Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 03 lut 2017 21:13:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 670
Lokalizacja: PL
cześć,
jest tu jakiś znawca od laptopów i windows 10 ?

klient dzwoni mówi że ma laptopa jakiegoś nowego super asusa,
na pokładzie dysk ssd 128GB

zainstalowany system legalny windows 10
klient miał jedną partycje 60GB c widoczną oraz mówi że zainstalował partition magic ( legalny z kluczem ) i widział partycje tam jeszcze drugą gtp ale z informacją że nie przydzielone miejsce

więc stwierdził że zrobi z tego drugą partycje sobie skoro puste... w momencie jak tam poklikał dał zastosuj - system reboot

i ładuje tylko do menu -- tak jakby dysku nie widział nie chciał pominąć tego etapu czy coś...

ktoś wie jak to obejść ?

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: pt, 03 lut 2017 22:57:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 834
Lokalizacja: Szczytno
Dysk miał styl partycji GPT https://pl.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table.
Żeby Windows startował z takiego dysku muszą być na min co najmniej następujące partycje
Kod:
1. EFI - FAT32 - ok 150MB - Boot
2. MSR (Microsoft Reserved) - ok 128MB
3. Primary - Dysk z systemem (czyli dysk C)
4. Ewentualne partycje OEM i pozostałe partycje użytkownika


Pytanie jest co to była za partycja, być może użyty program nie obsługiwał do końca dyski GPT

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]
[url=https://polecam.bankmillennium.pl/?id=178854]


Na górę
Post: sob, 04 lut 2017 11:11:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 670
Lokalizacja: PL
klient mówi że ta druga partycja była na 100% oznaczona jako GPT ale miejsce nie było przydzielone..

obecnie system nie wstaje nadal


btw: dzisiaj przywiózł mi laptopa co bym mógł na żywca zerknąć okazuje się że tu nie ma w ogóle dysku SSD
tylko system był we flashu postawiony :/

w biosie nic nie widzę ciekawego co by można było cokolwiek przywrócić

jakieś pomysły

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: sob, 04 lut 2017 11:14:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 670
Lokalizacja: PL
w biosie jest coś takiego jak:
start easy flash


jak tam wejdę mam widoczne dane currtent bios


potem okno

fso | 0 $Extend <DIR>
1 . <DIR>

jak wchodzę tutaj to nie ma żadnych plików..

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: ndz, 05 lut 2017 0:52:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 216
Ściągnij z neta i zainstaluj i tyle. Oczywiście za odpowiednią kasę ;p

Wg mnie nie baw się w żadne zgadywanki co tam było itp. Po prostu postaw nowy system. ..



Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 05 lut 2017 19:12:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 309
Mial stara wersje programu i pewnie zle dzialala z partycjami GPT. Wykasowal pewnie cos co bylo wazne.

Zostaje na nowo zainstalowac system i tyle w tym temacie.

Dysk SSD jest na 100% tylko pewnie go nie widzieliscie.

Easy Flash jest od flashowania biosu...
Oddajcie lepiej tego laptopa do kogos kto to ogarnie bo bladzicie i to ostro


Na górę
Post: ndz, 05 lut 2017 20:52:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 670
Lokalizacja: PL
dysku nie ma rozkręciłem lapka :)

kazałem mu odesłać do serwisu który się tym zajmuje

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: ndz, 05 lut 2017 20:58:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2613
Lokalizacja: Lublin
Pewnie jest dysk SSD na mSATA.


Na górę
Post: wt, 07 lut 2017 16:56:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 309
jesli nowy laptop to predzej M2 niz msata. Nie zmienia faktu ze trzeba wiedziec gdzie szukac


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 25 wrz 2017 18:53:04

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl