Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 15 sty 2018 23:55:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 123
Lokalizacja: Myszków
Witam. Mam pewne ciekawe pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi :(
Chciałbym stworzyć w domu własny serwer VPN :okularnik: Coś niewielkiego, dla kilku-kilkunastu osób- w domu serwer VPN i serwery innych rzeczy, w terenie np. modem LTE i komputer z klientem VPN. Nie posiadam zbyt wielkiej wiedzy o Linuxie (czego bardzo żałuję ale na chwilę obecną brak czasu z doszkoleniem się :czerwony: ), dlatego mierzyłem w coś na Windowsie, ale jest ciężko coś znaleźć... Od czego zacząć? Czy istnieje jakaś aplikacja pod Windowsa do stworzenia własnego serwera? Jeśli nie to jak się tym zająć na Linuxie? Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc ;)
Pozdrawiam!
Krzysiek

_________________
Niech pierwszy rzuci kamień w ucznia ten kto urodził się z całą wiedzą i nie musiał się nigdy uczyć.


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 1:19:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 33
Na Linuxie postawienie serwera OpenVPN to max 2 minuty jak użyjesz tego skryptu, jak chcesz sam dłubać to może 20min. Potem tylko w routerze przekierować porty i śmiga.
Chociażby ten poradnik: https://www.cyberciti.biz/faq/howto-set ... 16-04-lts/
Wystarczy pobrać pliczek i odpalić a dalej już prowadzi za rękę, zada 5 pytań o zewnętrzne IP itd. i już od razu śmiga.
Ja używałem tego wiele razy, co prawda na Fedorze a poradnik podesłałem o Ubuntu ale to jeden pies, nieliczne komendy tylko inne, bez problemu sobie poradzisz.


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 1:40:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 123
Lokalizacja: Myszków
Dzięki! :oczko: jakie ma zapotrzebowanie na RAM i procesor? Jutro się za niego wezmę, tak jak w przykładzie na Ubuntu 14.04 żeby nie kombinować zbytnio :) Pierwsze pytanie już- publiczny adres wg. serwera. Publiczny adres mam swój, ale serwer stoi za routerem który zmienia mu adresację na taką z zakresu 10.*.*.* , jaki adres wpisać w czasie konfiguracji: publiczny czy już ten za routerem?
Pozdrawiam :oczko:

_________________
Niech pierwszy rzuci kamień w ucznia ten kto urodził się z całą wiedzą i nie musiał się nigdy uczyć.


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 10:17:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 967
Lokalizacja: Myszków
Ten serwer VPN to już masz? Jaki router masz do tego, może lepiej warto zmienić router na jakiegoś Mikrotika i na nim ogarnąć serwer VPN. Kosztowo wyjdzie pewnie z czasem podobnie bo serwer zje prądu dużo więcej niż taki Mikrotik.
Router to już w zależności od potrzeb mocowych i złączowych.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 10:29:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 123
Lokalizacja: Myszków
Nie mam jeszcze. Serwery i tak będą musiały harować 24/7 więc to ogarnę jakoś :)
Na ten moment wygląda to tak:

Świat od operatora
|
|
router "domowy" 192.168.0.0 /24 -----------------> sieć domowa 192.168.0.0 /24
|
|--> router "S" WAN 192.168.0.* LAN 10.*.*.* --> switch -->sieć serwerów 10.*.*.*

I tak to zostanie również jak zwiększę łącze (biorę światłowód więc nowy router "domowy" dostanę do kompletu, podzielę na nim łącze w jakiś korzystny sposób dla domu i dla serwera :) ). Więc całkiem ciekawą opcją byłoby rzeczywiście wymienić router "S" na takiego który już dawałby mi VPN :) Przemiał niewielki, kilka stacji stałych i parę dopinanych sporadycznie.

_________________
Niech pierwszy rzuci kamień w ucznia ten kto urodził się z całą wiedzą i nie musiał się nigdy uczyć.


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 10:32:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 33
Wpisujesz adres publiczny routera, a potem tylko 1 port który wybierzesz sobie dowolny przy konfiguracji będziesz musiał przekierować w routerze. A to specjalnie chcesz komputer do tego stawiać? Jakie masz łącze i jakie wymagania, co to za pc, może rzeczywiście wystarczy VPN serwer wbudowany w router, jaki masz? Nawet tanie routerki Asusa itd mają taki server który zależnie od modelu przewali 20 czy 100Mbps, a mikrotik to wgl :D

Edit: wyprzedziłeś mnie o parę minut ;)


Ostatnio zmieniony wt, 16 sty 2018 10:36:00 przez Pagnite, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 10:34:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 967
Lokalizacja: Myszków
Jak światłowód od O to mikrotik i wkładka SFP i pominąć od razu ich router. Jest tutaj poradnik jak to zrobić.
Jak inny to też bym wolał mieć jeden roter niż dwa i wszelkie zmiany powielać na dwa routery i mieć dwa NATy.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 10:42:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 19 sty 2008 0:25:38
Posty: 374
Lokalizacja: Myszków
fajnie swego czasu o VPN opisali Zaufana Trzecia Strona
https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/twoj-darmowy-prywatny-i-samodzielnie-skonfigurowany-serwer-vpn/
Jeśli nie chcesz dodatkowych urządzeń prądożernych w domu, zawsze można według ich opisu wykupić serwer VPS za 4 zł netto, i sprzęt łączyć przez niego.


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 11:36:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3196
Mikrotik to podstawa, teraz potrzebujesz vpn, następnym razem co innego.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 20 sty 2018 20:32:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 123
Lokalizacja: Myszków
Witam po trzydniowym pobycie w szpitalu :ups:
Jakiego Mikrotika polecicie do takiej roli? Myślę na początku postawić takiego VPN na komputerze na Ubuntu tak jak było pisane, a potem dopiero przerzucić się na Mikrotika gdy będzie większy budżet :gwizdek: Jakoś się przełączy tych kilkunastu userów :chinczyk:

_________________
Niech pierwszy rzuci kamień w ucznia ten kto urodził się z całą wiedzą i nie musiał się nigdy uczyć.


Na górę
Post: wt, 23 sty 2018 1:33:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 123
Lokalizacja: Myszków
Jutro małe przemeblowanie w serwerowniopokoju :chinczyk: Szafka z serwerami zamieni się miejscem z łóżkiem i będę mógł spokojnie pracować :zlosnik: Spróbuję dopasować którąś obecną maszynę pod VPN, poprzepinam tą sieć jakoś logiczniej, na ten moment myślę nad jakimś nowym routerem który służyłby już na przyszłość- dwie podsieci wewnętrzne, najlepiej ze sterowanymi limitami prędkości, każda na inny port do LANu (dzielę jedno łącze na dom i maszyny), oczywiście WAN po skrętce 10/100/1000 lub wkładka optyczna, zobaczę jaki internet światłowodowy wezmę, no i ten nieszczęsny VPN :hmm: Co wybrać? Mikrotik? Jaki model? :hmm:

_________________
Niech pierwszy rzuci kamień w ucznia ten kto urodził się z całą wiedzą i nie musiał się nigdy uczyć.


Na górę
Post: wt, 23 sty 2018 9:45:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 sty 2018 12:02:36
Posty: 4
Wszystko ogarniesz na pfsense. Możliwości konfiguracyjne serwera i klientów VPN dużo większe niż na Mikrotiku, nie wspominając o stabilności połączenia. Jeśli będziesz potrzebował dodatkowych zabezpieczeń to zawsze możesz dograć snorta lub suricate. Polecam bo używam.


Na górę
Post: ndz, 11 lut 2018 9:15:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 123
Lokalizacja: Myszków
Serwerownia stoi, powoli będę ogarniać tego VPN na Ubuntu na dniach :oczko: Temat chyba nadaje się do przeniesienia do działu Linux na chwilę obecną, bo będę to robił póki co na Ubuntu, najwyżej potem przeniosę się na Mikrotika :)

_________________
Niech pierwszy rzuci kamień w ucznia ten kto urodził się z całą wiedzą i nie musiał się nigdy uczyć.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 23 lut 2018 19:50:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl