Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 19 maja 2016 20:16:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 616
Mam problem z zestawieniem VPN z Windows 10 do Windows 10 poprzez wbudowane narzędzie. Serwer VPN ma być na W10, jest zrobiony SRC-DST NAT na urządzenie UBNT z zewnętrznym adresem IP oraz DMZ na komp z W10 który ma robić za serwer. I za cholerę się nie mogę "wdzwonić" do tego VPN-a. Ma ktoś może działającą taką konfigurację.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.
I wtedy pojawia się ten jeden,
który nie wie, że się nie da,
i on właśnie to coś robi.

Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: czw, 19 maja 2016 20:59:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3809
Lokalizacja: Szczecin
Rozumiem, że testowałeś również przy wyłączonym firewallu?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 19 maja 2016 21:13:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 616
Tak nawet przy wyłączonym antywirusie.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.

I wtedy pojawia się ten jeden,

który nie wie, że się nie da,

i on właśnie to coś robi.



Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: sob, 21 maja 2016 7:41:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2685
Lokalizacja: Lublin
Jak VPN na TCP to sprawdź telnetem dostępność portu w ogóle.


Na górę
Post: pn, 06 cze 2016 13:24:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 616
Doszedłem do tego że jeżeli oba kompy są w sieci wewnętrznej ale w innych podsieciach (w sieci OSPF) to VPN się zestawia. Natomiast z sieci zewnętrznej nie mogę zestawić VPN do serwera. Serwer ma adres wewnętrzny ale jest przekierowanie poprzez DST-NAT i dostaje adres zewnętrzny. Coś jeszcze trzeba zrobić dodatkowo aby to działało ?

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.

I wtedy pojawia się ten jeden,

który nie wie, że się nie da,

i on właśnie to coś robi.



Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: śr, 08 cze 2016 16:12:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3922
Zapewne masz problem z http://wiki.mikrotik.com/wiki/Hairpin_NAT

Sprawdz czy mozesz sie podlaczyc do VPNa na lokalny adres serwera.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: ndz, 19 cze 2016 10:23:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 616
Tak na lokalny adres mogę się połączyć bez problemu z innej lokalnej podsieci. Problem pojawia się gdy chce się dostać z sieci zewnętrznej.
A może jest jakiś inny darmowe serwer VPN który mogę zainstalować na Windows 10 żeby na nim terminować połączenia VPN.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.

I wtedy pojawia się ten jeden,

który nie wie, że się nie da,

i on właśnie to coś robi.



Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: śr, 22 cze 2016 9:57:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3922
Zycho pisze:
Tak na lokalny adres mogę się połączyć bez problemu z innej lokalnej podsieci. Problem pojawia się gdy chce się dostać z sieci zewnętrznej.
A może jest jakiś inny darmowe serwer VPN który mogę zainstalować na Windows 10 żeby na nim terminować połączenia VPN.

Problem masz z siecią a nie Win10.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: śr, 22 cze 2016 13:43:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 616
Tyle to ja wiem ale nie mam pojęcia dlaczego DST-SRC NAT nie przepuszcza VPN do wewnątrz sieci

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.

I wtedy pojawia się ten jeden,

który nie wie, że się nie da,

i on właśnie to coś robi.



Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: śr, 22 cze 2016 22:28:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1010
Co to za vpn? Nie przypadkiem L2TP?
On działa tylko jeśli koncentrator ma publiczny ip.


Na górę
Post: pn, 13 lis 2017 13:53:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 maja 2011 9:27:35
Posty: 743
Odkopuje aby nie śmiecić.

Na Win7 zrobiłem serwer VPN PPTP. I teraz gdy komputer jest na publicznym IP to mogę się do niego podłączyć przez VPN.
Problem zaczyna się gdy wsadzam go za routerem. Zwykły TP-Link 940N. W virtual server dałem port 1723 ale nie mogę nawiązać połączenia.
Po stronie serwera w logach systemu jest komunikat: Użytkownik (..) został rozłączony, ponieważ nie powiodło się wynegocjowanie żadnego protokołu sieciowego.

Co muszę jeszcze zrobić?


Na górę
Post: pn, 13 lis 2017 14:05:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1793
Musisz jeszcze protokół GRE przekierować.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: pn, 13 lis 2017 14:37:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 maja 2011 9:27:35
Posty: 743
No właśnie GRE w TP-Linku nazywa się chyba PPTP Passthrough. Przynajmniej jak to wyłączę to mam komunikat w logach, że GRE ma zablokowany ruch na routerze.

Więc wygląda na to, że GRE jest przekierowane.


Na górę
Post: pn, 13 lis 2017 14:45:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1793
Odpal Wireshark i zobacz czy idzie ci negocjacja na 1723 w dwie strony, a potem to samo zrób z GRE.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: pn, 13 lis 2017 15:02:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 maja 2011 9:27:35
Posty: 743
Okazało się, że muszę na "serwerze" VPN określić pulę IP.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 17 lip 2018 4:09:04

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl