Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 27 lut 2018 20:19:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 7
Witam,

Mam dziwny problem.
Windows serwer 2012 R2 + Internet DSL (Orange) - 70 komputerów
DSL - Internet działa poprawnie, strony ładują się bez "zbędnej zwłoki".
Światłowód - po zakupie usługi Internet światłowód 100/100 symetryczny (inna firma) strony ładują się wolno lub w ogóle. Speedtest pokazuje prawidłowe parametry.

Jeśli podpinam laptopa bezpośrednio do routera działa prawidłowo.

Gdzie szukać problemu?
Po stronie serwera czy usługodawcy?

Dzięki za wszelką pomoc.


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 23:39:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 400
Lokalizacja: Łódź
Sam sobie odpowiedziałeś. .. skoro po podłączeniu innego urządzenia działa poprawnie to czemu wina ma być ISP?

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 8:18:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 7
Tam podpinam jeden, natomiast przy większej ilości (+serwer) początek jest ok. po 30 sek. zamula.


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 18:57:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 512
MTU pewnie.
Ale wykładu nie będzie, ktoś kto ma łącze 100/100 powinien to ogarnąć :aqq:


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 20:37:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 7
Coraz bliżej jestem jednak wersji, że to nie wina serwera a sieci poprzez którą ISP oferuje usługę.
DSL-a miałem na adresie 79.*.*.* i śmigało na serwerze.
Natomiast światłowód na 10.*.*.*


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:09:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1375
Lokalizacja: Kraków
belin pisze:
Coraz bliżej jestem jednak wersji, że to nie wina serwera a sieci poprzez którą ISP oferuje usługę.
DSL-a miałem na adresie 79.*.*.* i śmigało na serwerze.
Natomiast światłowód na 10.*.*.*


kto pyta nie błądzi może warto się odezwać do dostawcy i zapytać o opcję z publicznym IP a nie ze zbiorczym NATem


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:11:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 512
Masz NAT na tym ich routerze (ONCie).
Nie ma to znaczenia.
https://serenity-networks.com/how-to-ch ... 2008-2012/
Sprawdź jakie masz i sprawdź działanie w zakresie 1492 - 1540 (na interfejsie WAN)

Podaj model routera dostawcy, może jest profil "user" i da się włączyć bridge, przy łączu 100/100 łaski nie robią.


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:13:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 7
hub_lan pisze:
belin pisze:
Coraz bliżej jestem jednak wersji, że to nie wina serwera a sieci poprzez którą ISP oferuje usługę.
DSL-a miałem na adresie 79.*.*.* i śmigało na serwerze.
Natomiast światłowód na 10.*.*.*


kto pyta nie błądzi może warto się odezwać do dostawcy i zapytać o opcję z publicznym IP a nie ze zbiorczym NATem


Zamawialiśmy publiczny adres IP to chcą nam dać właśnie 10.*.*.*


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:14:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 512
belin pisze:
hub_lan pisze:
belin pisze:
Coraz bliżej jestem jednak wersji, że to nie wina serwera a sieci poprzez którą ISP oferuje usługę.
DSL-a miałem na adresie 79.*.*.* i śmigało na serwerze.
Natomiast światłowód na 10.*.*.*


kto pyta nie błądzi może warto się odezwać do dostawcy i zapytać o opcję z publicznym IP a nie ze zbiorczym NATem


Zamawialiśmy publiczny adres IP to chcą nam dać właśnie 10.*.*.*


:sciana: :sciana: :sciana:

Dać... publiczne masz na routerze ale tam jest NAT.
Podaj model tego ich routera.
:placzek: :zzz:


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:21:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 7
Sensej pisze:
belin pisze:
hub_lan pisze:

kto pyta nie błądzi może warto się odezwać do dostawcy i zapytać o opcję z publicznym IP a nie ze zbiorczym NATem


Zamawialiśmy publiczny adres IP to chcą nam dać właśnie 10.*.*.*


:sciana: :sciana: :sciana:

Dać... publiczne masz na routerze ale tam jest NAT.
Podaj model tego ich routera.
:placzek: :zzz:


Jutro sprawdzę i podam.


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:31:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 7
Dzisiaj, żeby było ciekawiej w przeglądarkach kilka razy pojawił się komunikat googl:
"Nasze serwery wykryły nietypowy ruch wychodzący z twojej sieci komputerowej....
...
Adres IP: 185.*.*.*
...."
czyli adres sieci IP usługodawcy.


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:47:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 512
belin pisze:
Dzisiaj, żeby było ciekawiej w przeglądarkach kilka razy pojawił się komunikat googl:
"Nasze serwery wykryły nietypowy ruch wychodzący z twojej sieci komputerowej....
...
Adres IP: 185.*.*.*
...."
czyli adres sieci IP usługodawcy.



Przy 70 komputerach na 1 IP to nie jest nic dziwnego.
Szukasz dziury w całym.
Podaj model sprzętu.
Puść tracert do kilku miejsc.

Wróżki strajkują.


Na górę
Post: czw, 01 mar 2018 13:19:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 7
belin pisze:
Sensej pisze:
belin pisze:

Zamawialiśmy publiczny adres IP to chcą nam dać właśnie 10.*.*.*


:sciana: :sciana: :sciana:

Dać... publiczne masz na routerze ale tam jest NAT.
Podaj model tego ich routera.
:placzek: :zzz:


Jutro sprawdzę i podam.


Model routera: Uplink Fx 660


Na górę
Post: czw, 01 mar 2018 13:43:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 512
Podłącz do laptopa i spróbuj się do niego zalogować.
http://www.xbest.pl/download/SIXPON_ONU-MANUAL.pdf

Potrzebujesz 4 portów GE i VOIPa?
Po co wam dali takie cudo?

Skontaktuj się z ISP, niech przestawi to cudo w bridge i wypluje publiczne IP na porcie GE, po to masz serwer.

Ale umowy nie widziałem, może tak ktoś sobie chciał :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: albo się zgodził na takie a nie inne warunki.

Żal-PL.

Chyba że masz uprawnienia admina do tego routerka, to przepraszam bardzo szanownego ISP, wtedy bicze należą się autorowi tematu :ok: :rotfl:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 26 wrz 2018 2:26:06

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl