znalazłem czynnika który by różnił warunki biurowe od tych w szkielecie sieci.


Na górę
Post: wt, 06 lis 2018 20:55:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 248
Lokalizacja: /dev/null
A próbowałeś wgrać te konfiguracje na switche w warunkach biurowych? (rozumiem że minilab) ...


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 11:29:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
No zrobiłem klony switchy z sieci. wgrałem configi i na tych samych portach w biurze działa a w sieci jeden port jest aktywny i widać go jako member w lacp a drugi aktywny ale nie ma go w members lacp.


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 13:30:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1719
Lokalizacja: Kraków
drakos6132 pisze:
No zrobiłem klony switchy z sieci. wgrałem configi i na tych samych portach w biurze działa a w sieci jeden port jest aktywny i widać go jako member w lacp a drugi aktywny ale nie ma go w members lacp.

a te na sieci i na biurku masz te same wersje sprzętowe i fw ?


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 14:03:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 248
Lokalizacja: /dev/null
Może po prostu zamień switche :)


Na górę
Post: czw, 08 lis 2018 10:38:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Posprawdzam i jak nię uda się inaczej to zamienię :)


Na górę
Post: śr, 14 lis 2018 11:37:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Udało się uruchomić agregację na jednej parze switchy. Dwa światłowody. Działa prawidłowo wszystko :) Pytanie mam bo muszę uruchomić to samo na drugiej parze i czy jest jakaś zagwozdka gdy agregujemy porty spięte kablem (skrętka lub światło) a czy jest coś inaczej gdy spinamy agregowane porty mostami bezprzewodowymi. w Tym przypadku w Members pojawia się tylko jeden port.


Na górę
Post: śr, 14 lis 2018 13:59:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 248
Lokalizacja: /dev/null
Ja nie odpowiem,jak coś - nie mam nic na radiu, mostami itd. Mam tylko klasyczne LACP / bonding


Na górę
Post: śr, 14 lis 2018 14:01:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1719
Lokalizacja: Kraków
drakos6132 pisze:
Udało się uruchomić agregację na jednej parze switchy. Dwa światłowody. Działa prawidłowo wszystko :) Pytanie mam bo muszę uruchomić to samo na drugiej parze i czy jest jakaś zagwozdka gdy agregujemy porty spięte kablem (skrętka lub światło) a czy jest coś inaczej gdy spinamy agregowane porty mostami bezprzewodowymi. w Tym przypadku w Members pojawia się tylko jeden port.


Zapomnij o agregacji jeśli po drodze masz jakikolwiek inny sprzęt aktywny


Na górę
Post: śr, 14 lis 2018 19:13:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Tylko że wcześniej było to uruchomione na 3 mostach bezprzewodowych (3 agregowane porty) i działało bez problemu. problem że nie ja wykonywałem tą konfigurację a nie mam jak sprawdzić jak to było wykonane.


Na górę
Post: śr, 14 lis 2018 22:46:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1719
Lokalizacja: Kraków
drakos6132 pisze:
Tylko że wcześniej było to uruchomione na 3 mostach bezprzewodowych (3 agregowane porty) i działało bez problemu. problem że nie ja wykonywałem tą konfigurację a nie mam jak sprawdzić jak to było wykonane.


I na pewno na tym modelu switcha w tej wersji sprzętowej i fw?

Ja podchodziłem do agregacji na różnych modelach switchy i różnych producentów i nawet jak udało się uruchomić to o stabilności i przewidywalności działania nie było mowy


Na górę
Post: czw, 15 lis 2018 0:19:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
tak dokładnie na tym modelu switchy i fw. Urządzenia mostu bezprzewodowego są w trybie bridge.


Na górę
Post: czw, 15 lis 2018 13:19:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
teraz pytanie które może wydać się banalne. Jaka jest różnica w działania agregacji LAG a LACP? Poza oczywistym nazewnictwem statyczna i dynamiczna? Czy podczas awarii jednego z połączeń w grupie inaczej metody działają?


Na górę
Post: czw, 15 lis 2018 15:00:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 248
Lokalizacja: /dev/null
http://slow7.pl/sieci-komputerowe/item/ ... zelacznika

Zobacz to, na spokojnie. I generalnie używaj LACP (wg mnie), nawet jeżeli masz możliwość używania LAG.


Na górę
Post: pn, 26 lis 2018 16:55:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 paź 2018 9:45:19
Posty: 18
Cały czas podejmuję próby w biurze łącząc switche przez dwa mosty UBIQUITI. Po konfiguracji porty wstają ale nie pojawiają się w LACP. Czy możliwe że jest jakiś "paproch" w configu urządzeń radiowych? Oba mosty są ustawione w trybie bridge. jak podepne te same porty po skrętce to działa.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 gru 2018 1:21:27

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl