Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 15 lip 2015 7:34:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 05 sty 2014 22:54:04
Posty: 60
Hej

Chcialem was zapytac o konkretne polecenia/programy z ktorych korzystacie aby monitorowac urzadzenia ubnt (polecenia systemowe po zalogowaniu sie ssh na urzadzenie). Nie mam na mysli AirControla czy Dude. Konkretnie chodzi mi o monitorowanie systemu (oraz ciekawszych plikow z danymi) zainstalowanego na urzadzeniu ubnt (np. nanostacja m5 lub rocket lub nanobeam).

Z tego co ja znalazlem to:
- strona www zakladka main
- polecenia systemowe:
---top -n 1
---df -h
---ifconfig eth0
---ifconfig ath0
---date
---free
---iwconfig ath0
---status-full.cgi
---wstalist

Czy znacie cos jeszcze?
W zalaczniku podsylam fotki jak to wyglada w cacti.


Załączniki:
foto3.PNG
foto3.PNG [ 426.74 KiB | Przejrzano 11384 razy ]
foto2.PNG
foto2.PNG [ 319.92 KiB | Przejrzano 11384 razy ]
foto1.PNG
foto1.PNG [ 394.65 KiB | Przejrzano 11384 razy ]
Na górę
Post: śr, 15 lip 2015 7:59:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 05 sty 2014 22:54:04
Posty: 60
ponizej jeszcze dwie fotki


Załączniki:
foto5.PNG
foto5.PNG [ 265.27 KiB | Przejrzano 11375 razy ]
foto4.PNG
foto4.PNG [ 304.75 KiB | Przejrzano 11375 razy ]
Na górę
Post: czw, 16 lip 2015 8:00:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 05 sty 2014 22:54:04
Posty: 60
Hej
Kilka osob pytalo mnie czy sie podziele, oczywiscie, ze tak, wlasnie w takim celu to forum istnieje.

Na poczatek dwa linki, ktore wydawaly mi sie pomocne:
https://blog.sleeplessbeastie.eu/2012/1 ... i-devices/
http://docs.cacti.net/manual:088:3a_adv ... ut_methods

Instalacja Cacti na Debianie/Ubuntu jest banalnie prosta: apt-get install cacti
Na 99% cacti powinno sie zainstalowac i dzialac, gdyby jednak byly po tym problemy to trzeba szukac rozwiazania na googlach.

Cacti rysuje grafy w oparciu o snmp lub specjalnie przygotowane skrypty. Skrypty musza zwracac jedna lub kilka (kilka ale odpowiednio sformatowane) wartosci liczbowych:

SKRYPT ZWRACA JEDNA WARTOSC:
root@ubuntu-sv:/usr/share/cacti/site/scripts# ./ubntcacti-ap.py 192.168.2.12 uptime
693686

SKRYPT ZWRACA WIELE WARTOSCI:
root@ubuntu-sv:/usr/share/cacti/site/scripts# ./ubnt-hardware-info.py ap 192.168.2.21 top_cpu
cpu_usr:40 cpu_sys:30 cpu_idle:10 cpu_io:0 cpu_irq:0 cpu_softirq:20

LUB:
root@ubuntu-sv:/usr/share/cacti/site/scripts# ./ubnt-hardware-info.py ap 192.168.2.21 top_mem
mem_used:20784 mem_free:41340 mem_buffered:2324 mem_cached:6704


Gdy nasz skrypt jest juz gotowy to mozemy w Cacti dodac nowe:
1 - Data Imput Methods
2 - Data Templates
3 - Graph Templates
4 - Host Templates

I dopiero teraz dodajac nowego hosta w Devices wybieramy nasz Host Templates. Moj Host Templates zbiera dane z urzadzenia za pomoca snmp oraz skryptu. Host Templates to taki zbior kilku templatek aby wybrac od razu wszystko co nas interesuje a nie kazdy osobno (mniej klikania).

Nalezy pamietac ze gdy bedziemy klikac na "Create Graphs for this Host" to w nastepnym oknie kilka/kilkanascie razy musimy podac adres ip w polach ktore sie pojawia.

Ponizej zamieszczam fotki bo one wiecej wyjasnia niz slowa. Nie twierdze ze wybralem najlepsze rozwiazania programistycznie i konfiguracyjne, nie mowie ze jestem ekspertem ale to co mam dziala tak jak chcialem i rysuje ciekawe grafy :-)


Załączniki:
howto1.PNG
howto1.PNG [ 21.71 KiB | Przejrzano 11137 razy ]
howto0.PNG
howto0.PNG [ 17.95 KiB | Przejrzano 11137 razy ]
Na górę
Post: czw, 16 lip 2015 8:15:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 05 sty 2014 22:54:04
Posty: 60
.


Załączniki:
1 - dim dt.png
1 - dim dt.png [ 151.3 KiB | Przejrzano 11132 razy ]
2 - gt.png
2 - gt.png [ 198.97 KiB | Przejrzano 11132 razy ]
3 - ht d.png
3 - ht d.png [ 340.91 KiB | Przejrzano 11132 razy ]
Na górę
Post: czw, 16 lip 2015 8:46:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 05 sty 2014 22:54:04
Posty: 60
W zalaczniku jeszcze skrypt pythona, ktory zbiera dane z zakladki main urzadzen ubnt.
Aby skrypt dzialal musi byc zainstalowany python + biblioteki obslugujace datetime, time, os, sys, commands, subprocess, errno + curl

Gdyby czegos brakowalo to na Debianie/Ubuntu:
apt-cache search nazwa_tego_co_brakuje
a nastepnie:
apt-get install nazwa_tego_co_brakuje

Dla bibliotek pythona polecam zainstalowac python-pip

skrypt musi byc w katalogu cacti czyli dla Ubuntu 14.04:
/usr/share/cacti/site/scripts
musi rowneiz miec prawa 777, mozna to zmienic:
chmod 777 nazwa_skryptu.py

W skrypcie trzeba w jednym tylko miejscu podac login i haslo do urzadzen ubnt, haslo jest w pliku a nie jako argument bo dzieki temu w cacti podajemy mniej zmiennych. To nie jest ostateczna wersja skryptu bo jeszcze nie skonczylem. Gdyby ktos chcial go modyfikowac, rozwijac to moge wrzucic na githuba.

Zycze jak najmniej problemow z uruchamianiem ;-)
Gdyby byly pytania to w miare mozliwosci postaram sie pomoc.


Załączniki:
ubntcacti-ap-trzepak.rar [1.8 KiB]
Pobrany 112 razy
Na górę
Post: czw, 16 lip 2015 9:40:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 wrz 2009 11:43:14
Posty: 260
Dobra robota. Dzięki za przykład


Na górę
Post: czw, 16 lip 2015 11:10:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3750
Mega, dzieki.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Ostatnio zmieniony wt, 04 sie 2015 0:23:25 przez Qmpeltaty, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 05 sie 2015 19:45:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3750
A co jesli skrypt nie zwraca zadnych wartosci ?

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: śr, 05 sie 2015 20:37:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2282
Lokalizacja: Wrocław
Dziurę masz

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: śr, 05 sie 2015 22:43:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3750
cabana pisze:
Dziurę masz


Hm ?

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: śr, 05 sie 2015 23:05:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2282
Lokalizacja: Wrocław
aaa, ten autora tematu, to nie wiem, go pytaj, ogolnie jak nic Ci nie zwroci to wykresów nie ma :zlosnik:

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: śr, 05 sie 2015 23:09:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3750
cabana pisze:
aaa, ten autora tematu, to nie wiem, go pytaj, ogolnie jak nic Ci nie zwroci to wykresów nie ma :zlosnik:


Rozkminilem, problemem bylo ze w skrypcie zahardcodowane jest https a jak na urzadzeniu nie ma wlaczonego httpsa to curlem nie pobierze wartosci.

Na niektorych urzadzeniach status.cgi mam dostepne bez logowania :sciana: :sciana: wiecie co moze byc przyczyna ?

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pn, 25 kwie 2016 21:17:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 477
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Nie szkoda Wam zasobow na odpytywanie po SSH/HTTP?

Z PowerBeamow (ogolnie - w nowych wersjach softu) czytam sobie wszystko elegancko po SNMP i wrzucam do Zabbixa. Do tego oczywiscie triggery via email (jak LAN by przeskoczyl na 100Mbps, jak sygnal spadnie, jak raty poleca i wiele, wiele innych)


http://prntscr.com/awruwx

http://prntscr.com/awrv35
http://prntscr.com/awrvay

Nie wszystko sie jeszcze da (bo np nie ma modulacji), ale pewnie niedlugo dorobia.
Z MT czytam w identyczny sposob - od wersji 6.x maja calkiem sensownie dzialajce SNMP

http://prntscr.com/awrvuh

CURLa uzywalem - w czasach gdy zarowno w MT jak i UBNT po SNMP nie bylo wystawiane.... no umowmy sie: prawie nic


Na górę
Post: czw, 12 maja 2016 8:15:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 639
Lokalizacja: Myszków
Debian Jessie, Cacti 0.8.8b plus http://www.binaryheartbeat.net/2014/05/ ... cacti.html ale wersja pierwsza bo z drugą są problemy na tej wersji Cacti. Wszystko po SNMP. Na UBNT soft 5.6.4. Jest jeszcze monitorowanie stanu interfejsów, czy up czy down ale nie stosuję.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek


Cytuj:
ubntRadioEntry:
ubntRadioMode (ap/sta) 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.1.1.2
ubntRadioFreq 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.1.1.4
ubntRadioDfsEnabled 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.1.1.5
ubntRadioTxPower 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.1.1.6
ubntRadioDistance 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.1.1.7

ubntWlanStatTable:
ubntWlanStatSsid 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.2
ubntWlanStatHideSsid 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.3
ubntWlanStatApMac 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.4
ubntWlanStatSignal 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.5
ubntWlanStatRssi 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.6
ubntWlanStatCcq 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.7
ubntWlanStatNoiseFloor 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.8
ubntWlanStatTxRate 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.9
ubntWlanStatRxRate 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.10
ubntWlanStatSecurity 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.11
ubntWlanStatWdsEnabled 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.12
ubntWlanStatApRepeater 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.13
ubntWlanStatChanWidth 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.14
ubntWlanStatStaCount 1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.15

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 12 maja 2016 8:30:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2282
Lokalizacja: Wrocław
A mi cacti po upgrade do 5.6.4 przestalo czytac sygnał po stronie klienta po snmp hmm :ups:

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: czw, 12 maja 2016 8:39:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 639
Lokalizacja: Myszków
Bardzo możliwe bo między 5.5 a 5.6 zmieniali OIDy z danymi, sprawdź te co podałem na dole.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 17 cze 2016 20:22:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 01 maja 2011 10:20:48
Posty: 23
sniper pisze:
Nie szkoda Wam zasobow na odpytywanie po SSH/HTTP?
[...]
CURLa uzywalem - w czasach gdy zarowno w MT jak i UBNT po SNMP nie bylo wystawiane.... no umowmy sie: prawie nic

Niestety nie wszystko można po SNMP z Ubiquiti wydostać - np. żeby zrobić wykres CCQ.


Na górę
Post: pn, 20 cze 2016 12:44:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 639
Lokalizacja: Myszków
Obrazek

Tzn czego się nie da?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 12 lip 2016 22:48:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 991
Lokalizacja: Suwałki
Cramin pisze:
Obrazek

Tzn czego się nie da?

No to się chłopie podziel......nie bądź żyła :D hehehe

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: śr, 27 lip 2016 20:57:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 598
Lokalizacja: Poznań
Ja do niedawna używałem zabbixa do monitoringu, ale ostatnio rysowanie wykresów przeniosłem na coś innego - bardzo polecam, chodzi z 10x szybciej niż zabbix, łatwiej się konfiguruje.
Używam grafany z backendem graphite-api. Wypycham dane do graphite-api przez collectd + własne skrypty.
Jakieś customowe skrypty robi się banalnie, bo do graphite-api wysyła się zwykły string na socket 'nazwa_metryki wartość timestamp', np tak:
Kod:
echo "172_16_0_1.wifi.noise_floor `snmpget -v 1 -c public 192.168.51.200 iso.3.6.1.4.1.14988.1.1.1.3.1.9.7 | awk {'print $4'} | egrep -o '[0-9]+'` `date +%s`" | nc -q0 ${SERVER} ${PORT}

Do standardowych statów od interfejsów używam collectd z pluginem snmp.

Poniżej zrzut ekranu z części monitoringu hotspotu składającego się z dwóch mikrotików.


Wszystko mi hula na raspberry pi2b :D


Załączniki:
zrzut.png
zrzut.png [ 203.48 KiB | Przejrzano 7215 razy ]
Na górę
Post: śr, 27 lip 2016 23:04:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 639
Lokalizacja: Myszków
MethOd pisze:
Cramin pisze:
Obrazek

Tzn czego się nie da?

No to się chłopie podziel......nie bądź żyła :D hehehe

Prawdopodobnie to te skrypty choć już do końca nie pamiętam bo kilka ich przemieliłem. Jedne pod SNMP drugie po WWW trzecie po SSH.
http://www.binaryheartbeat.net/2015/08/ubiquiti-airos-56-cacti-templates.html

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 10 sie 2016 22:34:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 991
Lokalizacja: Suwałki
Ja już się w cacti nie bawię , za dużo pier........a, LibreNMS i po kłopocie.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pt, 30 wrz 2016 21:15:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 sie 2016 13:06:14
Posty: 5
U mnie występuje inny problem z cacti. Wyświetla mi wykresy z dwóch mikrotików: 493 i SXT LTE
Załącznik:
cacti2.png
cacti2.png [ 11.53 KiB | Przejrzano 5569 razy ]
Uptime dla Mikrotik 493
Załącznik:
cacti1.png
cacti1.png [ 18.69 KiB | Przejrzano 5569 razy ]
przykładowo Dla Mikrotika SXT LTE
Niestety dla sxt lte nie wyświetla mi wykresu Uptime - w czym może być problem? Zastosowałem popularną templatkę do mikrotika - tą samą dla obu mikrotików.
Proszę o jakieś wskazówki jak zrobić wykres narastającego przesyłu danych w miesiącu, tzn. sumowanie przesłanej ilości danych. Chciałbym wiedzieć ile mam wykorzystanego limitu danych. Czy jest sens zabawy w cacti - czy sobie odpuścić i wybrać rozwiązania polecane przez kolegów?


Na górę
Post: pn, 03 paź 2016 11:21:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 22 sie 2010 19:16:29
Posty: 431
W logach masz podane dlaczego nie rysuje danego wykresu. Najpierw tam zerknij.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 26 maja 2017 13:06:08

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl