Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 27 lut 2018 20:19:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 8
Witam,

Mam dziwny problem.
Windows serwer 2012 R2 + Internet DSL (Orange) - 70 komputerów
DSL - Internet działa poprawnie, strony ładują się bez "zbędnej zwłoki".
Światłowód - po zakupie usługi Internet światłowód 100/100 symetryczny (inna firma) strony ładują się wolno lub w ogóle. Speedtest pokazuje prawidłowe parametry.

Jeśli podpinam laptopa bezpośrednio do routera działa prawidłowo.

Gdzie szukać problemu?
Po stronie serwera czy usługodawcy?

Dzięki za wszelką pomoc.


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 23:39:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 415
Lokalizacja: Łódź
Sam sobie odpowiedziałeś. .. skoro po podłączeniu innego urządzenia działa poprawnie to czemu wina ma być ISP?

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 8:18:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 8
Tam podpinam jeden, natomiast przy większej ilości (+serwer) początek jest ok. po 30 sek. zamula.


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 18:57:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 513
MTU pewnie.
Ale wykładu nie będzie, ktoś kto ma łącze 100/100 powinien to ogarnąć :aqq:


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 20:37:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 8
Coraz bliżej jestem jednak wersji, że to nie wina serwera a sieci poprzez którą ISP oferuje usługę.
DSL-a miałem na adresie 79.*.*.* i śmigało na serwerze.
Natomiast światłowód na 10.*.*.*


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:09:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1452
Lokalizacja: Kraków
belin pisze:
Coraz bliżej jestem jednak wersji, że to nie wina serwera a sieci poprzez którą ISP oferuje usługę.
DSL-a miałem na adresie 79.*.*.* i śmigało na serwerze.
Natomiast światłowód na 10.*.*.*


kto pyta nie błądzi może warto się odezwać do dostawcy i zapytać o opcję z publicznym IP a nie ze zbiorczym NATem


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:11:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 513
Masz NAT na tym ich routerze (ONCie).
Nie ma to znaczenia.
https://serenity-networks.com/how-to-ch ... 2008-2012/
Sprawdź jakie masz i sprawdź działanie w zakresie 1492 - 1540 (na interfejsie WAN)

Podaj model routera dostawcy, może jest profil "user" i da się włączyć bridge, przy łączu 100/100 łaski nie robią.


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:13:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 8
hub_lan pisze:
belin pisze:
Coraz bliżej jestem jednak wersji, że to nie wina serwera a sieci poprzez którą ISP oferuje usługę.
DSL-a miałem na adresie 79.*.*.* i śmigało na serwerze.
Natomiast światłowód na 10.*.*.*


kto pyta nie błądzi może warto się odezwać do dostawcy i zapytać o opcję z publicznym IP a nie ze zbiorczym NATem


Zamawialiśmy publiczny adres IP to chcą nam dać właśnie 10.*.*.*


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:14:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 513
belin pisze:
hub_lan pisze:
belin pisze:
Coraz bliżej jestem jednak wersji, że to nie wina serwera a sieci poprzez którą ISP oferuje usługę.
DSL-a miałem na adresie 79.*.*.* i śmigało na serwerze.
Natomiast światłowód na 10.*.*.*


kto pyta nie błądzi może warto się odezwać do dostawcy i zapytać o opcję z publicznym IP a nie ze zbiorczym NATem


Zamawialiśmy publiczny adres IP to chcą nam dać właśnie 10.*.*.*


:sciana: :sciana: :sciana:

Dać... publiczne masz na routerze ale tam jest NAT.
Podaj model tego ich routera.
:placzek: :zzz:


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:21:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 8
Sensej pisze:
belin pisze:
hub_lan pisze:

kto pyta nie błądzi może warto się odezwać do dostawcy i zapytać o opcję z publicznym IP a nie ze zbiorczym NATem


Zamawialiśmy publiczny adres IP to chcą nam dać właśnie 10.*.*.*


:sciana: :sciana: :sciana:

Dać... publiczne masz na routerze ale tam jest NAT.
Podaj model tego ich routera.
:placzek: :zzz:


Jutro sprawdzę i podam.


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:31:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 8
Dzisiaj, żeby było ciekawiej w przeglądarkach kilka razy pojawił się komunikat googl:
"Nasze serwery wykryły nietypowy ruch wychodzący z twojej sieci komputerowej....
...
Adres IP: 185.*.*.*
...."
czyli adres sieci IP usługodawcy.


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 23:47:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 513
belin pisze:
Dzisiaj, żeby było ciekawiej w przeglądarkach kilka razy pojawił się komunikat googl:
"Nasze serwery wykryły nietypowy ruch wychodzący z twojej sieci komputerowej....
...
Adres IP: 185.*.*.*
...."
czyli adres sieci IP usługodawcy.



Przy 70 komputerach na 1 IP to nie jest nic dziwnego.
Szukasz dziury w całym.
Podaj model sprzętu.
Puść tracert do kilku miejsc.

Wróżki strajkują.


Na górę
Post: czw, 01 mar 2018 13:19:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 8
belin pisze:
Sensej pisze:
belin pisze:

Zamawialiśmy publiczny adres IP to chcą nam dać właśnie 10.*.*.*


:sciana: :sciana: :sciana:

Dać... publiczne masz na routerze ale tam jest NAT.
Podaj model tego ich routera.
:placzek: :zzz:


Jutro sprawdzę i podam.


Model routera: Uplink Fx 660


Na górę
Post: czw, 01 mar 2018 13:43:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 513
Podłącz do laptopa i spróbuj się do niego zalogować.
http://www.xbest.pl/download/SIXPON_ONU-MANUAL.pdf

Potrzebujesz 4 portów GE i VOIPa?
Po co wam dali takie cudo?

Skontaktuj się z ISP, niech przestawi to cudo w bridge i wypluje publiczne IP na porcie GE, po to masz serwer.

Ale umowy nie widziałem, może tak ktoś sobie chciał :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: albo się zgodził na takie a nie inne warunki.

Żal-PL.

Chyba że masz uprawnienia admina do tego routerka, to przepraszam bardzo szanownego ISP, wtedy bicze należą się autorowi tematu :ok: :rotfl:


Na górę
Post: wt, 02 paź 2018 22:28:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 lut 2018 19:48:25
Posty: 8
Wracam po dłuższej przewie...

Problem z łączem światłowodowym firmy X zarówno na serwerze windows 2012 r2 jak i windows serwer 2003 r2 nadal istnieje.
Na szczęście mam możliwość "przepięcia" się na DSL od Orange tam w porównaniu do światłowodu firmy X wszystko śmiga.

Zaobserwowałem, że to są takie skoki np. po wpisaniu onet.pl kręci, kręci, kręci i wskoczy, następnie kiedy przechodzę na podstronę momentalnie się otwiera, następna również a kolejna kręci kręci..i albo wskoczy albo pojawi się błąd a po odświeżeniu wskoczy.

Monitoruję też oferowane usługi firmy X w innej instytucji i podobna sytuacja jak u mnie. Wyraźne spowolnienie.

Żeby było ciekawie, ostatnio miałem informacje od osób, która mają wykupioną tę usługę od firmy X u siebie w domu. Nie mogą zalogować się do e-dziennika Vulcan. Kiedy jedna z tych osób zadzwoniła do mnie z tą informacją, sprawdziłem u siebie (neostrada Orange) okazało się, że u mnie logowanie do e-dziennika działa prawidłowo a kiedy poprosiłem, żeby spróbowała w zalogować się na smartfonie (po włączeniu transmisji danych).... również poszło!!!

Czy jest jakieś narzędzie które mógłbym uruchomić na laptopie, które przetestowałoby mi to połączenie?
Najlepiej takie które wygenerowałoby ruch zbliżony do maksymalnego obciążenia przy 70 użytkownikach.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.


Na górę
Post: śr, 03 paź 2018 9:09:01 
Odpowiedz z cytatem
Online
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 08 gru 2009 9:21:34
Posty: 457
Takie objawy obserwowałem jak z dnsami był problem. Spróbuj zmienić na kompie na inne np 8.8.8.8 i zobacz czy pomogło.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 03 paź 2018 10:28:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 03 sty 2018 12:02:36
Posty: 32
Smokeping


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 23 paź 2018 15:25:04

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl