Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 03 lis 2020 0:14:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 08 paź 2019 18:11:26
Posty: 43
Witajcie, zainstalowałem zabbixa na maszynie (1x 2,40 Ghz Intel Xeon Quad Core) - 16GB ram'u
Potrzebuje monitorować cały router MT (ruch w granicach 500mb/s) i około 300 userów.
Fajnie działało jeden dzień, później przestało zbierać, ustawienia zabbixa config sa w deflaucie.
Czy mozecie doradzić jak je zoptymalizować aby sobie radził z taką ilością danych i czy w ogóle taki sprzęt wystarczy.
Aktualnie zbiera mi tylko info o transferze każdego użytkownika pppoe,
ale chciałbym aby odpytywał też pingiem do każdego użytkownika i urządzeń (anteny ubiquiti, switche które są dodane w netwatchu) i w razie W informował o braku działania danego urządzenia .


Na górę
Post: wt, 03 lis 2020 8:05:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1931
Jak działało i przestało to coś się zepsuło w konfiguracji, partycja się zapchała lub coś podobnego. Musisz usunąć przyczynę, a nie optymalizować zabbixa. Przy tej konfiguracji to i ze 20 instancji zabbixa pociągnie.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Bash, aplikacje C#.


Na górę
Post: wt, 03 lis 2020 11:29:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 08 paź 2019 18:11:26
Posty: 43
Znalazłem w logach że problem wskazuje na : More than 75% used in the configuration cache - i nie wiem ile ustawić Cache w configu żeby było dobrze.


Na górę
Post: wt, 03 lis 2020 12:56:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1931
Nigdy tego nie ustawiałem, ale forum zabbixa podpowiada:

Cytuj:
In zabbix_server.conf file on your system look for setting CacheSize=
Make sure it is uncommented (no # in the beginning of line), and set the value four times higher than it is now.

Restart Zabbix server service and you should be good.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Bash, aplikacje C#.


Na górę
Post: wt, 03 lis 2020 13:54:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 04 lip 2020 8:32:51
Posty: 3
Napisz coś więcej o tym Zabbixie.
Jaka wersja? Jaki OS? Jaki jest status hostów, które przestały działać? Jaki błąd się wyświetla w dashboardzie.
Prześlij jakieś screeny.


Na górę
Post: wt, 03 lis 2020 17:38:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 616
LANowiec pisze:
Znalazłem w logach że problem wskazuje na : More than 75% used in the configuration cache - i nie wiem ile ustawić Cache w configu żeby było dobrze.
Ustaw z 4x tyle co jest, defautowo za bardzo niskie wartości.

Zobacz też wykresy statusu zabbixa (powinieneś mieć dashbord ze wszystkimi potrzebnymi wykresami) i wg tego dodawaj czego brakuje, aż do stabilizacji

Ps. Po co chcesz monitorować wszystkie końcówki? Będziesz miał alarm, przy każdym rozlaczeniu

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 03 lis 2020 21:00:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 08 paź 2019 18:11:26
Posty: 43
Zwiększyłem CacheSize do 64M, i teraz zbiera dane ale tylko całego ruchu na serwerze a nie poszczególnych kontaktch pppoe.
Co chciałbym uzyskać z zabbixa (i czy on mi da taką możliwość)
- monitorowanie wszystkich kont pppoe (ping oraz zużycie transferu, końcówki są na ubiquiti)
- monitorowanie wszystkich urządzeń infrastruktury, statyczne adres urządzenia ubiquiti w bridge (ping oraz zużycie transferu)
- W razie braku działań urządzeń infrastruktury informacja


Załączniki:
Screen Shot 11-03-20 at 06.49 PM.PNG
Screen Shot 11-03-20 at 06.49 PM.PNG [ 32.09 KiB | Przejrzano 649 razy ]
Na górę
Post: śr, 04 lis 2020 15:20:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 04 lip 2020 8:32:51
Posty: 3
Skonfigurowałeś monitoring przez SNMP? Jeżeli nie to tak zrób.
Tu znajdziesz wprowadzenie jak tego się używa:
https://blog.askomputer.pl/czesc-5-protokol-snmp/


Na górę
Post: czw, 05 lis 2020 2:09:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 08 paź 2019 18:11:26
Posty: 43
Oczywiście pierwsza rzecz którą zrobiłem to uruchomiłem snmp na mt i dodałem w zabbix.
Mimo to nie zapisuje mi logów, tylko pokazuje w czasie rzeczywistym i jedynie pokazuje transfer - i nie wiem gdzie ustawić aby odpytywał wszystkie konta pppoe po pingu i robił z tego wykres :-( no i co się dzieje że nie chce zapisywać tych danych .


Załączniki:
2.PNG
2.PNG [ 22.14 KiB | Przejrzano 572 razy ]
1.PNG
1.PNG [ 23.32 KiB | Przejrzano 572 razy ]
Na górę
Post: czw, 05 lis 2020 8:52:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 616
Musisz stworzyć sobie wykresy.

Najlepiej użyj jakiegoś gotowego templayta.

Dużo nauki przed tobą, bo wiedzy masz ZERO, nikt tutaj nie będzie cię uczył krok po kroku, od tego jest milion tutoriale w necie.

Możliwości ma zbierze kazda dana, którą urządzenie wystawia na snmp, tylko musisz jej zarządzać i stworzyć dla niej wykres

Obrazek


Na górę
Post: czw, 05 lis 2020 21:22:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 08 paź 2019 18:11:26
Posty: 43
Jasna sprawa, chciałem się tylko zorientować czy wgl spełni takie założenia jakie mam, no i liczyłem że ktoś da złotą radę jak ustawić plik konfiguracyjny tak aby działało to płynie i niezawodnie.
Tylko tyle albo aż tyle, i tak dzięki za wszystkie informacje.


Na górę
Post: czw, 05 lis 2020 22:29:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 616
Nie ma do tego jednej konfiguracji.

Zależy od obciążenia oraz ilość monitorowanych urządzeń.

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 06 lis 2020 9:33:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 04 lip 2020 8:32:51
Posty: 3
Pobierz i odpal Zabbix Appliance. Będziesz mieć od razu image gotowy do działania. Wszystko będzie skonfigurowane, a Ty będziesz mógł się na tym uczyć Zabbixa :)


Na górę
Post: ndz, 08 lis 2020 19:35:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 20 sie 2016 16:19:09
Posty: 54
1. Musisz dodać template mikrotikowy do tego hosta i wszystkie interfejsy sie wykryja

2. musisz zrobić discovery w podsieci którą chcesz pingować albo dodać każdego usera osobno jako item,

ale najlepiej zrobić discovery action i zeby dodawalo do kazdego hosta template icmp...


Na górę
Post: pn, 16 lis 2020 23:49:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 08 paź 2019 18:11:26
Posty: 43
Dzięki Panowie za pomoc, ogarnąłem MT pięknie zbiera info o wszystkich urządzeniach, ubnt odpowiada na ping.
Zabbix ma możliwości ogromne, będę starał się poznawać kolejne funkcje.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 27 lis 2020 21:27:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl