Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 03 paź 2018 22:27:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 paź 2018 22:04:37
Posty: 5
Jaki router polecacie do światełka Netii 900/100 Mbps ?
Ma ogarnąć jeden pokój i sypialnie. Reszta sprzętu będzie podlaczona do kolejnego AP
Zależy mi bardzo żeby wykorzystać max łącza.
Posiadam tel. galaxy s9 i laptop Surface Pro 2017 i na tych urządzeniach bardzo mi zależy.
Aktualnie podlaczony jest router z Netii ADB który po kablu wyciąga pełne 900Mbps a po wifi 5Ghz około 520Mbps i to jest maks.

Budzet : ~800PLN


Na górę
Post: śr, 03 paź 2018 23:01:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 488
Lokalizacja: Limanowa
Nighthawk Pro Gaming XR500 :)

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: czw, 04 paź 2018 9:35:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 paź 2018 22:04:37
Posty: 5
przekracza budżet ;-(


Na górę
Post: czw, 04 paź 2018 9:53:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1353
Lokalizacja: Myszków
:rotfl: :rotfl:

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 04 paź 2018 11:07:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2229
ten Nighthawk to faktycznie może być dobre rozwiązanie - aczkolwiek zeby takie łącze w pełni wykorzystać to najbezpieczniej Asusa RT-AC5300 - mi na wi-fi wyciągnał 1,7 Gbit/s

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: czw, 04 paź 2018 11:12:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1353
Lokalizacja: Myszków
Cytuj:
Bez względu na to, czy grasz online, czy przekazujesz strumieniowo wydarzenie na żywo w jakości 4K/UHD, lagi i buforowanie po prostu nie wchodzą w grę. Technologia NitroQAM™ (1024-QAM) zastosowana w RT-AC5300, oferuje łączną prędkość Wi-Fi 5334 Mb/s, dzięki czemu wszyscy użytkownicy sieci mogą cieszyć się przesyłem bez zakłóceń i grą online bez opóźnień.

Jedno wielkie dojenie bogatych graczy.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 04 paź 2018 13:28:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 18 cze 2011 22:27:56
Posty: 188
Najlepiej proponuję użyć przede wszystkim mózgu posiadacza łącza. Jeśli podłączysz kolejne urządzenie po drodze czyli swój router to jak to wpłynie na stabilność sieci ? Jak zdiagnozujesz jak coś nei będzie działało. Jeśli nie umiesz odpowiedzieć na to pytanie to lepiej nie kombinuj i zostaw router operatora.


PKK


Na górę
Post: czw, 04 paź 2018 13:28:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 437
Asus został przetestowany, m.in. tu: https://openitforum.pl/index/recenzje/routery/asus/rt-ac5300/


Na górę
Post: czw, 04 paź 2018 13:39:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 18
Skad ten pomysl na router, chcesz zamienic sprzet Netii czy podpiac swoj? Z tego co napisales wynika, ze chcesz uzyskac lepsze wifi, 500mb/s to i tak niezła wartosc(pytanie czy reszta twoich urzadzen obsluguje wyzsze predkosci), zawsze mozesz wylaczyc wifi na routerze Netii, nastepnie podpiac access point.


Na górę
Post: czw, 04 paź 2018 17:21:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 paź 2018 22:04:37
Posty: 5
chce podpiąć swój zamiast tego z Netii ADB VV5822 bo jak pisałem na żadnym w domu urządzeniu nie przekracza 520Mbps
Zależy mi też na sciąganiu z serwera NAS Synology wew. sieci a tu wyniki podobne 60-62MB/s
Owszem mieszkam w blokowisku ale eter 5GHz zupełnie pusty za to na 2,4GHz chyba ze 17 sieci widze :)

Prezentowane routery nie mieszczą się w budzecie


Na górę
Post: czw, 04 paź 2018 21:39:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 658
nie rozumiesz aluzji, że się tu z Ciebie śmieją?
nie osiągniesz takich wyników bezprzewodowo. najlepiej i najtaniej wykorzystać połączenie kablowe, przez kabel.
do tego to wszystko zmierza. puentą jest: podłącz się kablem. jeśli masz kartę sieciową 1Gbps więc więcej nie da rady.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: pt, 05 paź 2018 8:08:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 18
Jeśli dobrze wyszukowałem router Netii jest w standardzie ac 1200 wiec twoja predkosc sie zgadza, niestety sprzęty wyciągające większe prędkości są zdecydowanie droższe, do niego musisz kupić odpowiednią kartę sieciową na wifi która rownież kosztuje swoje, taki asus pewnie około 400-500 złotych ASUS PCE-AC88. Zbliżenie do gigabita po wifi jest raczej niemożliwe bez wchodzenia w standardy AD które są odpowiednio droższe a urządzeń końcowych które je obsługują jest jeszcze mniej.


Na górę
Post: pt, 05 paź 2018 11:55:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 paź 2018 22:04:37
Posty: 5
no i oto mi chodziło :ok:
wynika z tego jak doczytałem o tym całym Wifi że router dali naprawdę dobry z trzema antenami a w domu w każdym z urządzeń mam max 2 anteny i dlatego wszystkie urządzenia pokazują wartość linku w podłączeniu na poziomie 866,5Mbps zamiast 1,3Gbs
Temat uważam za zakończony.


Na górę
Post: sob, 06 paź 2018 17:59:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 18 cze 2011 22:27:56
Posty: 188
doczytać to i doczytałeś ... ale nie zrozumiałeś ... od kiedy ilość świadczy o dobroci sprzętu ? routery które optycznie nie mają anten mają je wewnątrz na płytce wytrawione tak zwane x-polowe ....

PKK


Na górę
Post: czw, 11 paź 2018 14:25:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 paź 2018 22:04:37
Posty: 5
wszystko się zgadza ale zakupiłem inny router od chińczyka Xiaomi WIFI router MIR3G za stówke z wgranym alternatywnym oprogramowaniem tzw. padavan i jest to samo :) więc te anteny czy są schowane w routerku ADB czy na zewnatrz jak w Xiaomi jest ta sama prędkość.
Wstawiam foto że w linku 866,5Mbps to jest max jak idzie osiągnąć w przypadku 2 anten

Obrazek


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 11 gru 2018 11:02:55

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl