Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 14 sie 2018 11:37:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 701
Witam.

Odkąd dla TeamViewer wprowadzono ostre blokowanie rzekomego "użytku komercyjnego", przerzuciłem się na VPN + VNC.
Na komputerach do których potrzebuję mieć dostęp postawiłem Tight VNC serwery. Tight VNC są elastyczne jeśli chodzi na przykład o możliwość pozostawienia tapety bez zmian podczas połączenia (domyślnie zastępowana jest czarnym tłem) jak również załączenia blokowania inputów (klawiatura / mysz). Problem w tym, że blokowanie / odblokowywanie inputów przy zestawianiu połączenia ustawia się na serwerze, raz, z góry dla wszystkich połączeń.

Tymczasem ja chciałbym mieć możliwość zablokowania inputów z poziomu klienta VNC (na żądanie). Innymi słowy, gdy łączę się z komputerem usera, chciałbym, by ten domyślnie miał możliwość posługiwania się myszą i klawiaturą, a dopiero wtedy, gdy będzie mi wyjątkowo przeszkadzać, chciałbym mu zablokować inputy. Podsumowując interesuje mnie sterowanie inputami usera z poziomu klienta VNC (domyślnie ustawia się to na serwerze dla wszystkich połączeń, a ja chcę tym sterować z poziomu klienta VNC).

Prośba o podpowiedź klienta VNC (mnogość odmian), który będzie dawał możliwość zawieszenia klientowi inputów na żądanie.

Dzięki!


Na górę
Post: śr, 15 sie 2018 13:08:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 18 lut 2014 21:05:25
Posty: 27
Rozumiem że user jest serwerem a ty się łączysz z zewnątrz. Obawiam się że nie da się blokować pracy usera. Bardziej to na odwrót. Userzy mogą blokować ciebie jak za bardzo byś im przeszkadzał.


Na górę
Post: śr, 15 sie 2018 16:38:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 701
Znalazłem już rozwiązanie. UltraVNC ma wbudowaną funkcję wyłączenia inputów komputera serwera z poziomu komputera klienta. Czyli ma to, czego nie miał Tight VNC.

Pojawił się inny problem ;-). UltraVNC ma konflikt z iTalc / Veyon (a TightVNC tego konfliktu z nimi nie miał).

Na szczęście udało się znaleźć rozwiązanie:
https://docs.veyon.io/en/latest/admin/f ... with-veyon

Wystarczyło kazać Veyon-owi nie startować własnego serwera VNC a zamiast niego użyć obecnego w systemie UltraVNC

Tak więc, problem rozwiązany :-)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 18 lis 2018 19:14:15

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl