Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 05 sty 2016 18:16:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 23 lut 2009 22:22:38
Posty: 1188
Panowie zostałem dziś zaskoczony taką sytuacją. Komp z WIN 10 do którego przez USB podpięta HP 1020 i udostępniona. Z kompów z win 7 bez problemu drukuje. Natomiast z komputerów z XP ni diabła. Wywala komunikat brak uprawnień. Uprawienia poustawiałem na full, w centrum sieci i udostępniania / zaawansowane ustawienia udostępniania, udostępnianie plików i drukarek, odnajdowanie sieci na ON, udostępnianie chronione hasłem na na OFF. Sam już nie wiem czego szukać. Udało się komuś z was wpiąć drukarkę na kompie z W10 do kompa XP ????

- na W10 konto lokalne bez domeny, próbowałem z kontem administracyjnym oraz kontem gościa.


Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 21:43:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 812
Lokalizacja: Szczytno
Spróbuj ustawić "Włącz udostępnianie dla urządzeń korzystających z szyfrowania 40-bitowego lub 56-bitowego" oraz "Użyj kont użytkownika i haseł do łączenia z innymi komputerami".
Ale najpierw sprawdź czy w uprawnieniach drukarki masz dodanego użytkownika "Gość" i "SIEĆ". Jak nie pomoże, to dodaj jeszcze grupę "Goście". Problem wynika z tego, że Windows 7, 8 i 10 korzystają z Grupy Domowej, natomiast Windows XP i starsze z Grupy Roboczej.

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]
[url=https://polecam.bankmillennium.pl/?id=178854]


Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 22:39:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 23 lut 2009 22:22:38
Posty: 1188
ok wstępnie dzięki, nie wszystkie kroki o których wspomniałeś testowałem ale na bank sprawdzę. Przy okazji temat z innej beczki - moze ktoś rozgryzał. Co oni pokombinowali z tym win 10, że jak loguje się zdalnie przez windowsowy pulpit zdalny i są dwa konta użytkownika, powiedzmy user i admin i ja wbijam się na admin to userowi wywala monit że ktoś się próbuje zalogować na inne konto i user musi kliknąć zezwól i wtedy on zostaje wylogowany ze swojego konta. Przecież to jest wywrócenie dotychczasowych zasad do góry nogami. Nie może być już zalogowanych jednocześnie dwie osoby na dwóch różnych kontach ?


Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 23:08:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 812
Lokalizacja: Szczytno
Co to pulpitu zdalnego, to zawsze tak było w systemach domowych. Tylko w wersji serwer Windows pozwalał zalogować się zdalnie nie wylogowując użytkownika lokalnego.

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]
[url=https://polecam.bankmillennium.pl/?id=178854]


Na górę
Post: śr, 06 sty 2016 9:06:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 23 lut 2009 22:22:38
Posty: 1188
No to przyznam, ze juz calkiem sie z tym zakrecilem, bylem pewny, ze w wersji pro moga byc zalogowani jednoczesnie różni użytkownicy lokalni niezależne czy siadaja bezposrednio do kompa czy przez pulpit zdalny. A w wersji home w ogole nie ma pulpitu zdalnego jako klienta. No nic dzieki


Na górę
Post: śr, 06 sty 2016 20:21:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2540
Lokalizacja: Lublin
W wersji Home nie ma serwera RDP, klient jest.
I potwierdzam to co mówi pcela.


Na górę
Post: czw, 07 sty 2016 10:15:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 23 lut 2009 22:22:38
Posty: 1188
i ni diabła we właściwości \ zabezpieczenia drukarki dodałem Gość, Wszyscy, Goście, SIEĆ. W centrum sieci i udostępniania "Włącz udostępnianie dla urządzeń korzystających z szyfrowania 40-bitowego lub 56-bitowego" oraz "Użyj kont użytkownika i haseł do łączenia z innymi komputerami" i z kompów z win 7 działało i działo z XP-ków nie nie działało i nie działa. "brak uprawnień". Z XP na WIN7 działa bez problemów.


Na górę
Post: pt, 22 kwie 2016 9:24:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 22 kwie 2016 9:20:01
Posty: 1
udało się jakoś rozwiązać problem udostępnianaia drukarki w Windowss 10 dla Windows XP ?


Na górę
Post: pn, 16 maja 2016 8:54:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 04 cze 2013 11:36:24
Posty: 12
Również mam ten problem :(
Czy udało się jakoś rozwiązać problem udostępnianaia drukarki w Windowss 10 dla Windows XP ?


Na górę
Post: pn, 16 maja 2016 9:17:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 04 cze 2013 11:36:24
Posty: 12
Problem rozwiązany opis

http://superuser.com/questions/963755/h ... ows-10-pro


Na górę
Post: pn, 18 lip 2016 10:54:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 18 lip 2016 10:38:24
Posty: 2
rp_ pisze:


Może ktoś to przetłumaczyć na język dla żółtodziobów?


Na górę
Post: śr, 10 sie 2016 14:07:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 maja 2011 9:27:35
Posty: 714
1. Na XP włączasz uruchom i wpisujesz: \\nazwa_komputera_win10\
2. Powinieneś zobaczyć udostępnioną drukarkę i foldery na win10 (jeśli nie widzisz to znaczy, że coś masz źle udostępnione)
3. Wchodzisz w Panel Sterowania -> Urządzenia i drukarki -> Dodaj drukarkę -> Drukarka lokalna
4. Zaznaczasz utwórz nowy port (jako typ: Local Port)
5. Nazwę podajesz jako: \\nazwa_komputera_win10\Nazwa_drukarki*
6. Wskazujesz odpowiedni sterownik i gotowe.

*nazwa taka jaka widzisz w punkcie 2. Nazwy w systemie Win10 i udostępniona mogą się różnić.

Kiedyś to testowałem i działało.


Na górę
Post: pt, 12 sie 2016 20:27:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 18 lip 2016 10:38:24
Posty: 2
Dzięki, pomogłeś :polacmu:


Na górę
Post: ndz, 16 paź 2016 20:01:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 19:56:47
Posty: 1
Witam,
Mam taki sam problem.
Sorry za "lamerskie" pytanie - co to znaczy "nazwa_komputera" - czy to oznaczenie komputera w grupie?
Pozdrawiam.


Na górę
Post: pn, 17 paź 2016 13:48:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 maja 2011 9:27:35
Posty: 714
Tak, to nazwa komputera w grupie. Na Win10 jak wejdziesz w Panel Sterowania->System to zobaczysz nazwę. W XP na moim komputerze właściwości.


Na górę
Post: pt, 04 lis 2016 9:02:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 04 lis 2016 8:37:04
Posty: 1
Miałem ten sam problem po aktualizacji komputera z Windows 8 do Windows 10, ale sobie poradziłem. Natomiast pojawiło się jeszcze coś niepokojącego. Po kliknięciu "Drukuj" na komputerze z Windows XP drukarka reaguje dopiero po kilku minutach. (Gdy miałem wcześniej Windows 8 wydruk pojawiał się błyskawicznie.) Następne wydruki pojawiają się już od razu, ale jak pojawia się chwila przestoju (od drukowania) to znowu trzeba czekać kilka minut, aż drukarka zacznie pracę. Wydruk z komputera podłączonego bezpośrednio zawsze szybko się odbywa.
Może mi ktoś coś poradzić, aby za każdym razem wydruk szybko się pojawiał. Sprawa dotyczy drukarki POS na USB, a klienci nie mogą czekać aż tyle na wydruk pokwitowania.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 28 kwie 2017 15:52:05

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl