Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 02 sty 2017 22:39:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 15 sie 2010 0:13:52
Posty: 32
Witam, szukam oprogramowania router na komputer na którym mogę ustawić stronę jak ktoś się podłączy i chciałby mieć internet za darmo np: (Twój adres mac to:.................... prosimy o kontakt.) oraz w razie awarii czy coś innego oraz jakieś dodatkowe typu QOS, i pod telewizję która będzie przechodziła przez ten router (IPTV), forwarding, serwer dhcp i to co ma standardowy router tp-link. Szukałem i nie mogę za bardzo znaleźć. Pozdrawiam


Na górę
Post: pn, 02 sty 2017 22:55:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1325
Pawel2990 pisze:
Witam, szukam oprogramowania router na komputer na którym mogę ustawić stronę jak ktoś się podłączy i chciałby mieć internet za darmo np: (Twój adres mac to:.................... prosimy o kontakt.) oraz w razie awarii czy coś innego oraz jakieś dodatkowe typu QOS, i pod telewizję która będzie przechodziła przez ten router (IPTV), forwarding, serwer dhcp i to co ma standardowy router tp-link. Szukałem i nie mogę za bardzo znaleźć. Pozdrawiam

Dowolny linux np Debian
Uprzedzę kolejne pytanie. Nie znajdziesz żadnego gotowca które zainstalujesz i ma działa.


Na górę
Post: pn, 02 sty 2017 23:03:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 15 sie 2010 0:13:52
Posty: 32
aha, tylko że ja nie za bardzo umie pisać i dlatego szukam takiego co ma przynajmniej funkcję zrobienia komunikatu o tym że nie masz umowy z tą firmą.


Na górę
Post: pn, 02 sty 2017 23:09:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1325
Pawel2990 pisze:
aha, tylko że ja nie za bardzo umie pisać i dlatego szukam takiego co ma przynajmniej funkcję zrobienia komunikatu o tym że nie masz umowy z tą firmą.

Masz już jakiś router co robi za NAT itp?
Jak tak to zainstaluj debiana
wpisz sudo apt-get install apache2 i w sumie masz prawie wszystko tzn masz uruchomioną stronę www którą wystarczy edytować.
A przekierowania na tą stronę zrób na swoim routerku.


Na górę
Post: pn, 02 sty 2017 23:14:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 15 sie 2010 0:13:52
Posty: 32
no jeszcze nie mam dopiero czytam i szukam oprogramowania, a masz może jakiś link lub nazwę oprogramowania routera co robi za NAT itp. ?


Na górę
Post: pn, 02 sty 2017 23:22:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2265
Pawel2990 pisze:
no jeszcze nie mam dopiero czytam i szukam oprogramowania, a masz może jakiś link lub nazwę oprogramowania routera co robi za NAT itp. ?

http://www.mikrotik.com/


Na górę
Post: wt, 03 sty 2017 0:27:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1503
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
zeroshell

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: wt, 03 sty 2017 9:18:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15540
Lokalizacja: Wrocław
iptables

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: wt, 03 sty 2017 9:41:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2513
Lokalizacja: Lublin
pfSense jest IMO dobrym kompromisem zaawansowania i łatwości obsługi.


Na górę
Post: czw, 05 sty 2017 12:38:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 18 gru 2009 0:47:33
Posty: 2062
pfSense to nie linux :(
u nas to egzotyka....

lepiej iść w jakieś rozwiązania oparte na linuxe:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_r ... tributions

i oczywiście w tym względzie jak biblia:
https://lukasz.bromirski.net/docs/trans ... tc-pl.html

zacznij od:
VyOS

jak nie możesz znaleźć to jesteś na etapie nauki: jakieś 2-3 lata wniosek: poszukaj admina...
ale oczywiście ucz się teraz duuużo łatwiej niż kiedyś, podpowiedź Virtualbox i symulacja fragmentów sieci i rozwiązań.

@lukpiot
jesteś Królem :) i zasadniczo masz rację :D

_________________
Internet jakimś cudem działa .....


Na górę
Post: czw, 05 sty 2017 13:10:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2513
Lokalizacja: Lublin
A było założenie, że ma być linux? Bo nie widzę, ale może przeoczyłem.
Społeczność pfSense jest spora, gui dobry, możliwości spore.

Do VyOS dorobili już jakiś rozsądne gui?


Na górę
Post: czw, 05 sty 2017 13:15:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2513
Lokalizacja: Lublin
http://www.mondaiji.com/blog/other/it/1 ... all-distro
Fajny art, pokrywa się z moim zdaniem


Na górę
Post: czw, 05 sty 2017 13:17:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 18 gru 2009 0:47:33
Posty: 2062
@jo_gurt nie złośliwie bo jesteś ok, ale w jakim dziale jesteśmy ?

a merytorycznie to też kiedyś napaliłem się na takie distro... al w moim przypadku jest to jak wyważanie otwartych drzwi.

zawsze i tak kończy się na debianie :)

jeśli miałbym porównać linux/bsd to dalej podtrzymam zdanie że bsd to w naszych (polskich,trzepakowych) warunkach to egzotyka.

ot spróbuj zadać pytanie o jakąś kwestię związaną z routingiem lub firewalem nawet tu na forum w linuxe czy bsd. Myślę że bsd zostanie bez odpowiedzi a kolegów od linuxa jest masa.
jeśli koledze wypali to co robi to wcześniej czy później wyląduje na MTku czyli linuxe.

reasumując BSD to egzotyka!

oczywiście ma swoich wielbicieli i nie twierdze że jest gorszy nie chce zaczynać wojny, ale czy jest tu chociaż 1 ISP który używa BSD na jakimś swoim routerze (BGP, BM -krojenie pasma, czy nawet ospf na korze) ?

_________________
Internet jakimś cudem działa .....


Ostatnio zmieniony czw, 05 sty 2017 13:25:20 przez Papar, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: czw, 05 sty 2017 13:22:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2513
Lokalizacja: Lublin
Niby masz rację :) Ale jednak pfSense wydaje się najbardziej pfSensowne ;)

EDIT:
BTW opis działu: Dyskusje na temat systemów Linux/Unix/BSD/Solaris


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 24 lut 2017 16:53:19

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl