Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6
Autor Wiadomość
Post: śr, 30 sie 2017 21:34:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 30 sie 2017 21:28:33
Posty: 2
Dzień dobry.

Zarejestrowałem się na forum, bo mam ciekawą propozycję :)
Posiadam Funboxa 2.0 + ONT, FTTH od Orange 300 Mb/s oraz telewizję cyfrową z dekoderem Samsunga. Do tego mam własny router z Tomato firmware by Shibby. Ta modyfikacja ma zaawansowaną obsługę Vlanów i nie tylko. Bez problemu mogę odłączyć Funboxa i uruchomić sam Internet na moim routerze, ale z telewizją mi się to nie udało pomimo wielokrotnych prób. Zdjęcie z routera poniżej, ale czas na propozycję.

Jestem gotowy wysłać router na własny koszt do kogoś, kto ma FTTH od Orange i spróbuje uruchomić Internet + TV na samym routerze z Tomato by Shibby. Czy ktoś podejmie się wyzwania? Jeżeli się to uda, to będziemy mieć bardzo tani sprzęt, który potrafi uruchomić wszystkie trzy usługi.

Obrazek


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2017 21:27:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 829
Lokalizacja: Myszków
Przypadkiem nie mają one limitu VID do 15-16? Coś już było ostatnio o VLANach na OpenWRT i coś takiego wynikło. Czyli VID35 jest nieobsługiwany.

Jeszcze coś takiego:
http://www.dslreports.com/forum/r293580 ... o-for-FTTH

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2017 22:13:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 30 sie 2017 21:28:33
Posty: 2
Nie mają limitu. Sam ustawiłem VID 35 i Internet śmiga bez funboxa, tylko nie działa TV i nie wiem czemu. Moja oferta z wysyłką routera na mój koszt nadal aktualna.


Na górę
Post: pt, 08 wrz 2017 20:11:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 08 wrz 2017 20:07:16
Posty: 1
Witam mam taki sam problem, jak Tomecek. Działa mi Internet na VLAN 35.
Mam ustawienia:
1. WAN (internet connection)
vlan 838
sieci vlan 839
dla wszystkich powyżej:
typ połączenia = most
802.1 P = 4
2. LAN (IPTV)
Użyj DHCP trasy: Microsoft
włączenie routingu multiemisji (IGMP Proxy): Wyłącz
włączyć efektywne przekazywanie multiemisji (IGMP Snooping): po
UDP Proxy (Udpxy): 0
3. LAN (Sterowanie przełącznikami)
włączyć ramki Jumbo: Wyłącz
akceleracji NAT: wyłączyć

Jednak nie chce połączyć się modemem. Jednak przy podłączeniu portu LAN, nie skonfigurowanego pod IPTV to z modemem łączyć się niemal natychmiast, ale nie ma telewizji.

Macie jakieś porady, lub pomysły?


Na górę
Post: wt, 12 wrz 2017 14:57:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 wrz 2017 14:54:03
Posty: 1
A konfigurował ktoś dd-wrt na linksys 1200AC pod FTTH od Orange? Jak tak to prośba o krótkiego manula, pliss?


Na górę
Post: czw, 14 wrz 2017 19:04:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 08 wrz 2017 19:36:57
Posty: 1
Mogę potwierdzić, że Mikrotikowy SPF-ONU nie będzie działał z Orange z pudełka. Nie da się w nim zmienić żadnych ustawień GPON (SLID, MAC), zmiana danych w EEPROM nie powoduje zmiany danych autoryzacyjnych GPON. Podobno kiedyś mają to zmienić, ale zostało to opóźnione i support nie jest w stanie podać żadnych dat. Rozebranie modułu i edycja nand flash (wymaga odlutowania, chodzi tam linux) podobno pozwala na zmianę tych parametrów - niestety jeszcze nie testowałem.

Podobno wkładka SFP ZISA OP151S pozwala na taką konfigurację (wg https://www.valero-torres.es/2017/08/24 ... de-orange/). Niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć.


Na górę
Post: sob, 07 paź 2017 16:58:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 07 paź 2017 16:26:00
Posty: 1
Witam

Ogólnie temat pomógł ale i tak straciłem sporo czasu na rozwiązanie które by mnie zadowoliło i się udało.
Swoje rozwiązanie oparłem o projekt LEDE (taki autorski open wrt) a to ze względu, że posiadam tp-link c2600. Soft producenta co prawda pozwala odpalić TV ale tylko telewizje bez VOD wiec szybko go zaorałem. Sprzęcik ma moc ale zobaczę czy się nie zagotuje :).

Tak wiec odpaliłem wszystko a co ciekawe już nie zastanawiam się gdzie wpiąć stb bo po chwili nie uwagi będzie też łaził na wifi.
Nie chce mi się pisać bo całość jest banalna i nie moja, za to opisana w tym wątku https://lafibre.info/remplacer-livebox/ ... -fibre-tv/

Moje uwagi:
1) Dla lede zamiast vconfig dla piorytetów musiałem użyć ip link (bo nima w LEDE vconfig)
2) zmienić vlan na 383 i 389.
3) dla conf igmp w Polsce należy podać jeszcze sieć 10.0.0.0/8. Musze pomyśleć jeszcze nad maskami bo wyciąłem wszystko oprócz 10.0.0.0 i padło vod i hbo.
4) w dhcp client należy podać mac STB oraz :
send vendor-class-identifier "sagemcom";
send user-class "\047FSVDSL_funbox2.MLTV.softathome.Funbox2"; mi tak zadziałało.

Skonfigurować wkleić co się da i działa. Żeby się nie denerwować podczas testu przed restartem clienta dhcp i priorytetów sprawdzać przypisane ip w ifconfig. Jeżeli przypisze na spokojnie restartować ale po wpisaniu skryptów do rc.lokal.

W speed teście wyrabiam 300 Mbs po odbaleniu TV


Na górę
Post: śr, 11 paź 2017 10:11:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 11 paź 2017 9:44:31
Posty: 1
Podziękowania dla demiurge za tutorial podłączenia Edge Router Lite 3 dla Orange światłowód + TV:

viewtopic.php?p=456270#p456270 :polacmu:

Od siebie dodam link zastosowania tutoriala dla mniej zaawansowanych użytkowników tak jak ja:

https://translate.googleusercontent.com ... rTbXMjMB7w

pliki config_orange.boot i rfc3442-classless-routes bierzemy od demiurge, przy czym zmieniamy iksy w config_orange.boot na swoje dane:

password xxxxxx (hasło neostrady)

user-id xxxxx@neostrada.pl (login neostrady)

client-option "send dhcp-client-identifier 1:xx:xx:xx:xx:xx:xx;" (adres MAC Twojego FunBoxa 2.0)

encrypted-password $1$zKNoUbAo$gomzUbYvgyUMcD436Wo66. (standardowe hasło do ERLite3 - ubnt)

ERLite3 po zakupie trzeba zaktualizować do najnowszego firmware. Gdy podczas ustawień nie chce się wczytać plik orange_config.boot można ten plik wczytać z poziomu przeglądarki, po zalogowaniu 192.168.1.1:443.


Na górę
Post: czw, 12 paź 2017 12:30:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 12 paź 2017 11:08:57
Posty: 2
Mam ER-X wpiety do ONT z konfiguracja (tylko internet):
Kod:
firewall {
    all-ping enable
    broadcast-ping disable
    ipv6-receive-redirects disable
    ipv6-src-route disable
    ip-src-route disable
    log-martians enable
    name WAN_IN {
        default-action drop
        description "WAN to internal"
        rule 10 {
            action accept
            description "Allow established/related"
            state {
                established enable
                related enable
            }
        }
        rule 20 {
            action drop
            description "Drop invalid state"
            state {
                invalid enable
            }
        }
    }
    name WAN_LOCAL {
        default-action drop
        description "WAN to router"
        rule 10 {
            action accept
            description "Allow established/related"
            state {
                established enable
                related enable
            }
        }
        rule 40 {
            action drop
            description "Drop invalid state"
            state {
                invalid enable
            }
        }
    }
    options {
        mss-clamp {
            interface-type pppoe
            interface-type pptp
            interface-type tun
            mss 1452
        }
    }
    receive-redirects disable
    send-redirects enable
    source-validation disable
    syn-cookies enable
}
interfaces {
    ethernet eth0 {
        description WAN
        duplex auto
        speed auto
        vif 35 {
            description "Internet ONT"
            egress-qos "0:0 1:1 2:2 3:3 4:4 5:5 6:6 7:7"
            pppoe 0 {
                default-route force
                firewall {
                    in {
                        name WAN_IN
                    }
                    local {
                        name WAN_LOCAL
                    }
                }
                mtu 1492
                name-server auto
                password <neostrada_password>
                user-id <neostrada_user>
            }
        }
    }
    ethernet eth1 {
        description LAN
        duplex auto
        speed auto
    }
    ethernet eth2 {
        description LAN
        duplex auto
        speed auto
    }
    ethernet eth3 {
        description TELE
        duplex auto
        speed auto
    }
    ethernet eth4 {
        description LAN
        duplex auto
        speed auto
    }
    loopback lo {
    }
    switch switch0 {
        address 192.168.200.1/24
        description LAN
        mtu 1492
        switch-port {
            interface eth1 {
            }
            interface eth2 {
            }
            interface eth3 {
            }
            interface eth4 {
            }
            vlan-aware disable
        }
    }
}
service {
    dhcp-server {
        disabled false
        hostfile-update disable
        shared-network-name LAN {
            authoritative enable
            subnet 192.168.200.0/24 {
                default-router 192.168.200.1
                dns-server 192.168.200.1
                lease 86400
                start 192.168.200.50 {
                    stop 192.168.200.100
                }
                static-mapping C530-IP {
                    ip-address 192.168.200.200
                    mac-address 7c:2f:80:87:1a:88
                }
            }
        }
        use-dnsmasq disable
    }
    dns {
        forwarding {
            cache-size 1000
            listen-on switch0
        }
    }
    gui {
        http-port 80
        https-port 443
        listen-address 192.168.200.1
        older-ciphers enable
    }
    nat {
        rule 5010 {
            description "masquerade for WAN"
            outbound-interface pppoe0
            protocol all
            type masquerade
        }
    }
    ssh {
        port 22
        protocol-version v2
    }
    ubnt-discover {
        disable
    }
    unms {
        disable
    }
}
system {
    config-management {
        commit-revisions 20
    }
    conntrack {
        expect-table-size 4096
        hash-size 4096
        modules {
            sip {
                disable
            }
        }
        table-size 32768
        tcp {
            half-open-connections 512
            loose disable
            max-retrans 3
        }
    }
    host-name MITEK
    login {
        user admin {
            authentication {
                encrypted-password <secret_password>
                plaintext-password ""
            }
            full-name ""
            level admin
        }
    }
    name-server 8.8.8.8
    name-server 8.8.4.4
    ntp {
        server 0.ubnt.pool.ntp.org {
        }
        server 1.ubnt.pool.ntp.org {
        }
        server 2.ubnt.pool.ntp.org {
        }
        server 3.ubnt.pool.ntp.org {
        }
    }
    syslog {
        global {
            facility all {
                level notice
            }
            facility protocols {
                level debug
            }
        }
    }
    time-zone Europe/Warsaw
    traffic-analysis {
        dpi enable
        export enable
    }
}


/* Warning: Do not remove the following line. */
/* === vyatta-config-version: "config-management@1:conntrack@1:cron@1:dhcp-relay@1:dhcp-server@4:firewall@5:ipsec@5:nat@3:qos@1:quagga@2:system@4:ubnt-pptp@1:ubnt-unms@1:ubnt-util@1:vrrp@1:webgui@1:webproxy@1:zone-policy@1" === */
/* Release version: v1.9.7+hotfix.1.5005851.170803.0322 */

Na porcie eth3 mam podpiety Gigaset C530-IP (VoIP) skonfigurowany na freeconet.
Dodzwonic moge sie z zewnatrz i na zewnatrz ale nie slysze drugiej strony (albo czasami obie strony nie slysza siebie na wzajem).
Internet dziala bez problemu.
Nie obserwuje tego jak podlacze ER-X eth0 przez funbox2.0 (oczywiscie wylaczajac pppoe i ustawiajac firewall na eth0 na ER-X).
Czego mi brakuje w konfiguracji?
BTW: w statusie funbox'a widze na wan i lan mtu 1520.


Na górę
Post: czw, 12 paź 2017 20:57:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 12 paź 2017 11:08:57
Posty: 2
Pomoglo wlaczenie hwnat offload ale nie wiem dlaczego.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 20 paź 2017 14:24:48

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl