Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 09 sie 2017 22:44:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 204
Lokalizacja: Raszyn
Witajcie, mam taki trochę szatański pomysł, i potrzebuję konstruktywnej dyskusji ewentualnie wybicia mi tego z głowy :)

Mianowicie, mam sieć na sporym osiedlu które dopiero się buduje, docelowo do każdego budynku ma docierać światło, ale ludziki się klarują tak sobie i w każdym budynku mam po 1 może 2 osoby, podpięte na osobnych antenkach ubnt. niestety sporo ludków jest powiązanych z umowami na LTE, a na tym osiedlu chodzi jak kupa.
Wpadł mi do głowy pomysł aby na każdym budynku zainstalować tylko jedną antenkę tylko coś mocniejszego i z jednej antenki dać net do ludzi, a jak się uzbiera człowieków to podłączyć światło.
Budynki po 10 mieszkań. na bazie mam Rocket M5 z anteną dookolną cyberbajta, oraz 2 Rockety M5 AC lite z sektorami UBNT 120o
Czy taki pomysł ma racje bytu, i jakiej anteny musiał bym użyć na budynek aby obsłużyć 10 klientów załóżmy po 20 mega pakiet. Oczywiście zdaję sobie sprawę że potrzebny będzie switch i tak dalej, zastanawiam się nad sensem takiego rozwiązania, a może ktoś już takie rozwiązanie stosował i ma jakieś przemyślenia/doświadczenia w temacie.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: śr, 09 sie 2017 22:58:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3584
Lokalizacja: Szczecin
Na pewno lepsze to (i tańsze) niż antena osobno do każdego klienta. Jak pakiety do 20 Mbit to ubnt AC pociągnie 10 klientów z palcem w d*** zakładając, że nie masz jakiś tłumów na sektorach. Zawsze linki można przerobić na P2P, jak się zwiększy liczba klientów. IMO w AC można pokusić się o oferowanie pakietów 30 i 40 Mbit. Oczywiście trzeba mieć wtedy dobry dosył do bazy (światło lub radiolinia).

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 09 sie 2017 23:01:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 204
Lokalizacja: Raszyn
Dostył do bazy mam bezpośrednio z światła 100/100, a jaka antenę kliencką w AC dać do tego?

Aktualnie sektory w AC mam praktycznie puste, bo większość klientów jest na pakietach 10-20 i Rocket M5 daje sobie świetnie radę, na AC mam 2 klientółw z pakietami po 60 mega i tez działa super sprawnie.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: czw, 10 sie 2017 8:10:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3584
Lokalizacja: Szczecin
LiteBeam będzie ok, pod warunkiem, że nie masz wielkiego syfu i że odległość pozwoli na dobry sygnał. AC lubi wysokie sygnały i dobrze jest celować w lepszy niż -60 dBm.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 10 sie 2017 10:28:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 204
Lokalizacja: Raszyn
:polacmu: mam sygnały rzędu -42, odległość do najdalszego budynku 350 metrów, praktycznie czysty eter.

Macie jakiś pomysł na switcha montowanego na dachu, jakiś pojemnik hermetyczny i jak to zasilić sensownie, wiem że można od jednego z userów, ale to jest ryzyko. nie wiem może jakiś panel solarny i akumulator, albo coś takiego.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: czw, 10 sie 2017 10:39:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3584
Lokalizacja: Szczecin
Tylko i wyłącznie od userów. Daruj sobie kombinacje z akumulatorami. Oczywiście akumulator możesz dać jako bufor.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 10 sie 2017 13:54:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 204
Lokalizacja: Raszyn
A masz może jakiś przykład rozwiązania wdrożonego? czy raczej rozmawiamy o teorii.

Zastanawiam się jaki switch zastosować. tak rozważam ta opcję i wychodzi na to że musiało by to być rozwiązanie "zasilanie po PoE lub jakoś tak. zasilacz buforowy z aku podtrzymującym, zasilające switch oraz antenę" logika chyba dobra?

Może jakiś pomysł jakich elementów użyć? Może jakaś płyta RB z dużą ilością portów LAN i zasilaniem PoE albo coś takiego?

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: czw, 10 sie 2017 16:43:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 829
Lokalizacja: Myszków
Skrzynka z prądem z bloku 230V, CRS 24porty FE 125, POE iniector 24p, bufor 24v i dwa aku. Skrzynka taka licznikowa jak się montuje na słupie energetycznym.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 10 sie 2017 23:04:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 204
Lokalizacja: Raszyn
Problem polega na tym że to nie są bloki, a zabudowa szeregowa, takie zespolone budynki wielorodzinne po 10 lokali w każdym, nie ma wspólnego licznika dla budynku, niby to są budynki wspólne ale każdy lokal to odrębna część bez części wspólnej.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: czw, 10 sie 2017 23:14:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3584
Lokalizacja: Szczecin
Bodaj broken z forum miał u siebie switche (ściągnięte z chin), w których zasilanie POE było na każdym porcie. Samemu też da się zrobić coś takiego stosując zwykłe przelotki POE.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 11 sie 2017 9:26:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 204
Lokalizacja: Raszyn
Tak kminie i kminie, i coraz bardziej mi się to klaruje.

Zestaw

obudowa : https://www.cyberbajt.pl/produkt/6032/o ... 91243.html

do tego płyta RB493 oraz antena ubnt Litebeam AC

Zastanawia mnie tylko jedno, płyta RB493 ma port PoE, ale to jest port do zasilania płyty? Czy można podłączyć zwykły zasilacz np. buforowy, a portem Poe zasilić antenę ubnt?

Tyle teylko że porty w tej RB są 100 mega.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: pt, 11 sie 2017 11:01:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 829
Lokalizacja: Myszków
To jest POE IN, nic z tego nie zasilisz. Do tego potrzebujesz POE Iniectora.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 18 sie 2017 10:16:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2103
Lokalizacja: /usr/src/sys
ATS diluje kostki multipoe czesto równiez jako switche w ktorym jeden port jest POE IN oraz masz zaciski kablowe i zlacze DC-Jack jako power IN oraz reszta jako POE OUT. Edge switch ma rowniez sterowalne porty mozesz wlaczac lub wylaczac zasilanie na danym porcie.

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: śr, 23 sie 2017 21:56:10 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1193
Cramin pisze:
Skrzynka z prądem z bloku 230V, CRS 24porty FE 125, POE iniector 24p, bufor 24v i dwa aku. Skrzynka taka licznikowa jak się montuje na słupie energetycznym.

Z tymi skrzynkami daliśmy sobie spokój bo nie są hermetyczne. Syf pył i zwierzaki typu muchy i pająki murowane.
Teraz zakładamy hermetyczne ze Schneidera czy jakoś tak.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 17 paź 2017 22:16:00

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl