Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 01 lis 2018 12:26:03 
   Tytuł: Streaming z kamery IP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 799
Lokalizacja: RP
co użyć, żeby zrobić stabilny streaming przy założeniu:

1. kamera IP (video+audio) bez użycia komputera
2. serwer w datacenter LINUX
3. do 30 odbiorców jednocześnie
4. okienko z przekazem online na stronie WordPress

pozdr

_________________
Administrator sieci komputerowych


Na górę
Post: czw, 01 lis 2018 14:16:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 05 lut 2015 21:39:05
Posty: 239
Do okienka z przekazem online możesz uzyć tego, co Ja używam w jednostce OSP.

Kod:
    
<!--- BEGIN PLAYER --->

<!-- webbot bot="HTMLMarkup" startspan ---->

<object ID="MediaPlayer" WIDTH="320" HEIGHT="240" CLASSID="CLSID:22D6f312-B0F6-11D0-94AB-0080C74C7E95" STANDBY="Loading Windows Media Player components..." TYPE="application/x-oleobject" CODEBASE="http://activex.microsoft.com/activex/controls/mplayer/en/nsmp2inf.cab#Version=6,4,7,1112">

<param name="autoStart" value="True">

<param name="filename" value="rtsp://user:haslo@185.55.XXX.XXXX:PORT/h264">

<param NAME="ShowControls" VALUE="False">

<param NAME="ShowStatusBar" VALUE="False">

<embed TYPE="application/x-mplayer2" SRC="rtsp://user:hALO@185.55.xxx.xxx/h264" NAME="MediaPlayer" WIDTH="320" HEIGHT="240" autostart="1" showcontrols="0"></embed></object>

<!-- webbot bot="HTMLMarkup" endspan ---->

<!--- end PLAYER --->


Na górę
Post: czw, 01 lis 2018 14:51:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 363
Flash jest już dawno wycofany, teraz do streamingu używa się HLS lub MPEG-DASH.


Na górę
Post: czw, 01 lis 2018 16:44:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 799
Lokalizacja: RP
zrobiłem NGINX + RMTP +FFMPEG + HLS

o ile przez VLC odbieram z linku
rtmp://123.123.123.123:1935/live/

o tyle nie wiem jak odebrać to w przeglądarce, niby mam w nginx.conf

Kod:
worker_processes  1;
error_log  logs/error.log debug;
events {
worker_connections  1024;
}
rtmp {
server {
listen 1935;
allow play all;

#creates our "live" full-resolution HLS videostream from our incoming encoder stream and tells where to put the HLS video manifest and video fragments
application live {
allow play all;
live on;
record all;
record_path /video_recordings;
record_unique on;
hls on;
hls_nested on;
hls_path /HLS/live;
hls_fragment 10s;

#creates the downsampled or "trans-rated" mobile video stream as a 400kbps, 480x360 sized video
exec ffmpeg -i rtmp://127.0.0.1:1935/$app/$name -acodec copy -c:v libx264 -preset veryfast -profile:v baseline -vsync cfr -s 480x360 -b:v 400k maxrate 400k -bufsize 400k -threads 0 -r 30 -f flv rtmp://127.0.0.1:1935/mobile/$;
}

#creates our "mobile" lower-resolution HLS videostream from the ffmpeg-created stream and tells where to put the HLS video manifest and video fragments
application mobile {
allow play all;
live on;
hls on;
hls_nested on;
hls_path /HLS/mobile;
hls_fragment 10s;
}

#allows you to play your recordings of your live streams using a URL like "rtmp://my-ip:1935/vod/filename.flv"
application vod {
play /video_recordings;
}
}
}


http {
include       mime.types;
default_type  application/octet-stream;

server {
listen 80;
server_name 127.0.0.1;

#creates the http-location for our full-resolution (desktop) HLS stream - "http://my-ip/live/my-stream-key/index.m3u8"
location /live {
types {
application/vnd.apple.mpegurl m3u8;
}
alias /HLS/live;
add_header Cache-Control no-cache;
}

#creates the http-location for our mobile-device HLS stream - "http://my-ip/mobile/my-stream-key/index.m3u8"
location /mobile {
types {
application/vnd.apple.mpegurl m3u8;
}
alias /HLS/mobile;
add_header Cache-Control no-cache;
}

#allows us to see how stats on viewers on our Nginx site using a URL like: "http://my-ip/stats"
location /stats {
stub_status;
}

#allows us to host some webpages which can show our videos: "http://my-ip/my-page.html"
location / {
root   html;
index  index.html index.htm;
}
}
}



ale działa mi z tego tylko strona http://mojeip/stats a głównie zależy mi na stronie: http://my-ip/live/my-stream-key/index.m3u8

_________________
Administrator sieci komputerowych


Na górę
Post: czw, 01 lis 2018 21:01:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 26 lis 2011 19:35:49
Posty: 457
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
A nie prościej zatrudnić do tego youtube?

_________________
Marek Haliniak
AS197892::MH8869-RIPE
TVK Nowy Tomyśl
http://tvk.smnt.pl


Na górę
Post: pt, 02 lis 2018 9:46:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 799
Lokalizacja: RP
kayo pisze:
A nie prościej zatrudnić do tego youtube?

a masz jakąś sprawdzoną komendę co działa z YT?
te które używam co najwyżej pozwalają na odbiór z VLC, a w YT mam nonstop "odbieranie danych"

Kod:
ffmpeg -rtsp_transport tcp -i "rtsp://admin:pass@31.xx.xx.xx:10554/tcp/av0_0" -vcodec copy -preset ultrafast -analyzeduration 500000 -tune zerolatency -ar 44100 -ac 1 -f flv "rtmp://a.rtmp.youtube.com/live2/pass"

_________________
Administrator sieci komputerowych


Na górę
Post: pt, 02 lis 2018 15:11:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 657
Zainstaluj OBS Studio
1. dodajesz "rtsp://admin:pass@31.xx.xx.xx:10554/tcp/av0_0" jako źródło obrazu
2. w streaming wybierasz YT jako serwer streamingu, konfigurujesz.
3. wybierasz scenę, wielkość obrazu którą chcesz transmitować do YT.
4. klikasz Rozpocznij streaming.

na YT znajdziesz pełno poradników i how to jak to uruchomić.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: pt, 02 lis 2018 17:52:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3505
...a co polecacie to transmisji obrazu z wielu kamerek? Tak żeby wrzucić na swoją stronę www.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 02 lis 2018 18:39:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1715
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
najprosciej nginx + rtmp

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: pt, 02 lis 2018 20:03:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3446
Lokalizacja: Mazury
bitlan pisze:
najprosciej nginx + rtmp
Również polecam, jak dwa lata temu uruchomiłem tak tylko od czasu do czasu aktualizuje system. Dobrze do tego dorzucić skrypt, który by restartował połączenie z kamerą jak serwer utraciłby połączenie.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: pt, 02 lis 2018 21:54:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 26 lis 2011 19:35:49
Posty: 457
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Sekretem jest dodanie strumienia audio. Tu masz przykład skryptu do strumieniowania RTSP do YT z dodaniem ścieżki audio.
https://pastebin.com/VCDGc4y8

_________________
Marek Haliniak
AS197892::MH8869-RIPE
TVK Nowy Tomyśl
http://tvk.smnt.pl


Na górę
Post: pt, 02 lis 2018 23:44:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 799
Lokalizacja: RP
kayo pisze:
Sekretem jest dodanie strumienia audio. Tu masz przykład skryptu do strumieniowania RTSP do YT z dodaniem ścieżki audio.
https://pastebin.com/VCDGc4y8


w jakiej dystrybucji uruchamiasz ten skrypt?

_________________
Administrator sieci komputerowych


Na górę
Post: sob, 03 lis 2018 0:12:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 26 lis 2011 19:35:49
Posty: 457
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
marbi pisze:
kayo pisze:
Sekretem jest dodanie strumienia audio. Tu masz przykład skryptu do strumieniowania RTSP do YT z dodaniem ścieżki audio.
https://pastebin.com/VCDGc4y8


w jakiej dystrybucji uruchamiasz ten skrypt?

Debian

_________________
Marek Haliniak
AS197892::MH8869-RIPE
TVK Nowy Tomyśl
http://tvk.smnt.pl


Na górę
Post: sob, 03 lis 2018 0:31:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 799
Lokalizacja: RP
po dodaniu -rtsp_transport ruszyło na YT ale kiedy na początku jest zielona dioda i nic się nie tnie tak wartość speed zaczyna spadać po 2 minutach, dioda w YT na czerwono i zaczyna buforować stream w YT
Kod:
frame= 7197 fps= 22 q=-1.0 Lsize=   53462kB time=00:04:47.94 bitrate=1521.0kbits/s speed=0.887x

na początku mam
Kod:
frame=  245 fps= 54 q=-1.0 Lsize=    1811kB time=00:00:09.87 bitrate=1502.6kbits/s speed=2.16x

w sumie małe wysycenie internetu raptem 2Mbit do 4, cpu nie jest obciążony, ram także wolny

_________________
Administrator sieci komputerowych


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 20 lis 2018 15:45:45

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl