Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 08 sty 2018 21:23:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 647
Witam.

Dawno, dawno temu była dobie paczka dla linuksów, w postaci strony WWW dla PHP-a, którą można było wrzucić na swojego apache-a, i mieć własny "speedtest.net" działający na własnym serwerze, dzięki któremu dało się mierzyć prędkość pomiędzy wybraną maszyną w sieci LAN a wspomnianym serwerem (w tejże sieci lan). Nazywało się to speedtest mini.

Czy zna ktoś podobne rozwiązanie?

Speedtest mini nie jest już wspierany, i z tego co widzę, jedyne, co oferują to pokolorowanie ich speedtesta, i wklejenie na własną stronę (a nie o to mi chodzi).

http://www.speedtest.net/pl/mini.php


Na górę
Post: wt, 09 sty 2018 2:08:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1287
Lokalizacja: Jaworzno
https://github.com/adolfintel/speedtest

_________________
netmon.pl - blog o sieciach, sprzęcie i oprogramowaniu dla ISP.


Na górę
Post: wt, 09 sty 2018 7:27:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 647
Działa elegancko. O coś takiego właśnie chodziło :-)

PS. O ile z komputerów poprawnie mierzony jest zarówno download jak i upload, o gdy wchodzę na ten url z telefonu - w moim przypadku Xiaomi Redmi 4A (telefon oczywiście połączony z siecią po WiFi) to parametr download mierzy się poprawnie, a cały test utyka na pomiarze upload (jakby telefon miał upload zbity do zera, a przecież nie ma). Taka ciekawostka z telefonem (dziś sprawdzę z innymi).

PS. Ktoś kojarzy, czy tekstowy / konsolowy tool speedtest-cli pozwala mierzyć połączenie wewnątrz sieci, czy tylko prędkości do internetu?


Na górę
Post: wt, 09 sty 2018 10:57:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 47
konsolowy speedtest może korzystać z serwera speedtest mini, ale skoro nie jest on już wspierany to pewnie niezbyt. Swoją drogą bawiąc się w terminalu to już prościej postawić serwer iperfa i do niego się podłaczać ;p


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 13:04:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16435
Lokalizacja: Nowa Ruda
Jeśli już to iperf3 drodzy Państwo.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 24 cze 2018 20:43:31

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl