Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 18 lis 2018 23:40:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 06 sty 2013 12:25:35
Posty: 10
W sieci router Draytek 2960 (firmware 1.41),serwer W2012 jako kontroler AD oraz NAS QNAP, który udostępnia udziały dla stacji klienckich (wszystkie na W10P, większość pracuje w domenie). QNAP połączony z kontrolerem AD - użytkownicy na QNAPie do udostępnionych zasobów pobierani są z kontrolera AD na W2012. Od kilku dni użytkownicy zgłaszają, że nie mają dostępu do udostępnionych zasobów na QNAPie. Pomaga restart QNAPA. W międzyczasie zauważyłem jednak, że coś dzieje się z rozpoznawaniem nazw w sieci np. wywołuje połączenie VNC do komputer o nazwie Komputer1, a łączy mnie z innym komputerem w sieci.
Co ustaliłem:
- jak już wspomniałem - restart QNAPa rozwiązuje na jakiś czas problem (kilka godzin)
- restart routera (QNAP chodzi sobie dalej bez restartu) - problem dalej występuje
- użytkownicy nie zgłaszają żadnych problemów z logowaniem do domeny
- drukarki sieciowe (po IP) śmigają bez problemu
- w sieci jest DNS na routerze oraz komputery podłączone do domeny mają ustawiony adres serwera DNS na W2012 oraz drugi na router
- internet działa bez problemów
Czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał?


Na górę
Post: pn, 19 lis 2018 14:56:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 202
A klienckie kompy jakie mają systemy?


Jak Windows 10 to zerknij tu: https://ithardware.pl/aktualnosci/windo ... -7796.html


Na górę
Post: wt, 04 gru 2018 10:21:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 20 kwie 2017 21:39:13
Posty: 3
simonking pisze:
- w sieci jest DNS na routerze oraz komputery podłączone do domeny mają ustawiony adres serwera DNS na W2012 oraz drugi na router


To nie jest problem a zła konfiguracja:
- po pierwsze komputery podłączone do AD mają mieć w DNS-ie ustawiony tylko adresy wewnętrznych serwerów DNS zazwyczaj kontrolera domeny,
- po drugie na serwerze DNS jeśli jest on jednocześnie kontrolerem domeny w konfiguracji ip w sekcji dns należy wpisać jedynie adres 127.0.0.1 czyli localhost-a aby wskazywał sam na siebie natomiast adresy zewnętrzne serwerów dns ustawia się w konfiguracji samego DNS jako Forwarders.

Pozdrawiam


Na górę
Post: wt, 04 gru 2018 11:12:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 06 sty 2013 12:25:35
Posty: 10
Dziękuję, zweryfikuję. Wcześnie przejrzałem konfiguracje DNS na serwerze - były jakieś zdublowane wpisy - wyczyściłem je, dodałem wpis na QNAPIE zgodnie z sugestią producenta (jako drugi dns miałem ustawić 0.0.0.1 w Control Panel > Privilege > Domain Security > Edit Redundant Domain Controller). Na razie spokój.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 12 gru 2018 20:19:05

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl