Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 29 wrz 2017 16:22:30 
   Tytuł: coś nie tak z DNS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 802
Lokalizacja: RP
DNS (mikrotik 192.168.73.1) ustawione statycznie
Kod:
warszawa A 10.10.10.10


w cmd

ping 10.10.10.10 odpowiada
ping warszawa nie odpowiada
w przeglądarce nie otwiera się strona po wpisaniu w pasek adresu warszawa

ale

nslookup zwraca poprawnie 10.10.10.10

Kod:
C:\Users\dell>nslookup warszawa
Serwer:  UnKnown
Address:  192.168.73.1

Nieautorytatywna odpowiedź:
Nazwa:   warszawa
Address:  10.10.10.10


oraz komenda
ping -a 10.10.10.10 zwraca poprawnie warszawa

Kod:
C:\Users\dell>ping -a 10.10.10.10

Badanie warszawa[10.10.10.10] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 10.10.10.10: bajtów=32 czas=11ms TTL=62


Kod:
C:\Users\dell>ping warszawa
Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta warszawa. Sprawdź nazwę i ponów próbę


co jest nie tak, ten statyczny dns z adresu 192.168.73.1 zapodaje mikrotik, ale wygląda że to Windows się gubi :/

_________________
Administrator sieci komputerowych


Ostatnio zmieniony sob, 30 wrz 2017 9:32:29 przez marbi, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: sob, 30 wrz 2017 9:31:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 802
Lokalizacja: RP
ping rozgryzłem, należy wykonać komendę z kropką na końcu

Kod:
ping warszawa.


ale jak otworzyć stronę w przeglądarce

Kod:
http://warszawa
http://warszawa/
http://warszawa.
http://warszawa./


wszystkie opcje powyżej nie działają :/ zawsze jest komunikat nie odnaleziono serwera DNS dla nazwy warszawa

_________________
Administrator sieci komputerowych


Na górę
Post: sob, 30 wrz 2017 9:48:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 366
Sprawdź coś w stylu dodania rekordu warszawa.local
Nigdy mi nie chciały pojedyncze nazwy ruszyć

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 01 paź 2017 9:23:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 802
Lokalizacja: RP
masz zupełną rację, działa każde inne jak jest po kropce .lan czy cokolwiek innego ale dostawca usługi zestawia VPN z nazwą gdzie jest jeden wyraz :/

_________________
Administrator sieci komputerowych


Na górę
Post: ndz, 01 paź 2017 9:52:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2625
Lokalizacja: Wrocław
A spróbuj sztuczke z ipv6 może [warszawa]


Na górę
Post: wt, 03 paź 2017 2:53:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 09 lut 2017 12:48:11
Posty: 124
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fully_Qua ... omain_Name

Mam wypróbowaną taką konfigurację:
- w DHCP Server w zakładce Network ustawiam parametr Domain danej sieci (np. na lan)
- wpisy statyczne w DNS tworzę zawsze w postaci host.lan

Zakładając, że klientem jest Windows, wykorzystuje DHCP i Sufiks DNS (pod przyciskiem Zaawansowane w proto. IPv4) nie jest ustawiony.

W takiej konfiguracji działa powiedzmy \\host oraz \\host.lan


Na górę
Post: śr, 04 paź 2017 10:34:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 802
Lokalizacja: RP
th0massin0 pisze:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fully_Qualified_Domain_Name

Mam wypróbowaną taką konfigurację:
- w DHCP Server w zakładce Network ustawiam parametr Domain danej sieci (np. na lan)
- wpisy statyczne w DNS tworzę zawsze w postaci host.lan

Zakładając, że klientem jest Windows, wykorzystuje DHCP i Sufiks DNS (pod przyciskiem Zaawansowane w proto. IPv4) nie jest ustawiony.

W takiej konfiguracji działa powiedzmy \\host oraz \\host.lan

Nie mogę tak zrobić mam tam po kilkadziesiąt hostów w każdej z sieci i ciagle przybywa. Ten DNS musi działać w zgodzie z DHCP bez ingerencji w samo oprogramowanie Windows :/


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Administrator sieci komputerowych


Na górę
Post: czw, 05 paź 2017 22:48:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 09 lut 2017 12:48:11
Posty: 124
marbi pisze:
th0massin0 pisze:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fully_Qualified_Domain_Name

Mam wypróbowaną taką konfigurację:
- w DHCP Server w zakładce Network ustawiam parametr Domain danej sieci (np. na lan)
- wpisy statyczne w DNS tworzę zawsze w postaci host.lan

Zakładając, że klientem jest Windows, wykorzystuje DHCP i Sufiks DNS (pod przyciskiem Zaawansowane w proto. IPv4) nie jest ustawiony.

W takiej konfiguracji działa powiedzmy \\host oraz \\host.lan

Nie mogę tak zrobić mam tam po kilkadziesiąt hostów w każdej z sieci i ciagle przybywa. Ten DNS musi działać w zgodzie z DHCP bez ingerencji w samo oprogramowanie Windows :/


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Dałem Ci opis jak to zrobić w RouterOSie, (bądź w innym serwerze DHCP) :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 16 gru 2018 21:17:44

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl