Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 21 lut 2021 18:49:22 
   Tytuł: prośba o pomoc ...
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 02 lis 2010 23:54:11
Posty: 116
Cześć , mam dziwną przypadłość od operatora dwa łącza takie same , pod jednym server drugie to klient, i klient nie widzi servera...

To kwestia konfiguracji mikrotika który jest u klienta czy coś większego ?


Na górę
Post: ndz, 21 lut 2021 20:18:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3665
Lokalizacja: Kraków
lampik pisze:
Cześć , mam dziwną przypadłość od operatora dwa łącza takie same , pod jednym server drugie to klient, i klient nie widzi servera...

To kwestia konfiguracji mikrotika który jest u klienta czy coś większego ?


możesz sprecyzować co to za łącza, co to za serwer, co to za klient - nikt tu nie ma kryształowej kuli


Na górę
Post: ndz, 21 lut 2021 20:40:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 794
Jak zawsze Twoje posty bez szczegółów technicznych, bez żadnych pingów, tracertów, niczego... Zwykłe nabijanie postów...


Na górę
Post: ndz, 21 lut 2021 21:38:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 05 lut 2015 21:39:05
Posty: 261
Taki balet


Załączniki:
kula.jpg
kula.jpg [ 14.27 KiB | Przejrzano 526 razy ]
Na górę
Post: ndz, 21 lut 2021 23:35:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 02 lis 2010 23:54:11
Posty: 116
Wiem ,

przepraszam , chodzi o dwa hosty , tego samego operatora (w tym wypadku Multimedia).

89.229.0.6 i mikrotika na którym brakuje konfiguracji...

Nie ma ping, nie odpowiada na traceroute, po prostu coś wycina ruch ... przy próbie ping ... utracone z hosta

komenda ping z klienta :

[[email protected]] > ping torunska2.pl
SEQ HOST SIZE TTL TIME STATUS
0 89.229.0.6 timeout
1 192.168.0.1 84 64 16ms host unreachable
2 89.229.0.6 timeout
3 89.229.0.6 timeout
4 192.168.0.1 84 64 7ms host unreachable
5 89.229.0.6 timeout
6 89.229.0.6 timeout
7 89.229.0.6 timeout
8 89.229.0.6 timeout
9 192.168.0.1 84 64 987ms host unreachable
10 89.229.0.6 timeout
sent=11 received=0 packet-loss=100%

[[email protected]] >


Na górę
Post: pn, 22 lut 2021 4:18:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3665
Lokalizacja: Kraków
lampik pisze:
Wiem ,

przepraszam , chodzi o dwa hosty , tego samego operatora (w tym wypadku Multimedia).

89.229.0.6 i mikrotika na którym brakuje konfiguracji...

Nie ma ping, nie odpowiada na traceroute, po prostu coś wycina ruch ... przy próbie ping ... utracone z hosta

komenda ping z klienta :

[[email protected]] > ping torunska2.pl
SEQ HOST SIZE TTL TIME STATUS
0 89.229.0.6 timeout
1 192.168.0.1 84 64 16ms host unreachable
2 89.229.0.6 timeout
3 89.229.0.6 timeout
4 192.168.0.1 84 64 7ms host unreachable
5 89.229.0.6 timeout
6 89.229.0.6 timeout
7 89.229.0.6 timeout
8 89.229.0.6 timeout
9 192.168.0.1 84 64 987ms host unreachable
10 89.229.0.6 timeout
sent=11 received=0 packet-loss=100%

[[email protected]] >

host 89.229.0.6 odpowiada na ping czysto

nie mam pojęcia jaki masz IP na hoście klienta bo prawdopodobnie tu lezy problem


Na górę
Post: pn, 22 lut 2021 8:47:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 16058
Lokalizacja: Wrocław
jak nie ma konfiguracji to nic dziwnego, że nie działa.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pn, 22 lut 2021 12:37:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 02 lis 2010 23:54:11
Posty: 116
postawiona jest zwykła maskarada, server dhcpd i nic więcej, czego może brakować w konfiguracji żeby dwa IP tego samego operatora się widziały ?


Na górę
Post: pn, 22 lut 2021 13:15:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 21 sie 2019 12:40:10
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Ale na kliencie czy na serwerze jest postawione to co napisałeś? Bo ja się już całkowicie pogubiłem.

I tak jak poprzednik napisał - jak 'Tik nie jest skonfigurowany, to niedziwne, że nie działa.


Na górę
Post: pn, 22 lut 2021 14:19:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 02 lis 2010 23:54:11
Posty: 116
Server 89.229.0.6 i po drugiej stronie mikrotik.

nie widzę z mikrotika z servera i odwrotnie tak jak wyżej w postach opisywałem.


Ostatnio zmieniony wt, 23 lut 2021 1:54:31 przez lampik, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pn, 22 lut 2021 14:34:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3665
Lokalizacja: Kraków
lampik pisze:
Server 89.229.0.6 i po drugiej stronie mikrotik.

nie widzę z mikrotika servera tak jak wyżej w postach opisywałem.


czy z klienta jest dostęp do internetu ?

czy klient ma stały publiczny adres IP

jaki to adres?


Na górę
Post: pn, 22 lut 2021 15:48:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 02 lis 2010 23:54:11
Posty: 116
klient ma publiczne ip, w sumie to nie musi mieć żeby mógł pingować świat.
IP klienta :10.7.40.231/21

jest dostęp do internetu, wszystko działa poza ping do 89.229.0.6 i

ma zmienny IP przydzielany po dhcp od multimedi. normalna usługa internetowa.


Na górę
Post: wt, 23 lut 2021 0:20:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3665
Lokalizacja: Kraków
lampik pisze:
klient ma publiczne ip, w sumie to nie musi mieć żeby mógł pingować świat.
IP klienta :10.7.40.231/21

jest dostęp do internetu, wszystko działa poza ping do 89.229.0.6 i

ma zmienny IP przydzielany po dhcp od multimedi. normalna usługa internetowa.

10.7.40.231 to NIE JEST publiczny adres IP

radzę poczytać http://www.ietf.org/rfc/rfc1918.txt

stąd zapewne nie możesz pingować go z serwera


Na górę
Post: wt, 23 lut 2021 1:09:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 21 sie 2019 12:40:10
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
hub_lan pisze:
lampik pisze:
klient ma publiczne ip, w sumie to nie musi mieć żeby mógł pingować świat.
IP klienta :10.7.40.231/21

jest dostęp do internetu, wszystko działa poza ping do 89.229.0.6 i

ma zmienny IP przydzielany po dhcp od multimedi. normalna usługa internetowa.


10.7.40.231 to NIE JEST publiczny adres IP

radzę poczytać http://www.ietf.org/rfc/rfc1918.txt

stąd zapewne nie możesz pingować go z serwera


Ale chłopak sam sobie odpowiedział, że to nie jest publik :P


Na górę
Post: wt, 23 lut 2021 1:53:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 02 lis 2010 23:54:11
Posty: 116
hub_lan pisze:
lampik pisze:
klient ma publiczne ip, w sumie to nie musi mieć żeby mógł pingować świat.
IP klienta :10.7.40.231/21

jest dostęp do internetu, wszystko działa poza ping do 89.229.0.6 i

ma zmienny IP przydzielany po dhcp od multimedi. normalna usługa internetowa.

10.7.40.231 to NIE JEST publiczny adres IP

radzę poczytać http://www.ietf.org/rfc/rfc1918.txt

stąd zapewne nie możesz pingować go z serwera



no i jeszcze jedna sprawa, nie widzę w sensie brak ping "DO" adresu servera nie z servera.
Proponuję czytać ze zrozumieniem.


Na górę
Post: wt, 23 lut 2021 1:55:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 02 lis 2010 23:54:11
Posty: 116
nie chodzi tu o konfigurację bo pingi i bez niej powinny na końcówce chodzić, poza tym pamiętam jak dla ów operatorów kablowych się klonowało mac adresy czy to się dalej stosuje ?


Na górę
Post: wt, 23 lut 2021 9:20:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3665
Lokalizacja: Kraków
lampik pisze:
nie chodzi tu o konfigurację bo pingi i bez niej powinny na końcówce chodzić, poza tym pamiętam jak dla ów operatorów kablowych się klonowało mac adresy czy to się dalej stosuje ?


a nie prościej zadzwonić do multimedii i dowiedzieć się czy do poruszania się wewnątrz ich sieci nie potrzebujesz jakiegoś innego rozwiązania ?

z tego co widzę pingujesz adres domenowy torunska2.pl a nie IP 89.229.0.6 co wewnątrz sieci jednego operatora może mieć znaczenie


Na górę
Post: wt, 23 lut 2021 11:08:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 02 lis 2010 23:54:11
Posty: 116
napisałem do nich ale właśnie trzeci dzień czekam na odpowiedź od speców bo tych dwóch na samym początku pierwszej linii nie potrafili odpowiedzieć na pytanie powiedzieli że pingowanie powinno zachodzić wewnątrz sieci.


Na górę
Post: wt, 23 lut 2021 17:45:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3665
Lokalizacja: Kraków
lampik pisze:
napisałem do nich ale właśnie trzeci dzień czekam na odpowiedź od speców bo tych dwóch na samym początku pierwszej linii nie potrafili odpowiedzieć na pytanie powiedzieli że pingowanie powinno zachodzić wewnątrz sieci.


czy na tej lokalizacji z serwerem masz publiczne IP na interfejsie swojego urządzenia ? czy może jednak prywatne?


Na górę
Post: śr, 24 lut 2021 23:31:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 02 lis 2010 23:54:11
Posty: 116
No więc rozwiązane, operator jakiś dziwny adres serwował, zmienił na prawidłowy zaczynający sie od 89.229.xxx.xxx i wszystko działa idealnie , dziękuje za udział w dyskusji i te trafne i te mniej odpowiedzi ;D


Na górę
Post: czw, 25 lut 2021 11:38:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 957
Lokalizacja: Warszawa
W Multimedia nie trzeba klonować MAC adresu. Wystarczy restart modemu.

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest pt, 26 lut 2021 2:35:27

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl