Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 30 lip 2007 13:06:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 27 cze 2007 9:26:01
Posty: 11
Witam
W firmie restrukturyzuję infrastrukturę informatyczną i zastanawiam się, na jakim systemie postawić sieć. Router podzieli mi łącze na dwie różne podsieci.
Sieć liczy ok 100 komputerów, czyli z routera pojdzie na kilka switchy, sygnał do routera doprowadzony jest światłowodem poprzez konwerter Microsens.
Sygnał który dochodzi do mnie generalnie jest juz zabezpieczony i nie ma konieczności stawiania żadnych firewalli (wcześniej są dwa).
Do tego celu planuję zakup serwera, na który właśnie nie wybrałem jeszcze OS'a. Możecie coś zaproponować??

Co by nie stawiać nowego topica, możecie polecić jakieś tanie switche 24portowe, 19" ?? Będe takich potrzebował 5 wlasnie do ów sieci.
http://www.ulubiony.pl/?action=StoProd&&id_prod=157114&&u=10815 może być?? Ewentualnie coś podobnego w cenie i funkcjonalności.[/url]


Na górę
Post: pn, 30 lip 2007 17:42:33 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 08 sie 2006 12:07:18
Posty: 82
Jak dla mnie to w tak dużej sieci to tylko Debian, no chyba że to instytucja państwowa to z oczywistych względów Win2003. Czy jedyną funkcją tego serwera będzie podział łącza??


Na górę
Post: pn, 30 lip 2007 18:10:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
matel001 pisze:
Jak dla mnie to w tak dużej sieci to tylko Debian, no chyba że to instytucja państwowa to z oczywistych względów Win2003. Czy jedyną funkcją tego serwera będzie podział łącza??


Dobrze gada . Tylko DEBIAN ;) A i co do autora to nie dubluj postow

_________________
Obrazek

Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: pn, 30 lip 2007 19:29:28 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 27 lut 2007 9:41:46
Posty: 1267
Lokalizacja: Słupsk/Sławno
PLD :) Wszystko co polskie to dobre :D Reszta poleci Ci NND :D

_________________
AS198529; JS6393-RIPE


Na górę
Post: wt, 31 lip 2007 0:32:34 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 04 gru 2005 21:51:40
Posty: 634
Lokalizacja: /root
no mor NND :\ :zzz: właśnie wróciłem z 20 kilometrowej przejażdżki do serwera, bo się śmiał powiesić ://

_________________
Kiedyś operator,

obecnie www.megakomputery.pl i www.alfaextranet.pl


Na górę
Post: wt, 31 lip 2007 8:43:29 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 27 cze 2007 9:26:01
Posty: 11
Router będzie tylko dzielił łącze...
Pewnie będzie to win2003


Na górę
Post: wt, 31 lip 2007 11:04:48 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
mrucek pisze:
Router będzie tylko dzielił łącze...
Pewnie będzie to win2003


A koniecznie to musi byc system M$ ??

_________________
Obrazek


Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: wt, 31 lip 2007 11:08:57 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 27 cze 2007 9:26:01
Posty: 11
a właśnie zmieniłem zdanie.
Wywalam routera w postaci komputera z 3 sieciowkami. Zdecydowałem sie na switcha CISCO tak do 3k na którym utworzę 2 vlany i po sprawie,z tego sygnał na 4 tansze switche juz nawet nie koniecznie konfigurowalne.


Na górę
Post: wt, 31 lip 2007 21:03:18 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16470
Lokalizacja: Nowa Ruda
AdrianLapaj pisze:
no mor NND :\ :zzz: w³a¶nie wróci³em z 20 kilometrowej przeja¿d¿ki do serwera, bo siê ¶mia³ powiesiæ ://


A nie laska wlaczysz watchdoga ?

echo "1" > /proc/sys/panic ? (czy jakos tak ;)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 03 sie 2007 12:57:34 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 08 sie 2006 12:07:18
Posty: 82
szakal91 pisze:
matel001 pisze:
Jak dla mnie to w tak dużej sieci to tylko Debian, no chyba że to instytucja państwowa to z oczywistych względów Win2003. Czy jedyną funkcją tego serwera będzie podział łącza??


Dobrze gada . Tylko DEBIAN ;) A i co do autora to nie dubluj postow


No i czemu się śmiejesz. Z tego co napisał mrucek, to jest duża sieć, prawdopodobnie w jakiejś firmie/instytucji. W takich miejscach to w mojej opini NND się już nie używa


Na górę
Post: pt, 03 sie 2007 16:37:52 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16470
Lokalizacja: Nowa Ruda
Wszystko zalezy od potrzeb. NND wystarczy jesli to ma byc zwykly system do trasowania i nie beda wymagane jakies dodatkowe uslugi w postaci MySQLa (NND ma serwer SQL rowniez) czy tez inne odrebne uslugi uzywane w biznesie. Jesli to duza firma, ktora ma duzo sprzetu i duze wymagania co do zarzadzania stanowiskami to tutaj do wyboru masz Win2003 Server z Active Directory - buehehehe (straszna lipa) lub tez masz do wyboru rozwiazania komercyjnego Linuxa (Red Hat, Suse... Ubuntu Server).

Co do switchy to nie kupuj switchy zarzadzalnych ponizej 1000z³ brutto. Polecam serie Linksysa sa naprawde niezawodne i posiadaja wszystko to co Ci sie ew. moze przydac na firme z setka komputerow.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 03 sie 2007 17:40:31 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 27 lut 2007 9:41:46
Posty: 1267
Lokalizacja: Słupsk/Sławno
broken pisze:
Wszystko zalezy od potrzeb. NND wystarczy jesli to ma byc zwykly system do trasowania i nie beda wymagane jakies dodatkowe uslugi w postaci MySQLa (NND ma serwer SQL rowniez) czy tez inne odrebne uslugi uzywane w biznesie. Jesli to duza firma, ktora ma duzo sprzetu i duze wymagania co do zarzadzania stanowiskami to tutaj do wyboru masz Win2003 Server z Active Directory - buehehehe (straszna lipa) lub tez masz do wyboru rozwiazania komercyjnego Linuxa (Red Hat, Suse... Ubuntu Server).

Co do switchy to nie kupuj switchy zarzadzalnych ponizej 1000zł brutto. Polecam serie Linksysa sa naprawde niezawodne i posiadaja wszystko to co Ci sie ew. moze przydac na firme z setka komputerow.


OT: Ostatnio gdzieś wyczytałem, że Cisco (Linksys) już nie będzie wydawał tego pod nazwą Linksys tylko pod swoją ;)

_________________
AS198529; JS6393-RIPE


Na górę
Post: pt, 03 sie 2007 18:17:02 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 kwie 2006 14:18:46
Posty: 2723
Lokalizacja: Zielona Góra
znaczy są tak pewni swego ze uwazają że ten sprzęt nie zepsuje im renomy? :))

_________________
Fiu fiu...:))


Na górę
Post: sob, 04 sie 2007 12:07:43 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16470
Lokalizacja: Nowa Ruda
Mozliwosci Linkisysa dorastaja do naprawde mozliwosci tanich Cisco. Wiec po co dawac osobna marke ? I tan na Linksysie pisze powered by Cisco :)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 04 sie 2007 15:45:19 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
broken pisze:
Mozliwosci Linkisysa dorastaja do naprawde mozliwosci tanich Cisco. Wiec po co dawac osobna marke ? I tan na Linksysie pisze powered by Cisco :)


Ja slyszalem ze podobno dzieki marce linksys mieli duzo wiekszy obrot a marka cisco troche slabiej schodzila i zdecydowali sie na wydawanie pod marka cisco pewnie dla jeszcze wiekszego zwiekszenia obrotow firmy. Bo jak ktos zobaczy takiego WRT54GL (jakis przecietny Kowalski) i zobaczy duzymi znakami napisane CISCO i bedzie to w takiej cenie jak teraz to pomysli sobie ze to musi byc dobry sprzet skoro robi go cisco. Takie jest moje zdanie...

_________________
Obrazek


Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: sob, 04 sie 2007 17:10:57 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 14 maja 2006 21:29:10
Posty: 1256
Jak dla mnie dziwne zachowanie - inne duże koncerny promują po kilka swoich marek - tak, by uszczknąć coś z każdego segmentu rynku... powstaną pewnie jakieś linie w stylu "cisco budget", "cisco home" czy inne.


Na górę
Post: sob, 04 sie 2007 19:44:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
widynek pisze:
Jak dla mnie dziwne zachowanie - inne duże koncerny promują po kilka swoich marek - tak, by uszczknąć coś z każdego segmentu rynku... powstaną pewnie jakieś linie w stylu "cisco budget", "cisco home" czy inne.



Ale jakby nie bylo bardziej znana jest marka cisco niz liksys moze licza na to ze za taka cene jak teraz oferuja linksysa ludzie beda chetnie kupowali cisco. Tak jakby taka wersja do domu. A reszta sprzetu przejdzie w wersje dla firm.

_________________
Obrazek


Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: sob, 04 sie 2007 20:06:08 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 22 maja 2006 10:51:39
Posty: 439
Lokalizacja: Częstochowa
FreeBSD - dziala wydajnie i bezpiecznie.

_________________
www.lesio.net


Na górę
Post: ndz, 05 sie 2007 23:56:27 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 22 maja 2006 10:51:39
Posty: 439
Lokalizacja: Częstochowa
Moze byc jeszcze m0n0wall, jest oparty o FreeBSD i bardzo mily w uzytkowaniu :]
http://m0n0.ch/wall/

_________________
www.lesio.net


Na górę
Post: pn, 06 sie 2007 16:22:08 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16470
Lokalizacja: Nowa Ruda
jesli juz mowa o Monowallu to proponuje pfSense - pochodna i bardziej modyfikowalna.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 17 sie 2007 8:22:36 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 27 cze 2007 9:26:01
Posty: 11
Lesio pisze:
FreeBSD - dziala wydajnie i bezpiecznie.


jak już wspomniałem kupuję switcha CISCO tak ok 3k, uproszcze troche sieć.


Na górę
Post: sob, 18 sie 2007 14:50:50 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16470
Lokalizacja: Nowa Ruda
Yyy,.. a co da kupienie switcha?

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 19 sie 2007 22:50:35 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 31 lip 2007 5:08:56
Posty: 39
broken pisze:
Yyy,.. a co da kupienie switcha?

"Uproszczenie troche sieci" :D


Na górę
Post: ndz, 19 sie 2007 23:36:12 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Buszmen pisze:
broken pisze:
Yyy,.. a co da kupienie switcha?

"Uproszczenie troche sieci" :D



W jakim sesnie uprosci Ci to siec ??? Bo sorki ale nie rozumiem

_________________
Obrazek


Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: pt, 23 lis 2007 0:19:16 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 20 lis 2007 1:54:38
Posty: 1197
Lokalizacja: Grójec
Router na 100 kompw zroisz sobie z mikrotika.
Jesli chodzi o dobrzego switcha to jak dla mniezesz tam postawic sobie zykly router kupujesz 2x48portowe switche i tam robisz sobie przcinke na portach. Od bulu mozesz nieskomplikowana bramke postawic z teog win2k3. A jesli nie to polecam 5x switch linksysa nieiwiem ile kosztuje ale rok temu ksoztowa kolo 1400 brutto sztuka i problem z podzialem masz z glowy. Reszte restrykcji robisz w routerze.
Na 100 sob wystarczy ci htb z mikrotika system za 120 PLN stawiasz na 1Ghz orsku z 256 Mb ramu i po problemie do tego dwie sieciowki s witche jakie tylko chesz byle glowny mial VLany.
Jesli dochodzi swiatlowod tznz e ktos z instacji wyzej juz sam zrobi klasywfikacje ruchu czyli zostan strony i poczta

_________________
Netia 200 USERS
http://www.itsnet.net.pl
JT4916-RIPE


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 22 paź 2018 20:09:21

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl